Zo blij als een kind

metrum-adagio

Nieuwe spulletjes…. soms is het gewoon nodig; soms is het pure luxe. En laten we eerlijk zijn: alles binnen onze hobby is pure luxe. Maar dat wil niet zeggen dat het pure nonsense is. Want wie hard werkt en spaart, mag zichzelf soms best belonen en verwennen. En dat heeft redacteur in kwestie laatst ook gedaan. En man: hij is zo blij als een kind die net zijn favoriete stuk speelgoed heeft gekregen. 

Het is lastig uit te leggen. En ja: we beginnen er ons maar bij neer te leggen. Zeg je tegen je vrienden of familie: “Ik heb een nieuwe auto gekocht” en iedereen rent naar buiten. Zeg je dat het een luxe model is – merk X type Y – en de meeste mannelijke vrienden zullen je de hand schudden en feliciteren. “Vet! Mogen een een stukje rijden!?” Iedereen snapt dat… Of ze nu autofan zijn of niet. Directe emotie…

Maar zeg je: ik heb een nieuwe d/a-converter gekocht met een lossless volumeregeling die de referentiespanning regelt… en je krijgt glazige blikken. Meld je vervolgens de prijs en je zult wat mensen in de directe omgeving in huilen zien uitbarsten. “Waarom? Ga lekker op vakantie!”

Maar ik wil niet op vakantie. Ik wil deze converter die muziek zo mooi weergeeft dat ik tot diep in de nacht wil luisteren!

Waarom?

U zult begrijpen dat wij daar eigenlijk niets van begrijpen. Ja: auto’s zijn algemeen geaccepteerd. Maar hetzelfde gedrag zien we terug bij tv’s. Nieuw model? Nieuwe techniek? Hoppa…. nieuwe aanschaf. En dat vinden veel mensen ook niet gek… Tenminste: we horen daar minder vaak commentaar op. Want ow… wat is die oled gaaf zeg! (Kost zomaar 4000 euro!). En hoe is dat anders dan een super hifisysteem? Neem mee dat een hifisysteem een stuk waardevaster is en vaak zeker wel een jaartje of tien meegaat – of langer – en er valt veel voor te zeggen een investering te doen in een degelijk systeem.

Daarbij… hebt u weleens een film gekeken zonder geluid? Of via de speakers van een laptoptje of de tv zelf? Juist… dat is geen donder aan. Het klinkt gewoon CRAP.

Maar even terug naar de blijdschap….

Die eerste noten

Het blijft toch een mooi moment: een gloednieuw apparaat uitpakken en installeren. Die lucht van nieuwigheid. Heerlijk.

En dan die eerste noten door de luidsprekers horen. Natuurlijk speelt het nog niet top. Immers: inspelen is nog nodig. Maar je hoort die potentie. Prachtig… het maakt je echt zo blij als een kind… je wil niet meer weg… je wil alleen maar meer en meer muziek. Alsof de liefde voor je hobby en muziek weer even oplaait tot topniveau. Juist… zo gaaf is hifi! Zo lekker is muziek!

En dan de dagen erna. Elke dag weer meer lucht. Strakkere plaatsing. Meer detail. Strakker laag… de grijns wordt groter. Ja… goede keuze!

Laat iedereen maar lullen. Ze snappen het gewoon niet… Of wie weet: ze willen het niet, of durven het niet te snappen.

Installatie Metrum Acoustics Adagio

59 reacties

 1. De vergelijkingen tussen auto’s en audio is wel eens een gesprek waard.
  Zo kan ik echt geen high end audio kopen als ik ook voor dat geld een nieuwe Hyundai i30 kan kopen.

  Een Porsche 911 gt3 is echt bedoeld om op een circuit mee voluit te gaan. Voor op de gewone weg volstaat een gepeperde Cayman 718 meer dan genoeg. Ik zou eerder dan een Macan willen.

  Wat betreft iPhones. Wel eens van Leap gehoord? Vincent van Gogh is daar ook klant 😉

 2. Mooi ja, ik heb m gehoord bij je, de monnikjes stonden netjes naast elkaar te zingen, een paar kwaliteiten beter dan bij mij thuis. Niet dat ik ontevreden ben over mn Naim DAC, want die klank is prachtig, maar die adagio maakt er toch een ander beeld van. In eerste instantie was t vreemd, en dan moet je je losmaken van wat je aan je eigen installatie mooi vind om het binnen te laten. Totaal ander beeld. Heel apart.

 3. Top Jaap, gefeliciteerd met je aanschaf…! Dat worden heeeele fijne luister avonden 🙂

  Welke bron sluit je er op aan, of ga je er op aansluiten? Ik ben heel benieuwd, ik heb zelf de Onyx en nog zoekende naar een goed Roon Endpoint. De Ambre zou zal goed matchen, hierbij onbekend op welk niveau deze speelt..

