Live Stream Replay – Streamers: Sonos – Bluesound – Yamaha – Metrum

Prijs: € 549

Conclusie

Het was een interessante test. We zijn compleet blind deze test ingegaan om vooroordelen te voorkomen. De Yamaha heeft ons verbaasd op gebied van prijs en inzetbaarheid. Het is écht een flexibel apparaat met een degelijke weergave. Wellicht een tikkie dun en fris voor sommigen. Maar wel detailrijk en strak. Voor 399 euro een goede deal.

De Sonos Port valt wat tegen als we eerlijk zijn. Ja: alle services zijn ondersteunt en de app is fijn. Maar de weergave is niet op niveau van de Yamaha of Bluesound. Het mist betrokkenheid, energie, ruimte en ritme. Via coax gaat de weergave dan ook een gigantische stap omhoog.

Bluesound laat zijn audio-roots horen. Dit apparaat speelt op een ander niveau dan zowel Yamaha als Sonos. We horen ruimte, betrokkenheid en vloei. Het kan dus wel. Maar ja: het kost wel 100 euro meer. Voor liefhebbers wellicht geen probleem. Maar voor andere misschien nét te veel.

Dan de Ambre: een vreemde eend in de bijt. Maar voor mensen met ROON en een goede dac een serieuze optie. Het speelt net een tikkie beter dan de rest. Iets meer detail en iets minder kleuring. Maar er is wel een 'ecosysteem' nodig.

Het vergelijk

Inhoud

Yamaha

De Yamaha WXC50 is al een tijdje op de markt. Yamaha heeft inmiddels een behoorlijk MusicCast aanbod. Vrijwel elk type apparaat is met MusicCast te vinden. De WXC50 kost 399 euro (adviesprijs) en biedt een heel scala aan aanslutimogelijkheden. Van single ended (cinch) ingangen tot usb, bluetooth, digitaal in- en uit én natuurlijk ethernet. Zowel bedraad als draadloos is de streamer aan het netwerk te koppelen. Opvallend aan de Yamaha is dat deze DSD ondersteunt. Dit is de enige speler in deze roundup die dat kan.

Specificaties Yamaha WXC50

Product Airplay UPnP ROON Wifi Uitgangen Ingangen BT MQA / DSD Services Prijs
Yamaha WXC50 Ja, Airplay Ja, DLNA Airplay / Chromecast 2.4 Coax, optisch, cinch, sub Optisch, Cinch (2x), USB Ja, AAC/SBC Nee / Ja Spotify, Qobuz, Tidal, Deezer, Napster, Radio. 399

Op gebied van weergave hopen we een open en snelle weergave. Het is aan de frissere kant als we hem vergelijken met de Sonos en Bluesound. We laten de Baby Ambre even buiten beschouwing, omdat deze via de Pavane speelt. De detaillering is bovengemiddeld. Net als de sound-stage. Het is een speler die goed geprijsd is. Zeker gezien de aansluitmogelijkheden. Echter gaat de Bluesound wel verder in termen van betrokkenheid. Maar die mist wel weer het scala aan aansluitmogelijkheden van de Yamaha.

Sonos

De Sonos Port is de opvolger van de Connect. De nieuwe Port oogt strak. Heel strak. En als de update van Sonos is uitgerold, moet deze ook high-res audio kunnen verwerken. Dat lukte nog niet in deze test.

Er is wel wat veranderd ten opzichte van de Sonos Connect. We missen een optische uitgang. Coaxiaal is gebleven. De knoppen op het front zijn verdwenen, dus pairen / connecten met het systeem gaat met de knop achterop: prima!

Als we goed gaan kijken naar de specificaties is het wel wat karig: geen bluetooth, geen DSD of MQA en connectiviteit blijft bij analoog. Wel zijn alle services ondersteunt. Ook is het de enige speler met twee netwerkpoorten, waardoor doorlussen mogelijk is. (100mbit, dus geen gigabit). Tevens is en blijft Sonos ‘koning’ wifi…

Specificaties Sonos Port

Product Airplay UPnP ROON Wifi Uitgangen Ingangen BT MQA / DSD Services Prijs
Sonos Port Ja, Airplay2 Nee Ja, Sonos protocol Ja, o.a SonosNET. 2,4 en 5 GHz Coax en Cinch Analoog, cinch Nee Nee, Nee Alles 449

Als we gaan vergelijken op gebied van weergave moeten we écht concluderen dat ze niet meekomen. Het is gewoon wat saai. We hadden dit eerlijk gezegd niet verwacht, want dit is een gloednieuw apparaat. Naast de Yamaha horen we bij Yamaha een ritmisch en energie plaatje. De Sonos is wat droog en lijkt we wat gecomprimeerd. Later horen we via coaxiaal uit – en zeker als we ROON gebruiken – een enorm verschil. Het zit dus in de dac. Een tip voor wie een Port of Connect heeft en een stap wil maken.

