Home Dynaudio MC 15: multimedia en meer

Dynaudio MC 15: multimedia en meer

3
Dynaudio MC 15 zonder frontje

Op verzoek nemen we Dynaudio’s interpretatie van een multimedia luidspreker, de MC 15, eens nader onder de loep. Deze compacte actieve monitor lijkt in eerste instantie vooral bedoeld als desktopluidspreker voor muziekweergave via PC of notebook, gaming en muziekbewerking. Maar kijken we iets verder, dan zou ieder apparaat met een eigen volumeregeling een leuke combinatie kunnen vormen met deze ‘zichzelf versterkende kastjes’.

Dynaudio MC 15 zonder frontje
Dynaudio MC 15 zonder het beschermende frontje.

Wanneer Dynaudio een model presenteert en positioneert kent deze meestal een lange doorlooptijd. Zo ook de MC 15 die sinds de introductie in 2007 ongewijzigd op de markt is. Ze zijn per stuk geprijsd (499 euro), maar worden per twee verkocht. Dat maakt dat een setje ‘computerluidsprekers’ op bijna 1000 euro komt. En dat is fors te noemen. Een terechte kanttekening, of krijgt de koper daadwerkelijk waar voor zijn geld?

Vorm en samenstelling
Een enkele MC 15 meet 170 x 260 x 235 mm (b x h x d) en weegt een goede 7 kg. De vormgeving en kleurstelling die Dynaudio heeft losgelaten op deze monitor is direct afgeleid van de studiolijn Dynaudio Acoustics. En de BM 5A Compact monitor binnen die lijn is in feite een kopie van de MC 15, maar dan met een XLR aansluiting i.p.v. RCA. De kastjes zijn gemaakt van 15 mm MDF en rondom zeer strak in het zwart gefineerd. De in antraciet gespoten frontplaat (baffle) is met 20 mm fors dikker. De naar onder en boven weglopende facetranden dienen te zorgen voor een optimale afstraling van het geluid. Er is overigens geen enkele andere kleurstelling leverbaar.

LED-jes
In de frontplaat zijn een tweetal LED’s verwerkt. Kleurt de linker groen, dan staat de luidspreker aan. De rechter LED heeft twee functies. Wordt deze oranje dan is dat een teken dat de versterker van het laag staat te clippen en bij rood is de temperatuur te hoog. Een interne beveiliging zorgt er dan voor dat de complete luidspreker wordt uitgeschakeld, totdat de temperatuur weer acceptabel is. We hebben zelf tijdens het gebruik (gelukkig) nog geen oranje of rood LED-je mogen waarnemen.

Units
Pakken we een frontje weg dan worden de 28 mm vloeistofgekoelde Esotec soft dome tweeter en een 150 mm mid/laag woofer met MSP-conus zichtbaar. MSP staat hier voor magnesium silicate polymeer; een hard en zeer stijf soort kunststof. Beide units zijn – zoals bijna alles bij Dynaudio – in eigen huis ontwikkeld en geproduceerd. De ophanging, afwerking en montage van de units; het oogt allemaal even serieus.

Achterzijde Dynaudio MC 15
De achterzijde van de Dynaudio MC 15 bestaat grotendeels uit een metalen plaat met koelprofiel voor de actieve versterking.

Achterzijde
Aan de achterzijde treffen we een basreflexpoort/-spleet aan. De spleet is netjes afgewerkt en voorzien van afgeronde inzetstukjes, zodat er contouren van een hoorn ontstaan.

Verder wordt de achterzijde gedomineerd door een metalen plaat met een geïntegreerde versterker, een koelprofiel, de stroomvoorziening met aan-/uit-schakelaar, een RCA-aansluiting en een regelpaneel.

Op laatstgenoemde zijn de volgende functies aanwezig: een instelbaar high pass filter, een 3-bands equalizer en een instelbare ingangsgevoeligheid.

