Vijf Wifi Mythes uitgelegd

wifi-mythe

Alles kan gemakkelijk draadloos

wifi

We leven in een ‘draadloos’ tijdperk. Geweldig. Maar nee: niet alles kan draadloos. Wifi is geweldig, maar als u backups gaat maken van uw complete fotocollectie en ook nog wilt streamen, zult u merken dat dit toch echt niet gaat.

Wifi werkt met airtime en prioriteiten. Clients die dicht bij een accesspoint staan, krijgen vaak voorrang. Zeker als het ‘heavy users’ zijn. Clients die verder van het AP af staan, zullen dus achteraan moeten sluiten. Dat is op te lossen met slimme QoS regels, meerdere accesspoints, Band Steering of véél antennes. Of allemaal tegelijk.

Beter is het gewoon vaste apparaten aan de kabel te hangen. Dan hebt u het probleem helemaal niet.

6 reacties

 1. Hallo Jaap,

  Inmiddels is het 2017 en mijn vraag over wifi is of de dataoverdracht op dit moment met een AC router wel tenminste 300Mbit zou moeten kunnen halen als de router 3 meter van mijn Macbook Pro verwijderd staat?

  1. Dat is geheel afhankelijk van de interferentie en het soort clients dat er nog meer mee verbonden is. 300 Mbit is nogal wat data. Zeker als het constant moet zijn. Met een high-end router en client moet het wel lukken.

 2. Jaap, stel je hebt optimaal wifi is de audio kwaliteit bij streaming dan net zo goed als bekabeld? Kunnen er bij wifi jitter achtige effecten ontstaan waardoor kabel toch een beter 1/0 overdracht geeft?

  1. Dag Paul,

   Mijn ervaring is dat wifi altijd minder goed klinkt. Niet zozeer door de data die niet of wel aankomt: dat zit wel goed. Het gaat er meer om dat wifi stoort in het apparaat. Zet maar eens de wifi uit in een Sonos-zone. Je weet niet wat je hoort.

  2. Beste Paul,

   Je noemt optimaal WiFi. Maar dit bestaat helaas niet.
   Als je bedenkt dat bv. bluetooth spikes, van de mobieltjes, ook over de 2.4GHz band gaan, is de kans op ‘vervuiling’ via WiFi ( ook 5GHz ) vele malen groter dan via de netwerkkabel.

   Op alle WiFi cursussen kreeg ik te horen, “Bedraad als het bedraad kan, WiFi als het echt niet anders kan”.

   ps. Prima uitleg in video.

   Groet Hans.

   1. Dag Hans,

    Dat is precies wat ik altijd in de trainingen adviseer: kabel waar mogelijk. Wifi voor mobiele apparaten zonder fysieke koppeling. Bij Wifi is meten weten. Zonder fatsoenlijke meetapparatuur heb je echt geen idee wat je doet. En dank voor je compliment!

Geef een reactie