Duotest: Moon 230HAD – Metrum Acoustics Amethyst

Voordelen

 • Metrum klinkt heel schoon en precies
 • Moon geeft lekker 'sjeu' mee
 • Beide: compact en betaalbaar

Nadelen

 • Metrum volumeknop kan beter
 • Moon mag minder lampjes
 • Prijs: € 1550 - 1295

  Moon 230HAD - Metrum Amethyst

  Metrum Acoustics Amethyst

  De naam Amethyst is best bijzonder. Het is namelijk een mineraal of quartz dat wordt gebruikt in juwelen. Echter de naam is afgeleid uit het Grieks. De betekenis “onder invloed zijn”. De eigenaar die het droeg zou beschermd worden tegen dronken worden.

  Laat de naam u niet van de kaart brengen. Aan de binnenkant wacht een aangename verrassing. In dit nieuwe model wordt gebruik gemaakt van “forward correction technology”. Deze technologie zorgt er – kort en simpel ingedikt – voor dat er echt 24 bits audio wordt gerealiseerd. Deze forward correction technologie is voor het eerst gebruikt in de Pavane. Daarna heeft Metrum het toegepast in de Musette, Menuet, Adagio en nu dus ook in de Amethyst. Een typisch geval van ‘dripple down’ technologie.

  NOS

  De Amethyst maakt gebruik van twee transient R2R ladder Dac Two modules. Elk kanaal krijgt er één; dual mono dus. De chips kunnen – zonder vervorming – extreme samplingrates aan, maar gebonden door de restricties van de industrie, staat deze op 384Khz op de usb ingang. De hoofdtelefoon kan tot 16 Ohms aansturen en wordt gevoed door een 30VA voeding. Daarnaast is de Amethyst ook te in te zetten als Dac. Als een pure Dac, de voeding wordt dan alleen daarvoor gebruikt.

  Aan de voorkant vinden we zes ledlampjes. Standby, coax 1, coax 2, optical, USB en error. Een kleine knop om de Amethyst in een mode (die de ledlampjes aangeven) te zetten. Error is inderdaad een vreemde, daar komen we later op terug.

  Verder vinden we in het midden een grote draaiknop voor volume. En wat natuurlijk niet mag ontbreken, is de 6,5 mm uitgang voor de hoofdtelefoon. Geen 3,5 mm uitgang? Nee, want die hoort thuis op je smartphone, niet op een hoofdtelefoonversterker.

  We merken direct dat Metrum zich op de toekomst richt met de Amethyst. We zien aan de achterkant namelijk drie ingangen en die zijn alle drie digitaal: usb, optisch, en coaxiaal. Er is één analoge uitgang, RCA. Deze is alleen geactiveerd als de Amethyst als ‘pure’ dac wordt ingezet. Een leuke toevoeging van Metrum is de usb stick met drivers en een usb kabel. Geeft je toch een beetje het gevoel dat je speciaal bent.

   
   

  Winkels met Focal

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  Winkels met Moon

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  8 reacties

  1. Ik heb sinds vandaag de Amethyst binnen gekregen en aangesloten. Wat een verschil, wat een mooie DAC, wat een ongelofelijke upgrade! Hiervoor gebruikte ik de DAC van de Node 2. Zeer, zeeeer tevreden over! Mooi werk Metrum!

   1. Beste Joske,

    We hebben de Magni hoofdtelefoonversterker van Schiit getest in 2013: https://alpha-audio.nl/2013/03/review-schiit-modi-en-magni/

    De hier gereviewde Moon en Metrum spelen echt op een hoger niveau. Denk aan een bredere soundstage/ruimtelijkheid, controle en rust. Ik vond de Schiit Magni versterker wat al te nadrukkelijk in de hoge frequenties. Net als bij luidsprekers, is de match tussen versterker en hoofdtelefoon van belang.

    Dat gezegd hebbende; de Schiit Magni is een prima hoofdtelefoonversterker die zeker beter presteert dan de ingebouwde hoofdtelefoonuitgang van een (voor)versterker

  Geef een reactie