Alpha Dog: Furutech Piezo Powerflux

Carbon, Piezo Ceramische stekkers, gedemagnetiseerd staal en nog veel meer. Furutechs top-end netkabel, de Piezo Powerflux Power Cord, ook wel: Alpha PS-950-I8E, is zonder meer een lust voor het oog. En de specificatielijst liegt er ook niet om. Net als de prijs: ?1840. Is het de investering waard, of kunt u het beter investeren in een vakantie naar de Bahamas?

Er zullen maar weinig hifiliefhebbers zijn die een lichtnetkabel van ?1840 bezitten. Dat heeft naar mijn idee twee redenen: de effecten van lichtnetproducten worden doorgaans als ?een psychisch effect? afgedaan. Stroom is stroom… het kan geen effect hebben, zeggen sceptici. Vrij onlogisch, aangezien de apparaten stroom gebruiken voor hun functioneren en dus ook de vervuiling die meelift via de netkabels. Sterker nog: een versteker versterkt stroom! Ten tweede zijn er niet veel liefhebbers die zomaar meer dan ?1800 hebben liggen. Laat staan dat ze het investeren in een voedingskabel.

Big boy

Heel veel carbon bij de Power Flux
Heel veel carbon bij de Power Flux

Toch zijn er bedrijven die maar blijven investering in de ontwikkeling van de ultieme netkabel. Furutech is daar één van. Hun Alpha Dog is de Powerflux. Een prachtig ogend netsnoer van 1,8 meter. We schatten het gewicht op meer dan 1 kilo. Behoorlijk wat, gezien het feit dat de meeste, luxere netkabels niet boven de 400 gram komen. Het gewicht is vooral te danken aan de extreme afscherming en de zwaar uitgevoerde stekkers van carbon, glasfiber en nylon. De drie aders in de Powerflux bestaan uit 68 dunne draadjes van zuurstof vrij koper. Of zoals Furutech het noemt: Alpha OCC twisted conductors. Deze tevens gedemagnetiseerde aders zijn uiteraard afgeschermd, zodat ze elkaar niet kunnen beïnvloeden. Furutech gebruikt PE, Polyethylene, een koolwaterstofverbinding. Dit isoleert beter dan PVC, wat de weergavekwaliteit ten goede komt.

Furutech Powerflux
Sublieme afwerking: maar dat mag ook wel voor dit geld!

Om de drie aders heeft Furutech een flexibele pvc-afscherming met carbonpoeder en ceramische deeltjes aangebracht. Daaromheen zit een gevlochten mantel dat emi en rfi buiten houdt. Daaromheen zit wederom een pvc-afscherming. Tenslotte is de kabel mooi afgewerkt met een jasje. Wellicht begrijpt u nu waarom de kabel zo enorm dik is. Helaas zorgen al deze lagen ervoor dat de kabel niet erg flexibel is. En dat kan, zoals we later ondervinden, soms wat lastig zijn. Met name als de kabel achter een hifimeubel een bocht moet maken.

De pluggen die Furutech gebruikt komen uit de FI-50M-serie. We kunnen hierover kort zijn: het zijn prachtige stekkers. Ze zijn lekker stevig en de connectoren klemmen goed. Helaas heeft Furutech niet gedacht aan een faseaanduiding. Dat kan namelijk helpen bij het aansluiten. Echter, na een controlemeting, kunnen we concluderen dat de interne bedrading klopt. Zolang u zich houdt aan de ‘regels’, is er niets aan de hand bij deze kabel.

Grootse beeldvorming
Indrukwekkende technische specificaties zijn leuk en aardig en een mooie mantel en glimmende stekkers is enig, maar eigenlijk interesseert het ons niet zo, al is het in deze prijsklasse wel natuurlijk belangrijk dat de afwerking in orde is. Waar we echt benieuwd naar zijn, is of het product doet wat het moet doen: zorgen voor een schonere presentatie, verbetering in dynamiek en natuurlijk een strakke beeldvorming. We zijn benieuwd.

De Power Flux is bijzonder dik... en daardoor ook wat stug. Iets om rekening mee te houden!
De Power Flux is bijzonder dik… en daardoor ook wat stug. Iets om rekening mee te houden!

Normaal gesproken gebruiken we netbekabeling van Art Speak. Prachtige netkabels met een scherpe prijs. We gebruiken deze vanwege souplesse in weergave en natuurlijk de neutraliteit. Deze kabels kosten slechts 50 euro per meter. Dat is een factor 20 goedkoper dan de Furutech. Tevens vergelijken we de Powerflux met een Audioquest NRG3, +/- ?150, die we normaal gesproken gebruiken op het PFM2-filter van Van Medevoort.