  1. Ik heb nu nog een Node-2. Ik denk dat ik binnenkort de M50 van kantoor naar huis ga halen en op kantoor een nieuwe streamer ga neerzetten. Kan nog wel even duren. Deze stap heeft wat meer losgemaakt dan gewenst, want ook de eindversterkers laten nu rimpels horen… En speakerkabels…. tsja… je blijft bezig he.

   1. Geloof me Jaap! Die M50 klinkt direkt stukken mooier. De streamer van de node2 is een koopje maar in vergelijk met de m50 of m50.2 geen partij. Ik heb nooit meer omgestoken…

 4. Supercool! Ik vind het altijd weer ontroerend hoe een mede-hifi junkie zo blij kan zijn met een nieuw apparaat. Ik ben erg benieuwd naar de onderhandelingstechnieken die je toepast op jouw vrouw. Ik denk dat wij er een hoop van kunnen leren! 😉

  1. Geen techniek, Slome, haar lief aankijken en elkaar wat gunnen, is het devies. Mijn vrouw houd ik ook niet in toom, als ze iets graag wil hebben, dan kopen we het. We zijn daarbij ook nog zuinig, hoor.

 5. Jaap van harte gefeliciteer! Lijkt me een geweldige keuze;Ik was nog even nieuwsgierig of je de adagio staandaard met MQA unfold hebt gekocht of dat je er een extra update voor moet bijkopen. Dat werd me op de metrum webside ook niet duidelijk.. verder ben ik steeds meer een aanhanger van de 80/20 methode dwz 80 % moet goed klinken en niet 20% zoals in sommige installaties. ( vaak alleen met diane krall en eva cassidy mooi..). Graag je mening!

    1. Ik zocht een volgende stap in weergave-kwaliteit. Ik heb inmiddels veel ervaring met Metrum en vind hun ‘sound’ prettig. De Adagio speelt meer 3D dan de M12. Detaillering is vrijwel gelijk heb ik gemerkt, al heeft het in de lagere octaven wel meer rust en definitie.

     Op gebied van bedieningsgemak en inzetbaarheid heb ik nu ingeleverd. Maar ja: als je het écht allemaal wil kom je in de prijsklasses 15.000 euro en hoger ben ik bang.

     1. Ik vind het wel een bak geld hoor; ca. 7000 euro heb ik begrepen, of vergis ik me nou? Jaap zal wel een aardige korting hebben ontvangen en dat gun ik hem van harte. Maar dan nog zou ik het er niet aan uitgeven omdat ik nogal value gefocust ben, helaas. Voor mij ligt de bovengrens op max. 2000 euro, of daaromtrent voor een goede DAC.

      1. Je maakt nogal wat aannames die je ook even ventileert op het openbare internet. Vind ik eerlijk gezegd niet netjes. Maar goed. Ieder zijn normen en waarden…

      2. Helaas, IIk heb net de nieuwe Chord Qutest gekocht en ben daar ook als een kind zo blij mee.

      3. Jaap, in deze prijsklasse wordt altijd onderhandeld en daar is echt niets mis mee, en hij kost toch bruto advies 7000 euro, dacht ik? Handelaren doen daar trouwens ook driftig aan mee, heb ik laatst nog gemerkt. maar wellicht doe jij dat niet. Sorry voor deze aanname dan.

      4. Ik vind dit gewoon geen dingen om online over te praten. En geen zaken om aannames over te maken en deze te posten.

  1. Dag Jgeffen,

   Dit meubel is compleet op maat gemaakt en opgebouwd met HDF. Met de bodem dubbel uitgevoerd om resonanties tegen te gaan. Poten zijn verstelbaar en trillen niet. De speakers hebben geen last van het meubel, aangezien ze ‘boven’ het meubel staan. Ze hebben eerder last van de tv en de salontafel die een eerste reflectiepunt vormt. Haal je die weg, dan hoor je echt verschil. Kan het beter? Vast… ga ik mijn – ZEER tolerante – vrouw vragen om nog wat nieuws na deze aanschaf? Nee…

   Volgende project is een diffuser tegen de achterwand. Heb net het hout besteld om het te gaan maken. Ook hier gaat ze vrolijk mee akkoord. Ik hou liever een goed huwelijk dat in balans is qua hobby’s en uitgaven dan een nieuw audio-rek. Heb al genoeg op kantoor om mee te spelen :-).

   1. Goed verhaal, Jaap, ik schreef daarom ook ‘zo op het oog’, want wist het niet zeker. Mijn vrouw is gelukkig ook heel tolerant. Een buurvrouw zei eens op visite, ‘waarom schuif je die speakers niet in de hoek’. Toen ik haar vertelde dat dit akoestisch niet verantwoord zou zijn, keek ze me onbegrijpelijk aan. De meeste snappen echt helemaal niets van deze hobby. Aan de akoestiek moet ik trouwens ook nog werken, maar eerst maar eens genieten van mijn nieuwe DAC, die morgen arriveert. Geniet jij nu van jou DAC! Vraag me nu trouwens wel af wanneer DAC’s zo’n beetje uitontwikkeld zijn, net als geïntegreerde versterkers, want we moeten onze hobby wel wat relativeren.

