Audio Physic Step 35 monitor speakers

Voordelen

 • Stabiel weergave, ongeacht wat je draait
 • Veel informatie in iedere noot
 • Snel, maar niet nadrukkelijk
 • Fris, maar niet scherp. Eerder helder als een bergmeertje

Nadelen

 • Bas is hoorbaar, maar beperkt in kracht
 • Zeer transparant, de hele audioketen moet op niveau zijn
 • Prijs: € 3090

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Weergave
  Prijs

  Inleiding

  De Step 35 speakers vielen in de tweede multitest livestream op door hun uitstekende prestatie. Reden om wat langer naar deze speaker te luisteren. Spoiler alert: die eerste indruk is correct.

  Audio Physic is een Duitse fabrikant van luidsprekers, actief op de markt sinds 1986. Ze ontwerpen hun speakers en speakerunits zelf en hebben veel innovaties op de markt gebracht. In de loop van de tijd is dezelfde modelnaam gebruikt voor nieuwe generatie speakers, wat het soms wat verwarrend maakt. De naam Step is altijd gebruikt voor de kleinste speakers uit hun referentielijn.

  Uw reviewer is gehecht aan zijn Audio Physic Spark speakers uit het jaar 1999. Dat mag bijna ‘vintage’ genoemd worden. Deze Steps zijn allesbehalve vintage, ze zijn gebouwd rond de derde generatie HHCM speakerunits van Audio Physic. Volgens Audio Physic zijn deze units zeer neutraal en gelijkmatig in hun afstraalpatroon. Nu claimen audiofabrikanten van alles, maar de claim van neutraliteit is terecht. Ze kleuren nauwelijks en als ze al een kleur hebben, dan is deze over de hele bandbreedte van de laagste noot tot de hoogste noot egaal.

  Wat iedere keer weer opvalt is hoe strak en trefzeker de naklank is, zoals in een uitdovende pianonoot. Tot het geluid uitgedoofd is hoor je alle boventonen, het zwabbert niet en er is geen verandering van kleur, ondanks dat het een speaker een baspoort heeft aan de achterkant. Uitstervende tonen worden achteloos correct weergegeven en dat is een prestatie van wereldformaat.

  Soort luidspreker
  Monitor - bookshelf
  Type luidspreker
  Dynamisch
  Luidspreker systeem
  Basreflex
  Aansturing
  Passief
  Frequentiebereik
  50 Hz - 40 kHz
  Crossover
  2-weg
  Rendement
  87 dB
  Impedantie
  8 Ohm
  Afmetingen
  • Breedte: 17,5 cm
  • Diepte: 25 cm
  • Hoogte: 32 cm
  Gewicht speaker
  7,5 Kg
  Productieland
  Duitsland
  Metingen
  AudioPhysic Step - Impedantie
  AudioPhysic Step - Impedantie
  AudioPhysic Step - Impedantie phase
  AudioPhysic Step - Impedantie phase
  Audio Physic Step - simultain distortion - 1 m - straight
  Audio Physic Step - simultain distortion - 1 m - straight
  Audio Physic Step - response - 1 m - straight
  Audio Physic Step - response - 1 m - straight
  Audio Physic Step - response - 1 m - straight - 30ms
  Audio Physic Step - response - 1 m - straight - 30ms
  Audio Physic Step - perceptual simultain distortion - 1 m - straight
  Audio Physic Step - perceptual simultain distortion - 1 m - straight
  Audio Physic Step - impulse - 1 m - straight
  Audio Physic Step - impulse - 1 m - straight
  Audio Physic Step - decay - 1 m - straight
  Audio Physic Step - decay - 1 m - straight
   
   
   

  Winkels met Audio Physic

  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

  2 reacties

  1. Dag Martijn,

   Bedankt voor de interessante en verhelderende review!

   Met goed gekozen woorden en omschrijvingen weet je toch jouw ervaring met deze speakers over te brengen zodat wij ons een ‘beeld’ kunnen vormen hoe deze klinken met de Naim set.

   Hierbij maak ik mij de bedenking of het probleem van de basweergave eventueel zou kunnen opgelost worden door toevoeging van een Audiophysic LUNA subwoofer.
   (De Naim XS2 heeft een variabele subwoofer uitgang…)
   Dit zou het belangrijkste nadeel oplossen.

   Ik heb eenzelfde probleem met B&W 804D2 speakers en het zou zeker nuttig zijn om dit bij Alpha-Audio eens uit te diepen en te ervaren wat de toevoeging van een subwoofer kan betekenen.

   Met vriendelijke groeten,

   Bart

   1. Hallo Bart, dank je wel.

    In z’n algemeenheid kan je een monitor speaker combineren met een subwoofer om meer fundament te krijgen. Het is alleen niet makkelijk om het naadloos in te regelen.

    In het geval van deze speakers is het de vraag of je het moet willen. Ze zijn erg coherent in de timing en de subwoofer moet dat precies kunnen volgen. Ik weet niet of dat gaat lukken. Daarnaast zijn ze echt ontworpen voor wat kleinere ruimtes, van een formaat waar een diepe basgolf niet in past.

    Ik denk dat in een kleinere ruimte het basgevoel van deze speakers voldoende is. Een subwoofer zal zeker nog dat beetje extra geven, maar mijn gevoel vertelt me dat dit denk ik ergens afbreuk gaat doen aan de weergave.

    Als basweergave belangrijk is, dan zou ik eerder een speaker uit de multitest pakken die dit beter weergeeft. Als de ruimte te groot is voor deze Steps, dan zou ik omkijken naar een model wat beter passend is voor de ruimte.

    Jaap heeft wat reviews geschreven over subwoofers, bijvoorbeeld deze van B&W: https://alpha-audio.nl/review/review-bowers-wilkins-db3d-drop-that-bass/

  Geef een reactie