Home Ikbenstil Roundcube

Ikbenstil Roundcube

0

We bespreken regelmatig streamingsystemen hier op Alpha Audio. En daarbij zitten ook alles-in-één systemen met streaming mogelijkheden. Echter, geen van deze systemen kan écht alles. Ikbenstil heeft een nieuwe lijn in zijn productgamma opgenomen: de Roundcube. Dit systeem, dat bestaat uit een pc, versterker en opslag, kan écht alles. Wij gaan eens bekijken en beluisteren hoe het audiotechnisch presteert.

De IBS Roundcube lijkt op een gewone hifi-set. De behuizing heeft wel iets weg van Primare.

De Roundcube is dus een systeem dat bestaat uit drie delen: een pc, een versterker (van stereo tot zeskanaals) en een opslagcentrum. Ikbenstil heeft deze drie delen bewust uit elkaar getrokken om een zo flexibel mogelijk systeem op te zetten. Wil iemand meer opslagcapaciteit: geen probleem. Wil iemand gewoon zijn eigen NAS gebruiken, ook geen probleem. Wil iemand zijn eigen versterker, prima. Het mes snijdt zo aan twee kanten: de consument heeft meer keuze en Ikbenstil kan gemakkelijk het product naar wens aanpassen.

Design
De behuizingen van de Roundcube zijn speciaal voor deze serie ontwikkeld. De mannen van Ikbenstil hebben daarvoor een Italiaanse ontwerper aan het werk gezet. Het resultaat is een chique en strakke behuizing die heel veel weg heeft van het Zweedse Primare.  En dat is als compliment bedoeld, want het is geen jatwerk, daarvoor is het toch te anders. Het is meer het gevoel en de stijlvorm, zoals u aan de foto kunt zien.

De diverse, losse onderdelen maakt de Roundcube-lijn flexibel en future-proof.

Het systeem dat wij in Amsterdam bekijken, bestaat uit een Intel P55-platform met een Xeon-processor ? uiteraard stil gekoeld ? en 8GB ddr3-ram. Dat is ruim voldoende voor heel degelijke prestaties. Overigens levert Ikbenstil  het systeem normaal gesproken met een ?gewone? consumentenprocessor (i3, i5 of i7 voor P55), al is een Xeon natuurlijk ook mogelijk: klant is koning . Het maakt in prestaties echter niets uit; de processoren zijn identiek op de geheugencontroller na. De pc start op vanaf een 80 GB Intel ssd (Solid State Drive), alle dataschijven ? behalve één 1,5TB – zitten in een andere behuizing om alles muisstil te krijgen. Ikbenstil heeft vier schijven via een aparte Areca raid-controller in raid-5 gezet. Dat is veilig – één schijf mag stukgaan zonder dat er data verloren gaat – én snel, want de schijven werken samen. Een prima keuze dus. De stroom- en datakabels zijn netjes in een sokje buitenom geleid vanaf de pc naar de behuizing met de harde schijven.
Op gebied van entertainment kunnen we melden dat er eigenlijk alles mogelijk is. Ons systeem is voorzien van een Asus Essence STX-geluidskaart met een extra 7.1 voorversterkermodule. De Essence is een goede geluidskaart met een neutraal, detailrijk en compleet karakter. Om het entertainmentcentrum overal voor in te kunnen zetten, zien we ook nog een dvb-c / s tv-kaart en een ATI HD5850-videokaart die niet alleen hd-beelden vloeiend weergeeft, maar ook krachtig genoeg is voor een zwaar spel. De prijs van deze versie van de pc is ongeveer ?3000 exclusief de Areca-controller.

Hypex klasse-D

De versterker bestaat uit Hypex Klasse-D modules. 3 x een stereopaar voor de 5.1-eindversterker.

