Cambridge Audio DacMagic 100

Cambridge Audio DacMagic 100 voorzijde

PREVIEW ? Fabrikant Cambridge Audio is erg sterk in het ontwikkelen van betaalbare en degelijke HiFi-producten. Kort geleden is er een nieuw lid toegetreden tot de lijn met ‘Digitale Muziek’, zoals Cambridge dat zelf omschrijft. Voluit betreft het hier de DacMagic 100 Digital to Analog Converter. Alpha Audio kreeg van importeur Dimex een exemplaar toegestuurd om te testen.

Klik hier voor de volledige review van de Cambridge Audio DacMagic 100.

Cambridge Audio DacMagic 100 voorzijde
De eenvoudige ogende DacMagic 100 is klein van stuk en lijkt daardoor licht, maar voelt juist heel solide aan.

Eenvoud troef
Zo op het oog heeft Cambridge Audio het erg eenvoudig en overzichtelijk gehouden.

Zo zijn er op de DacMagic 100 (1 x TosLink, 2 x S/PDIF, 1 x USB audio) 4 ingangen te vinden en kent het apparaat verder alleen een aan/uit- en een ingangsschakelaar.

Mogelijkheid tot volumeregeling is er niet, al zien we de afwezigheid daarvan eerder als een voordeel.

Instapper
Aan de DacMagic 100 hangt een prijskaartje van 329,- euro. Daarmee is ‘ie dan misschien bedoeld als instapper, maar hij heeft wel een hoogwaardige Wolfson WM8742 24-bit DAC aan boord. En diens voorgangers WM8741 en WM8740 stonden eerder al garant voor uitstekende prestaties.

Het apparaat(je) staat hier inmiddels lekker (in) te spelen en de eerste luisterindruk is veelbelovend. Hieronder alvast wat beeldmateriaal. De volledige review volgt spoedig op Alpha Audio.

 
 

7 reacties

 1. Het gaat niet echt om deze review maar dit is mijn vraag.
  Ik ben opzoek naar goeie geluids oplossing bij mijn computer. Hij is nu nog via de onboard geluidskaart aangesloten op mijn Maranz pm6004. Wij hebben in de computer kamer de oude speakers van de woon kamer staan dat zijn: Synthese boxen van 19 jaar oud maar zij klinken nog erg goed en voldoen zeker aan mijn eisen.

  Ik ben van plan om tussen de ?100-?200 een geluidskaart of dac te kopen. Eigenlijk zat ik tussen deze twee producten te twijfelen de HRT Music Streamer II USB dac of Asus Xonar Essence STX interne geluidskaart. Heb je andere betere oplossingen wil ik die natuurlijk horen ook ben ik bereid om eventuele meer geld neer te leggen.

  1. Hallo Sander,

   Voor het doel wat je voor ogen hebt komt de HRT Music Streamer II USB DAC zeer zeker in aanmerking. Jaap heeft ‘m al eerder gereviewd, zoals je hier kunt lezen. Een mooie compacte muzikale oplossing voor relatief weinig geld.
   Een DacMagic 100 klinkt erg goed, ondersteunt 24-bit/192kHz USB Audio 2.0 met ASIO en heeft meer ingangen (4 stuks: 1 x TosLink, 2 x S/PDIF, 1 x USB audio), maar vraagt ook om meer budget.

   Een Asus Xonar Essence STX interne geluidskaart zou persoonlijk mijn tweede of derde keuze zijn. Ik schat in dat je dan gebruik moet maken van fors langere RCA-kabels (interlinks) om het geluid van computer naar de versterker te brengen. En m.i. kun je die afstand beter overbruggen met een USB-kabel vanaf de computer naar bijvoorbeeld een Music Streamer II of een DacMagic 100 en dat je die dan in de buurt van de versterker zet. De nullen-en-enen gaan probleemloos over 5 meter (zelf getest, wordt ook benoemd in de komende review), zonder dat het invloed heeft op het geluid.

 2. Ah, daar is ‘ie dan. 😉
  Mij benieuwen hoe deze anders/beter zal klinken dan de eerste DacMagic die ik nu heb.
  Ben opzoek naar een andere DAC met 24bit USB input. (de Lindemann is ook goed, maar prijziger)
  En dit model voldoet aan alles wat ik zoek in een DAC qua functionaliteit.
  Alvast 2 vraagjes…
  Zit er onder dat stickertje nu een XMOS-chip of niet? (in de DM+ wel)
  En welk type filter zou er in gebruik kunnen zijn? (minium phase bevalt mij ‘t best)
  Succes met de review!

  1. Hallo Wilco,

   Wat er onder dat stickertje schuil gaat blijft ook voor mij gissen, vond het namelijk niet gepast om ‘m weg te halen. Maar Cambridge Audio zal ongetwijfeld een goede reden hebben om deze chip te rebadgen. De opbouw en layout bij de DacMagic 100 is in ieder geval heel anders (eenvoudiger) dan bij de eerste DacMagic en diens opvolger de DacMagic Plus. Grote kans dat dankzij deze eenvoud de DacMagic 100 zo goed klinkt, want dat kan ik al wel vast verklappen.

 3. ik ben benieuwd!
  Ik kijk tevens uit naar de “CA stream magic 6”.
  Deze is al sinds februari dit jaar aangekondigd, maar de grote broer van de “CA np-30” zal waarschijnlijk deze maand nog wel uitkomen. Een review van de “stream magic” op alpha audio zou mooi zijn.

  1. Hallo Kevin,

   Voor de review van de Cambridge Audio Stream Magic 6 hebben we momenteel een aanvraag voor een testexemplaar uitstaan. Zodra we ‘m in handen hebben zul je ook die voorbij zien komen hier op Alpha Audio.

Geef een reactie