De beste vloerstaander voor 4000 euro

Prijs: € 4000

Elac FS407

Ronde 2

Martin Logan 60xti

Martin Logan kennen we allemaal van de elektrostatische luidsprekers. Uw redacteur heeft bijzonder warme herinneringen aan zijn ‘winkeltijd’ waar hij naar hartenlust met allerhande high-end luidsprekers mocht spelen. Regelmatig kwamen de Logans de ruimte in. Er was zelfs een weekend waarbij er vijf in de ruimte stonden: multichannel. En dan lekker Portishead NYC opzetten. Wauw.

Deze 60XTi is van de Motion-serie. De serie onder de grote, welbekende elektrostaten dus. De 60XTi is de grootste. Bovenin zien we een ribbon en daaronder een mid-unit en twee woofers. Het is dus een drieweg basreflex-systeem. Met een zware MDF-kast en in ons geval voorzien van pianozwarte afwerking. Strak. De afwerking is keurig.

De weergave is – ‘op z’n Amerikaans’ groots en indrukwekkend. Het laag gaat ontzettend diep en blijft strak en gecontrolleerd. Zeker op de NAIM-set. We horen bij Jacques een zeer strakke en indrukwekkende bass-kick. Dat doet eigenlijk alleen de Golden Ear na. En dat zegt wat.

Opvallend is de aanstuurbaarheid: het rendement is 94 dB! We schatten in dat ook een buis deze Logans prima kan aansturen. Onze Yamaha had er in ieder geval geen moeite mee. Heerlijk speaker. Zeker in en Home Theatre set-up!

[videopress C6ihVFtX]

Check de lossless sample

Xavian Stella Esclusiva

Deze Tsjech is compleet uit Eikenhout gemaakt. Uw redacteur vindt het echt prachtig. De tweeweg basreflex mét passieve radiator maakt het ook een behoorlijk puristische speaker. En met 89dB moeten de meeste versterkers geen moeite hebben met de aansturing. Bij de nieuwe Stella Esclusiva is de voet gevuld met zand. Dat moet hem nog stabieler en beter bestand tegen resonanties maken. We zijn benieuwd.

Er is één woord wat ons te binnen schiet bij deze test: rust. De balans en presentatie is zo ontzettend rustig. Dat maakt het mogelijk om heel erg lang naar deze speaker te luisteren. Nu is het wel zo dat het verschilt per genre. Akoestisch werk staat als een huis, maar diepe bassen zijn minder strak dan bij de Martin Logan bijvoorbeeld. Het gemak waarmee deze Xavian lucht neerzet is echter zeer indrukwekkend. Net als de boventonen / harmonischen van de harp. Dat is iets wat de artiesten direct is opgevallen. Dit maakt de reproductie van een instrument wel écht af.

Hoewel de Xavian niet élk genre even overtuigend neerzet, is het wel een luidspreker die heel veel in zijn mars heeft. Jacques Loussier klinkt erg goed. Heel ritmisch, heel betrokken. Bij Fire and Rain – een opname uit de jaren ’60 – wordt het iets te dun in het middengebied. Dat is te compenseren met een betere match en bekabeling. Maar houdt daar dus wel rekening mee.

[videopress QwhHbYo0]

Check de lossless sample

Piega Premium 501

Het Zwitserse Piega is ‘Koning slanke zuilen’. Ook de Piega Premium 501 is een prachtige slanke zuil. Maar laat u niet van de wijs brengen: deze slanke zuil klinkt zeer zeker niet dun. Met een bereik van 36 Hz – 50 kHz brengt deze meer body dan de Xavians. En dat is echt hoorbaar. Het enige is dat uw redacteur wellicht graag iets meer ‘borstkast’ had gehoord: iets meer mid-laag zullen we maar zeggen. Dat is smaak en zeker te realiseren met de juiste match.

Verder is deze speaker echt snel en zeer accuraat. Dat is mede te danken aan de ribbon. We zijn het vrijwel allemaal eens dat ribbons bijzonder goed zijn in stemreproductie. De meeste domes weten gewoon niet het niveau van een goede ribbon te evenaren als het gaat om vocaal werk. Of goed koperwerk / percussie waarbij de harmonischen een grote rol spelen. Dat weet deze Piega echt prachtig te reproduceren.

De Piega is niet lastig aan te sturen, maar de Yamaha is geen fijne combinatie met deze speaker. Het kán, maar we raden het niet echt aan. Het midden wordt dan écht te dun waardoor de tonale balans niet goed is. Een versterker met iets meer ampères is nodig.

[videopress DbqPGrOY]

Check de lossless sample

Driade Model 2

Het Hollandse Driade mag afsluiten. Wij testen de Model 2 van 4500 euro. De duurste uit de test. De ontwerper – Arnold Heres – heeft ons op het hart gedrukt dat het écht een andere luidspreker is. Hoe anders? Nou… al na een paar noten zijn we erachter.

De Driade is een zeer ritmisch klinkende en snelle luidspreker. Het is ook de enige luidspreker in de test die de live-opname écht goed weet te reproduceren. Met een gevoel van live. Dus de ambiance, akoestiek en snelheid die nodig is. Dat is knap.

Daarnaast horen we een zeer ongekleurd middengebied, waardoor Fire and Rain hard binnenkomt. Dat hadden we ook een beetje bij de Spendor; ook een tweeweg model. De Xavian is in dit opzicht anders afgestemd; de remmen zijn er bij de Driade gewoon vanaf. Of dat aan de Eton hexacone units ligt, aan het filter, de kast of aan alles… feit is: dit is erg goed. We zijn in de live stream ook een beetje ‘lost for words’. Mede omdat alles gewoon op zijn plek valt bij deze set-up. De NAIM speelt erg goed op de Driade, de Yamaha idem. Kortom: een bijzonder fraai product uit ons eigen kikkerlandje. Complimenten.

[videopress hrK56hc7]

Check de lossless sample

 
 

Winkels met Definitive Technology

Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Driade

Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Fleminglaan
2289 CP Rijswijk, NL
Cort van der Lindelaan 11
9722 LP Groningen, NL

Winkels met Elac

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL

Winkels met Martin Logan

Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

Winkels met Spendor

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE

5 reacties

Geef een reactie