donderdag, maart 28, 2024
Home Logitech Harmony 1100

Logitech Harmony 1100

1

Het is zonder twijfel een zeer bekend probleem bij liefhebbers van audiovisuele apparatuur: talloze afstandsbedieningen die her en der rondslingeren. De juiste vinden is één ding. Wellicht een groter probleem is het aantal dat u nodig hebt om één taak te starten. Logitech heeft een oplossing: de Harmony.

De Harmony 1100: mooi afgewerkt een een 3,5-inch kleuren touchpaneeltje. Dat ziet er erg leuk uit op de salontafel.

De Harmony-reeks van Logitech bestaat uit een hele serie afstandsbedieningen. Van de zeer goedkope 300i van 30 euro tot de 1100 waarvoor u 399 euro betaalt. Op www.logitech.com/nl-nl/ vindt u alle modellen. Wij bekijken hier de 1100 met 3,5-inch touchscreen.

Een paar kliks
Er zijn wel meer universele afstandsbedieningen op de markt. En er zitten prima modellen tussen. Logitech is één van de grotere spelers op de markt, mede door het succes van de Harmony One. Hun unieke eigenschap schuilt niet zozeer in het uiterlijk ? al is de 1100 zonder twijfel goed afgewerkt ?maar in hun gigantische online database met producten die Logitech zelf én gebruikers van Harmony-afstandsbedieningen hebben opgebouwd. Dat scheelt gigantisch veel werk met programmeren! Laten we dat eens uitleggen.
Als u voor het eerst de afstandsbediening gaat gebruiken, installeert u de Logitech-software op de pc. Daarna koppelt u de afstandsbediening met een usb-kabel aan de pc. De software herkent de Harmony ? in dit geval een 1100 ? en vraagt of u een wizzard wilt doorlopen. Waarschijnlijk moet u eerst even een account aanmaken met uw naam, e-mailadres en een wachtwoord, voordat u verder kunt gaan. Wees gerust, u krijgt geen spam van Logitech. Via deze account krijgt Logitech informatie voor de online productdatabase.

De software waarmee u de afstandsbediening instelt. Daar gaat u wel een weekje mee ‘spelen’ voordat alles goed is ingesteld. Dat wil overigens niet zeggen dat het gebruiksonvriendelijk is. In tegendeel: de software werkt perfect.

Na het aanmaken van de account, krijgt u de kans om alle apparaten in te voeren die u wilt bedienen. Dit gaat zeer gemakkelijk: voer het type apparaat in, het merk en het typenummer. Komt het in de database voor, dan hoeft u niets te programmeren met de originele afstandsbediening. Zit het apparaat niet in de database, dan zult u de originele afstandsbediening er even bij moeten pakken om de Logitech Harmony alle knoppen te leren. Hiervoor is uiteraard ook een menu. Wij zijn nog geen apparaten tegengekomen die de Logitech niet kent. Wel komt het nog voor dat er knoppen in de Harmony staan die niet relevant zijn. Die zijn tijdens of na de setup gemakkelijk te verwijderen.

Activiteiten
Als alle apparaten er in staan, is het tijd om activiteiten aan te maken. Een activiteit staat voor…. tsja, een activiteit. Bijvoorbeeld: tv kijken, digitale muziek streamen, gamen, cd-spelen, et cetera.
Het hele Harmony-concept draait om activiteiten. En het moet gezegd: het werkt als een trein! Wij hebben voor de test vijf activiteiten aangemaakt: cd-spelen, htpc, Squeezebox, tv-kijken, en Playstation. Een activiteit zet je op via de Wizzard in de software. U geeft simpelweg een naam op, of kiest een activiteit uit de lijst. De software kan zelf proberen de juiste apparaten in te stellen, maar wij kiezen liever zelf. U loopt in een paar stappen door de wizzard heen die relevante vragen stelt zoals: welk apparaat wilt u gebruiken om het geluid te regelen, op welke ingang moet de tv staan, via welk apparaat wilt u zenders wisselen, et cetera. Het is een prima setup waarbij we geen problemen zijn tegengekomen.

Fijnstellen

Bij de 1100 kunt u het scherm helemaal personaliseren: zelfs de achtergrond is aan te passen met een mooie foto!

