Vmac-avondje over streaming audio

Nu de nieuwe vM DA466 officieel beschikbaar is, nodigde Ad van Medevoort de vmac (Van Medevoort Audio Club) uit om eens te komen snuffelen. Uiteraard was de nieuwe DA466 het middelpunt van de belangstelling. Echter, er was meer te zien en te beluisteren!

Een uitleg over de binnenzijde van de DA466... helaas een beetje een kale print...

De nieuwe DA466 hebben we al besproken op Alpha Audio. Een prachtige dac die zeer breed inzetbaar is door zes ingangen, waaronder I2S en usb. De meeste vmac-leden hadden de dac echter nog niet gehoord of gezien, dus reden genoeg voor Ad van Medevoort om deze eens in de spotlight te zetten. Ruim 40 leden zijn afgelopen woensdag afgereisd naar Maarssen om de dac te beluisteren. Echter, er was nog veel meer: bijvoorbeeld een praatje over het rippen van cd’s én de gloednieuwe Lentus Audio Duo!

De binnenkant
We hebben begin januari natuurlijk wel geluisterd naar de DA466 en het nodig erover gehoord, maar we hadden nog niet uitgebreid de binnenkant kunnen bekijken. Dat kan tijdens de clubavond gelukkig wel. Het team van Van Medevoort neemt alle tijd om de nodige details uit te leggen en vragen te beantwoorden. Erg interessant. Helaas is de print wel behoorlijk kaalgestript. We hebben dus niet kunnen zien welke chips precies gebruikt zijn en hoe ze in de schakeling zijn opgenomen. Wel is duidelijk dat de DA466 met name op gebied van voeding en herklokking behoorlijk is aangepakt.

Nieuwe DUO

Eén van de redenen dat we zijn afgereisd naar Maarssen is te luisteren naar de nieuwe Lentus Audio Duo. Theo Kraai heeft namelijk een prototype van de nieuwe Duo opgesteld. Een unieke kans om eens goed te luisteren naar waar Lentus Audio mee bezig is dus! De nieuwe Duo heeft geen bandtweeter meer, maar werkt nu met een superklein Jordan breedbandertje en een aparte woofer. Een combinatie die we nog niet eerder hebben gehoord. De Jordan speelt vanaf ongeveer 300 Hz tot 30 KHz (!!!). De woofer pakt op vanaf 30 Hz en speelt tot 300 Hz. Theo Kraai legt uit dat hij weer een serieel, condensatorloos filter heeft toegepast. Net als bij de ‘oude’ Duo. Dat zit wel goed dus.
De eerste indruk is dat de nieuwe Duo veel meer in lijn is met de Solo die we al aardig goed kennen. Het weergavegedrag is wat soepeler en vergevingsgezinder dan van de eerste Duo, waar we overigens dagelijks van genieten. Ook is de nieuwe Duo wat warmer dan de  eerste versie met bandtweeter. Of dat bevalt, moet nog blijken na de lagere test waar we op moment van schrijven mee bezig zijn.

Rippen van cd’s
Het derde onderwerp van de avond, is een lezing over het rippen van cd’s. De Alpha Audio-lezer zal daar wellicht al meer mee bekend zijn, maar niet alle leden van de vmac weten hoe dat nu precies in zijn werk gaat. Aangezien streaming audio toch de toekomst is (of het heden wellicht?), is het wel handig om daar het nodige van te weten. Ad van Medevoort heeft een bedrijf uitgenodigd – cdripservice – om de geheimen te ontsluieren. Cdripservice houdt een degelijk verhaal – met een zeer lage instapdrempel – waaruit goed blijkt dat het weet waar het mee bezig is. Duidelijk geen hobby-bedrijf dat bij wil beunen! Wie geen zin heeft in het digitaliseren en taggen van honderden of duizenden cd’s, kan daar terecht. Neem wel een flinke zak geld mee: de service is niet goedkoop! Echter, cdripservice gebruikt professionele apparatuur die kwaliteit garandeert. En dat is ook wat waard natuurlijk.

Resumerend
Na een flink aantal uren luisteren naar en praten over hifi is het tijd om huiswaarts te gaan. Het valt ons op dat Ad van Medevoort zeer actief bezig is met zijn vak én de liefhebbers van zijn apparatuur. Tevens valt op hoe tevreden de klanten van de Nederlandse apparatuur zijn. Prachtig om te zien. De vraag van de avond was toch wel: “wanneer komt Van Medevoort met een eigen streamer”… dat weet alleen Ad van Medevoort. Eerst maar eens een DA468 klaar maken voor productie.

Geef een reactie