Inleiding
Inhoud
Het Chinese Holo Audio hoeft wellicht geen introductie meer. Wie ook maar iets van digitale audio afweet zal zeker al van hun d/a converters gehoord hebben. De Holo Audio Spring en May zijn ondertussen bekende namen maar het was hun voorversterker, de Holo Audio Serene, die ons enorm verraste. Deze preamp was inzichtelijker en ging nog meer uit de weg dan de Benchmark HPA4. Een knappe prestatie. Deze keer echter geen dac of voorversterker maar een kleurrijke streamer met een twist. Maak kennis met de Holo Audio Red. Let’s check it out!
Voor velen is de bron het belangrijkste onderdeel in een hifi-systeem en daar valt zeker iets voor te zeggen. Voor anderen is een telefoon dan weer voldoende om hun muziek mee af te streamen. Het blijft een boeiende discussie maar één ding is zeker. Wanneer je een andere bron gebruikt hoor je onmiddellijk grote verschillen. Of het nu een platenspeler, cd-speler, of streamer is. Alpha Audio besteedt al sinds het prille begin veel aandacht aan streaming en gaat ondertussen erg ver in zijn onderzoek en metingen. Want voor ons is het inmiddels duidelijk dat elk onderdeel van de stream invloed heeft op de weergave. De stream zelf, het softwarepakket, de streamer, de switch, de kabels en ga zo maar door. Het doet allemaal wel iets.
De Holo Audio Red valt niet alleen op vanwege zijn knalrode kleur maar ook en vooral vanwege zijn intrigerende toepassingen. Want naast een streamer is dit ook een DDC (digital to digital converter). Die combinatie komen we niet vaak tegen. Meteen uit de doos zien we dat dit kleine toestel ontzettend degelijk in elkaar zit. Vooral het massieve karakter, het lijkt wel gemaakt uit één stuk aluminium, valt op. Die rode kleur is trouwens nog mooier dan op de foto’s maar zal natuurlijk contrasteren met de meeste andere toestellen op de markt. Het logo en de naam sieren stijlvol het front en links is er nog een klein led-lampje om aan te geven wanneer het toestel operationeel is. Tot zover de sobere voorzijde.
Multipliciteit
Achteraan zien we ontzettend veel aansluitmogelijkheden. Hier gaan we: optisch, coax, aes/ebu, bnc, usb-a en i2s (hdmi). Geen enkele ontbreekt. Uiteraard is er ook een ethernetaansluiting en een opening voor het netsnoer. Wie de DDC wil gebruiken doet dit via de usb-c uitgang. Streamen kan op verschillende manieren. Via Roon maar de Holo Audio Red is ook compatibel met o.a. Volumio, Ropiee, UPNP en Moodeaudio. De basis van de Holo Audio Red is een Raspberry Pi Compute Module 4 die geoptimaliseerd werd voor dit toestel. De wifi en bluetooth onderdelen zijn er van tussen. Holo Audio gebruikt de Raspberry Pi enkel voor de transfer van data en doet er alles aan om zo weinig mogelijk jitter aan het signaal toe te voegen. Onderaan zitten een aantal dipswitches om een passende i2s verbinding te kiezen want zoals u weet is die verbinding immers niet universeel. De Holo Red speelt hi-res bestanden, zowel PMC als DSD, af in zowat elke mogelijke resolutie.
Ja… zelfs in de voor- en nadelen, en conclusie wordt eigenlijk niets over de geluidskwaliteit verteld. Ik vraag me af wat we met dergelijke reviews zijn, zonder goede beschrijving van het geluid en vergelijking met andere streamers.
Hallo,
Ik hoor geen verschil in mijn systeem tussen de Red en de Hermes via Roon. Dan ga ik ook niets verzinnen.
Het zijn beide schone, precieze streamers die je nog wat kan tweaken met randapparatuur.
Ze zijn beter dan de echte budgetstreamers en zijn enkel door veel duurdere producten te kloppen.
Vriendelijke groeten
Geoffrey Vanhouwaert
Geoffrey had al gereageerd. Maar ik wil nog toevoegen dat dit streaming bridges zijn: transports om een netwerk stream naar een dac te faciliteren. Een échte klank hebben die niet. Wel kan imaging of detail verloren gaan. Een d/a-converter doet echter veel meer in dit soort gevallen.
Dag Jaap, nu ga ik heel verwend klinken maar de weergave bij mij klinkt droog, beetje saai, niet heel veel beleving. Niet heel veel nagalm enzo. Nu weet ik dat mijn DAC, de Benchmark DAC3, eerder aan de neutrale kant zit van het spectrum. Als het daar al aan ligt natuurlijk. Mijn streamer is de Metrum Ambre maar zoals je zegt gaat een bridge niet echt de klank bepalen.
Misschien toch maar eens een R2R DAC van Metrum proberen op mijn ATC SCM 40A’s? Dan kan ik meteen die I2S van de Ambre testen. Of zou een Rivo, of zelfs een Auralic Aries ipv de Ambre hier wat kunnen doen?
Ik ga hier wel nog bij vermelden dat de toevoeging van een powerconditioner, geheel onverwacht, een flinke brok beleving heeft opgebracht, meer dynamiek en openheid. Maar de klankbalans op zich verandert niet.
Grtn Pieter
De mate van reverb die je hoort is voornamelijk bepaald door de keten DAC – versterker – speakers. De ATC40A kan het laten horen, dus een andere DAC proberen is het meest logisch.
De streamer die de DAC voedt vergroot met name het stereobeeld uit, de mate van detail die je hoort en hoe lang je de reverb hoort, omdat de streamer de noise floor kan laten dalen.
Dag Martijn,
Is de mate van reverb en hoe lang je de reverb hoort niet ongeveer hetzelfde? Of wat bedoel je juist?
Grtn
Je geeft teveel gewicht aan de gebruikte woorden. Reverb heeft twee parameters: intensiteit en duur. De streamer beïnvloedt de hoorbaarheid van beide.
Een Sonnet Morpheus is een dac met veel openheid en snelheid. Kan je zeker proberen. Gebruik zelf een Metrum Adagio en dat bevalt ook heel goed. Een Sonnet gaat nog wat verder weet ik uit ervaring.
Dank aan beiden!
Hoe deze zijn tegen over de Volumio streamer Rivo / Primo
We hebben ze niet direct met elkaar vergeleken, dus daar kunnen we niets over zeggen. Vergelijk met de Rivo is logisch, met de Primo niet.