Battle of the Brits – Cyrus, Rega en Naim

Inleiding

Van de Cyrus Classic Amp en de Rega Elicit Mk5 versterker zijn recent reviews verschenen. Ze hebben enige tijd naast elkaar en naast een Naim XS 2 gestaan. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen?

Vergelijken is altijd interessant, zeker als het gaat om drie versterkers in dezelfde prijsklasse van fabrikanten die een lange historie in de Britse HiFi industrie hebben.

What’s in a PRaT?

Als het om Britse audiomerken gaat duikt de term ‘PRaT’ op. PRaT staat voor pacing, rhythm and timing. Naim, Cyrus en Rega zijn drie merken die voor velen synoniem zijn met PRaT.

Het is een term waar iedereen een eigen invulling aan kan geven. En tegelijkertijd kan iedereen die wel eens op een dansvloer geeft gestaan precies begrijpen wanneer pacing, ritme of timing van de muziek goed is en wanneer niet. Het is een gevoel. Maar laat ik met voorbeelden proberen te duiden wat ik denk dat PRaT is.

Pacing is het lastigst uit te leggen, maar kijk naar de videoclip van ‘Unfinished Sympathy’ van Massive Attack. De kadans waarmee de camera zangeres Sarah Nelson volgt, op het ritme van de muziek, dat is pacing. Die kadans wordt mede gevormd door de keuze van het perspectief van de camera, het ritme waarmee ingezoomed of afstand genomen wordt. Timing is hoe je op het ritme beweegt. In audio is timing vooral de precisie waarmee de hoge en lage noten op hetzelfde moment bij je oren arriveren. Het ritme van de beeldvoering en de muziek past naadloos op elkaar, dat trekt je helemaal in de videoclip, terwijl wat gefilmd wordt niet heel erg spannend is. Dat is PRaT, het gevoel van de muziek dat overgebracht wordt.

Geteste prijsklasse
Prijs Goedkoopste: €2150
Prijs Duurste: €2600
Productieland
UK
Eigenschappen
 • Merk en model: Naim XS2
 • Bouw: Klassiek NAIM: stevig en zwaar
 • Overall Indruk: Focus op ritme en timing
 • Prijs: €2150
 • Merk en model: Rega Elicit MK5
 • Bouw: Klassiek, stevig en doelgericht
 • Overall Indruk: Snel, precies, detailrijk
 • Prijs: €2600
 • Merk en model: Cyrus Classic AMP
 • Bouw: Eigenwijs, compact, stevig
 • Overall Indruk: Fijne versterker met focus op muziekplezier
 • Prijs: €2395
 
 
 

Winkels met Cyrus

Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL

Winkels met Naim

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Spoorstraat 18
7491 CK Delden, Overijssel, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

Winkels met Rega

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL

1 reactie

 1. Hoi Martijn,

  Leuk artikel over je bevindingen van de drie Engelse heren! Ik ben in het bezit van een Naim XS3 en herken je bevindingen van de Naim. De Cyrus en de Rega ken ik niet, daar kan ik niets over zeggen.
  Naim trekt mij echt in de muziek, laat mij de muziek ervaren en dat is waar het mij om gaat met daarbij de kwaliteit van de weergave.
  Nu zeg ik niet dat Rega en Cyrus dat niet doen, maar dit doet de Naim met mij! Voor mij dus de winnaar.

  Sipco

Geef een reactie