Live Stream test – PMC Fact.12 – Perlisten S7t – TAD Evolution 2

Inleiding

Het was een interessante live stream die we op 25 september 2022 hebben gehouden. Niet alleen de muziek was ‘anders dan anders’; ook de luidsprekers die we deze keer te gast hebben gehad, waren van een bijzonder kaliber. Daarbij deed een nieuw – relatief onbekend – merk mee: Perlisten. Die moest het op gaan nemen tegen twee zwaargewichten: PMC en TAD. Kortom: interessante kost! 

We hadden een bijzondere band in deze livestream: het Andalus Ensemle

 • Sattar Al-Saadi – Percussion, Nay (flute)
 • Saffaa Al-Saadi – Oriental Keyboard, Vocal
 • Shakir Zwaid – Vocal
 • Christine khoury -Qanun
 • Linkje 1
 • Linkje 2
 • Linkje 3

Deze Arabische muziek bevat veel percussie en bijzondere toonzettingen (kwart noten). Kortom: heel anders dan anders en zéér geschikt voor live tests omdat het hier gaat om ritme en snelheid. Die percussie gaat hard en snel! En dat is echt een ware uitdaging voor elke speaker. Zodra een speaker niet écht snel is, is dat hoorbaar in de attack.

De test set-up

We hebben voor de drie kandidaten: de PMC Fact. 12 Signature, de TAD Evolution 2 en de Perlisten S7t een groot deel van onze eigen referentie ingezet. Namelijk de Sonnet Pasithea met Mutec reclocker, Metrum Acoustics Ambre ROON-endpoint én de Isotek Aquarius V5 power conditioner. Die voedt alleen de bron in dit geval. De reden: we hebben de Halcro Eclipse stereo als eindversterker kunnen lenen. Een beest van een eindversterker: snel, transparant, neutraal… én geen filtering nodig, omdat de voeding al voorzien is van de nodige maatregelen.

Onze testlijst bestaat uit een paar tracks:

 • De live opname van het Andalus Ensemble
 • Vieux Farka Touré – Ouaga
 • Ojos de Brujo – Color

We probeerden een beetje in de stijl van Andalus te blijven. 🙂

Geteste prijsklasse
Prijs Goedkoopste: €14250
Prijs Duurste: €20000
Eigenschappen
 • Merk en model: TAD Evolution 2
 • Bouw: Stevig, eenvoudig, strak afgewerkt
 • Overall Indruk: Coherente weergave, soepel en gelaagd
 • Prijs: €14250
 • Merk en model: Perlisten S7t
 • Bouw: Heel erg zwaar, ontzettend stevig
 • Overall Indruk: Autoriteit, groots en stevig geluid
 • Prijs: €20000
 • Merk en model: PMC Fact. 12 Signature
 • Bouw: Stevig, eenvoudig, sober
 • Overall Indruk: Heel erg detailrijk, snel en precies. Laag is tikkie lastig
 • Prijs: €18999
 
 
 

Winkels met Perlisten

Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL

Winkels met PMC

Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE

7 reacties

 1. Ik heb de fact 12 in de woonkamer staan. Geweldige luidspreker. Het hoog, laag én midden is voor mij perfect. Voor mij is dit een blijvertje. Leuke video ! Met de luidspreker kabel is trouwens ook de nodige winst te behalen. Maar , dat is net als met luidsprekers, je persoonlijke smaak.

 2. Ik heb onlangs nog geluisterd naar zowel de Fact.8 als ook de Fact.12 signature. Fantastische speaker, met name de 12, en wat mij opviel tijdens die demo is dat de muziek ook bij een heel laag volume ongelofelijk goed klonk en helemaal los kwam van die speakers. Volgens de verkoper is dat echt het resultaat van die ATL transmissielijn.

  1. Dat kan heel goed. ATL is compleet anders dan basreflex, wat op mij een beetje overkomt als een turbo op een auto; het heeft even wat energie nodig om op gang te komen. De TAD doet dat ook net ietsje anders, maar de meeste basreflex-systemen hebben een bepaald volume nodig om te werken.

   1. Dag Jaap,

    Mooie live stream test! Ik heb er zeker van genoten. Was toch een hele uitdaging om een goede life opname te maken veronderstel ik, gezien de grote dynamiek verschillen?

    Om even in te pikken op basreflex systemen. Je maakt een interessante bedenking.
    Zou je ook kunnen zeggen dat de B&W 804 D2 met bass reflex frontaal op de speaker ook een zeker klankvolume nodig heeft om het geluid in balans te krijgen met voldoende laag?
    Is een gesloten kast dan ook in principe beter om bij laag volume een klank in balans te krijgen met voldoende laag?

    Vriendelijke groeten,

    Bart

    1. Hallo Bart,

     Het is andersom (meestal): gesloten kasten hebben meer power nodig om te klinken dan kasten met een basreflex. Bij actieve systemen is dat heel duidelijk zichtbaar: in de gesloten kasten zitten zwaardere versterkers.

     Een transmissielijn is een heel ander principe. Het is eigenlijk een orgelpijp die dusdanig is vormgegeven dat alleen de laagste klanken over blijven en de hogere frequenties door de vormgeving van de pijp en de demping materialen in de pijp eruit gefilterd worden. Een basreflex is juist een klankkast, het omgekeerde principe, waardoor een speaker minder vermogen nodig heeft.

 3. Jaren geleden gevallen voor de PMC Fact. 12 en later de Signature juist vanwege het midden en hoog van deze luidspreker. PMC krijgt niet veel aandacht terwijl dat m.i. onterecht is. Heel fijn dat jullie deze luidspreker een keer in een test hebben meegenomen. Schokkend ook dat de prijs inmiddels tot dit niveau is gestegen.

  1. Dag MichM,

   Prijzen zijn overal extreem gestegen door belachelijke tansportkosten, ongunstige koersen en onderdelen die lastig te verkrijgen zijn en dus duur zijn geworden. Het is niet anders…

   PMC is geen merk dat ‘fan is’ van reviews, heb ik het gevoel. De huidige importeur van de consumentenspullen werkt gelukkig wel graag mee! Het zijn immers mooie producten.

Geef een reactie