• Profielfoto van Jaap

  Jaap schreef een nieuw bericht

  Live Multitest - Streamer Shootout - ZATERDAG 29 april - 10:30

  Komende ZATERDAG - 29 april 2023, 10:30 - hebben we weer een mooie multitest voor u. Live vanuit de Alpha Audio luisterruimte. Deze keer hebben we de FIIO R7, Volumio Primo, Audiolab 7000N Play en de Cambridge Audio CXN...

  Lees Meer
  8 Commentaren
  • Zou mooi zijn om de WIIM Pro ook mee te nemen.

  • Deze test heeft mijn interesse. Ik ben benieuwd naar de prestaties van de Primo. Zelf speel ik al jaren met Volumio d.m.v. een Pi 4 met een Allo isolator en Allo Boss dac gevoed door een ifi power en een lineaire voeding (inderdaad twee voedingen). Als ik het goed begrepen heb gaan jullie de Primo tijdens de test ‘upgraden’. Ik ben benieuwd. Een Pi is toch altijd een beetje ‘houtje touwtje’. Dus de Primo staat eventueel op mijn ‘voor te sparen’ lijstje.
   Veel plezier gewenst.

  • Dank voor stream. Ik kon niets over de cxn vinden. Heb ik het mis?

 • Dag Erick,

  Precies wat je zegt. Het is een i350 chipset. En die ondersteunt WOL. Heb je het eerder wel werkend gehad? Overigens moet het ROCK-OS het ook ondersteunen. Ik heb dat nooit geprobeerd, omdat het niet zo handig is die server te laten slapen. Mijn inschatting is dat het ook helemaal niet kan. Dit i.v.m back-ups, etc…

 • Profielfoto van Jaap

  Jaap schreef een nieuw bericht

  Kies de juiste draaitafel - Music2 Vinyl Event bij Artone Studio - 2 April 2023

  Dit event wordt verplaatst. Houdt alpha audio in de gaten voor een nieuwe datum.

  Lees Meer
 • Profielfoto van Jaap

  Jaap schreef een nieuw bericht

  Live Stream test - Bookshelf luidsprekers - 2500 Euro - Deel 3!

  Het is alweer tijd voor het sluitstuk. Deel drie van de serie. We hebben vooralsnog vier modellen om neer te zetten: de Elac Vela BS403, Monitor Audio Gold 100, KEF R3 Meta en de ATC SCM11. Weer vier serieuze...

  Lees Meer
  16 Commentaren
  • 4 sterke kandidaten als klapstuk van de serie.

   • Ze gaan het voor hun kiezen krijgen. Deel 2 was wel een heel sterk deelnemersveld. Ik ben benieuwd zondag, het wordt vast weer een feestje.

     • Geweldig boeiend om jullie testen te volgen! Ga zo door. Wel een vraag; de luidsprekers worden allemaal op dezelfde manier opgesteld. Dat begrijp ik omdat het een test is en alle modellen op dezelfde manier beoordeeld kunnen worden. Maar er zijn modellen waarbij de fabrikant aangeeft op welke manier de opstelling dient plaats te vinden, bijvoorbeeld recht naar voren of schuin ingedraaid. Zo adviseert Sonus faber volgens de handleiding om hun luidsprekers in te draaien richting de luisteraar. Op die manier komt de luidspreker het beste tot z’n recht, zo is ‘tie bedoeld. Dus mijn vraag: waarom testen jullie niet volgens de voorkeursadviezen van de fabrikanten?

  • De reactie is opbouwend bedoeld. Kijken probleemloos, maar de audio moet echt beter. Probeer de dB verschillen tussen luidsprekerboxen en van de microfoons (onderling) ‘n beetje te nivelleren, inderdaad met de afstandsbediening geen probleem, maar als de voorversterker geen afstandsbediening heeft? Waarom is de muziekkeuze zo beperkt, de muziek is wereldberoemd in dat hofje. Draai muziek waar niemand problemen mee heeft. Smaak is uniek. Maar er is niemand die het erg vindt om met ‘n Mercedes ‘n eind te rijden, maar vraag nu of hij / zij diezelfde 300 kilometer achterelkaar wil rijden in een Trabant of Yugo. De een houdt van Orgel Joke of ook op toetsen Oscar Peterson. Volgens mij is het Big Band repertoire het beste, daar zijn legio uitstekende opnames van beschikbaar, waar ieder instrument ook akoestisch de lead-partij spelen of zingen. Ik ben denk ik, niet de enigste die afhaakt, omdat de muziek soms niet om aan te horen is.

   • De speakers zijn allemaal gekalibreerd op de microfoon. Dat doen we tijdens het inregelen. We hebben vooraf ook de spraakmics ongeveer gelijk gezet. Ik zal eens kijken naar een leveler.