Bluesound

Bluesound is met de Node2i aan de derde generatie toe. De nieuwe Node2i heeft onder andere Airplay2 en een verbeterde wifi en bluetooth-radio. Kijken we verder dan zien we op gebied van specificaties niet heel veel verschillen met de Node2. De weergave van de Node2i is een tikkie beter: iets rijker en een iets betere staging. Het is voor de fijnproever wel de moeite waard om de stap te maken.

Opvallend is dat Bluesound een heel rijke featureset heeft: AptX HD voor bluetooth, Airplay2, gigabit netwerken en MQA-ondersteuning. Yamaha komt aardig mee, maar laat na een paar jaar iets meer rimpels zien. Sonos kiest blijkbaar bewust voor het weglaten van feature (voor eenvoud?).

Specificaties Bluesound Node2i

Product Airplay UPnP ROON Wifi Uitgangen Ingangen BT MQA / DSD Services Prijs
Bluesound Node 2i Ja, Airplay 2 Nee, Multicast / BluOS Ja 2.4 / 5 GHz Cinch, Coax, optisch, sub, headphone Combo – Toslink + 3,5mm, USB Ja, AptX HD Ja / Nee Alle relevante + meer. Tussen Sonos en rest in. 549

Als we gaan luisteren, wordt héél snel duidelijk dat de Bluesound de leiding neemt op gebied van weergave. Wat een verschil zeg. We horen een rijkheid, ritme en interpretatie van de muziek die we niet bij Yamaha of Sonos terughoren. We krijgen meteen een lach op ons gezicht. Dit is gewoon muzikaal. Kan het beter? Ja, natuurlijk. Maar dan wordt het gewoonweg heel snel veel duurder. Voor 549 euro is dit een heel goede deal. Zeker als u ook nog een heel fijne app erbij krijgt. De Bluesound Node2i was al Alpha Approved… deze test bevestigd weer waarom.

Metrum

De vreemde eend in de bijt: De Metrum Acoustics Baby Ambre. Een klein, metalen doosje. Met daarin een custom board op basis van een Pi (Nano). Simpel. Maar ook weer niet.

De Metrum is een puristisch ROON endpoint. Wat wil zeggen dat u over ROON moet beschikken om hem te gebruiken (al kan je hem in theorie ook met andere firmware flashen). We moeten een externe dac aansluiten, want de Baby Ambre heeft geen dac aan boord. Wij pakken de Metrum Acoustics Pavane, wat neer komt op een combinatie van richting de 6000 euro. Tel onze ROON-server erbij op (een custom server van rond de 1200 euro) en u zit op iets meer dan 7000 euro. Tsja… het kan natuurlijk wel goedkoper. Denk aan een bestaande pc en een dac van 500 euro. ROON kost echter ook geld. Dus hoe dan ook is het duurder.

De feature-set is simpel: het is ROON, dus DSD is niet native, high-res is ondersteund, Tidal en Qobuz zijn integreerbaar en de app is top-notch. Wij vinden ROON echt heel fijn. Maar zoals in de livestream duidelijk is geworden: het is vrij prijzig én er zijn ook beperkingen. We zijn ons daarvan bewust.

Specificaties Metrum Acoustics Baby Ambre

Product Airplay UPnP ROON Wifi Uitgangen Ingangen BT MQA / DSD Services Prijs
Baby Ambre Nee Nee Ja nee Coax, Optisch Geen Nee Ja / Nee ROON, dus Lokaal, Tidal en Qobuz 499

Klankmatig klopt de Baby Ambre gewoon. Detaillering, imaging, ritmiek… het is een heel prettige sound. Maar ligt dat aan de streamer of aan de dac? Dat gaan we verderop in de stream testen als we alle streamers ook via de Metrum Acoustics Pavane laten spelen. De klank is rijk en compleet. Een enkeling meldt dat het laag wat rommeliger is dan bij de Yamaha. Dat kan zo overkomen, omdat de Yamaha iets dunner is in het laag. In onze ruimte horen we het niet zo.

ROON en coax

We hebben in twee opvolgende rondes de streamers nog via ROON laten spelen én via coax met de Pavane laten spelen. De stappen zijn direct hoorbaar. Vrijwel alle streamers klinken prettiger via ROON: soepeler, rijker en groter. Ook de Yamaha via Airplay, al moet u geen high-res spelen, omdat er dan een conversie plaatsvindt. Meestal klinkt Airplay minder goed, dus we zijn wel verbaasd dat het nu niet zo is. Op een hoog oplossend systeem is de stap naar ROON dus merkbaar.

De stap naar een externe dac is echter nog veel groter. Met name de Sonos Port knapt er enorm van op: veel meer energie en ritme. Echter ook de Yamaha en Bluesound maken een goed hoorbare stap. Logisch: de Pavane speelt in een compleet andere klasse.

