Home Alpha Speak No1

Alpha Speak No1

0

In april hebt u kunnen lezen over de Alpha Speak no1. luidspreker. Een project van de Nederlander Klaas Jan van Alphen. Hij heeft toen een zeer ruw model getoond. Nu was het tijd voor het échte werk. Op naar Ede om eens te beluisteren wat de stand van zaken is!

Aan de rand van Ede, tussen het groen, vinden we de luisterruimte van Klaas Jan van Alphen. In de ruimte treffen we een paar lege behuizingen aan, en een tweetal afgemonteerde No1’s: een zwarte set, die overigens verkocht is, en een witte set waar Klaas Jan de demo’s mee geeft. De Alpha Speaks hangen aan een Abacus-set die zijn signaal krijgt van een een Rotel cd-speler.

Open kast
De eerste versie van de Alpha Speak had een gesloten kast. Daar is Klaas Jan van afgestapt, omdat de units er eigenlijk niet geschikt voor waren. Hoewel het laag wat strakker is met een gesloten behuizing, bracht het wel wat resonantieproblemen met zich mee. Dat was redelijk goed hoorbaar, zoals in het eerste luisterverslag te lezen is. De open behuizing – basreflex – moet dit probleem oplossen. De maten van de kast zijn overigens niet veranderd. Wel heeft Klaas Jan behoorlijk aan de demping gesleuteld en is er nu een overeenkomst met een kastenbouwer en – spuiter, zodat de productie geen problemen oplevert. Schoenmaker bljif bij je leest!

Uiteraard heeft het omgooien van het concept wel invloed op de presentatie. Gelukkig alleen maar positief, want de Alpha Speak klinkt een stuk homogener en prettiger dan de eerste conceptversie. Wel heeft het zijn karakter behouden. Dat wil zeggen: het is nog steeds een no-nonsense luidspreker voor mensen die ‘gewoon’ muziek willen luisteren. Een beetje een geval van: geen fratsen. Dat is ook precies de bedoeling van Klaas Jan. Hij weet donders goed dat er luidsprekers zijn die wat vergevingsgezinder zijn, of een milder hoog bieden, maar hij wilde allereerst een luidspreker bouwen die karakter heeft. Een luidspreker die je gewoon laat genieten van de muziek. Een luidspreker die geen egotrip maakt, maar het ego aan de artiest overlaat.

Zwanen

Klaas Jan gebruikt nog steeds de units van Swans. Hij vindt de prijs / kwaliteitsverhouding van deze units uitzonderlijk goed. Mede door de keuze voor deze Swans-weergevers kan de luidspreker voor ongeveer 1300 per set van eigenaar wisselen. Een scherpe prijs voor zoveel muziek. Het filter dat Klaas Jan gebruikt, is zo simpel mogelijk gehouden. Hoe meer elektronica in de signaalweg, hoe slechter… tenminste, zo denkt Van Alphen erover. En wij moeten toegeven: hij heeft een heel goed punt.

Muziek!
Natuurlijk komen we niet alleen maar om te kijken. We zetten de Abacus voor- en eindversterker aan en voorzien de Rotel met slot-drive van een cd’tje. Allereerst gaat Jason Mraz’s cd ‘Waiting for my Rocket to Come’ in de Rotel. Al na een paar noten horen we dat deze set met een zeer bescheiden prijskaartje helemaal niet verkeerd presteert. Het middengebied is mooi open, het hoog is sprankelend en het laag gaat zonder twijfel diep genoeg. Helaas is de luisterruimte (nog) niet heel geschikt, er zit een (hoorbaar) dipje in het middenlaag, maar als we daar rekening mee houden, dan mogen we absoluut niet ontevreden zijn! We hebben zonder twijfel sets gehoord die minder indruk maakten!

Ook met wat harder werk kan de No1 prima overweg. Dat laat Enigma’s LSD – Love Sensuality Devotion – goed horen. Bassen komen krachtig en strak door de Alpha Speaks en ook snelle elektronische klappen komen goed over. Overigens valt ook direct op hoe veel controle de Abacus-set heeft. Gezien de prijs van pak ’em beet 1400 / 1500 vinden wij dit indrukwekkend.

De opstelling die de Alpha Speaks aanstuurt. Helaas heeft de kamer nog wel wat akoestische problemen.

Als we wat rock in de lade leggen, Muse, horen we direct het karakter van de Rotel door de No1’s. Wij zijn – heel eerlijk gezegd – geen echte fan van de cd-spelers van dit merk, maar dat terzijde. We vinden het goed om te horen dat deze creaties van Klaas Jan het karakter van de speler weten over te brengen. Het wil zeggen dat ze niet camufleren en dus veel detail weten over te brengen. Het enige kritiekpunt is de ruimte in het stereobeeld. Het is wat aan de platte kant. De reden weten we, denken we, wel: bekabeling. Klaas Jan heeft de bekabeling zeer basaal gehouden, waardoor naar ons inzicht de set wat ‘vast’ zit. Niet dat het nodig is peperdure kabels van Audioquest, Siltech, of een ander exotisch merk, te gebruiken, maar iets degelijks zou zeker helpen. Dat was wel een beetje jammer.

Conclusie
Alpha Speak heeft zijn al veelbelovende concept prima verder verbeterd. Door het gesloten concept te laten vallen en om te zetten naar een basreflexsysteem, is de Alpha Speak veel lekkerder gaan klinken. De hoorbare resonantie is verdwenen en dunnere middengebied heeft glans gekregen. Nu staat er een luidspreker van 1300 euro voor ons te spelen die karakter heeft… een no-nonsens weergever die maar één doel heeft: muziek maken. En dat doet hij uitstekend.