Headphone Heaven – Deel 2: • Moon Neo 430HA D3

Voordelen

 • Ook volledig inzetbaar als voorversterker
 • Hoge funfactor en high end
 • Meerdere hoofdtelefoons tegelijk aan te sluiten
 • Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding optionele DAC

Nadelen

 • Geen balanced outputs
 • Stroomverbruik in standby-stand
 • Prijs: € 3.600

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  Moon 430 HA dac amp

  De Moon 430HA en de Sennheiser HD800

  Test Pass Labs HPA-1

  De Sennheiser HD800 staat bekend om zijn neutraliteit en het vermogen om alles in een opname te laten horen. Dat maakt de hoofdtelefoon uitermate geschikt in de studio, juist vanwege de transparantie en detaillering. Of het ook mooi klinkt is een kwestie van smaak. De HD800 is extreem neutraal, er wordt niks toegevoegd en niks weggelaten. De meningen zijn dan ook verdeeld; de een wil niets anders en anderen vinden dat de niets ontziendheid van de HD800 het plezier van het luisteren naar muziek wegneemt.

  Op de Moon 430HA kunnen we mooi de verschillen ontdekken tussen de gebalanceerde en ongebalanceerde (TRS, tip/ring/sleeve) hoofdtelefoonkabel. Balanced levert meer dynamiek op. In vergelijking met de zojuist geteste Pass Labs HPA-1 klinkt de HD800 neutraler; we vermoeden dat een wat warmer klinkende, gebalanceerde hoofdtelefoonkabel verschil zal maken. In deze kwaliteitsklasse zal, net als bij luidsprekers en bronnen, elke schakel in de keten hoorbaar zijn. Helaas hebben we geen andere hoofdtelefoonkabel voorhanden. En we merken ook dat deze lastig uitwisselbaar zijn.

  We kunnen de kabels die bij de Oppo PM-1 horen (ook balanced en TRS) niet op de Sennheisers aansluiten omdat de Oppo werkt met een mono 3,5 mm aansluiting en de Sennheiser met een contrastekkertje. En de hoofdtelefoonkabel van de zojuist binnengekomen Meze Classic past vanwege de vorm van de mono 3,5 mm jack weer niet op de ingang van de Oppo. Hier is nog een wereld te winnen qua standaardisatie!

  De Moon Neo 430HA en de Sennheiser HD800S

  De HD800 werd in 2009 geïntroduceerd; eind 2015 presenteerde Sennheiser de HD800S. Uitgevoerd in zwart (de HD800 is zilverkleurig) is de HD800S een ‘getunede’ versie van de HD800. Bij het luisteren horen we inderdaad dat de klankkleur wat zachter is dan de HD800. Minder fel in het hoog, dieper doorlopende lage frequenties en een betere balans tussen laag, midden en hoog. Het overwegend neutrale karakter blijft voorop staan, maar de letterlijk scherpe randjes van de HD800 zijn met de HD800S weggepoetst.
  We horen deze verschillen duidelijker op de 430HA dan we hebben ervaren bij de Pass Labs HPA-1. De HD800S is een prettiger luister-toestel met de Moon dan de meer analytische HD800.

  De Moon Neo 430HA en de Oppo PM-1

  En dan de magneplanar hoofdtelefoon van Oppo; de PM1, het topmodel. Alleen al het uitpakken ervan is een feest. De in hoogglans gelakte houten opbergkist zou zomaar van een juwelier kunnen komen; zelfs de kabels zijn in een keurig doosje verpakt. Niet alleen uw reviewer, maar ook andere luisteraars die deze combinatie op hun hoofd kregen, kregen onmiddellijk een intens tevreden glimlach met de PM-1 op het hoofd.

  De Oppo maakte al indruk met de eigen DAC-versterker; de Moon laat de PM-1 nog meer zingen en swingen. Wat klinkt deze lekker zeg! Vergelijken we het met de Pass Labs HPA-1 dan voegt de Pass-combinatie net iets meer vloei en wellicht iets meer laag-punch toe dan de 430HA; dat verschil horen we met de ongebalanceerde en met de gebalanceerde hoofdtelefoonkabels.

  DigiMoon

  Deze review begint qua lengte behoorlijk uit de hand te lopen; er is dan ook zoveel te vertellen over de 430HA, dat we nog een stukje met u delen over de optionele DAC-module. De hoogste sample-frequentie en quad DSD (256fs) is alleen met de USB-ingang mogelijk. Als we de Moon open maken zien we dat de 430HA is uitgerust met de ESS Sabre 9018 DSD-DAC module. Deze DAC-chip wordt overigens steeds kleiner; pas als we met onze camera een foto maken en deze op het computerbeeldscherm vergroten, lezen we dat we met een 9018 van Sabre te maken hebben. Kan ook met de leeftijd en daarbij komende beperkingen te maken hebben.

  De meerprijs van de DAC-optie is € 650 en dat vinden we een scherpe prijs voor wat u ervoor terugkrijgt; twee coaxiale S/PDIF ingangen, een optische ingang en USB-in. De kwaliteit van een DAC is niet zozeer afhankelijk van de gebruikte DAC chipset, maar nog meer van de voeding, de klok, kortom de embedding van de dac-chip. En dat is bij de Moon Neo 430HA prima voor elkaar.

  De DAC speelt vrijwel zonder korrel. Het geheel is detailrijk en klinkt zonder meer neutraal en transparant. Om de prestaties van de DAC-module te duiden vergelijken we het met de Moon 230HA, de Oppo HA-2 portable DAC-hoofdtelefoonversterker en met de Weiss DAC 2/streamer.

  Vergeleken met de Weiss is de Moon DAC minder ‘immersive’ en verfijnd en dat is ook niet verwonderlijk gezien het prijsverschil (De Weiss kost als DAC al € 2.500). En hoewel de DAC van de Moon 230HA en 430HA dezelfde electronica is, merken we aan de klankmatige verschillen wat de invloed is van een stabiele voeding en (vermoedelijk) een kwalitatief hoogwaardige klok. Ook zal de gebalanceerde opbouw van de 430 een rol spelen. U raadt het al; de DAC in de 430 presteert in alle opzichten beter dan in de 230. Als u nog geen DAC hebt, dan is de optionele Moon-DAC zeer interessant. Voor een meerprijs van € 650 zal het niet eenvoudig zijn om een betere losse DAC te vinden dan die van Moon.

  Pre-Moon

  De 430HA D3 is naast een hoofdtelefoonversterker ook volledig inzetbaar als voorversterker. Met actieve speakers hebt u met de 430HA D3 een regelunit die – met uitzondering van een phono voortrap – aan al uw wensen van een goede pre-amp zal voldoen, zeker omdat er een afstandsbediening bij wordt geleverd. In dat opzicht vinden we het jammer dat er geen gebalanceerde uitgangen zijn; de versterker is immers gebalanceerd ontworpen en dan zou het logisch en relatief eenvoudig zijn om ook de analoge uitgangen gebalanceerd uit te voeren. Actieve speakers hebben namelijk een gebalanceerde ingang, zodat u zonder verlies een aantal meter kabel tussen voorversterker en actieve luidspreker kunt plaatsen.

   
   

  Winkels met Moon

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Geef een reactie