DALI IO-6, DALI’s eerste draadloze hoofdtelefoon

Voordelen

 • Geluidskwaliteit
 • Draagcomfort
 • Bouwkwaliteit
 • Accuduur

Nadelen

 • Prijs
 • Aanpassen Noise cancelling
 • Prijs: € 399

  Weergave
  Comfort
  Features
  Prijs
  DALI iO-6 (

  Conclusie

  Een knap staaltje vakwerk. De DALI IO-6 overtuigt op alle vlakken. De geluidskwaliteit is uitzonderlijk goed, zeer waarschijnlijk de beste in zijn klasse. De weergave is echt hifi; we hebben er met veel plezier naar geluisterd. Het draagcomfort is uitstekend, de bouwkwaliteit is top. Voor een eerste hoofdtelefoon is dit een schot in de roos van DALI. Sterker nog, hiermee zou zelfs een gerenommeerde fabrikant van hoofdtelefoons goede sier maken. Van harte aanbevolen dus.

  Twee zeer kleine punten van kritiek 1: hij is niet goedkoop... maar wel zijn geld absoluut waard, 2: Het is niet mogelijk de noise cancelling aan te passen naar smaak.

  Luisteren

  Inhoud

  Een stille kamer, comfortabele stoel, een playlist met fijne muziek en een goede kop koffie onder handbereik, tijd om serieus te luisteren. Oh, en de ruisonderdrukking uitgeschakeld. De DALI IO-6 beschikt over de nieuwste hoogwaardige bluetooth standaard voor muziek: Bluetooth 5.0 met aptX HD ondersteuning. Daarmee kan in 24bit bij 48kHz tot 576 Kbits aan data ‘gestreamd’ worden. Zelfs hi-res materiaal kan dus, tot op zekere hoogte, afgespeeld worden. Erg fijn want er is steeds meer aanbod aan opnames.

  De geluidskwaliteit is uitzonderlijk goed. Wat we ook afspelen, het klinkt prettig, gecontroleerd, met strak laag, fris hoog en een levendige sound zonder vermoeiend te worden. We starten met de allereerste DALI CD, daar staan een paar favoriete testtracks op. Terry Evans’ Get Your Lies Straight klinkt alsof we in de kroeg staan waar de band optreedt. Bij Marilyn Mazur zijn de slagen op het drumstel groots, de dynamiek van de opname blijft volkomen intact. Ook bij Jan Akkerman en Hugh Masekela laat de IO-6 geen steek vallen.

  We switchen naar Dean Peer, Think… It’s all good. Een opname met veel ruimtelijke informatie en veel details in het laag. Ondanks dat we met een gesloten hoofdtelefoon luisteren klinkt het geheel erg los en ruimtelijk. Groot voordeel van het gesloten systeem is de druk in het laag. Dat is goed te horen, de aanslag van snaren op de basgitaar heeft echt impact.

  Hoe zou ie klinken met minder ‘audiofiele’ opnames? De afgelopen maanden is het qua releases een walhalla voor de punkrock liefhebber, zoals de reviewer in kwestie, geweest. The Menzingers, Lagwagon, Good Ridddance, Refused, Off With Their Heads, Face to Face en Strung Out hebben allemaal nieuwe albums uitgebracht. Geen hoogstaande opnames maar daar moet een hoofdtelefoon in deze klasse wel raad mee weten. Ondanks de veelal beperkte dynamiek in de opnames (meer dan 6 lufs is uitzonderlijk) klinkt het erg goed. Afzonderlijke instrumenten zijn goed te onderscheiden en het geheel blijft overeind. Gewoon goed.

  Ongemerkt zit er nu zo’n 2 uur aan onafgebroken luisteren op. Nog een ronde dan, met wat bijzondere tracks om de uitersten te testen. De meest vreemde van het stel is Brigitte Fontaine & Khan – Fine Mouche (Piano Version), daar zit zo’n belachelijke hoeveelheid laag in dat het klinkt alsof er een stationair draaiende vrachtwagen voor de deur staat. De DALI IO-6 weet er een indrukwekkende weergave van te maken, met de nadruk op DRUK. Pfff. Even tot rust komen met Adele, Lovesong (van het album 21), een tip van Jaap. Prachtige opname, heel direct met een duidelijk hoorbare ruimte en veel details, de IO-6 geeft het natuurgetrouw weer. Als laatste noemenswaardige track volgt Opera van Emmanuel Santarromana, operazang, strijkers, elektronische ‘soundscapes’ een bijzondere combinatie met een heel eigen klank. We kunnen niks aanmerken op de weergave, strak en gecontroleerd met veel ruimtelijk informatie.