De versterker is ook in een aparte behuizing gebouwd. In de behuizing die wij voor onze neus hebben staan, zijn zes Class-D Hypex-modules gemonteerd (3 x stereo). Twee van de zes zijn de Audiophile-serie en de rest is de high-end versie om een goed idee te krijgen wat mogelijk is met dit systeem. Het uitgangsvermogen is ruim voldoende voor nagenoeg iedere luidspreker: 180 watt bij 4 Ohm. En dat geldt wel voor elk kanaal, simultaan, wat vaak niet het geval is bij surround receivers! Let wel op dat de luidspreker geen grillig impedantiegedrag vertoont, want daar kan klasse-D niet zo goed mee overweg.
De prijs van de ?audiophile?-versies lijkt pittig: ?1995 voor stereo en ?3990 voor een 5.1-versterker. Het is echter niet duur in vergelijking met de gevestigde orde in de hifiwereld die veelal dezelfde modules gebruikt voor de klasse-D modules van Hypex. Wellicht dat zij de voeding iets anders aanpakken, maar een blik in het binnenste van de versterker leert dat Ikbenstil alles keurig afwerkt en gebruik maakt van prima bekabeling. Niets mis met de technische kant van de eindversterkers dus. Overigens heeft Ikbenstil ook nog minder chique versies. Deze kosten ?1295 voor de stereoversie en ?1890 voor het 5.1-model. Deze leveren ook 180 watt, maar klinken gewoon wat minder vloeiend en schoon.

De proef op de som

Ziet er leuk uit… de Roundcube-serie!

We besluiten eerst wat muziek te luisteren en daarna een blu-ray af te spelen om te bekijken hoe dit entertainmentsysteem van het Amsterdamse Ikbenstil presteert. We hebben een ruime collectie met flac-bestanden om het vuur aan de schenen van de Roundcube te leggen. We gaan Windows Mediacenter in en navigeren naar Nude van Radiohead. De Roundcube speelt keurig het nummer en toont zijn muzikale genen. Het nummer vloeit prima de ruimte in. Schoon, detailrijk en met voldoende fundament. Ook Pink Floyd ligt prettig in het gehoor en bij Khoiba’s album laat de Roundcube horen dat het ook geen moeite heeft met laagfrequente effecten. Toch missen we een beetje luchtigheid en pit. We verdenken de Asus Essence STX. Hoewel dit een dijk van een geluidskaart is, blijft het een ‘bron’ van tegen de 200 euro (zonder extra module). We verwachten dat als Ikbenstil hier bijvoorbeeld een HRT Pro in verwerkt, dat we een heel ander beeld krijgen van de Roundcube. Deze versterkers kunnen gewoon meer!
Voor video geldt in onze opinie wel weer iets anders. Omdat bij een film het geluid simpelweg minder kritisch is, er zijn meer luidsprekers en dus klinkt het sneller ruimtelijk en indrukwekkend, presteert de Asus ruim goed genoeg. Kingdom of Heaven oogt en klinkt fantastisch. Net als de liveconcerten die we hebben bekeken. Kortom: wie veel naar surroundmateriaal luistert, hoeft niet direct een andere geluidskaart. Wie wel veel van stereomateriaal geniet, kan beter een andere geluidskaart erin laten zetten.

Conclusie

De set staat keurig in de woonkamer!

Ikbenstil is innovatief bezig en richt zit – in onze optiek – succesvol op de high-end digitale home entertainment. Hun systemen zitten keurig in elkaar en zijn mooi gebalanceerd. De Roundcube presteert goed en oog ook nog eens prettig. We zijn nog niet heel erg onder de indruk van de stereoprestaties. Dat ligt niet aan de versterkers, die zijn prima, maar aan de bron: de Asus Essence STX. Het is een keurige geluidskaart, maar niet op niveau van de Hypex-versterkers. In surround valt het minder op. We hopen dat Ikbenstil hier een oplossing voor kan vinden, want het systeem is erg interessant voor de fanatieke gebruiker van digitale media!

×