Na een kort weekje inspelen, gaan we er eens even goed voor zitten. We leggen Amos Lee in de Teac vrds-10. Opvallend is de bredere en diepere beeldvorming. Gelukkig zonder scherpte in focussering te verliezen. Tevens projecteert de Furutech meer naar voren dan de Art Speak. Het is in ons geval niet storend, omdat we een meter of drie van de Lentus Audio Solo-luidsprekers af zitten. Door de toename in diepte, krijgen we een iets beter podium-gevoel bij Amos Lee. We hebben meer het gevoel dat hij voor ons staat. En dat zorgt voor mee betrokkenheid.

Milde winter
Met de beeldvorming is dus niets mis. Laten we een indruk geven van de klankkleur van deze high-end netkabel. Opvallend is een lichte toename in presentie van het hooggebied ten opzichte van de Art Speak kabel. De Audioquest heeft een nog frisser karakter op de MA350 (vandaar dat we hem op het filter gebruiken). Opvallend is dat de Furutech nooit de neiging heeft scherp te klinken. Zelfs bij ?pittige?cd?s blijft het hooggebied mild en prettig. Dat is goed merkbaar bij de cd Third van Portishead. Daar kunnen s-klanken behoorlijk de overhand krijgen als een systeem teveel naar het frisse neigt. Gelukkig is dat niet het geval bij de Furutech.

Het belangrijkste frequentiegebied is het middengebied, aangezien daar de vocalen moeten schitteren. We hebben al vermeld dat de presentatie van de Furutech wat ‘up front’ is. Als we April van Blof opzetten, merken we dat Paskal meer in de kamer staat dan bij de Art Speak-netkabel. Tevens is een goed onderscheid te maken van wie van de bandleden meer naar achteren, links of rechts staat. Opvallend is dat de zang uitermate soepel over komt en dat de teksten erg goed te volgen zijn. Dit verschil hebben we ook ondervonden toen we de netbekabeling van Kemp vervingen door de Art Speaks. De Furutech gaat er nog licht overheen. Echter, dat mag ook wel met een prijskaartje van ?1840. Toch toont de toename in diepte, breedte, souplesse en verstaanbaarheid aan dat het zinvol kan zijn te investeren in goede netbekabeling.

Laten we eindigen met een zeer karakteristieke eigenschap van de Powerflux: het laaggebied. Dat is opvallend krachtig, robuust, snel en gecontroleerd. Dit valt met name op bij muziek als Massive Attack, Khoiba of bijvoorbeeld akoestische muziek met zware cello?s. De beats in Massive Attack zijn heerlijk vol, kort en krachtig. Zoals het hoort. Bij het nummer Angel ronken de Lentussen als nooit tevoren. Wat een energie! Hetzelfde horen we terug bij Khoiba?s Pathetic. Heerlijk, dat krachtige fundament!

Conclusie
Bij een prijzig high-end product concluderen ‘buitenstaanders’ of sceptici altijd: dit is zijn geld niet waard. Is een Bugatti Veyron zijn geld waard? Is een villa aan de Côte d’Azur zijn geld waard? Dat ligt er maar aan hoe u er naar kijkt. Het zijn unieke producten met unieke eigenschappen. En het is aan u of u daarvoor wilt betalen. En dat geldt in wezen ook voor deze Furutech Powerflux. Het is een prachtige netkabel die zonder twijfel een verbetering brengt in schoonheid, focussering en detailweergave. Het is natuurlijk zinloos om deze kabel op te nemen in een set van 1000 euro. Echter, beschikt u over een prachtig high-end systeem, maar zijn de lichtnetproducten voor verbetering vatbaar, dan moet u deze zeker eens proberen!

 
 

2 reacties

  1. Ik heb met grote belangstelling dit artikel gelezen. Mijn bemoeienis met de ?betere? muziekweergave is begin jaren 90 gestopt. We kregen een huis, gingen samenwonen en om meerdere redenen heb ik de hele installatie verkocht. (Krell PAM-1, l? Audiophile Hiraga, Systemdek II met Mission 774 arm en Kiseki Blue, enz.). De arm had toen al Siltech bedrading en de rest van de bekabeling was ook bovengemiddeld. Ik heb zelfs een jaar een column in het blad Home Studio gehad.

    Nu ben ik bezig met het samenstellen van een micro high-end setje. Fubar IV, Supplier voeding, externe clock Bravo en optische interlinks van ViaBlue. Binnenkort zal alles binnen zijn. Luisteren zal gaan plaatsvinden middels een Grado SR-325is. Ik luister vaak ?s avonds muziek en wil de rest van de gezinsleden niet storen.

