vrijdag, maart 29, 2024
Home Ideaal voor HTPC: Gigabyte A88X moederbord

Ideaal voor HTPC: Gigabyte A88X moederbord

10

Voordelen

  • Klinkt goed
  • Niet duur
  • Veel vrijheid

Nadelen

  • Alleen ATX-formaat

Prijs: € ? 100

Bouwkwaliteit
Uitbreidbaarheid
Featureset
Prijs
Gigabyte HTPC moederbord

De vaste lezers weten al dat we fan zijn van htpc’s bij Alpha Audio. Computers zijn ideale bronnen voor zowel video als audio. Maar dan moet u het wel goed aanpakken. Elk component heeft – net als bij een hifi-set – invloed op het geluid én video! 

De eerste htpc bij Alpha Audio was een eenvoudige computer die opgebouwd was uit wat oudere hardware die we nog hadden liggen. Geen goede keuze kwamen we al snel achter. Niet alleen moest de koeling stiller, maar ook de ruis in de pc was hoorbaar. Denk aan wat piepjes en gepruttel tijdens het laden.  En ook via coax hoorden we aardig wat troep de dac ingaan. Kortom: afbreken. Dat moet anders!

AMD

Aangezien AMD een aantal jaren geleden (jaartje of zeven terug gokken we) ATI heeft opgekocht, heeft het bedrijf ten opzichte van Intel veel voorsprong op gebied van GPU’s: grafische processoren. In eerste instantie bouwt AMD deze grafisch chips direct op het moederbord en kan iemand voor een zuinige processor kiezen als deze een htpc wil samenstellen.

Later komt AMD met zogenaamde APU’s: accellerated processing units. Processoren met ingebouwde grafische processors. Ideaal voor de fanaten van media-pc’s. Ook voor minder veeleisende gamers trouwens: er zijn ook vrij krachtige quad-core modellen met een zeer degelijke gpu erin gebouwd.

Alles in één

We kiezen al snel voor een AMD-oplossing als we een serieuze htpc samen gaan stellen. De hardware moet zuinig zijn (ook vanwege warmte-ontwikkeling), maar krachtig genoeg voor full-hd videoweergave en natuurlijk Xbmc. Nu is zelfs een instap-apu al snel genoeg. Voor wat ‘overhead’ (en omdat we het gewoon leuk vinden), kiezen we een quad-core model. We zetten er een heerlijk stille koeler op en koppelen het geheel aan een superstille voeding. Om lekker rap op te starten, zetten we er nog een SSD in en 8GB RAM. Dit blijkt uiteindelijk een erg mooie pc te zijn. We draaien er nog steeds mee, al zit er nu wel een SoTM usb-kaart in.

Alles kan beter

Gigabyte HTPC moederbord (5)
De enige ventilator die altijd draait is die op de cpu-koeler. Dit is een heel stille Scythe Gentle Typhoon. De voeding heeft geen ventilator; het is een passieve Seasonic 80-plus Platinum.

Maar alles kan beter. Zo zijn er al passieve voedingen te krijgen (Seasonic onder meer), zijn chips nog zuiniger en sneller geworden en is Gigabyte inmiddels met een zogenaamd dac-up moederbord gekomen. Ook voor AMD-chips. Kortom: tijd voor een blik in wat nu kan.

Ik hoor al mensen zeggen: dac-up? Wat is dat nu weer. Nou Gigabyte heeft speciale filters op de voeding van één van de usb-poorten gezet. Deze is speciaal aangegeven en is gold plated. Niet dat dat wat uitmaakt, maar het staat wel netjes. Door het filter zet het moederbord veel minder ruis op de usb-voeding en kan er dus veel minder ruis naar de dac. En dat zorgt weer voor…. minder onrust! En dus meer muziek.

Nu zijn er natuurlijk zogenaamde audiofiele usb-kaarten te koop. Denk aan modellen van SoTM. Klopt. En dat werkt. Wij hebben er zelfs een gekocht, omdat het gewoon veel beter klinkt. Maar feit is ook: ze zijn ontzettend duur. Die kaart kost meer dan het hele moederbord van Gigabyte (ongeveer 100 euro), plus de AMD A6-apu.

De setup

Wat hebben we uiteindelijk allemaal aan elkaar gekoppeld? Allereerst natuurlijk het Gigabyte-moederbord. Daar hebben we een dual core A6 erin gelegd (AMD A6 7400K). Aangevuld met 4GB Kingston HyperX DDR3-1600 geheugen. De data gaat op een Samsung840 Pro SSD. Een Seasonic Platinum voeding met 460 watt vermogen. Het voordeel van deze voeding is dat hij passief zijn werk doet. Dus compleet stil.

De enige fans in het systeem zijn die van de behuizing (twee papst-fans van 80mm) en die van de cpu-koeler: een Scythe Big Shuriken V2 met een Scythe gentle Typhoon fan van 120 mm. Het geheel is ongekend stil.

Als software gebruiken we Windows 7 Professional 64 bit en Xbmc 13. Een prima basis om mee te werken. Ook Linux kan natuurlijk goed als basis dienen, maar wij zijn daar niet zo in thuis. Windows kennen we als onze broekzak en kunnen we zo installeren en configureren.

Nog wat audio-dingen

Gigabyte HTPC moederbord
Voor wie geen usb-dac gebruikt: er zit een ACL898-chipset is voor geluid. Deze is ook nog voorzien van verwisselbare op-amps.

Gigabyte heeft nog wat andere audio-features op het moederbord gemaakt. Denk aan verwisselbare op-amps en een uitgebreide ALC898 chipset. Niet echt iets voor de lezers van Alpha Audio, maar wel geinig voor minder eisende gebruikers natuurlijk.

Hoe klinkt het?

Simpel: veel beter dan de vorige htpc. Meer rust, vloeiender, opener en minder vermoeidend bij langere sessies. We horen ook meer body in het laaggebied, wat altijd wel prettig is.

Nu helpt het ook wel dat deze pc onhoorbaar stil is. Nu is de vorige pc ook behoorlijk stil, maar de voeding in die pc zorgt net voor een heel lichte ruis. Dat merk je pas als je een pc ernaast zet die helemaal niet meer hoorbaar is.

Beetje groot

Een puntje aan dit moederbord is wel dat het alleen in ATX-formaat komt. Er zijn micro atx-modellen op basis van een intel-chip, maar wij willen graag AMD gebruiken vanwege de grafische chip. En de prijs. Intel werkt ook goed. En is ook zuinig, maar wij vinden de grafische chip minder fijn om mee te werken. Kortom: kom op Gigabyte. Maar een m-atx-model!

 

10 REACTIES

    • Dag Ieberich,

      Hier is eigenlijk geen eenzijdig antwoord op te geven. Het is compleet afhankelijk van de opbouw van de pc. Je kan het ontzettend luxe uitvoeren met aparte voedingen, usb-poorten en ontkoppelaars. Maar je kan het ook simpel houden. Een toegewijde streamer kan uiteindelijk verder komen dan een pc. Puur vanwege de processen die in een pc nodig zijn én het usb-protocol dat toch meer conversieslagen heeft. Toch heb ik waanzinnig mooi kunnen spelen via usb. En ik gebruik het nog steeds graag.

      Er zijn dacs die je direct aan een nas kunt hangen. Alles wat usb 1.1 compatible is. En sommige ook usb 2.0. Synology werkt prima.