zaterdag, april 20, 2024
Home Marantz PM8003 en SA8003

Marantz PM8003 en SA8003

1

Marantz is met zijn 57 jarig bestaan geen onbekende in de hifikringen. Het merk heeft onder leiding van de de oprichter, Saul B. Marantz, met name in de jaren ’70 gefloreerd. Ook de samenwerking met Philips in de jaren ’90 heeft het van origine Amerikaanse bedrijf geen windeieren gelegd. Laten we eens kijken of het bedrijf ook onder de vlag van D&M (Denon & Marantz) zijn stevige reputatie  kan waarmaken. Tijd voor een blik op de nieuwe PM8003 en SA8003.

De PM8003: netjes afgewerkt, maar de voorversteker is niet heel verfijnd.
De PM8003: netjes afgewerkt, maar de voorversteker is niet heel verfijnd.

We krijgen van Marantz twee ‘final sound samples’ toegestuurd, wat wil zeggen dat het nog niet de officiële productiemodellen zijn, maar dat ze wel als dusdanig afgestemd de markt in worden gezet. Dat stelt ons gerust, want met bètamodellen gaan we liever niet aan de slag, omdat we dan moeten gaan gokken hoe het uiteindelijke model gaat klinken. En dat kan natuurlijk niet.

Déjà vu
Als we de twee dozen openen, blijkt ook snel dat deze modellen af zijn. De behuizing van zowel de SA8003 als de PM8003 ziet er keurig uit en de afwerking van de beide componenten is zoals we van Marantz gewend zijn: perfect voor de prijscategorie. Met de kap eraf, treffen we op het eerste gezicht een bekende layout aan. Zowel de PM8003 als SA8003 zijn op het eerste gezicht vrijwel gelijk aan andere Marantz-modellen in het midden en hoge segement. De HDAM-modules (een soort discreet opgebouwde opamps) kennen we al van diverse andere cd-spelers, versterkers of bijvoorbeeld digitale tuners. Ook andere delen van de versterker en cd-speler komen bekend voor. Maar laten we ons niet richten op de overeenkomsten. Laten we eens kijken naar de verschillen.

De SA8003 is een nette speler met oog voor detail. De usb-ingang is zeker geen loze toevoeging: het draagt bij aan gebruiksgemak.
De SA8003 is een nette speler met oog voor detail. De usb-ingang is zeker geen loze toevoeging: het draagt bij aan gebruiksgemak.

Marantz meldt met trots de nieuwe, grote ringkerntransformator en supersnelle diodes in het versterkingscircuit. Het voordeel van een grote ringentransformator spreekt voor zich: meer (reserve)vermogen en dus meer controle in met name het laagfrequente gebied. Het voordeel van de diodes moeten we vooral zoeken in meer verfijning en rust in de hogere frequenties. Tevens benadrukt Marantz dat de dual-mono opbouw van de PM8003 voor een betere kanaalscheiding, minder vervorming en meer rust zorgt. We zullen eens goed luisteren.
Bij de SA8003 (sa)cd-speler treffen we ook de HDAM-modules aan. Een goede keuze. Waar we echter stomverbaasd over zijn, is het gebruik van de Crystal CS4398 d/a-converter. Dit is echt een prachtige dac die we vaker hebben gehoord en erg over te spreken zijn. Wat mooi is aan deze dac, is dat het van origine sacd-signalen accepteert. We treffen nog steeds regelmatig sacd-spelers aan die het 2,8 MHz dsd-signaal converteren naar 24 bit / 192 kHz om het vervogens om te zetten naar analoog. Dat is niet nodig bij deze Crystal.
Nog een opvallend punt aan de SA8003 is de usb-ingang op het front van de prachtig afgewerkte speler. Hoewel veel hifiliefhebbers hier wellicht niets mee doen, vinden we het een slimme toevoeging en een interessante manier om muziekliefhebbers op een serieuze manier kennis te laten maken met muziek op flashgeheugen of usb-hardeschijven.

Eerste indruk

Marantz is trots op zijn nieuwe ontwerp. Wij zijn minder onder de indruk van de prestaties.
Marantz is trots op zijn nieuwe ontwerp. Wij zijn minder onder de indruk van de prestaties.

