De man achter Art Speak, Louis Raatjes, houdt van muziek. Hij is zelf muzikant, slagwerker, en beschikt – zo heeft een gehoortest uitgewezen – over een relatief absoluut gehoor. Of is dat wellicht een vloek, want elk foutje in de opname wordt daardoor uitvergroot. Faseverschillen, foutieve instelling van volume of zelfs de opstelling van een orkest tijdens de opname; hij hoort alles. Louis modificeert apparatuur, maar heeft zelf ook een uitgebreide luidsprekerlijn ontworpen. Tevens heeft hij een interessante kabelserie in het productgamma. En die is onderwerp van bespreking.

Hoewel sceptici anders beweren, hoeven we – hopen we – de hifi- en muziekliefhebber niet uit te leggen dat een degelijke interlink een behoorlijk verschil kan maken. En dat geldt natuurlijk ook voor een netkabel of een digitale interlink. Al zorgt de laatste in veel gevallen voor een subtielere verbetering. Art Speak gebruikt voor zijn interlinks een solide zilveren ader en degelijke rca-pluggen. Voor de netbekabeling zet Louis Raatjes koper in waarop hij aan beide kanten stekkers van prima kwaliteit monteert. Voor de digitale interlink gebruikt Art Speak bulletpluggen, maar aangezien deze binnen een paar jaar twee keer zo duur zijn geworden, is er ook een versie met goedkopere pluggen beschikbaar. Uiteraard zijn er van zowel de analoge als de digitale interlinks ook gebalanceerde versies beschikbaar. Opvallend is dat de kabels uiterst flexibel zijn. Dat heeft als voordeel dat ze zeer gemakkelijk te monteren zijn en tevens achter een hifi-meubel zijn weg te werken. Pas echter wel op met knikken! De aderen zijn gemakkelijk te beschadigen als de bocht te krap is.
Meer muziek
Het doel van een interlink – in welke vorm dan ook – is simpel: signalen vervoeren van ‘A’ naar ‘B’. En dat moet gebeuren zonder het signaal aan te tasten. Nu lijkt dat een gemakkelijke taak. Immers: elke koper- zilver- of gouddraad kan prima stroom en spanning vervoeren, toch? Ja, dat is waar, maar in veel gevallen wordt de sinus – en daar gaat het hoofdzakelijk om bij signaaloverdracht – aangetast door elektromagnetische straling en radiostraling. Afscherming kan voorkomen dat de straling de kern van de kabel bereikt, waardoor de sinus ongestoord van de bron naar de versterker kan komen. Vandaar dat veel kabelfabrikanten schermen met exotische mantels of een afwijkende layout in de kabel zelf om daar vervorming van het signaal te voorkomen.
Een ander belangrijk punt is de opbouw van de kern van de kabel. Veelal bestaan interlinks uit een hart van koper. Duurdere kabels gebruiken een zilverader of een mengeling van koper en zilver. De meest exotische interlinks willen nog weleens goud gebruiken. Echter, een goede kabel bestaat niet uit één ader. Immers: er is altijd een plus, een min en een afschermingsmantel. Bij Art Speak bestaat de kabel uit een tweetal solid core zilverkabels, individueel afgeschermd met onder meer teflon, en een mantel die aan één zijde is bevestigd: de versterkerkant. Om de gehele kabel bevindt zich nog een

afschermende, koolstofhoudende buitenmantel. Vandaar dat richting, zoals altijd overigens!, van essentieel belang is. Art Speak kabels spelen altijd van rood naar zwart.
De Silver 2-kabels zijn bijzonder flexibel en vrij dun. In eerste instantie lijkt het er niet op dat het een hele bijzondere kabel is, maar schijn bedriegt, zo ondervinden we na het aansluiten van de interlink. En later ook de digitale interlink en netkabels. Opvallend aan de serie als geheel, is dat het laaggebied aan druk en diepte wint. Dit is tijdens de test goed te horen bij de cd ‘LSD: Love Sensuality and Devotion’ van Enigma. De nummers ‘Push the Limits’ en ‘TNT for the brain’ winnen enorm aan kracht en diepte door deze aanvulling van laagdruk. Nu kan dat wel ervoor zorgen dat een (overmatig) warm systeem iets teveel laag krijgt. Echter, bij het testsysteem is het een welkome aanvulling. Tevens valt op dat akoestische instrumenten natuurlijker over komen. Zo is bij de cd Running on Ice van Vertical Horizon zeer precies te horen hoe gitaristen Keith Kane en Matt Scannell de snaren van hun instrument aanslaan. Tevens vallen bij de akoestische passages van de cd’s April en Oktober van Blof de extra harmonischen op. De gitaarklanken zijn voller en klinken ook langer na.
Als we wat ruiger werk opzetten, merken we dat het systeem als geheel gewonnen heeft aan controle. Instrumenten blijven beter los van elkaar volgbaar en het hoog wordt beduidend minder scherp. Deze verbetering is vooral te danken aan de netbekabeling. Wisselen we namelijk de netkabels van de vesterker en d/a-converter weer met Kemp Hi Power 5 (MA350) en Hi Power 3 (DA333) netbekabeling, dan slibt het laag weer wat dicht en wordt het midden hoog weer iets ruwer waardoor we meer moeite moeten doen individuele passages te volgen. Zo ziet u maar weer: ook netkabels beïnvloeden hoorbaar de klankkleur van een systeem.
Plaatsing

