In de categorie: Jammer
Inhoud
Een verkapte vorm om het te hebben over de minder briljante dingen. De Metrum Accoustic Amethyst heeft er een paar. Om te beginnen, de keuze knop. Dit is dat kleine knopje aan de voorkant. Door dit in te drukken schiet de Amethyst door de inputs heen of in de standby modus. We zien dan het ledlampje van de input oplichten die we geselecteerd hebben. Maar willen we van de optische ingang naar coax 1, dan moeten we eerst voorbij usb en in de standby modus en dan naar coax 1.
Maar….. dan gebeurd er ook iets vreemds. Als de Amethyst op een input komt die geen signaal krijgt, BOEM!, schiet de rode Error led aan. Wij kunnen u verzekeren dat bij de eerste het hart klopt in keel. Vol in de stress. Wat is er mis? Moeten we terug naar de dealer? Knippen we de rode of blauwe draad door, want bij de verkeerde keuze ontploft de boel. Gelukkig valt het allemaal wel mee. Het is gewoon de manier van de Amethyst om te zeggen: “Even een check doen”.
De volumeknop had iets meer aandacht mogen krijgen. Wij hebben namelijk eerst 10 minuten op de volumeknop staan drukken. Dit in de hoop dat hij naar buiten zou schieten en er vervolgens aan gedraaid kon worden. De bediening lukt nu het beste met de duim. Hoe dan? Door de hand erbovenop te leggen en subtiel met de duim een draaiende beweging toe te passen. We hebben het geprobeerd met de alle andere vingers, echter is dit niet precies genoeg. De kans dat u doorschiet, met als gevolg te hard volume, is zeker aanwezig. Wel moeten we toegeven dat de voorkant er erg gelikt uit ziet. Subtiel en elegant. Geen toeters en bellen.
Toeters en bellen aan de voorkant is precies wat de Moon Neo 230HAD wel heeft. 11 ledlampjes maar liefst. Dat staat wat druk. Ook vinden we een knopje voor de input select aan de voorkant. Hier hoeft u gelukkig niet eerst langs standby, maar wel langs de andere mogelijkheden. Een mogelijkheid om dit te vermijden is de afstandsbediening te gebruiken. Voor standby heeft de Moon Neo 230HAD weer een aparte knop. We vinden natuurlijk ook de volumeknop aan de voorkant. Deze steekt uit en is qua bediening wat gemakkelijker. Het is dus een afweging of u gaat voor de looks of de bediening.
Een puntje wat in de vorige test ook naar voren kwam, is dat het misschien niet de beste keuze is al voorversterker. Zijn broer, de 430, zou daar beter voor geschikt zijn. En mocht u nu pas denken, “Hey, in de vorige test staat een andere prijs.” Ja dat klopt. De prijzen van Moon zijn dit jaar iets om hoog gegaan. Heeft u dus na de vorige test een Moon Neo 230 HAD gekocht, HULDE! U was er op tijd bij.
Ik heb sinds vandaag de Amethyst binnen gekregen en aangesloten. Wat een verschil, wat een mooie DAC, wat een ongelofelijke upgrade! Hiervoor gebruikte ik de DAC van de Node 2. Zeer, zeeeer tevreden over! Mooi werk Metrum!
Is de muziek die jullie hier en in andere reviews spelen cd kwaliteit of hires?
Voor slechts € 125,00 de Magni 3 van Schiit. Misschien een heel goed idee?
Beste Joske,
We hebben de Magni hoofdtelefoonversterker van Schiit getest in 2013: https://alpha-audio.nl/2013/03/review-schiit-modi-en-magni/
De hier gereviewde Moon en Metrum spelen echt op een hoger niveau. Denk aan een bredere soundstage/ruimtelijkheid, controle en rust. Ik vond de Schiit Magni versterker wat al te nadrukkelijk in de hoge frequenties. Net als bij luidsprekers, is de match tussen versterker en hoofdtelefoon van belang.
Dat gezegd hebbende; de Schiit Magni is een prima hoofdtelefoonversterker die zeker beter presteert dan de ingebouwde hoofdtelefoonuitgang van een (voor)versterker
De metrum kan je dus niet als voorversterker gebruiken of wel?
De Amethyst heeft alleen een volume regeling voor de hoofdtelefoon,
Klopt… line out is niet regelbaar.
De vergelijking van 15000 euro ging tot voor een paar jaar op maar nu kan je met 7500 euro al heel dicht geraken.