    Muziek… Dat is allemaal smaak. Ik haat echt big band jazz maar hou van progressive metal en rock. Of massive attack. Daar haken ook mensen bij af. Kortom: dat ga je nooit goed doen.

   • De muziek die gebruikt wordt is om de verschillen tussen de apparaten die getest worden goed hoorbaar te kunnen maken. Niet alleen voor de mensen die thuis meeluisteren over de stream — want geloof me dat lang niet alle muziek geschikt is om de verschillen goed hoorbaar te maken over een stream — maar vooral ook voor degenen die op de bank zitten moeten duiden wat ze horen.

    Verder is het zoals Jaap zegt: wat je ook kiest, het is nooit goed, dus het is onvermijdelijk dat er altijd wel iemand is die iets niet te pruimen vindt. Het is zoals het is.
    Per stream kiezen we weer andere tracks, alleen om de test van de speakers van rond de 2500 Euro over drie streams heen vergelijkbaar te maken gebruiken we dezelfde tracks.

    • Begrijpelijk het is onmogelijk om aan de wens van iedereen te voldoen. Het is de generatie kloof (70 jaar jong?!) hoewel hardrock, opera, jazz etc. etc. kan bijna alles waarderen. De kwaliteit van streaming Tidal, Qobuz of Apple Music is echt vergelijkbaar met het luisteren via ‘n highend CD speler. Iedereen begrijpt dat de €500,– set luidsprekerboxen, die bijvoorbeeld thuis staan, niet kunnen weergeven wat luidsprekerboxen met een prijskaartje die (vaak) minstens 20x duurder zijn. Maar als er progressieve metal gedraaid wordt in de supermarkt of restaurant dan proberen de meeste klanten zo snel mogelijk het pand te verlaten.

  • Ging nog eens kijken/luisteren en moet bekennen toen ik de eerste keer keek was het niet de 7e van Beethoven, maar muziek die niet voldeed aan de WAF 😉

   • Dus als ik het goed begrijp had je kritiek op de gebruikte muziek zonder eerst te luisteren? Of mis ik nu iets?

    • De eerste keer dat ik naar deze stream keek, vroeg ik mezelf af waar zijn ze mee bezig? 2e keer, keek ik vanaf het begin en hoor muziek, de 2e track was echt bagger! Opende Apple Music en luister naar muziek dat is toch de reden dat iemand ’n installatie aanschaft. Alpha Audio interesseert zich niet of ik ga kijken/luisteren, maar herhaal als er muziek?! wordt afgespeeld met de bedoeling om wereldwijd bekend te worden, onmogelijk. Met dit soort tracks is de kans groter, dat het aantal luisteraars snel minder wordt. Volgens mij is het de bedoeling dat er >10.000 ipv

   • Ik begrijp je niet.

   • Ferdy,

    Ik heb wat opgeruimd, omdat het echt een serie onsamenhangende berichten werd. We bewerken geen posts van lezers. Ofwel we verwijderen ze – zoals nu, omdat het gewoon niet meer te volgen was – ofwel we laten ze staan.

    Als je het niet eens bent met de muziek in de streams, dan kan dat. ‘No hard feelings’. Muziek is smaakgevoelig. We kiezen tracks waarvan we denken dat mensen het wel aardig vinden én waarmee we goed kunnen testen. We proberen daar ook goede afwisseling in te vinden. Beetje klassiek, beetje pop, beetje piano, wat stem… zo proberen we iedereen tevreden te houden.

    Feedback op de muziek is altijd welkom. Voorbarige conclusies zonder enige fundering kunnen we niet zoveel mee. Vandaar dat ik in dit geval heb ingegrepen.

  • Ik heb de track Three Good Things van Mammal Hands gezocht op Spotify en beluisterd op mijn bescheiden installatie. Het klonk voor mij zeer mooi en ben tevreden met wat ik heb. Het is leuk om de testen te volgen hoor maar ik blijf voorlopig luisteren met mijn eigen set.

 • Profielfoto van Jaap

  Jaap schreef een nieuw bericht

  Test zelf écht mee komende zondag (26 maart ) - als VIP bij ons op de bank!

  Komende zondag is de derde - en laatste - livestream test in de serie van bookshelfs rond 2500 euro per paar. Om het mooi af te sluiten, willen we één Patreon-lid uitnodigen om bij ons op de bank te...

  Lees Meer
 • Laad Meer Berichten

Over Mij

Jaap Veenstra

Eigenaar Alpha Audio

Oprichter van Alpha Audio. Audiofan, Computernerd, Netwerkgeek.

Vrienden

Profielfoto
Vincent
@vdvdv_1981
Profielfoto
Dick
@d-kluis
Profielfoto
Ronald Smit
@ronald-smit
Profielfoto
Yung
@yung-lie
Profielfoto
Bart
@bvdr