Home Multitest: Betaalbare streaming bridges

Multitest: Betaalbare streaming bridges

20

Voordelen

  • Nvt

Nadelen

  • Nvt

Prijs: € 1499 - 2890

Kandidaat 1: Bryston BDP-Pi

Van Bryston ontvangen we de compacte BDP-Pi. De Pi maakt deel uit van een reeks Bryston producten met een kleinere vormfactor en een klein(er) bijbehorend prijsje. En u raadt het al wel, deze kleine Pi is gebaseerd op de populaire Raspberry Pi. De Bryston BDP-Pi is door de fabrikant gepositioneerd als consumentenproduct en dan zeer specifiek op de groep die de high-end producten van de fabrikant (nog) niet kunnen aanschaffen, maar wel hele goede oren hebben.

De Pi betreft een zogenaamde streaming bridge. Een streamer waarop een externe DAC dient te worden aangesloten. Het hart van deze Baby Bryston is dus een Raspberry Pi en deze is gekoppeld aan een door HIFIBerry voor Bryston ontworpen audioboard. Dit board is voorzien van een uitstekende Wolfson WM8804 Digital Interface Tranceiver en Bryston heeft haar kennis en ervaring op het gebied van stroomvoorziening aan toegevoegd.

Functionaliteit en connectiviteit

Wanneer we naar de uitrusting van deze baby-Bryston kijken dan valt het ons op dat de veelvoud aan aansluitingen die doorgaans op Bryston producten worden aangetroffen ontbreken. Geen AES-EBU, geen SP/DIF via BNC. En aangezien deze aansluitingen zelden worden gebruikt, drukt dit de productiekosten en dit vertaalt zich naar u in extra bestedingsruimte.

Helaas ontbreekt er de mogelijkheid om een harddisk of SSD in de behuizing op te nemen. Een optie die bij de high-end streamer van Bryston, de BDP2 en de nieuwe BDP3 wel aanwezig is. Natuurlijk kan er altijd een externe opslagdevice als HDD of SSD via een van de USB-poorten worden aangesloten.

De unit wordt geleverd zonder remote. Ook is er geen gratis app meer beschikbaar via de AppStore van Apple. Voor Android zijn er wel MPD-gebaseerde apps verkrijgbaar, maar deze zijn niet van Bryston zelf. Ze zijn wel weer geheel kosteloos te downloaden en deze voldoen in de regel heel goed. De unit zelf is met toetscombinaties te bedienen, maar dit werkt wat omslachtig. Nu zijn de twee meest linker knoppen voor navigeren naar rechts en omlaag. Gecombineerd met de meeste rechter (option) button wordt dit links en omhoog. Tweemaal de option-toets indrukken is afspelen. De twee linker navigatiebuttons tegelijk indrukken rouleert door de verschillende informatie-modi in de display. We hebben even met deze vorm van navigeren gestoeid, maar we verdwaalden tijdens deze manier van browsen hopeloos in de getoonde map structuur. We hadden graag andere functionaliteit achter deze toetsen gezien, namelijk play/pauze, stop en displaymode.

De display zelf is een leuke feature, maar in de praktijk zal niemand hier echt iets aan hebben. De kijkhoek is beperkt en door de grootte is deze op afstand niet afleesbaar. We vinden het wel fijn dat deze er op zit, want wanneer de Pi is opgestart toont deze heel netjes het IP adres waarop deze via de webbrowser te benaderen is. Vervolgens de getoonde info op album-art zetten; dan toont de display in heldere kleuren de hoes van het spelende album; de enige vorm van kleuring waar we de Bryston op kunnen betrappen.

Manic Moose

Wanneer de Bryston BDP-Pi door het ingeven van het IP-adres of via de URL ‘my.bryston.com’ via de browser wordt benaderd kan deze, net als zijn grotere broer, helemaal worden geconfigureerd. Deze Manic Moose interface is bijzonder functioneel, maar niet heel erg intuïtief. Tijdens het gebruik blijven we veelvuldig scrollen omdat het werkblad groter is dan het scherm van de iPad waarop we Manic Moose draaien.

De importeur laat weten dat de interface is geoptimaliseerd voor het gebruik in Google Chrome en werkt hier zoals de fabrikant voor ogen heeft. De layout wordt met Chrome netjes aangepast aan de beschikbare beeldschermresolutie. Bryston stelt in deze interface vooral de techniek centraal, maar had beter de gebruiker centraal kunnen zetten; een werkwijze die we vaker tegenkomen binnen de streamermarkt. Gelukkig is de BDP-Pi ook te gebruiken als een Roon eindpunt. En voor 500 Euro koop je bij Roon een levenslange gebruikerslicentie.

Beide geen optie? De BDP-Pi is vanuit de webinterface ook te configureren als UPnP/DLNA streamer. En op deze manier is de Bryston met vele apps voor iPhone of Android te bedienen als ‘normale’ DLNA streamer.