  Accuduur

  Na ettelijke uren luisteren, zeker 5 uur in totaal tijdens de luistersessie, is het batterijniveau gedaald van 90% naar 70%. We hebben de hoofdtelefoon gedurende de testperiode slechts een keer aan de lader gehangen en in totaal, inclusief inspelen, een uur of 50 laten spelen. Daarmee lijkt de claim van 30 uur speeltijd op een acculading eerder aan de voorzichtige kant. Erg netjes.

   
   

  Winkels met DALI

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Parkweg 23
  8084CG 't Harde, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  7 reacties

  1. Net voor de corona uitbraak deze hoofdtelefoon aangeschaft.
   Dit is de beste van alle NC hoofdtelefoons als het op geluidskwaliteit aankomt echt hifi geluid ik heb ze allemaal beluisterd NC is misschien wat minder als bij bv Sony maar voldoet prima.
   Draagcomfort is super, mooi afgewerkt en je blijft luisteren ben er erg blij mee in deze onzekere tijd.

  2. Ik heb de IO-6 nu al een week of twee bijna onafgebroken 24×7 in gebruik, waarbij ik regelmatig muziek spelen afwissel met het verder volstoppen van de 24×7 met roze witte en bruine ruis …

   Daarbij wisselde ik regelmatig af tussen draadloos (APTX-HD) en bedraad (3.5mm analoog aan hetzij een Dragonfly Cobalt, hetzij een iFi iDSD Micro BL)

   En ik moet toegeven dat dit wel een vreselijk goede koptelefoon is in het bekende draadloze ANC Noise Cancelling segment waar de Bose QC35 en Sony WH-1000XM3 qua Noise Cancelling de dienst uitmaken.

   Zeker, qua ANC haalt de IO-6 het niet bij de voornoemde concurrenten, maar met de combinatie van ANC en PNI (Passive Noise Insulation) bevalt hij tijdens het reizen uitermate goed …

   Maar als de performance draadloos over APTX HD al stukken beter te noemen was dan de bekende concurrenten, bedraad aan een goede koptelefoonversterker gaat deze koptelefoon echt zingen .. Wat een fantastische sound …

   Hoewel hij uiteraard het niet haalt bij mijn MrSpeakers Ether CX merk ik dat ik de MrSpeakers eigenlijk al heel vaak in z’n hoes laat zitten, ook thuis … Heerlijk neutraal, gebalanceerd, gecontroleerd, prachtig detail … Wellicht iets minder soundstage dan de MrSpeakers, maar desondanks prachtig … En als je de ANC niet nodig hebt kun je exact dezelfde sound krijgen + dubbele batterijduur in de DALI IO-4, en dat nog eens €100 goedkoper …..

   Ik ben verkocht ….. Mijn Sony en Bose zijn inmiddels marktplaats op gegaan …

   1. Oja … voor ik het vergeet … Via USB-C via de ingebouwde DAC klinkt íe ook erg prettig. Niet zo mooi als via de Dragonfly Cobalt of iFi iDSD Micro, maar beslist goed … Helaas werkt de ingebouwde DAC niet op (oudere) iPhones. Die gaan klagen over te weinig power. Met een nieuwe iPhone heb ik dat niet kunnen proberen. Op Android werkt het in combinatie met USB Audio Player PRO wel goed … UAPP herkent de DAC en stuurt hem aan.

  3. Dag Sean
   Ik hik wat aan tegen je vertaling van NC=ruisonderdrukking
   Dat heeft mij een iets te hoog Google translate gehalte en die is niet zo sterk in het Nederlands.
   Ruis: luister maar eens naar roze, witte of welke ander ruis en constateer dat dit een tamelijk monotoon geluid is en dus zeer eenvoudig te onderdrukken.

   Noise = lawaai, het is niet monotoon dus ook niet eenvoudig te onderdrukken.

   Ik zou zeggen gebruik of noise cancelation of als het zo nodig in het Nederlands moet dan (omgevings)lawaaionderdrukker. Dat is wat het geacht wordt te doen (maar leesbaar is iets anders).
   Beter geen vertaling dan de verkeerde vertaling!

  4. Ik heb hem ook kort beluisterd op de iear show via Bluetooth en klonk goed. Maar waar ik ook benieuwd naar was hoe hij klinkt als hij bedraad is aangesloten op een goede versterker. En als het goed is kan je hem ook aansturen via usb. Hoe klinkt hij dan. Dit mis ik dus in de review.

   1. Op zich een interessante vergelijking. Zal de volgende keer dat ik op de redactie ben eens luisteren hoe ie klinkt op een goede hoofdtelefoonversterker en via USB. Net wel even snel aangesloten op mijn Audioengine D3 en dat klinkt niet verkeerd, eerste indruk: nog iets strakker en meer detail.

  Geef een reactie