Duotest: Moon 230HAD – Metrum Acoustics Amethyst

Voordelen

 • Metrum klinkt heel schoon en precies
 • Moon geeft lekker 'sjeu' mee
 • Beide: compact en betaalbaar

Nadelen

 • Metrum volumeknop kan beter
 • Moon mag minder lampjes
 • Prijs: € 1550 - 1295

  Moon 230HAD - Metrum Amethyst

  Spelregels

  Moon 230HAD - Metrum Amethyst

  Voor de test stellen we een paar regels op. Geen analoog. De Amethyst is een digitale speler. Het zou dus appels met peren verhaal worden. Ook zetten we een limiet op USB van 24 / 192. Er zijn nauwelijks tracks die hoger gaan dan dat.

  We gaan in deze test ook niet ‘pielen’ met filters en aparte kabels; we gebruiken gewoon vuile stroom en de standaard netkabels die bij de versterkers worden geleverd. Dan de weergever. We hadden het al verklapt, want de keuze is terecht gekomen op de Focal Elear. Dat heeft een reden. De Focal Elear is zuiver, neutraal en geeft een soundstage mee. Hierdoor kunnen beter naar de karakteristieke eigenschappen van de versterkers luisteren, dan naar de hoofdtelefoon zelf.

  Intiem

  De combinatie van een hoofdtelefoonversteker met een “verkeerde” hoofdtelefoon, kan zorgen voor een onprettige luisterervaring. Zo kan een versterker bepaalde klankeigenschappen hebben die de hoofdtelefoon toevallig ook heeft. Denk aan een warme versterker in combinatie met een warme hoofdtelefoon. Dit geeft in het geluidsbeeld een negatief effect. Wilt u hoofdtelefoon of hoofdtelefoonversterker aanschaffen? Lees u in en ga luisteren. Neem vooral uw eigen audioapparatuur mee.

  In dit geval hadden we in beide gevallen een prachtige combinatie te pakken. Het was een intieme luisterervaring. De apparatuur is relatief klein en zou gemakkelijk passen in een luisterhoek. Dit in tegenstelling tot de HiFi setups. Waar een complete kamer voor nodig is. We waanden ons bij ieder nummer weer in onze eigen wereld. Even weg van de rest. Alleen met de muziek. En de muziek alleen met U!

  Na elke luistersessie blijft toch de roes van de muziek even hangen, heerlijk.

   
   

  Winkels met Focal

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL
  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  Winkels met Moon

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  8 reacties

  1. Ik heb sinds vandaag de Amethyst binnen gekregen en aangesloten. Wat een verschil, wat een mooie DAC, wat een ongelofelijke upgrade! Hiervoor gebruikte ik de DAC van de Node 2. Zeer, zeeeer tevreden over! Mooi werk Metrum!

   1. Beste Joske,

    We hebben de Magni hoofdtelefoonversterker van Schiit getest in 2013: https://alpha-audio.nl/2013/03/review-schiit-modi-en-magni/

    De hier gereviewde Moon en Metrum spelen echt op een hoger niveau. Denk aan een bredere soundstage/ruimtelijkheid, controle en rust. Ik vond de Schiit Magni versterker wat al te nadrukkelijk in de hoge frequenties. Net als bij luidsprekers, is de match tussen versterker en hoofdtelefoon van belang.

    Dat gezegd hebbende; de Schiit Magni is een prima hoofdtelefoonversterker die zeker beter presteert dan de ingebouwde hoofdtelefoonuitgang van een (voor)versterker

  Geef een reactie