Plaatsing
De meegeleverde tafelstandaards zijn van metaal en daarmee worden de luidsprekers onder een hoek geplaatst. Om beschadigingen aan de ondergrond te voorkomen worden er zelfklevende viltjes op de randen geplakt. De doorzichtige dopjes zijn bedoeld voor de onderzijde van de MC 15. Mits goed geplaatst vallen deze weer in de putjes van de tafelstandaard. In plaats van te werken met plakviltjes en -dopjes had Dynaudio dit van ons anders mogen oplossen. Anderzijds; na plaatsing functioneert het verder probleemloos.

Aansluiten
Netsnoeren worden meegeleverd, maar voor de ‘tulpjes’ dient de koper zelf te zorgen. In plaats van te kiezen voor de welbekende ‘dropvreters’ gaan we voor deze flexibele oplossing. Goed, daarmee zijn we flexibel, maar is 2 maal RCA mono nog niet samengevoegd tot een 3,5 mm plug. En dat is wel noodzakelijk voor onboard geluidskaarten en andere portable bronnen. Maar ook daar bestaat een prima oplossing voor.

Inspelen
Het merk Dynaudio is berucht vanwege de lange inspeeltijd die verse luidsprekers nodig hebben om tot leven te komen. Gun ze gerust de nodige (tientallen) uren om echt goed los te komen, want zo koud uit de doos zou de koper kunnen denken een miskoop te hebben gedaan. Het nut van inspelen wordt trouwens goed beschreven in de meegeleverde documentatie. En we kunnen zonder twijfel beamen dat ze naar verloop van tijd op een veel hoger niveau gaan presteren.

Dynaudio MC 15 op tafelstandaard
Dankzij de meegeleverde tafelstandaards is het geluid gericht op de luisteraar.

Klank
Eenmaal ingespeeld wordt er door reviewers weleens geschreven over een typische Dynaudio-klank, terwijl die volgens ons niet bestaat. Het blijken namelijk zeer neutrale weergevers. Wat men erop aansluit aan apparatuur en afspeelt qua muziek wordt zo nauwkeurig mogelijk doorgegeven. Zo zijn ze gewoon bedoeld. Niet meer, niet minder. Het bewijs hiervoor wordt geleverd door de verschillende combinaties die we met het setje MC 15 hebben gemaakt.

Setup 1
De Intel onboard geluidskaart van de beschikbare desktop PC klinkt niet verkeerd. De beats van 22tracks.com worden strak en vervormingsvrij doorgegeven. Het stereobeeld is niet heel breed, maar binnen de luisterdriehoek is er geen reden tot klagen. Voordat we het vergeten te melden; de ingangsgevoeligheid hebben we maar gelijk met 10 dB verminderd. Anders gaat het wel erg hard en heeft volumeregeling feitelijk geen zin. We vervolgen onze luisterweg met FLAC vanaf een NAS. Wordt de muziek complexer of dynamischer dan gaat het dus af en toe mis. We ervaren stress en schreeuwerigheid. De controle en diepte vervagen en het laag is beduidend minder strak. Het laatste is te ondervangen door de LF op de achterzijde met 2 dB te dempen.

Setup 2
Met de verloopplug van 2 maal RCA naar 3,5 mm in een Apple iPhone 3 GS mag de ingangsgevoeligheid verhoogd worden van -10 dB naar +4 dB. De overige settings kunnen weer in de neutrale stand. We streamen wederom FLAC-bestanden vanaf een NAS, maar nu via de app PlugPlayer. De uitgangsspanning van de iPhone is veel lager, dus het komt als geheel minder krachtig over, maar het klinkt nu wel veel harmonieuzer. Hoe complex het ook wordt, de klank is beduidend warmer en ronder.

Setup 3
Enige tijd later komt de Logitech Squeezebox Duet op ons pad. De 3,5 mm verloopplug kan nu achterwege blijven en de ingangsgevoeligheid gaat op 0 dB. Na de eerste 3 nummers van mijn setlist zijn we er wel uit; deze combinatie is geslaagd te noemen. Er is rust en controle. De midden en hoge tonen zijn precies en vrijwel nooit scherp, of het moet nadrukkelijk in de opname verankerd liggen. Het laag gaat diep voor een monitor en blijft daarbij indrukwekkend strak. Jammer dat de voeding van de Squeezebox Receiver niet iets stabieler is (zie ook deze review), maar verder is het feest. En schuif de luidsprekers gerust zo ver uit elkaar als dat de snoeren en/of de ondergrond het toelaten.

