Categorie: Muziek

Tim Knol – Lightyears Better

Tim heeft in een aantal van onze livestreams meegedaan. Zijn affiniteit met folk en country uit de Verenigde Staten klinkt door in de tracks die hij daar gespeeld heeft en op zijn nieuwe album “Lightyears Better” is die sound onmiskenbaar.

Review Muse – Will of the People – Kort en…?

Muse mag tot the groten der aarde worden gerekend. De Britse band – ooit gestart als Rocket Baby Dolls – is sinds 1994 bezig met als eerste album Showbiz in 1999. Uw auteur was opslag verliefd. Als Radiohead-fan kwam Showbiz keihard binnen. Nu zijn we 23 jaar en 9 studio-albums verder. Is Will of the […]

Liederen van eenzaamheid en troost

De laatste maanden zijn veel albums uitgebracht die geschreven zijn in lockdown periode. Het zijn albums met liederen van eenzaamheid en troost. Er klinkt verlatenheid in door, maar altijd met licht aan de horizon. Muziek die een grootse schoonheid laat horen.

Portret van Beethoven

Muzikale series – deel 5 – Beethoven

Vraag iemand om het eerste wat bij de woorden ‘klassieke muziek’ spontaan binnenvalt te zingen en de kans is groot dat het ‘ta-da-da-daah’ is. De beroemde opening van de vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven.

Intercontinental Ensemble – In Motu

Het is raar om een review van een album te beginnen met hoe het klinkt, maar er is een goede reden voor. Het mag inmiddels bekend zijn dat het label TRPTK goed klinkende albums uitbrengt. Op Alpha Audio staat muziekbeleving centraal, maar we schrijven veel over hoe je die muziek thuis het best tot zijn […]

Muzikale Series – De klassieke Top 400

De klassieke Top 400 wordt op NPO Radio 4 uitgezonden. De Top 400 is de klassieke tegenhanger van de Top 2000, met het verschil dat de lijst korter is, terwijl er eeuwen aan muziek is om uit te kiezen in plaats van decennia. Een Top 4000 zou eerder op zijn plaats zijn, maar goed.

Muzikale series – deel 4 – Minimal Music

Minimal music staat tot een symfonie als dance staat tot hardrock. Het is een stroming die grote vernieuwing in de westerse muziek heeft gebracht.

Muzikale series – deel 3 – Ik ga naar Frankrijk

Wielerliefhebbers die naar Radio Tour de France luisteren weten dat ieder jaar het nummer “Ik ga naar Frankrijk (ik kom nooit meer terug)” van de Amazing Stroopwafels een aantal keer gedraaid wordt. Als je in de file staat denk je dat zeker! Er zijn veel muzikale redenen om naar Frankrijk te verhuizen en ik wil […]

Basilova, Napolov, Fridman - Obscure Atlas

Obscure Atlas SG-3 en Heliopause

Van de rand van ons zonnestelsel naar het centrum van onze aarde. Twee muzikale reizen die ons brengen op plekken waar we anders niet zullen komen.

Muzikale Series – De stem – Deel 2

We beschikken allemaal over een instrument: onze stem. Ik ken geen ander instrument waarmee je zoveel uiteenlopende emoties kan oproepen als een stem. Een stem kan je afschrikken, maar ook betoveren.

Muzikale Series – Zondagochtendmuziek – Deel 1

Het eerste artikel in een reeks, althans dat is de intentie. Lezers van deze website hebben, naar ik aanneem, met zorg hun apparatuur uitgekozen, op zoek naar geluid dat hen in vervoering kan brengen. Als ‘muziek omnivoor’ luister ik naar van alles, maar ik ben opgegroeid met een voorkeur voor klassieke muziek. In deze serie […]

Review Taylor Swift: Evermore

Als er één positief element te rapen viel deze voorbije, bizarre periode dan misschien wel dat mensen wat meer tijd voor zichzelf en voor de ander hadden. Hoewel een overvloed aan tijd niet voor iedereen optimaal is, zorgde het in elk geval bij heel wat artiesten voor een creatieve impuls.