    Na vele, vele jaren uit het ?circuit? geweest te zijn heb ik vorig jaar de Lente Hi-Fi Show in Rotterdam bezocht. Ik ga in 2011 weer. Ik heb op deze show met verwondering niet alleen het aanbod maar ook de andere bezoekers bekeken en beluisterd. Het leek wel of alle aanwezige mannen (in grote meerderheid, op een enkele verveelde vrouwelijke partner na) bezig waren met een nimmer eindige zoektocht naar het hoogst haalbare. Ik hoorde weinig mensen praten over de emotie die muziek teweeg kan brengen of over de muziek of musici zelf. Nee, men had het over technische details, over tuning, versterkers en kabels. Over Watt en Ohm zogezegd. Om kort te zijn: in mijn beleving luisteren deze mensen naar hun indrukwekkende installatie en niet naar muziek.

    Maar om ter zake te komen, ik wil reageren op de inhoud van het artikel: netkabels. Mijn vakgebied is IT en van nature zoek ik altijd de logica achter verklaringen of beweringen. Dit is iets anders dan de ander van het verkondigen van onzin beschuldigen.

    Vanaf de verzegelde hoofdzekering in mijn meterkast mag ik alles doen, mits het aan de voorschriften voldoet. Op alles ervoor heb ik geen invloed. Niet op de 100 meter kabel naar de verdeelkast in de straat, niet op de kilometer bekabeling naar het wijk-verdeelpunt en niet op de vele kilometers bekabeling naar de middelspanning verdeler. De rest sla ik maar over. Men mag hopen dat de vele elektriciens die aan alle onderdelen gewerkt hebben tenminste de klemmen heel goed aangedraaid hebben!

    Ik heb geen of weinig verstand van versterker techniek dus alles wat ik hierna schrijf slaat wellicht als een tang op een varken. Volgens mij wordt in de voeding van een versterker de aangeboden 220- tot 230v wisselspanning middels o.a. een trafo en gelijkrichters omgezet naar een lagere gelijkspanning. En er vindt tevens ontkoppeling en scheiding van beide spanningen plaats.

    Uit het artikel maak ik echter op dat die ene of 1,8 meter kabel een dusdanige invloed heeft dat het niet alleen hoorbaar is maar dat er ook een hoorbaar onderscheid gemaakt kan worden tussen verschillende netkabels. Een invloed die zo groot is het complete ?podium? veranderd. Het laag is ?opvallend krachtig en robuust?. ?Opvallend is de bredere en diepere beeldvorming?. Wat? Beïnvloed die 1,8 meter kabel de rest van de keten dusdanig dat het laag opvallend krachtig en robuust is of wordt? Haalt die ene meter kabel alle vervuiling uit het net dan weg? Ik moet eerlijk bekennen dat dit alles, en zeker gezien de astronomische bedragen die bijv. een Nordost voor netkabels vraagt, naar mijn ondeskundige mening een zeer hoog ?nieuwe kleren van de keizer? gehalte heeft.

    Het wordt al helemaal moeilijk voor mij na vast gesteld te hebben dat er slechts één kabel gebruikt is, op één apparaat. En de rest dan? Dit alles vraagt om een dubbel blind test. Wie durft dit aan?

    Ik besef dat ik een aantal tegenstrijdigheden in mijn reactie verwerkt heb maar ik zie geen kans het anders te verwoorden.

    Met vriendelijke groet,

    Frans Hens.

    1. Beste Frans,

      Ik durf de dubbel blindtest zo aan hoor! Geen enkel probleem. Laat ik uitleggen waarom: mijn vrouw ‘helpt’ me vaak door zo nu en dan op te merken dat ze iets anders hoort in de installatie. En in dit geval hoorde ze ook dat er ‘iets’ is veranderd. Ik weet het wellicht iets beter te verwoorden, maar vrouwen horen simpelweg beter dan mannen. En mijn vrouw is echt lang niet zo getraind of geïnteresseerd in kabeltjes, tweaks en anti-vibratie voetjes…

      De reden dat een netkabel een verschik kan brengen is simpel: een versterker versterkt een elektrisch signaal. En voor die versterking gebruikt het energie uit het stopcontact. Is die vervuild, dan wordt dat meeversterkt. Dus net als bij interlinks, is afscherming, capaciteit en geleiding belangrijk. Ik ben ook geen technicus, maar heb wel genoeg erover gesproken met zowel partijdige, als onpartijdige liefhebbers om het een en ander te begrijpen. Overigens ben ik het volledig met u eens dat het traject ervoor zeker net zo belangrijk is! Vandaar dat ik ook een aparte groep heb aangelegd. Analoog en digitaal gescheiden. Wat er voor de zekering gebeurt, probeer ik met een PFM2-netfilter van Van Medevoort te ondervangen.

      Een netkabel van 1800 euro heeft, mede door het bovenstaande, alleen zin al de rest in orde is. Natuurlijk is de effectiviteit afhankelijk van de situatie. Ik zou zeggen: probeer er eens drie of vier en ga luisteren!

      Vriendelijke groet,

      Jaap Veenstra

Geef een reactie