Home Duotest: Moon 230HAD – Metrum Acoustics Amethyst

Duotest: Moon 230HAD – Metrum Acoustics Amethyst

8

Voordelen

  • Metrum klinkt heel schoon en precies
  • Moon geeft lekker 'sjeu' mee
  • Beide: compact en betaalbaar

Nadelen

  • Metrum volumeknop kan beter
  • Moon mag minder lampjes

Prijs: € 1550 - 1295

Moon 230HAD - Metrum Amethyst

Luister en huiver

We trappen af met de Metrum Accoustics Amethyst. De Amethyst heeft veel tijd nodig om in het spel te komen. Het is dan ook een model dat direct van de band is gekomen. Gloedjenieuw. Niet ingespeeld. We hebben de Amethyst daarom ook een week lang laten inspelen voordat we zijn gaan luisteren. Die ruim 80 uur spelen is echt noodzakelijk voor een goed geluid. En zelfs na die 80 uur merken we een verbetering tijdens de test. Vergelijk het met een roos die aan het uitkomen was. Aan het einde van de test, was de Amethyst dan ook in volle bloei.

Als we de Amethyst in één woord zouden mogen omschrijven, dan zou dat “schoon” zijn. De Amethyst heeft een klankeigenschap die soms kil of klinisch kan overkomen. Dit was zeker het geval als we het vergelijken met het geluidsbeeld van de Moon Neo 230HAD. Toch zijn kil en klinisch niet de juiste worden. De Metrum Accoustics heeft juist een hele neutrale klankweergave. De Focal Elear heeft dezelfde eigenschap. We hebben het hier dus over een versterking van de neutrale eigenschappen.

De eerste paar seconden is anders dan we gewend zijn. Maar al kort daarna worden we gegrepen door de schoonheid van de klankweergave. We gaan wat muziek toelichten. We luisteren van Blof. Van het album Blauwe ruis spelen we Mooie dag. Er zit hier een prachtige soundstage in. Dit wordt ongelooflijk goed weergeven. Er is diepte te horen in de Focal Elear, onderscheid tussen instrumenten en vocalen. Waar de Amethyst zich onderscheid is de uitspraak van tekst. Die is echt loepzuiver. Dit is ook de schoonheid waar wij op doelen. Er zit geen scherp randje aan, er wordt niks gekleurd. Het is pure vocale zoals de artiest/band het bedoeld heeft.

Laten we een ander voorbeeld nemen: Imagine Dragons. We spelen een bekend nummer, Radioactive, van het album Night Visions. Ook hier horen onderscheid in het gitaarspel en de vocalen die in het intro van het nummer te horen zijn. Maar dan…de lage tonen. Ja! Die zitten erin. En ook deze zijn heerlijk schoon en strak.

Wat bedoelen we daarmee? Het bonkt niet en wordt niet overdreven aangezet. Er zit geen vervelend randje aan dat de trommelvliezen laat bloeden. De Amethyst geeft hiermee een andere luisterervaring mee dan vele anderen op de markt doen. Het is een hele fijne luisterervaring, want luistervermoeidheid hebben wij geen enkel moment last van gehad. Een klassieke symfonie van drie uur? Geen probleem. Wij hebben dit ook uiteraard getest. We pakten Spotify erbij en hebben de klassieke muziek ervaren als een heldere witte lentebloesem. Probeer dat maar eens met een Beats.

De Moon Neo 230HAD

De Moon was – zoals eerder vermeld – bekend terrein voor ons. En als we de Elear opzetten bij gebruik van de Moon krijgen we ook precies wat we verwachten: we worden direct gegrepen door de muziek; in minder dan een seconde zitten we erin. Dit zegt ook al iets over de klankeigenschappen en de toepasbaarheid in muziekkeuze. We spelen vrijwel dezelfde muziek. Hier en daar maken we een klein uitstapje om het klankbeeld wat er vormt te bevestigen.

Als we voor de Moon Neo 230HAD één woord mochten kiezen, zou dat “herfst” zijn. De Moon Neo 230HAD heeft een licht gekleurd warme klankeigenschap. Het is verkeerd om te zeggen dat hij de muziek echt warm kleurt, dat is absoluut niet het geval. Maar naast de Amethyst komt de Neo 230HAD warmer over.

Laten we heel simpel hetzelfde nummer van Blof nemen; Mooie dag. De Moon Neo 230HAD heeft niet dat “schone” geluid, maar geeft wel wat meer emotie mee aan de vocalen. Het voelt wat warmer aan. Dit is een hele andere eigenschap en geeft ook een heel andere luisterervaring dan de Amethyst. Dit wordt ook bevestigd als de naar Radioactive luisteren. De Moon Neo 230HAD geeft iets meer kleuring mee. In dit geval in de lagere segmenten. Een duidelijk verschil tussen de twee versterkers.

De Neo 230HAD heeft in combinatie met de Focal Elear een strakkere en diepere bas. De lage tonen zijn echter niet helemaal schoon. En dat is precies wat het nummer nodig heeft. Hierdoor leeft het wat meer. We merken nu ook de toegevoegde waarde van de Focal Elear. Stelt u zich eens voor dat er op de Moon Neo 230HAD een hoofdtelefoon wordt aangesloten met een warm karakter. Het zou heel slecht kunnen uitpakken of alleen maar geschikt maken voor één muzieksoort. In dit geval is het een prachtige combinatie. Wel moeten we meegeven dat we na een goede 40 minuten aan rollende bas even een kleine pauze inlassen. Tikkeltje eigen schuld.

Winkels met Focal

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Markt 3
3131 CR Vlaardingen, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

Winkels met Moon

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL

8 REACTIES

    • Beste Joske,

      We hebben de Magni hoofdtelefoonversterker van Schiit getest in 2013: http://alpha-audio.nl/2013/03/review-schiit-modi-en-magni/

      De hier gereviewde Moon en Metrum spelen echt op een hoger niveau. Denk aan een bredere soundstage/ruimtelijkheid, controle en rust. Ik vond de Schiit Magni versterker wat al te nadrukkelijk in de hoge frequenties. Net als bij luidsprekers, is de match tussen versterker en hoofdtelefoon van belang.

      Dat gezegd hebbende; de Schiit Magni is een prima hoofdtelefoonversterker die zeker beter presteert dan de ingebouwde hoofdtelefoonuitgang van een (voor)versterker

×