Multitest – De beste switch voor streaming audio

Prijs: € Wisselt

Conclusie

Het was een bijzonder interessante test. Zes switches voor audio streaming. Netwerkswitches? Ja: netwerk switches. En nee... bij een gewoon netwerk gaat geen data verloren. En nee: een audio-grade netwerkswitch zet niet beter de data op een rijtje ofzo. Het gaat NIET om data. Het gaat om het verlagen van 'electrische ruis' (common mode). Dat bewijst de 'fiber tweak' ook: daarmee krijgt u in één klap meer rust (mits de converter goed gevoed wordt). Ook een goede voeding helpt enorm. Denk aan een NuPrime of Sbooster. Of als u héél chique wenst: de Ferrum Hypsos

De eerste goed hoorbare stap is naar onze mening de Silent Angel / English Electric / NuPrime. Deze drie switches hebben een gelijke basis die ontwikkeld is door Silent Angel. Het zijn prettig klinkende producten die meer rust en ruimte brengen. Een stap daarboven is de SOtM switch. Standaard zonder meer goed, maar mét Ferrum bijzonder goed. Wat een neutraal en strak klinkend product is dat. End game is voor ons de Paul Pang Quad switch. Daarmee haalt u een technisch indrukwekkend ogend product in huis. Beetje nerdy wellicht... Maar het klinkt waanzinnig goed. Begerenswaardig product.

Bekijk de Live Stream

Inhoud

Sample Test switches

 
 

29 reacties

 1. Misschien nog n richting om verder uit te pluizen waarom er verschil te horen is:

  Oh yeah, I did over 500 tests on many different SMPS and LPS and found that LPS models do not have this very high impedance components, this seems to be the realm of the SMPS.

  So conclusions of all this:
  the leakage from an SMPS seems to be comprised of at least two components, a high source impedance one and a lower source impedance one. The high source impedance component can be shunted to safety ground right at the PS, preventing it from entering the audio system. Even with the shunt there still is a low source impedance leakage which needs to be dealt with. What you need to do varies with with where in the chain the output of the PS is connected.

  A standard Ethernet transformer will easily block the low source impedance component, but does not block the high source impedance component. This can be a problem with a wired network connection since the high source impedance component will go right through the transformers in switches and routers etc.

  So I did some more testing and found that SOME switches when powered by a PS with the negative output connected to safety ground would actually shunt the high impedance source component. I tested a number of switches and only a few did this. At this point I have NOT exhaustively tested all of them to find out what makes the difference, why some switches shunt and others don’t. Preliminary findings seem to point at differences in the connections of the center taps of the Ethernet transformers.

  So there you have it, a much abbreviated account of the testing I did and the conclusions drawn from that testing. The process took over six months and took up a HUGE amount of my time. I have over 500 plots from the spectrum analyzer from all the different phases of this trek.

 2. Uiteraard laat ik de eer van het switch meten helemaal over aan jullie (Alpha-Audio) over maar ik heb een soort Paul Pang Quad for the poor gemaakt uit vier D-Link DGS-108’s. De vier worden gevoed door een mooie lineaire voeding met 4 aparte lijnen waarbij het laatste stukje wordt gereguleerd door de LT3045 van Analog Devices. Je kunt nog verder gaan door de klokken te vervangen maar dit geeft al een zeer mooi resultaat voor minder dan 250 euro afhankelijk van de voeding en ethernetkabeltjes (Monoprice Cat8 van 30cm is uitstekend voor dit doel geschikt). Iets duurder is een optie door de vier D-Links te vervangen door vier Cisco SG110D-08’s. Deze meten iets beter en hebben voor mij als voordeel een 12v i.p.v 5v aansluiting. Verder rommel ik nog lekker met fiber, een paar Meraki’s MS220 en Buffalo’s BS-GS2016 (Melco). Lekker bezig!

 3. Leuk om te lezen. Maar voor de ‘ beste’ kwaliteit kun je mijn inziens het beste een Ssd schijf in je streamer plaatsen en daar je favoriete muziek van je nas opzetten. Dan heb je de ultieme kwaliteit. Maar goed , dan heb je het probleem van al die streamingdiensten niet ondervangen en heb je een switch nodig.

