Home Headphone Heaven – Deel 1: Pass Labs HPA-1

Headphone Heaven – Deel 1: Pass Labs HPA-1

10

Voordelen

  • Elke hoofdtelefoon klinkt beter

    Hoogwaardige afwerking

    Simpliciteit

Nadelen

  • Speakon-aansluiting is lelijk (en niet handig)
  • Geen gebalanceerde aansluitingen
  • Weinig aansluitingen

Prijs: € 4500

Test Pass Labs HPA-1

Pass the cans

Pass Labs HPA-1

We gaan luisteren! In het rek staat de HPA-1. We gebruiken een stekkerblok, filter en stroomkabel van Isotek. Als DAC/streamer de DAC2 van Weiss met streamingmodule, afgewisseld met de DAC van de Moon 430HA. Interlinks van Shunyata (Venom) en Art Speak. De HPA-1 is zeer solide gebouwd. Een blok massief aluminium, een forse en prettig te bedienen volumeknop die geheel in Pass Labs-stijl doorloopt van boven naar beneden en drie knoppen; twee voor bronkeuze en een om de HPA-1 als voorversterker te gebruiken. Bij het schakelen horen we de bekende ‘klik’ die hoort bij discreet (niet transistor) versterkerontwerp. Pass geeft zelf aan dat de voorversterker is speciaal is ontworpen voor hoofdtelefoons met een hoge impendantie en voor magnetostatische exemplaren. We sluiten als eerste de Sennheiser HD800 en de nieuwe 800S aan en vervolgens de Oppo PM-1 magneplanar hoofdtelefoon. Alle drie van het open type en in de prijsklasse van ca. € 1.500 euro.

Speakon?

De HPA-1 beschikt over één hoofdtelefoon-uitgang in de vorm van een professionele Speakon-connector. Voor hifi-consumenten is dit even wennen, want deze connector is eigenlijk bedoeld voor PA-speakers. Alleen door het rode lipje in te drukken is het mogelijk de 6,3 mm stereojack eruit te halen. Logisch in geval van een PA-systeem waar je niet wilt dat een kabel gemakkelijk losschiet van de speaker, maar niet handig voor huiselijk gebruik. Bovendien is dit niet moeders mooiste oplossing. Wij vinden dat de Speakon-connector minder goed past in de robuust-verfijnde vormgeving van de Pass versterkers. Het prototype van de HPA-1 had een uitgang die naar ons oordeel beter paste bij het ontwerp.

De Pass Labs HPA-1 en Sennheiser HD800

Terug naar het luisteren. De Sennheiser HD800 staat bekend om zijn neutraliteit en het vermogen om alles in een opname te laten horen. Dat maakt de hoofdtelefoon uitermate geschikt in de studio, juist vanwege de transparantie en detaillering. Of het ook mooi klinkt is een kwestie van smaak. De HD800 is extreem neutraal, er wordt niks toegevoegd en niks weggelaten. De meningen zijn dan ook verdeeld; de een wil niets anders en anderen vinden dat de niets ontziendheid van de HD800 het plezier van het luisteren naar muziek wegneemt. Op de Pass Labs HPA-1 valt vooral de ruimtelijkheid van de Sennheiser op. Muziek wordt echt driedimensionaal weergegeven als de opname dat zo heeft bedoeld. Gecomprimeerde muziek? U hoort het onmiddellijk. Teveel compressie of loudness? De Sennheiser HD800 laat het horen. Maar met de HPA-1 wordt het veel beter te verdragen dan nota bene de eigen DAC/versterker van Sennheiser, de HDVD800. Hierop klinkt de hoofdtelefoon schel, de mid-frequenties zeer ‘up front’ en de bas klinkt ook veel dunner dan bij de HPA-1. We zouden kunnen zeggen dat de Pass Labs de HD800 wat meer muzikaliteit meegeeft. We worden meer in de muziek getrokken en minder in de analyse of techniek van de track. En dat vinden we wel prettig.

De Pass Labs HPA-1 en de Sennheiser HD800S

De HD800 werd in 2009 geïntroduceerd; eind 2015 presenteerde Sennheiser de HD800S. Uitgevoerd in zwart (de HD800 is zilverkleurig) is de HD800S een ‘getunede’ versie van de HD800. Bij het luisteren horen we inderdaad dat de klankkleur wat zachter is dan de HD800. Minder fel in het hoog, dieper doorlopende lage frequenties en een betere balans tussen laag, midden en hoog. Het overwegend neutrale karakter blijft voorop staan, maar de letterlijk scherpe randjes van de HD800 zijn met de HD800S weggepoetst.

We horen deze verschillen duidelijk op de HPA-1. Het is echter moeilijk om een oordeel te geven wat beter bevalt; bij de tuning  van de HD800S zijn de technici van Sennheiser uitgegaan van de HDVD800 DAC/versterker. De HPA-1 gekoppeld aan de HD800 levert min of meer het klankbeeld op van de HD800S. Sluiten we de HD800S op de HPA-1 aan, dan voegt dit niet heel veel toe aan de klankbehandeling die de HD800S al in de fabriek heeft ondergaan.