Conclusie
Met de juiste bron laten deze Dynaudio’s MC 15 pas echt horen waartoe ze in staat zijn. En er is op dat gebied natuurlijk meer te koop als bron dan een Squeezebox. Een goede geluidskaart bijvoorbeeld. Verwacht geen spetterende luidspreker met een eigen klankkleur. Gun ze inspeeltijd en krijg er steeds meer luisterplezier voor terug. Het opgegeven rendement van 85 dB SPL @1 m lijkt laag, maar blijkt in de praktijk echt meer dan voldoende.

Opmerking
Het instelbare high pass filter is niet gebruikt en stond de gehele tijd op Flat. Mocht er behoefte zijn aan meer laag, dan kan de inzet van een subwoofer overwogen worden. De bijpassende Sub 250 MC neemt het dan van de MC 15’s over vanaf 60 of 80 Hz.

Specificaties

Systeem Twee-weg actieve luidspreker
Frequentiebereik 55 Hz ? 21 kHz (± 3 dB)
Ingangsniveau 16 dBu RMS (85 dB SPL @1 m)
Ingangsimpendantie 100 k Ohm
Ingang 1x RCA
Energieverbruik Max: 90 W
Vermogen Tweeter: 50 W / Woofer: 50 W
Principe Bass reflex
Resonantie frequentie 58 Hz
Crossover frequentie 1500 Hz
Inhoud kast 4,8 liter
Gewicht 7,0 kg
Afmetingen (b x h x d) 170 x 260 x 235 mm

 

Link
Dynaudio MC 15

3 REACTIES

  1. Net terug van vakantie, word ik, met de bespreking van de Dynaudio MC-15, op mijn wenken bediend. Waarvoor mijn hartelijke dank.
    Ik ga af op mijn eigen gehoor, doch het is prettig om te lezen dat mijn ervaringen met deze luidspreker door anderen gedeeld worden.

    Relatief pittig geprijsd, maar ik heb het er voor over want mijn werkkamer, waar ze staan, is ook de plaats waar ik meestal naar muziek luister. Voornamelijk klassiek en jazz; een muzieksmaak die niet altijd door iedereen hier in huis wordt gewaardeerd, vandaar!

    Aangesloten op een Vincent SA-31 voorversterker heb ik de ingangsgevoeligheid, via het schakelaartje aan de achterzijde van de luidsprekers, met 10 dB verminderd, zodat de volume-regellaar, zoals je terecht opmerkt, er niet voor niets zit. Fors orkestraal werk komt een beetje in het gedrang en dan wordt het geluid onoverzichtelijk en zijn de instrumentgroepen minder goed te volgen, doch dat is begrijpelijk gezien de maten van het kastje en de beperkingen die dat met zich mee brengt. Orkestwerken beluister ik ook om die reden vaker via mijn Sennheiser HD-650 hoofdtelefoon die ik heb aangesloten op een hoofdtelefoonversterker.

    Ik beluister muziek via CD of ongecomprimeerd vanaf de harde schijf in AIFF formaat met behulp van de Arcam rDAC/BOTWS. Ik hoor geen verschil tussen FLAC, Apple Lossless of AIFF, maar ik wil nog niet kiezen tussen beide en schijfruimte is tegenwoordig goedkoop.

    • ‘@demian

      Beste Demian,

      Dank voor je uitgebreide reactie en goed om te lezen dat de bevindingen met de Dynaudio’s MC 15 op hoofdlijnen overeenkomen. Ondanks de beperkingen qua afmeting, blijkt deze luidspreker – voor mij althans – breder inzetbaar dan gedacht. De neutrale weergave (handelsmerk Dynaudio) maakt ‘m wellicht kwetsbaar bij een eerste vergelijk/indruk, maar erg prettig bij langere luistersessies.

      Misschien dat je door de LF (Low Filter setting) met 2 dB te verminderen wat meer rust kunt brengen in de drukke passages van orkestwerken. Het laag hoeft dan niet zo op zijn tenen te lopen.

×