vrijdag, april 19, 2024
Home Burson Audio Audio Buffer

Burson Audio Audio Buffer

0

Burson Audio is nog niet zo groot in Nederland. Het Australische bedrijf produceert onder meer custom opamps, versterkers in alle soorten en maten en zelfs een aparte klok om jitter te elimineren. De filosofie van het bedrijf is duidelijk en krachtig: ‘Burson Sounds good, like a solid state should’. Deze nuchtere kijk op audio past prima binnen de Nederlandse cultuur. Alpha Audio bekijkt en beluistert de Audio Buffer: een buffer die tussen een bron – bij voorkeur een dac of cd-speler – en de (voor) versterker komt te staan.

Burson Audio werkt de Audio Buffer 160 perfect af. Wat een mooi frontje!
Burson Audio werkt de Audio Buffer 160 perfect af. Wat een mooi frontje!

Wat is het nut van deze buffer? De gouden regel is toch dat er zo min mogelijk ‘schakelingen’ tussen bron en luidspreker moeten zijn? Elke ‘schakel’ zorgt in regel namelijk voor extra verlies. Dat klopt en wij zijn bij Alpha Audio ook van mening dat minimalisme in veel gevallen voor een beter resultaat zorgt. Echter, het verhaal achter de Audio Buffer is geen onzin.

Alles hangt samen

Elk component in een hifisysteem heeft een in- en een output. Immers: een component moet een signaal ontvangen en doorsturen. Een elektrisch signaal ondervindt altijd een mate van weerstand. Deze wordt ook wel ‘impedantie’ genoemd. Een versterker heeft altijd een voorkeur voor een bepaalde impedantie. Is de uitgangsimpedantie van een bron te laag of te hoog, dan matcht deze niet lekker en presteert de set niet optimaal. Waarom niet? Simpel: weerstand, stroom en spanning hangen samen: R=U/I, ofwel: weerstand = spanning / stroom. Is de uitgangsimpedantie niet optimaal, dan ‘lijden’ de spanning en stroom daar ook onder en krijgt u een ‘aangetaste’ weergave.

De remedie?

Burson heeft een oplossing voor deze impedantie-mismatch: de Audio Buffer. Dit apparaat staat tussen de bron en de versteker in en zorgt dat de impedantieproblemen tot het verleden behoren. Wij zijn natuurlijk wel benieuwd naar het resultaat van deze ‘wonderdoos’. Art Speak heeft ons geholpen met het verkrijgen van de Burson Audio Audio Buffer (?360).

Op het front van het zware, aluminium, zilverkleurige doosje prijkt een grote zilverkleurige draaiknop. Hoewel het een volumeknop lijkt, schakelt deze tussen de twee ingangen. Achterop de zware behuizing zien we een zestal

De binnenzijde oogt prachtige en laat duidelijk de dual mono-opbouw zien.
De binnenzijde oogt prachtige en laat duidelijk de dual mono-opbouw zien.

cinch-aansluitingen: twee ingangen en een uitgang. De Buffer biedt gelukkig de mogelijkheid een eigen kabel te gebruiken. Voor de test hebben wij de Audio Buffer tussen onze DA333 (aangestuurd door een TEAC VRDS 10, met TentLink) en MA350 geplaatst. Uiteraard hebben we de buffer eerst een tijdje laten opwarmen en inspelen, om zo een gedegen beeld te krijgen van de prestaties.

Als we na de inspeelperiode de cd ‘April’ van Blof beluisteren, horen we in eeste instantie geen verschil met de configuratie zonder de buffer. Het enige verschil is dat het volume hoger is bij dezelfde stand van de volumeknop van de Van Medevoort MA350. Echter, meer fundament, sprankeling, diepte in het stereobeeld of extra detaillering horen we niet. Ook na een stel andere cd’s – waarbij we uiteraard diverse genres voorbij laten komen – zijn we niet echt overtuigd van het nut van de buffer in deze opstelling.

Nu zult u wellicht denken: wat een nutteloos, slecht apparaat. Echter, er we willen het een en ander nuanceren. Allereest is het een prestatie van niveau dat de Buffer geen negatief effect heeft op de algehele presentatie en prestatie van ons testsysteem. Normaal gesproken zorg een extra schakeling in de signaalketen voor een vermindering van detailweergave en een aantasting van het stereobeeld. De Burson Audio is niet hoorbaar… en dat is erg knap!

Na contact te hebben gehad met Louis Raatjes, eigenaar van Art Speak en importeur / distributeur van Burson Audio producten, besluiten we een bezoek te brengen aan de luisterruimte, zodat we het product binnen diverse configuraties kunnen beluisteren. Louis Raatjes heeft een systeem opgesteld met een gemodificeerde Sony ES cd-speler, een aangepakte Rotel-versteker en een set eigen luidsprekers. We beluisteren een aantal cd’s zonder en mét de buffer.

Meer kracht en openheid

Het blijkt al snel dat de buffer zich thuis moet voelen binnen een systeem, want bij Art Speak is wel degelijk een groot verschil hoorbaar tussen de setup mét en zonder de buffer. De Audio Buffer brengt meer kracht en

Twee ingangen en één uitgang. Voldoende voor de meeste systemen. Jammer genoeg geen afstandsbediening.
Twee ingangen en één uitgang. Voldoende voor de meeste systemen. Jammer genoeg geen afstandsbediening.

openheid in de presentatie. Tevens zijn verschillen in aanslag op drums of gitaar beter te onderscheiden van elkaar. Wederom valt op dat de Burson Audio Audio Buffer de klankkleur niet aantast. Een positieve kracht van dit product. Op gebied van stereobeeld kunnen we zeggen dat instrumenten meer hun eigen plaats krijgen, waardoor ze gemakkelijker aan te wijzen zijn. Zowel in de breedte als in de diepte.

Conclusie
Is de audiobuffer dé remedie voor een suf of futloos systeem? Nee, dat willen we niet zeggen. De Audio Buffer moet passen binnen een systeem. Is de match goed, dan kan deze veel extra luisterplezer brengen. Past de Buffer niet binnen de setup, dan is het simpelweg een doosje dat niets toevoegt… en niets aantast. En dat is een kracht die we niet moeten onderschatten, omdat de meeste schakels in een hifi-systeem wel degelijk hoorbaar zijn.

×