Wie en wat is Cabasse?

Cabasse s-l1600

Cabasse is een merk dat af en toe langskomt in onze inbox; lezersvragen. Of we het merk kennen, of er reviews zijn van hun producten. Omdat het enerzijds een vertrouwde naam is en anderzijds ook weinig voorkomt in Nederland, zijn we even gaan zoeken.

Georges Cabasse, arts en luthier (bouwer van snaarinstrumenten), richtte Cabasse in 1950 op in Bretagne. De geschiedenis van de luthierfamile Cabasse gaat terug tot wel 1740; er zijn nog violen die zijn gemaakt door Cabasse uit deze periode!

Georges Cabasse richtte in Parijs de eerste Cinemascope-bioscoop in (Rex) en bleef daarna het coaxiale speakerconcept (woofer en tweeter in 1) ontwikkelen. Voor thuis, in de auto, custom install (hotels etc). In Frankrijk is Cabasse een begrip. Ga een willekeurig familiehotel in en u ziet in hoeken van de Salle à manger donkerbruine enceintes van Cabasse hangen. Menig Renault is standaard voorzien van Cabasse speakers.

Coaxiaal

Cabasse is vergelijkbaar met het Britse Tannoy en KEF die ook coaxiale speakers maken, maar dan Frans. Al in 1959 bouwde Cabasse in Brest een anechoische ruimte die tot de grootste in de wereld behoorden (2.000 m2 maar liefst!). En een jaar eerder bouwden ze een actieve speaker met meerdere ingebouwde versterkers. Voor die tijd een absoluut unicum; de standaard waren toen de degelijke buizenradio’s-op-pootjes. In 2018-2019 doet Cabasse van zich spreken met bolvormige speakers met ingebouwde versterker en streamer zodat je ze door het hele huis kunt gebruiken. En nog steeds is het coaxiale ontwerp (single point) het uitgangspunt in veel van de Cabasse-producten. De topmodellen zijn zonder uitzondering excentriek in vormgeving en maatvoering. Kijk maar eens naar de nieuwe modellen La Sphère en Géode.

Cabasse was tussen 2006 en 2014 Japans eigendom en wel van de Canon organisatie. Eind 2014 keerde Cabasse terug in Franse handen. Streamingbedrijf AwoX is de huidige eigenaar van Cabasse en het is dan ook niet verbazend dat de productenlijn van Cabasse op dit punt is versterkt. Verder hebben ze het vliegdekschip Charles de Gaulle voorzien van speakers evenals het stadhuis van Parijs, de kathedraal van Chartres en het paleis van de koning van Marokko.

In Nederland is de Cabasse-oogst helaas wat minder flamboyant. Wij weten niet welk audiosysteem de Oranjes hebben. Sterker nog, er is op dit moment geen importeur van Cabasse in Nederland…

 

 

Geef een reactie