De HPA-1 en de Oppo PM-1

We proberen een magnetostatische hoofdtelefoon van Oppo; de PM1, het topmodel. Alleen al het uitpakken ervan is een feest. De in hoogglans gelakte houten opbergkist zou zomaar van een juwelier kunnen komen; zelfs de kabels zijn in een keurig doosje verpakt. Niet alleen uw reviewer, maar ook andere luisteraars die deze combinatie op hun hoofd kregen, kregen onmiddellijk een intens tevreden glimlach op het gezicht. De PM-1 maakte al indruk met de eigen DAC-versterker en met de Pass Labs HPA-1 worden de kwaliteiten van deze open planar magnetische hoofdtelefoon nog meer geopenbaard. Er is snelheid, transparantie en punch in het laag. Klassieke muziek van symfonisch tot kwartet, jazz of complexe progressive rock, alles klinkt zowel verfijnd als dynamisch.

De HPA-1 en de rest

We hebben zelf de Oppo PM3, ook magnetostatisch maar dan een gesloten model. Ook deze gaat qua prestaties een paar klassen vooruit en hetzelfde geldt voor de andere sets die we aansluiten op de HPA-1. Wat dit apparaat vooral lijkt te doen; we blijven luisteren en zijn continu nieuwsgierig welke muzikale openbaringen er in een bepaalde hoofdtelefoon worden ontsloten. Het lijkt wel of elk exemplaar dat we op de HPA-1 aansluiten, een kwaliteitssprong maakt. High end wordt nog higher end, middelmatige kwaliteit wordt hoge kwaliteit.

Winkels met Pass Labs

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Eckertstraat 18F
8263 CB Kampen, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Burgemeester Roëllstraat 10
1064 BM Amsterdam, Noord Holland, NL
Zwijnaardsesteenweg 75
9000 Gent, BE
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

10 REACTIES

  1. Hallo,

    Voor alle duidelijkheid, ik ben helaas nog niet in het bezit van de pass. Voor mij zou het de ideale voorversterker/hoofdtelefoonversterker zijn. Het beste van twee werelden! Heb ook maar twee inputs nodig. Dank voor uw info en een zalig Kerstmis en een gelukkig Nieuwjaar gewenst.

  2. Hallo,

    Misschien een domme vraag maar hoe sluit je een hoofdtelefoonversterker aan op een versterker? Heb een versterker met tape out. Ik lees dat deze uitgang hier voor geschikt. Dus van input in hpa1 naar tape out versterker? Maar hoe gaat dat dan met de cd speler of dac? Hoe komt die muziek dan terecht bij je headphones.

    Thanks

    • Beste Geoffrey,
      Dat is helemaal geen domme vraag.
      Het hangt ervan af hoe je de hoofdtelefoonversterker gebruikt. Bij versterkers van het kaliber Pass Labs HPA-1 is een zo kort mogelijke signaalweg goed hoorbaar. Ik kan me voorstellen dat je hiervoor een aparte set-up voor je hoofdtelefoon(s) creëert, bij voorkeur dichtbij de plek vanwaar je muziek luistert.

      Als je een HPA-1 hebt, zou het mijn voorkeur zijn om de bron zo direct mogelijk erop aan te sluiten, dus niet via een andere versterker. Bij het testen van de HPA-1 en de Moon 430HA hoofdtelefoonversterkers was er ook een groot verschil te horen tussen het rechtstreeks aansluiten van de bron en de ‘loop’ via een van de twee kwalitatief toch zeer hoogwaardige toestellen.

        • Je sluit de Dion DAC via RCA out aan op Line 1 of Line 2 van de HPA-1. Je kan eventueel de pre-amp out van de HPA-1 gebruiken naar je (eind)versterker. Helemaal mooi als je versterker een ingang heeft die direct naar de eindversterker gaat.

          Feitelijk is de HPA-1 dan je voorversterker. Als je genoeg hebt aan twee audiobronnen heb je een hele goede pre-amp en hoofdtelefoonversterker met deze Pass!

          • Hallo,

            Dus via dac out rechtstreeks naar de hpa in en ik kan al luisteren via de hoofdtelefoon?

            Dan de hpa pre naar eindversterker en ik kan via de speakers luisteren naar diezelfde bron als de hoofdtelefoon er niet in zit?

            Klopt dit? Wederom dank.

            Geoffrey

          • De hoofdtelefoon mag zelfs blijven zitten als ik het goed lees. Gewoon op de knop preamp drukken. Toch?

            Groeten

            Geoffrey

          • Dat klopt! De pre-amp knop schakelt het signaal naar de hoofdtelefoon uit; het is dus of/of.

            Veel plezier met de mooie Pass! Je bent vast een van de eersten die deze in huis heeft (in Europa). Ben benieuwd wat je ervan vindt. Welke hoofdtelefoon sluit je erop aan.