AudioQuest NRG-Y en Z

Voordelen

 • Klinken goed
 • Ook 2 polig is geaard
 • NRG Z beter dan 'oude' NRG 4

Nadelen

 • Stug
 • Prijs: € 79 - 339

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  audioquest-nrg-z3

  NRG-Y3

   

  Na een referentie rondje draaien, start ik met de NRG-Y3 in plaats van een NRG-4 aan de Forte.

  De track “My favourite things” van Youn Sun Nah brengt een rijke textuur in het instrument in haar hand, met haar stem licht van toon, een redelijke doortekening in de stem, alles in een kleiner stereobeeld dan de veel duurdere NRG-4 biedt. We beluisteren een aangename klank, heel zuiver en gebalanceerd van hoog tot laag. De NRG-Y3 maakt de opname in positieve zin “eenvoudig” en laat heel prettig luisteren.

  Viktoria Tolstoj zingt “I can let go now” met alleen piano daarbij. De piano is sterk dynamisch en wordt breed neergezet. Wederom is de weergave kaler dan met de NRG-4, maar veel beter dan met een NRG-X3 mogelijk en haalbaar was. Het blijft een mooie allround weergave, het meest geschikt voor eenvoudiger apparatuur dan de Metrum top.

  De klank van de piano is wat hard. Muziek staat los van de weergevers, is helder van toon met een zeer verstaanbare stem, waarbij de intonatie licht hees is, iets dat met een NRG-4 minder opvalt. Met Yello’s “The expert” verkrijg ik nog steeds een heel breed stereobeeld, helderder dan met een NRG-4, zelfs een tikje scherp maar veel beter dan met de voorganger NRG-X3. Mogelijk is de inspeeltijd aan de korte kant geweest. We horen wel zeer veel details. Hoogte en diepte in het stereobeeld zijn ruim voorhanden. Ritmisch presteert de NRG-Y3 sterk met veel punch. Hij zou wat mogen matigen in de hoge tonen.

   
   

  Winkels met Audioquest

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL

  2 reacties

  1. Hi,

   Wat is jullie advies om als eerste de Powercable van te vervangen? De versterker of de source unit?

   In de keten van bekabeling wat is het meest verstandig om als eerste in te investeren? Of is er een volgorde?

   Powercables
   RCA kabels
   Speakerkabels

   Alvast bedankt!
   Groet

  2. Het is bij stroomkabels iedere keer hetzelfde verhaal.
   Vuil ”weet” dat het de aardedraad in moet, en wordt zo via een “afvalputje” weggevoerd, en dus hebben we er geen hinder meer van.
   Ik begrijp ook wel dat je bij het functioneren van “iets” een beeld moet kunnen vormen, maar spanning heeft géén ingebouwd Navigatie Systeem.

   Wanneer je de aardeaansluiting bewust vervuild, komt het op ALLE apparaten die met die aarde in verbinding staan!!!!! Tsja…….

   Wanneer je een kabel goed afschermt, komt er geen RF in, en gaat er ook geen RF naar buiten. De afscherming los laten van de aarde dus, want die dient ergens anders voor.
   Sterker: Wanneer je de afscherming van de kabel met de aarde verbind, dan creëer je juist een heel lange antenne, zolang als de totale aarde-aansluiting in de je woning, en neemt de kans op RF juist TOE. Misschien hoor je daardoor verschil. Moet je denk ik niet willen.

   Impedantie nul? Hoe werkt dat zonder spoelen of condensatoren??? Lijkt me iets voor de Nobelprijs. Daarnaast, de frequentie in de spanningskabel bedraagt constant 50 Hz. Dat moet toch niet zo groot impedantie (Z) probleem opleveren?

   Nu hoor ik al zeggen: Maar we horen daadwerkelijk verschil in geluidsweergave.
   Dat zal, ik twijfel daar nooit aan. MAAR: dan zit er in de keten iets helemaal niet goed, en dan veroorzaakt elke aanpassing direct verandering. Maar of dat dan ten goede is……..
   Meestal treden die veranderingen op bij installaties die als een Kerstboom zijn opgetuigd met allerhande tweaks en kabeltjes en theorieën.
   En dan kan het zomaar zijn dat het omdraaien van een kabel, met aan 1 einde een aardeaansluiting, er een heel groot verschil optreedt. Moet je niet willen en ook niet zoeken.

   Met vriendelijke groet
   Theo

  Geef een reactie