Home Multitest: Betaalbare streaming bridges

Multitest: Betaalbare streaming bridges

20

Voordelen

  • Nvt

Nadelen

  • Nvt

Prijs: € 1499 - 2890

Kandidaat 3: Auralic Aries Femto

De Auralic Aries is misschien wel een van de belangrijkste producten van fabrikant Auralic. De Aries is in elk geval wel een van de meeste bekende verschijningen in de streaming markt, loopt al heel wat jaartjes mee en is in de loop van de jaren op vele vlakken geperfectioneerd.

Hifi dealers zijn er, naar verluidt, ondanks de lange levenscyclus van de Aries nog steeds zeer enthousiast over. En dit heeft echt helemaal niets te maken met een mooie marge voor de retailer alleen. De fabrikant doet duidelijk iets goed. Dealers zullen immers niet enthousiast zijn over een product dat om de haverklap terugkomt met gebruikersvragen of voor technische support. Dit kost de dealers en importeur immers veel geld.

Het zegt veel meer over het gemak en de betrouwbaarheid van het product in combinatie met de onverminderde aandacht van de fabrikant voor de huidige install-base. En met name dit laatste onderdeel is helaas nog een punt van zorg bij vele grote hifiproducenten. Deze luisteren niet naar de klant en nemen doorgaans enkel kleine productverbeteringen mee in het product voor het volgende modeljaar.

De Aries is een zogenaamde streaming bridge. Een streamer zonder ingebouwde DAC. Wie denkt dat alle streamers gelijk zijn en dat de DAC verantwoordelijk is voor het klankverschil, heeft het echter mis. Het zijn niet de enen en de nullen die verantwoordelijk zijn voor de klank, het heeft vooral te maken hoe de datastromen worden verwerkt, hoe precies de klok is en hoe snel de ‘0’ naar een ’1’ getild kan worden. En wederom terug naar nul. De gebruikte processor alsmede de stabiliteit en filtering van de voeding spelen hierbij een grote rol.

Functionaliteit

Ondanks dat er geen DAC in de behuizing is geïntegreerd, heeft de Aries veel functionaliteit beschikbaar. De app, bijvoorbeeld, is een van de meest uitgebreide en fijne apps waar we de afgelopen jaren mee hebben mogen werken. De werking is snel, overzichtelijk en op zo ongeveer alles is te filteren. Zelfs op bitbreedte, bestandstype en samplingfrequentie.

De look en feel is redelijk intuïtief. Soms hebben we het idee dat we wat vaak heen en weer bladeren door de verschillende schermen, maar buiten dit werkt de app gewoon heerlijk. Auralic kiest in haar dataoverdracht voor de MultiCast methode die ook door branchegenoten Linn en Bluesound worden toegepast. Toch liever een alternatieve app gebruiken? Geen probleem. De Aries is tevens als UPnP/DLNA streamer of als (gecertificeerd) Roon eindpunt te configureren.

Naast het browsen door albums, artiesten en – onder meer – genres, kan de gebruiker ook via de map structuur van de NAS browsen. Dit werkt soms net even een fractie sneller wanneer naar dat ene specifieke album wordt gezocht.
Verder kan via de app worden gebladerd door vele tienduizenden Internetradiostations en heeft de fabrikant de commerciële streamingdiensten Qobuz, Tidal en Wimp in de app ingebouwd. Keurig!

De Aries Femto kan overweg met de meest voorkomende bestandsformaten en kan van MP3 tot DSD-4x afspelen. Inclusief MQA. Althans, een soort van MQA. Auralic hanteert namelijk een eigen manier om met MQA bestanden om te gaan. Wanneer de externe DAC de MQA bestanden niet zelf kan unfolden, dan kan de Aries Femto dit ook voor zijn rekening nemen.

Connectiviteit

En welke DAC er ook op de Aries wordt aangesloten, er is altijd een geschikte digitale aansluiting voorhanden. We vinden zowel een optische, coaxiale en AES/EBU S/PDIF aansluiting terug. De Aries Femto kan native (1-bit) DSD bestanden doorsturen naar een native DSD DAC. Wanneer er DSD bestanden worden afgespeeld hebben de eerder genoemde connecties echter onvoldoende bandbreedte en dient de USB-DAC poort te worden gebruikt. Deze laatste is overigens geschikt voor alle digitale bestandformaten, bitbreedtes en samplingfrequenties.