Connectivity

De BDP-Pi ondersteunt zo ongeveer alle bestandsformaten die momenteel in de industrie worden aangeboden. MP3, WMA, FLAC, WAV, DSD tot DSD128 en dit alles uiteraard gapless. Niets mis mee dus. De enige standaard die niet wordt ondersteund is MQA.

De Pi is voorzien van vier USB poorten voor de connectie met een opslagmedium, of voor het streamen van muziekbestanden in DSD formaat naar een DSD ondersteunende DAC. Hiernaast heeft de Pi een HDMI audio uitgang die tot 16bit/48kHz stereo kan verwerken. Hiernaast uiteraard een optische en coaxiale digitale uitgang, een RJ45 netwerkaansluiting en een remote aansluiting.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van de Bryston BDP-Pi is indrukwekkend. We hebben de Pi met de meegeleverde netadapter beluisterd en dit viel ons beslist niet tegen.

De klankbalans van de Pi is, net als de BDP-2, zeer neutraal en dynamisch. Nergens zet de Pi overdreven aan of laat deze bepaalde toongebieden weg. De timbre van instrumenten is realistisch. Nergens hebben we het idee dat een instrument groter of kleiner klinkt dan in werkelijkheid. De weergave van het sublaag is prima, het laag en midlaag zijn krachtig, het middengebied klinkt nergens fel of hard en in het hoog ervaren we een licht polijstende werking. Desondanks spint de kleine Pi zo levendig als een jonge kitten.

Wanneer we het geluidsbeeld beoordelen bemerken we grotere verschillen met de BDP-2. De transparantie en detaillering zijn zeer goed, maar de geluidsbreedte en diepte leveren iets in ten aanzien van zijn grotere broer. De focus van de Pi is minder precies en stemmen worden wat breder in het stereobeeld weergegeven.

De controle in het sublaag, dus de controle in de allerlaagste octaven, laat iets te wensen over. Wij verwachten dat dit geheel te wijten is aan de meegeleverde voeding. Wanneer de BDP-Pi wordt gecombineerd met, bijvoorbeeld, een Sbooster verwachten we dat de imaging en laagcontrole beslist zullen verbeteren.

Eindoordeel

Bryston heeft met de ontwikkeling van deze schattige kleine Bryston-telg niet bespaard op de geluidskwaliteit. De kwaliteit van deze Bryston-light is van hoog niveau en doet niet heel erg veel onder voor de veel duurdere BDP-2.

Het komt dus vooral aan op de software en het gebruiksgemak. Nu gebruikt Bryston al jaren de zelf ontwikkelde en continu doorontwikkelde Manic Moose programmatuur. Wanneer de gebruiker deze spartaans uitgevoerde interface kent, kan deze hier echt prima mee uit de voeten. Er zijn echter intuïtievere interfaces. Gelukkig is de Pi ook als Roon eindpunt te configureren. En dat is mooi.

Ondanks de unit is gebaseerd op een Raspberry-Pi van een paar tientjes, is alles dat om de Raspberry Pi is geconstrueerd ‘custom’ en vervaardigd in een relatief lage oplage. Dit heeft een stuwend effect op de kostprijs. De Manic Moose interface is ook niet vanzelf ontstaan en dan hebben we nog alle heffingen en belastingen die rechtstreeks naar den Haag vloeien.

De Pi wordt geleverd met relatief een goedkope Chinese netspanningsadapter en we verwachten dat hier winst is te behalen. Bent u al in het bezit van een MPS-2 voeding, dan kan deze de Nokia-stijl voeding vervangen. Maar aangezien deze Pi meer is gericht op een kleinere beurs, zouden wij bij Alpha-Audio adviseren eens een blik te werpen op de sublieme voedingen van het Nederlandse Sbooster. Deze zijn namelijk een stuk beter betaalbaar dan de voeding van Bryston zelf. En de kwaliteit? Oho…

Plus

Klankeigenschappen
Connectivity

Min

OEM voedingsunit
De interface is even wennen

Type test
Multitest

Winkels met Auralic

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

Winkels met Aurender

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

20 REACTIES

  1. Wanneer klok synchronisatie zo belangrijk is tussen Streamer en DAC, waarom dan de hele zaak weer uit elkaar trekken? Je weet met een Femto toch nooit wat hij doet op een Bryston DAC, of omgekeerd? De referentie set is Bryston. Lijkt me niet meer dan logisch dat dit de beste combinatie is voor de Pi.
    Daarnaast kan ik met niet voorstellen dat een sterk mechanisch onderdeel als een HDD de kwaliteit van het proces positief beïnvloed. Het zal allemaal een stuk eenvoudiger zijn, maar technisch valt er denk ik veel winst te behalen door de HDD zover mogelijk van de streamer c.q. DAC te plaatsen. Voor SSD gelden natuurlijk andere normen.
    Wat betreft externe voedingen: Altijd zelf eerst even proberen hoe het zit met de polariteit van je stekkers in het stopcontact. Theoretisch zou dit niet veel mogen uitmaken, maar sommige producten, zoals mijn Bluesound Node 2, blijken hier erg gevoelig voor te zijn.

×