We sluiten de Marantz-set via Van Medevoort Q-kabel aan op een set Lentus Audio Duo-luidsprekers. Een aparte, dubbel uitgevoerde audiogroep met Siemens Klankmodules voorziet het hifisysteem van energie. De netkabels komen van Kemp (HiPower 5 en 5 Plus) en AudioQuest (NRG3). De SA8003 is aangesloten op een Van Medevoort PFM2-stroomfilter.
De eerste indruk die we hebben, is niet heel positief. Hoewel het opvalt dat de Marantz over meer rust en controle beschikt dan de 7000-serie, zijn we niet te spreken over de levendigheid van het systeem. Het totaalbeeld is aan de matte kant en daardoor komen we niet echt in de muziek. Zo hoort het nummer ‘Vandaag’ van Blof te swingen, maar de Marantz lijkt wel te hard aan de teugels te trekken: de energieke leadzanger van Blof, Pascal, komt niet los. De set mist simpelweg dynamiek.
Tonaal gezien steekt de set echter vrij goed in elkaar. Zo is het hoog- en middenfrequente gebied van de versterker goed in orde. Het hoog is nooit scherp en het middengebied is prettig aanwezig, al mag het soms wat meer sprankelen. En hoewel het laaggebied van ons wat warmer en dieper mag, is het gelukkig nooit te prominent of wollig. En dat is iets wat vaker regel dan uitzondering is in deze prijsklasse. Iets wat het gevolg is van gebrekkige controle. Wat dat betreft verdient de Marantz wel een pluim; er is geen gebrek aan controle bij onze Lentus Audio luidsprekers.
Een voordeel van de PM8003 is dat hij ook als eindversterker ingezet kan worden door de knop ‘Power Amp Direct’ ingedrukt te houden bij het aanzetten van de versterker. Daardoor schakelt de Marantz de voorversterker uit en kunt u een andere voorversterker inzetten. Ook is de versterker als voorversterker inzetbaar door één of twee eindversterkers aan de pre-out te koppelen.
Wij zijn wel benieuwd naar het effect als we een andere voorversterker aan de Marantz koppelen. Daarom zetten wij de beproefde Van Medevoort CA230 in. De voorversterker voeden we via het pfm2-filter. De Marantz blijven we rechtstreeks via de hifigroep voeden.

Een doorstart
Direct merken we dat het geheel meer leven ingeblazen krijgt. Blijkbaar vormt de voortrap van de Marantz een hoorbare beperking in deze opstelling. We horen bij het eerder gedraaide nummer ‘Vandaag’ van Blof veel meer ruimte in het stereobeeld en het laag is wat krachtiger en dieper dan met de voortrap van de Marantz zelf. Tevens merken we dat het middengebied heeft gewonnen aan finesse en warmte. Ook het hoog is wat minder scherp

Keurig gemaakt, deze SA8003.
Keurig gemaakt, deze SA8003.

bij de drukkere passages in dit up-beat nummer. En dat zorgt simpelweg voor meer rust in de weergave.
Nu we deze verandering hebben waargenomen, zijn we benieuwd naar de kracht van de SA8003. We besluiten deze cd-speler aan te sluiten op het vaste testplatform: een vM CA230 met een Densen B300. We gebruiken nog steeds Van Medevoort Q-kabel en de Lentus Audio Duo-luidsprekers.
Nu zijn we behoorlijk verwend met een door Guido Tent gemodificeerde combinatie van een TEAC VRDS-10 loopwerk met vM DA330 d/a-converter, maar deze Marantz presteert absoluut goed. Zeker gezien de prijs van de speler: 949 euro. Het laag loopt behoorlijk diep door en het midden en hoog mist zeker geen definitie. Ook zijn we – gezien de prijsklasse – verrast door de nette focussering van deze Marantz. Dat komt goed tot uiting als we een cd van Faithless opzetten: Outrospective. Het nummer Tarantula is strak, dynamisch, groots en beschikt over bijzonder veel detail waar menig speler moeite mee heeft. De Marantz weet echter zowel in cd- als in sacd-modus met overtuiging een prima reproductie te creëren.
Het enige waar we iets missen is diepte en breedte in het stereobeeld. Dat hebben we in deze prijsklasse beter gehoord. Bijvoorbeeld een Arcam CD73 of een Rega Planet die zelfs iets minder kost. Echter, de concurrent mist de finesse, de extra’s en detaillering die deze Marantz wel kan bieden.
Zelfs als we een usb-stickje met muziek in mp3-formaat (320 Kbps) in de speler doen, speelt de SA8003 met voldoende overtuiging. Het is zelfs lastig het origineel van de mp3-versie te onderscheiden. Het hooggebied is nog steeds prima en het middengebied is nimmer scherp. De usb-ingang is dus zeker geen lokkertje voor mensen die kopen aan de hand van specificaties en extra’s; het is wel degelijk een bruikbare functie van dit apparaat.

Conclusie
De Marantz PM8003 is in basis een goede versterker. Echter, hoewel de eindversterker kwalitatief gezien indruk maakt, mist het voorversterkerdeel overtuigingskracht. En aangezien het een geïntegreerde versterker is, mist het totaalbeeld de dynamiek en levendigheid die de 7000-serie wél heeft. Over de SA8003 zijn we meer te spreken. Deze sacd-speler heeft alles in zich om het de concurrentie moeilijk te maken. Wij zijn gecharmeerd van de prima d/a-converter, de sacd-mogelijkheid en de gewaagde, maar zeer interessante usb-ingang.

1 REACTIE

  1. Hallo beste mensen,
    Ik ben de trotse bezitter van een SA8003 SACD – CD speler. En ik moet eerlijk zeggen dat dit een pracht van een speler is. En ik vind dat hij zeker niet moet onder doen voor spelers van een prijskaartje dat het dubele is. Over de versterker kan ik mij niet uitspreken, daar ik deze niet bezit. Bij mij speelt hij meestal op een PrimaLuna Prologue One dat is een super buizen machien, of soms eens op een Denon MPA-655R en die gooit ook hooge ogen.
    Dat is mijn ervaring. Groeten , J-P

×