Met de detaillering, fasereinheid en verfijning zit het dus wel goed bij de Art Speak bekabeling. Hoe zit het met de beeldvorming? Op het eerste gezicht lijkt er weinig verandert met de plaatsing ten opzichte van de vaste Q-bekabeling van Van Medevoort waar we al jaren met tevredenheid mee spelen. De Q-serie interlinks (en luidsprekerbekabeling) plaatst zeer netjes. En eerlijk gezegd is het verschil ook maar subtiel tussen de interlinks. Echter, door de verandering van de digitale interlink (er zat altijd een AudioQuest digital pro tussen loopwerk en dac) en de netbekabeling, is het verschil erg goed hoorbaar geworden. De stabiliteit van het stereobeeld en de rust bij de plaatsing van de instrumenten en vocalen is absuluut van indrukwekkend niveau. We hebben absoluut duurdere kabels gehoord die (beduidend) slechter presteren! Wel hadden we nog iets meer diepte in het beeld gewenst. Niet dat het beeld plat is – dat is het alleminst – maar sommige effecten mogen dieper de kamer inkomen.
Conclusie
Opvallend aan de kabelserie van Art Speak is de fasereinheid en de nuances die erg gemakkelijk worden gepresenteert. Subtiele verschillen aan aanslag (denk aan gitaar of bijvoorbeeld drum) komen uitermate goed uit de verf. Tevens klinken akoestische instrumenten natuurlijker en meer vanzelfsprekend. En dat is een kracht die we nog niet vaak hebben gehoord bij een kabel in deze prijsklasse (of veel duurdere!). En als we dan naar de prijs kijken: ?240 voor een interlink van 80 cm en slechts ?49,50 voor een netkabel, dan kunnen we maar één ding concluderen: dit is een koopje!
waar zijn deze mooie ArtSpeak producten te verkrijgen ?
ik kan niet echt een webshop vinden .
met vr gr Alex
http://holland.proximedia.com/local/netherlands/a/artspeak/luidsprekerskabel.html
Vond deze link, fabrikant heeft wijzigingen aangebracht.
Dit artikel is van 2009
Maar weet natuurlijk niet hoe goed deze zijn. No
Top Thanx,
heb even een mailtje gestuurd.
heb je toevallig ook een idee hoe ik deze interlink zelf kan maken van 1mm zilverdraad ?
weet niet echt hoe je 75ohm creëert.
Dat is nog niet zo simpel. Het ligt ook – vooral – aan de pluggen. Je zou echter gewoon moeten meten.
Gewoon een mail sturen naar [email protected].
Louis is de beste! 🙂
Zeker fraaie kabel.
Goedendag !
Ik vind het geweldig, de meest mooie verhalen over prachtige interlinks, netkabels/stroomverzorging etc., je verdrink er bijna in.
Dat het werkt, daar ben ik al lang achter, geen probleem.
Maar: hoe zit het met een van de meest belangrijkste voorwaarde om een luidspreker optimaal te kunnen laten spelen?
Ik heb met stomme verbazing het effect van een set Cilicus gehoord, na montage hiervan werdt het pas duidelijk welk effect op het geluid kabels kunnen hebben.
De keuze van de kabels was nu een stuk makkelijker te maken dan voorheen.
Grappig als je hoort dat een set Kimber 8 TC van ? 350, nek aan nek speelt met een set Silent-Wire LS 16 mk2 van ? 900.
Absoluut de moeite waard om te onderzoeken, ik durf het de beste vernieuwing te noemen sinds lange tijd.
Voor de geinteresseerden: http://www.cilicus.nl
Beste Henk,
Ik ken Cilicus nog niet. Maar dank voor de aanvulling. Altijd leuk om dit soort tips te krijgen.
Beste Jaap,
Je zou dit echt moeten uitproberen, je kunt een demo aanvragen bij Cilicus als je het type en merk van je speakers opgeeft.
Het is de mooiste verbetering van de acoustiek die je kunt bedenken.
Groeten: H.v.d.Hilst