Als u dacht dat u nu klaar was, hebt u het ? waarschijnlijk ? mis. In grote lijnen is de afstandsbediening nu ingesteld, maar verwacht hier en daar nog wat eigenaardigheden. Gelukkig zijn deze gemakkelijk op te lossen, al kan het wel tijdrovend zijn. Zo reageerde onze Van Medevoort MA350 te heftig op het ir-signaal van de Harmony, waardoor het volume niet goed te regelen was: de stappen waren veel te groot. U kunt dit soort zaken bijslijpen in het menu van de afzonderlijke apparaten. Daar kunt u de sterkte van het ir-signaal instellen, naam van het apparaat wijzigen, infrarood-opdrachten aanpassen, et cetera.
Ook een eigenaardigheid, was het inschakelen van onze Pace settopbox van UPC. Deze schakelt niet in met de normale aan- en uitknop, maar met een UPC-knop. Gelukkig hebben we deze kunnen inprogrammeren om vervolgens aan te geven dat de box via een andere knop aan en uit gaat. Mooi werk van Logitech om zoveel flexibiliteit te bieden!
Er zijn nog veel meer zaken in te regelen bij de 1100. Zo kunt u achtergronden vervangen, diashows op het schermpje weergeven en de klok instellen. De Harmony 1100 is een zeer uitgebreid apparaat! Het kan dus wel even tijd kosten voordat u alles hebt ontdekt. Laat het u niet afschrikken. De minder belangrijke zaken zitten dieper in de menu?s; de afstandsbediening werkt er niet minder goed door als u hier vanaf blijft.

Softbuttons

De software gaat erg diep in op alle mogelijke aanpassen.

De Harmony 1100 heeft een paar vaste knoppen. Allereerst de activiteit-knop. Verder vindt u aan de rechterkant: volume, mute, terug, directionele knop, en kanaal wisselen. De rest vindt u op het touchscreen. In basis zijn er vier schermen waaruit u kunt kiezen bij een activiteit. U vindt de icoontjes in de vier hoeken van het scherm: 123, play, hartje en sterretje. U kunt zelf kiezen hoe u deze schermen invult, maar het lijkt ons logisch een nummeriek deel achter 123 te zetten, favorieten achter het sterretje of hartje en play, stop, ff, etc achter het play-knopje, al zal het per activiteit wel verschillen.
Het kost vrij veel tijd om elke activiteit zo in te stellen. Zeker ook omdat u een logische indeling moet bedenken. Wij hebben tijdens de test nog regelmatig wat bijgeschaafd aan de indeling. Het is niet zozeer een vervelend werkje, maar wel een tijdrovende klus. Maar ja: u krijgt er wel bijzonder veel gebruiksgemak voor terug!

In praktijk
Goed, het inregelen, indelen en fijnslijpen van de Harmony is dus een tijdrovende klus. Maar hoe werkt het nu in praktijk? In één woord voorbeeldig. De Harmony 1100 is écht een oplossing voor het probleem van al die afstandsbedieningen. Wij hebben probleemloos zeven afstandsbedieningen vervangen met de Harmony 1100: de Pace settopbox, Sharp tv, TEAC cd-speler, Logitech Squeezebox, Sony Playstation 3 (extra receiver nodig), Custom htpc en de Van Medevoort MA350. Daardoor oogt onze mediakamer een stuk opgeruimder. Bovendien hoeven we niet meer te zoeken en graaien we ook niet mis als we even iets willen bedienen. Heerlijk.

Alles draait om deze knop: activities. Daarmee kunt u met één druk op de knop talloze apparaten naar wens aan- of uitzetten. Handig!

Echter, de vraag blijft: moet u nu 399 euro uitgeven om zeven apparaten te kunnen bedienen? Oftewel: hebt u een Harmony 1100 nodig? Nou, nee, niet altijd. Logitech heeft een hele serie Harmony?s en in basis doen ze allemaal hetzelfde, op de 300i na (zie website). En dat is waarschijnlijk een beetje een zere plek. De 1100 is een prijzig apparaat, mede door het touchscreen. Nu kan de 1100 wel meer, bijvoorbeeld het bedienen van rf-componenten. Dat kan de One niet. Ook is het scherm flexibeler als het gaat om het indelen naar smaak. En hij oogt wat chiquer op de salontafel. Maar de vraag is: hebt u dat nodig. Hebt u rf-apparatuur, dan is de 1100 een must. Hebt u dat niet en wilt u gewoon simpelweg een hele zwik afstandsbedieningen wegwerken, dan is de One misschien een betere optie.

Conclusie
De Harmony 1100 is een prachtig apparaat. Maar daar hangt wel een pittig prijskaartje aan. U moet zich dus goed afvragen of u écht al die extra?s nodig hebt, zoals de mogelijkheid apparaten met rf te bedienen, of volledige flexibiliteit bij het indelen van het touchscreen. Zoekt u afstandsbediening die echt alles kan, dan is de Harmony 1100 zonder twijfel een serieuze overweging waard.

1 REACTIE

  1. Ik heb zeer positieve ervaringen met de helpdesk van Logitech. Sinds kort ben ik in het bezit van een Harmony 1100.
    Bij het installeren van alle apparaten en activiteiten bleek dat in de database van Logitech een aantal cruciale knoppen voor mijn zeker 10 jaar oude voorversterker (type Signature 2.0) van Harman Kardon ontbraken. Omdat de afstandbediening van dit apparaat het niet meer doet, was het niet mogelijk om de ontbrekende knoppen via de leer-functie te programmeren. Balen.
    Ik heb dit probleem via de mail bij de helpdesk van Logitech gemeld. Binnen twee dagen hebben zij een voor mij werkende oplossing aangedragen. Alles werkt als een zonnetje!