Overzicht specificaties

Product Airplay UPnP ROON Wifi Uitgangen Ingangen BT MQA / DSD Services Prijs
Sonos Port
Ja, Airplay2 Nee Ja, Sonos protocol Ja, o.a SonosNET. 2,4 en 5 GHz Coax en Cinch Analoog, cinch Nee Nee, Nee Alles 449
Yamaha WXC50
Ja, Airplay Ja, DLNA Airplay / Chromecast 2.4 Coax, optisch, cinch, sub Optisch, Cinch (2x), USB Ja, AAC/SBC Nee / Ja Spotify, Qobuz, Tidal, Deezer, Napster, Radio. 399
Bluesound Node 2i
Ja, Airplay 2 Nee, Multicast / BluOS Ja 2.4 / 5 GHz Cinch, Coax, optisch, sub, headphone Combo – Toslink + 3,5mm, USB Ja, AptX HD Ja / Nee Alle relevante + meer. Tussen Sonos en rest in. 549
Baby Ambre
Nee Nee Ja nee Coax, Optisch Geen Nee Ja / Nee ROON, dus Lokaal, Tidal en Qobuz 499

Live Stream – Sonos, Bluesound, Yamaha, Metrum Acoustics

NB: door copyright-issues hebben we alles van Paul Simon uit de stream moeten halen. De index kan dus afwijken. Wilt u die tracks wél horen, dan hebben we hieronder de file op onze eigen server gehost. De kwaliteit van de stream kan afwijken. Voor de beste kwaliteit raden we de Youtube stream aan.

Alternatieve stream

[videopress xXSy9Kba]

 
 

Winkels met Bluesound

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Yamaha

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL

10 reacties

 1. Bedankt voor de mooie review. Super interessant. In maak momenteel nog gebruik van de Sonos Connect (gen1) en kom in aanmerking voor het Sonos upgrade programma waarbij hehe eigenaars van oudere apparatuur die niet compatibel zijn met het nieuwe Sonos S2 systeem nieuwe toestellen mogen bestellen met 30% korting. Aangezien ik reeds in gans het huis reeds Sonos One speakers heb staan zou dus de Sonos Connect die met mijn Hi-Fi installatie is verbonden in de living willen upgraden naar een Sonos Port. Nu ik deze review heb gezien vraag ik me af of het verschil tussen de verschillende werkelijk zo groot indien je deze puur via de coaxiale digitale uitgang gebruikt? Ik gebruik als bron uitsluitend Sonos Radio (TuneIn) of Apple Music. Wat ik ook niet goed begrijp is hoe je “jitter” kan hebben op de coaxiale digitale uitgang van de Sonos Connect of Port?

  1. De verschillen zijn zeker wel goed hoorbaar. Gen-1 was significant minder schoon dan de nieuwe. Jitter is zeker mogelijk, want bij coax zit het kloksignaal in de datastroom verwekt. Bij I2S staat het los bijvoorbeeld.

   1. Dag Jaap, bedankt voor je feedback! Wat ik nu wel vreemd vind is dat deze reviewer net het omgekeerde beweert. Volgens hem zou een Sonos Connect beter presteren over zijn digitale coaxiale uitgang dan een Sonos Port. Het probleem zou volgens hem liggen aan het feit dat de Sonos Port teveel aan DSP doet wanneer de digital coaxial output op variable staat ingesteld. Van zodra je deze op fixed ofwel pass-through zet zou het verschil met de Sonos Connect minimaal zijn.
    https://www.techhive.com/article/3546333/sonos-port-review.html

  2. hoe je “jitter” kan hebben op de coaxiale digitale uitgang

   Dat is inherent aan een digitale bus.
   Die loopt op een bepaalde frequentie.
   Die frequentie genereer je door een spanning op een kristal te zetten waardoor het gaat oscilleren.
   Dat kristal zal nooit 100% perfect zijn, de spanning nooit 100% constant, etc.
   Dat is inherent aan onze fysieke wereld.
   Analoog en 100% perfect gaat niet samen.
   Vandaar dat er altijd minuscule variaties in de frequentie zullen zijn (phase noise).
   Digitale signaal transmissie is het verzenden van blokpulsen.
   De fluctuatie in frequentie vertaalt zich dan in een fluctuatie van de tijdstap.
   Dat noemen we jitter.

 2. Ik heb de opgewaardeerde Sonos Connect en deze speelt de sterren van de hemel.
  De Sonos Connect is onderhanden genomen door Magna hifi en dit is een enorme verbetering, een verbetering die ik een ieder kan aanraden die meer uit zijn Sonos Connect wil halen.
  Er zijn testen op het web te vinden van de Connect na de verbetering.

 3. Leuke review, bedankt voor jullie inspanning.

  Wat ik mis in de vergelijking is dat vermeld wordt dat de streamers beluisterd zijn via de analoge uitgang, met uitzondering van de Baby Ambre die alleen digitaal uit heeft. Ik meen dat alle spelers op het laats ook via digitaal uit beluisterd zijn maar mis die vergelijking. Kan dat toegevoegd worden?

Geef een reactie