Home De gloednieuwe DA466: sneak preview!

De gloednieuwe DA466: sneak preview!

0
Van Medevoort DA466

Van Medevoort is altijd wel met een interessant project bezig. Ook nu is een prachtig product in ontwikkeling. Nou ja: ontwikkeling. De DA466 en DA468 zijn eigenlijk gewoon af, want ze worden op dit moment in elkaar gezet in Maarssen. Alpha Audio heeft het voorrecht al te mogen luisteren naar de DA466: een dac met alle mogelijke ingangen!

De gloednieuwe DA466 is opgenomen in de referentielijn van Van Medevoort. Het loopwerk is een gemodificeerde CEC-speler.

Spdif, Q-link, xlr, optisch en usb.  Q-link? Ja, Ad van Medevoort heeft een speciale koppeling aangebracht voor loopwerken met een I2S-bus (of IIS). Wie een loopwerk bezit die apart data, lrck, mck en bck kan uitsturen kan gebruik maken van deze Q-link, of I2S-bus. Er zijn niet heel veel loopwerken met een I2S-bus, maar er zijn wel high-end merken die een mooi loopwerk hebben. Van Medevoort speelt tijdens de demo met een gemodificeerd CEC-loopwerk met bovenlader. Het voordeel van het uitsturen van vier aparte signalen mag duidelijk zijn: een veel schoner transport, veel minder jitter en dus een aanzienlijk rustigere, meer muzikale presentatie.

Schakelbaar
De DA466 heeft zes ingangen, een analoge uitgang (cinch of xlr) en een digitale uitgang (optisch of coaxiaal). Drie van de zes ingangen zijn schakelbaar. Twee zijn te schakelen tussen optisch of cinch en bij één is keuze uit xlr of cinch. Dat moet ruim voldoende zijn voor de gevorderde gebruiker. Toch is er nog een model met acht ingangen. Er komen dan twee coaxiale spdif-ingangen bij.
De dac is uiteraard voorzien van de vM Superclock (vM Q-klok).  En niet één klokje, maar drie! Voor de usb-ingangen is er een klok, voor de I2S -bus is er een klok en voor het spdif-gedeelte is nog een aparte vM Superclock. Dat moet ruim voldoende zijn om de jitter lekker laag te houden. Zeer opvallend aan de dac is dat er geen condensators zitten in de eindtrappen. Alles is dc gekoppeld, zo vertelt Ad van Medevoort. Het grote voordeel van de afwezigheid van condensators is minder vervorming en minder kleuring. Er is namelijk geen condensator die niet kleurt…

Ietsje dichterbij. De nieuwe dac heeft nog geen frontje. Uiteraard krijgt hij dezelfde handtekening mee als de rest van de serie.

Lucht en plaatsing
Na ongeveer twee koppen koffie en wat bijpraten over de marktveranderingen, gaan we naar de luisterruimte waar een DA466 klaar staat (zonder frontje nog). Ad heeft zijn referentielijn opgesteld. Een set waar we al bekend mee zijn – en erg van onder de indruk waren! – dus dat komt goed uit. Het loopwerk is, zoals eerder vermeld, een CEC die een beetje onder handen genomen is. Allereerst gaan we wat cd’s spelen. Werken van Radiohead, Massive Attack, I am Kloot, Yello en wat klassieke stukken – waaronder opnames van Van Medevoort zelf –  belanden in de CEC. Opvallend is de rust in de presentatie en diepe, gulle fundament. Ad van Medevoort heeft al een paar keer laten weten dat hij van een goede basis houdt. “Het laag moet kloppen, anders kan de rest nooit goed uit de verf komen”. En daar heeft hij gelijk in. Zonder fatsoenlijk laag is muziek niet compleet.
Wat nog meer opvalt tijdens het luisteren is de afwezigheid van ‘vieze’ s-klanken en harde t’s. Dit is – volgens Ad van Medevoort – te danken aan twee zaken: de dc-koppeling en de klokken. En uiteraard een schone voeding, maar dat spreekt een beetje voor zich.

En USB?
Goed, spelen via de I2S-bus gaat dus uitstekend. Tijd voor wat usb-werk. Ad van Medevoort koppelt zijn laptop aan en speelt wat eigen werken via Wavelab. Dezelfde rust, dezelfde autoriteit en hetzelfde gulle fundament horen we terug. En dit zijn gewoon 16bit/ 44 KHz wav-bestanden. “24 bit 192 KHz usb-dacs hebben veelal een driver nodig om te werken. Dat kan heel lastig zijn voor de eindgebruiker”, zegt Ad. “Deze dac werkt meteen. Gewoon koppelen aan de pc en het werkt. En deze klinkt ook gewoon uitstekend.” 

Prijsstelling

Van Medevoort DA466
De achterkant van de DA466. Nou ja: hij moet nog in elkaar gezet worden. Maar duidelijk is dat een drietal ingangen te schakelen is. Verder zijn er twee usb en nog één puur spdif.

De DA466 is onderdeel van de 460-lijn, waarin de DA460 natuurlijk al verkrijgbaar is. Deze d/a-converter met vier ingangen, waaronder een usb-ingang, kost 1990 euro.  De DA466 heeft sowieso twee  ingangen extra: één usb en een IS2-bus. Dat heeft ervoor gezorgd dat de layout een stuk complexer is en dat er een klok extra in moest komen. Nog een opvallende toevoeging is de mogelijkheid een afstandsbediening te gebruiken. Deze is niet bijgeleverd, maar bezitters van een Logitech Harmony kunnen zo de codes via de software importeren, want Van Medevoort heeft de DA466 en 468 aangemeld bij Logitech. De prijs van de DA466 is toch onder de 3000 euro gebleven: 2990 euro. Dat is in onze opinie heel schappelijk voor een d/a-converter met zes ingangen en bovenal een zeer muzikale weergave.

Conclusie
Het is natuurlijk onmogelijk om een compleet oordeel te geven over een product te geven als je pak ’em beet twee à drie uur muziek hebt geluisterd. Toch is een aantal zaken opgevallen: de rust in de weergave en de stevige, ronde basis. Het zijn prettige eigenschappen van de DA466. Het is duidelijk dat Ad van Medevoort de DA460 grondig heeft herzien en het serieus heeft aangepakt bij de DA466. Er is niet simpelweg een aantal ingangen toegevoegd, maar dat bewijst de toevoeging van een extra klok voor de twee usb-ingang en de I2S-koppeling wel. We kijken uit naar een recensie-exemplaar om eens wat langer te spelen met deze DA466!

Download de PDF