Vervolgens heeft de Aries een USB-poort voor het aansluiten van een USB-opslag device, een RJ45 LAN aansluiting is voorzien van Wi-Fi en ondersteunt zowel Airplay als UPnP/DLNA-streams.

Klank

We ervaren de Auralic Aries Femto als een levendige en muzikale streaming bridge. De klankbalans is warm-neutraal. De timbre van instrumenten is net iets groter en een fractie voller dan in werkelijkheid. Hierdoor worden veel ‘magere’ albums beter luisterbaar en krijgen stemmen meer autoriteit. De weergave van het hoog is heel licht gepolijst en haalt de harde korreltjes in slechtere opnames effectief weg. Het middengebied heeft een uitstekende definitie maar is niet geheel vrij van felheid. Het midlaag en laag hebben voldoende kracht en worden goed gecontroleerd weergegeven.

Geluidsbeeld

De geluidsbreedte en diepte zijn goed en muziekstukken worden ruimtelijk weergegeven. De transparantie in het geluidsbeeld en de weergave van detail en microdetail is prima. De stemmen worden wat groots tussen de speakers geprojecteerd, maar we hebben niet de indruk dat er iets niet klopt of dat er iets lijkt te missen in het muzikale plaatje.

De magie van Sbooster

Nu hebben we van het Nederlandse sbooster speciaal voor deze Auralic Aries de Best of Two Worlds Power & Precision ECO 15V-16V voeding ontvangen. Ondanks we weten dat Sbooster een ruime expertise heeft opgebouwd met het fabriceren van voedingsunits specifiek voor Auralic, verwachten we op dit gebied eerlijk gezegd geen enorme winsten te behalen. De door Auralic meegeleverde voeding is immers al van uitstekende kwaliteit. We zijn op voorhand dus zeer gespannen over de mogelijke ondervindingen.

Wanneer we de meegeleverde voeding na een eerste beoordelingsronde eindelijk mogen verruilen voor een exemplaar van Sbooster, dan vallen we van de ene verbazing in de andere. Het geluidsbeeld van de Aries transformeert instant. De klank en de signatuur van de Aries blijft grotendeels gelijk, maar de hardheid die we voorheen in het middengebied waarnamen is met de Sbooster compleet weg.

De geluidsbreedte, ruimtelijkheid en geluidsdiepte verbeteren direct met een volle punt. De speakers verdwijnen nu compleet in het geluidsbeeld. De transparantie en focus worden beide ook een volle punt beter. Dit uit zich direct in minder brede stemmen die bovendien exact aanwijsbaar zijn in het geluidsbeeld. Het effect is zodanig dat de Aries enerzijds veel meer rust heeft in de weergave. Alles klopt gewoon. Anderzijds laat de Aries met Sbooster meer gevoel en ambiance in onze luisterruimte vloeien. Met de Sbooster ‘beleven’ we de muziek in plaats van het ‘luisteren naar muziek uit de luidsprekers’.

De Sbooster van binnen (Bron: Sbooster)

Indien u beschikt over een hifi-set van bovengemiddelde kwaliteit, dan adviseren we u bij aankoop van een Auralic Aries gelijk te investeren in een voeding van Sbooster. U zult hier beslist geen spijt van krijgen.

Plus

Klankeigenschappen
Fijne app
Winst door Sbooster voeding

Min

Wordt al een dagje ouder

Type test
Multitest

Winkels met Auralic

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

Winkels met Aurender

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

20 REACTIES

  1. Wanneer klok synchronisatie zo belangrijk is tussen Streamer en DAC, waarom dan de hele zaak weer uit elkaar trekken? Je weet met een Femto toch nooit wat hij doet op een Bryston DAC, of omgekeerd? De referentie set is Bryston. Lijkt me niet meer dan logisch dat dit de beste combinatie is voor de Pi.
    Daarnaast kan ik met niet voorstellen dat een sterk mechanisch onderdeel als een HDD de kwaliteit van het proces positief beïnvloed. Het zal allemaal een stuk eenvoudiger zijn, maar technisch valt er denk ik veel winst te behalen door de HDD zover mogelijk van de streamer c.q. DAC te plaatsen. Voor SSD gelden natuurlijk andere normen.
    Wat betreft externe voedingen: Altijd zelf eerst even proberen hoe het zit met de polariteit van je stekkers in het stopcontact. Theoretisch zou dit niet veel mogen uitmaken, maar sommige producten, zoals mijn Bluesound Node 2, blijken hier erg gevoelig voor te zijn.