Vijf Wifi Mythes uitgelegd

wifi-mythe

5 GHz is beter

wifi-accesspoints

Volgens sommige gebruikers is 5GHz het beloofde land. En ja: in zekere zin is dat ook wel waar. Echter zijn er wel wat haken en ogen.

Allereerst is de dekking van 5 GHz minder goed. Deze frequentieband heeft meer last van absorptie dan de 2,4 GHz band, waardoor 2,4 GHz een beter bereik heeft. Echter is de nieuwere generatie wifi – wifi AC – alleen op de 5 GHz band beschikbaar. Dus u kunt wel hogere snelheden halen als u dicht in de buurt van het accesspoint bent. (Tot maar een paar meter)

Het punt is dus:

 • 5 GHz heeft minder bereik dan 2,4 GHz
 • 5 GHz heeft wel de mogelijkheid hoge AC-snelheden te bieden
  • Mits u in de buurt bent van het accesspoint
 • 5 GHz heeft minder last van interferentie

Op de grens van het bereik van 5 GHz zult u waarschijnlijk hogere snelheden op de 2,4 GHz band halen. Een goed accesspoint met band steering zal clients op dat moment ook overzetten.

6 reacties

 1. Hallo Jaap,

  Inmiddels is het 2017 en mijn vraag over wifi is of de dataoverdracht op dit moment met een AC router wel tenminste 300Mbit zou moeten kunnen halen als de router 3 meter van mijn Macbook Pro verwijderd staat?

  1. Dat is geheel afhankelijk van de interferentie en het soort clients dat er nog meer mee verbonden is. 300 Mbit is nogal wat data. Zeker als het constant moet zijn. Met een high-end router en client moet het wel lukken.

 2. Jaap, stel je hebt optimaal wifi is de audio kwaliteit bij streaming dan net zo goed als bekabeld? Kunnen er bij wifi jitter achtige effecten ontstaan waardoor kabel toch een beter 1/0 overdracht geeft?

  1. Dag Paul,

   Mijn ervaring is dat wifi altijd minder goed klinkt. Niet zozeer door de data die niet of wel aankomt: dat zit wel goed. Het gaat er meer om dat wifi stoort in het apparaat. Zet maar eens de wifi uit in een Sonos-zone. Je weet niet wat je hoort.

  2. Beste Paul,

   Je noemt optimaal WiFi. Maar dit bestaat helaas niet.
   Als je bedenkt dat bv. bluetooth spikes, van de mobieltjes, ook over de 2.4GHz band gaan, is de kans op ‘vervuiling’ via WiFi ( ook 5GHz ) vele malen groter dan via de netwerkkabel.

   Op alle WiFi cursussen kreeg ik te horen, “Bedraad als het bedraad kan, WiFi als het echt niet anders kan”.

   ps. Prima uitleg in video.

   Groet Hans.

   1. Dag Hans,

    Dat is precies wat ik altijd in de trainingen adviseer: kabel waar mogelijk. Wifi voor mobiele apparaten zonder fysieke koppeling. Bij Wifi is meten weten. Zonder fatsoenlijke meetapparatuur heb je echt geen idee wat je doet. En dank voor je compliment!

Geef een reactie