    1. Herkenbaar. “Waarom moeten ze een meter uit de wand?” Tsja… Klinkt beter…

     Dacs raken niet uitontwikkeld. En versterkers ook niet. Helaas. Hahaha. Maar goed. Maakt de hobby ook mooi. Toch?

     Denk dat de volgende stap VR geluid gaat zijn. Echt surround uit 1 of 2 speakers. Maar dan wel goed.

     1. Ze worden nog wel beter, dat is zeker waar, maar de stapjes worden wel steeds kleiner. Dit is kenmerkend voor een min of meer uitontwikkeld product.

    2. haha Wat herkenbaar! Afgelopen vrijdag kwam ik thuis en ik ik dacht: ‘Laat ik de speakers eens wat meer in de huiskamer zetten en luisteren hoe dat klinkt’

     Wow wat een verschil…

     Mijn vrouw hoort het ook, vindt het er niet zo mooi uitzien, maar een avondje hangend luisteren op de bank, vindt ze het het wel goed.

 6. Van ganse harte gefeliciteerd met uw nieuwe aanwinst Jaap, super mooie dac/preamp.
  Tja, tegenwoordig is het vrij normaal om een I-phone op zak te hebben van 500 of 1000 Euro en die om de twee/drie jaartjes te vervangen met een nieuwere + een abonnementje op Spotify van 10€/maand en setje oortjes en men voelt zich al de muziekliefhebber van de muziekliefhebbers + een deftig abonnement van 50€/maand om onbeperkt te kunnen bellen/surfen, logisch toch.
  Maar oo wee, papa koopt een ‘ding’ om zijn hifi set en zijn muziekbelevenis naar een hoger niveau te brengen … den ouden heeft ze niet allemaal meer op één rij zie je ze dan denken.

  1. Ja, Fernand, en het idiote is dat ze met deze dure toestellen vaak alleen maar appen en af en toe bellen. Als je vraagt of ze de iCloud goed en volledig benutten met gedeelde agenda’s enzo, dan kijken ze je aan alsof ze water zien branden. Nee, ze moeten er vooral mee kunnen showen, zo van: kijk mij, ik heb de nieuwste. Nu is, eerlijk gezegd, deze trent wel aaan het afzwakken.

   1. Jep… het gaat primair om de pats-factor. Zelfde met auto’s. Rijden ze in een dikke M-serie, AMG of nog sportiever.. een 911 ofzo om er vervolgens max 130 mee op de snelweg te rijden. Vraag je ze of ze er weleens het circuit mee op gaan: ‘Nee joh… is zonde!’… Uhhh: Daar zijn die auto’s voor…!

    1. Ja, dit is ook zeker waar, maar er zijn ook echte liefhebbers, Jaap, en dat zijn zeker geen patsers, zoals ik. Ik geniet van ieder ritje in mijn Jaguar XK. In Duitsland gekocht voor de prijs van een middenklasse auto. En iedereen denkt ‘WOW onbetaalbaar’, maar dat is beslist niet zo. Daarvoor reed ik 12 jaar in een Jaguar XJ voor 20k in euro’s. Een Porsche is inderdaad een circuit auto, maar in die sportcoupé van mij kun je echt heerlijk cruisen door Europa en genieten van je 8 cylinder. Porsche rijders zijn vaak wel patserige types, maar zeker ook niet altijd.

     1. Helemaal mee eens. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben een enorme autoliefhebber. Sleutel er ook graag aan. En ik gun iedereen zijn droomwagen. Maar met 50 door de stad tuffen in je S65AMG zonder ooit een Autobahn te zien… Hmmm. Zonde. Wil niet zeggen dat je alleen dan zo’n auto mag / moet kopen. Ieder zijn ding.

   2. Nou is niet elke dure telefooneigenaar hetzelfde natuurlijk. Er zijn er ook die zijn peperdure iPhone X volop gebruiken en er bijvoorbeeld een Audioquest Dragonfly Red op aansluiten met Focal Sphear oortjes of een B&W P7 hoofdtelefoon en daarmee onderweg ook van behoorlijke kwaliteit muziek geniet en nog veel meer met zijn telefoon doet. Het is aan een ieder niet van afstand te zien en te horen wat iemand nog meer met zijn telefoon doet toch? Al zit het er dik in dat je aanname klopt is er toch niet een zekerheid.

    Paul het gaat je dan wel een hoop slapeloze nachten kosten misschien maar het zal het zeker waard zijn;-). Heel veel plezier met je prachtige nieuwe aanwinst.

    Ook Jageffen heel veel plezier met je aanwinst die morgen gaat komen. Ik moet nog heel even wachten op het opnieuw genieten maar prachtig dat jullie alvast lekker kunnen luisteren naar jullie nieuwe aanwinst.

 7. Gefeliciteerd met deze aanwinst. Ben ook nog steeds erg verguld met mijn Metrum Acoustics (mini quad). Die overigens, als je de productrange nu bekijkt, erg antiek lijkt.

Geef een reactie