  1. Ik heb een SSD schijf in mijn Pink Faun streamer en mijn muziek (2,5 TB) op mijn NAS.
   Mijn streaming software (JRiver Mediacenter) zet alleen de verwijzingen naar mijn muziek op mijn interne SSD en dat is ongeveer maar 10% van de omvang van mijn muziekbibliotheek op mijn NAS.
   Maar je kunt het natuurlijk ook zo instellen in JRiver dat je alle muziek van je interne SSD(‘s) afspeelt, dat scheelt verkeer in je netwerk en ben je misschien minder vatbaar voor verstoringen en ruis, die ik hoop in voldoende mate te filteren met audiofiele switches als de Bonn N8 (voor in mijn keten) en de EtherRegen met Farad voeding (vlak voor mijn streamer).

    1. Humorvolle club die jongens m/v van Audio Science Review!
     Alle digitale apparaten meten hetzelfde dus klinken hetzelfde.
     Ook daar enige last van expectation bias lijkt mij.

 4. Als ik een Cisco SG110D-08 zou aanschaffen i.c.m. een iFi iPower. Welke moet ik dan kiezen? Als ik de specs lees dan levert de iFi 12v 1.8a. Terwijl de standaard voeding van de Cisco 12v 1.0a is. Gaat dit goed?

 5. Dit is mijn laatste waarschuwing wat betreft reacties over het wel en wee van en het wel of niet bestaan van een mysterie rondom Paul Pang. Alpha Audio is een platform voor audioliefhebbers en niet een platform voor samenzweerders. Paul Pang bestaat gewoon. Geloof je het niet: prima. Ga op Facebook maar met andere erover praten.

  Iedereen die nu nog daarover begint, zet ik voor een week op non-actief. Dit heb ik in 10 jaar Alpha Audio nog nooit gedaan, maar ik ben er klaar mee.

  1. Jammer dat je zo reageert……….dit soort diskussies zijn heeeeeellllll belangrijk voor jouw lezers die er niet zo goed in zijn om het kaf van het koren te scheiden en daarbij geholpen zouden kunnen worden door kritische recensisten en of lezers die kritische vragen stellen over de dingen die ze lezen……

   Muzikale groet……

 6. Misschien is het niet echt de bedoeling van Paul Pang om commercieel zeer groot te worden. Of heeft hij nog niet echt de mogelijkheden hiertoe. Ik ben zeker dat indien hij een groter naambekendheid zou hebben de prijs nog hoger zou kunnen zijn.
  Ik kan alleszins de bevindingen van Jaab beamen dat de quad switch een groot verschil maakt. Vroeger speelde ik rechtstreeks van mijn labtob naar mijn Hegel H360 aangesloten op Magnat 1009s luidsprekers. Deze combi had me nooit echt kunnen bekoren. Maar ben op zoek gegaan naar een goede streamer of music server en zo terecht gekomen bij een verdeler van Paul Pang waar ik eerst de Fc5 heb aangekocht en daarna op aanraden de Quad switch erbij. De Fc5 op zich was, na goed ingespeeld, reeds een wereld van verschil tegenover mijn sony laptop. Maar de quad switch heeft daar duidelijk nog een schep bovenop gedaan. Alles is veel rustiger geworden en meer detail in hoog mid en laag. Gewoon veel echter, natuurlijk, aangenaam.
  En dat die kabelverbindingen zich aan de buitenkant van de quad switch bevinden heeft misschien wel nog als voordeel dat je zo de mogelijkheid hebt dezelfde ethernetkabel te gebruiken dan die die je zelf wil gebruiken voor aansluiting. Zeg maar zoals sommigen die hun luidspreker jumper cables vervangen. Ik ben zeker tevreden van de aanwinst, en heb niet meer de drang naar beter te zoeken.En ja, de prijs is zeker niet weinig maar een goede stroomkabel kan ook duur zijn en ik heb reeds gehoord dat die ook zeker verschil kunnen maken, maar zeker niet meer dan de quad denk ik.
  Groeten Johan

 7. Inmiddels ken ik Pang.Kai-Yu alweer 10 jaar en ik vind het jammer dat hij op deze manier wordt weggezet. Hij is toch één van de mensen geweest die in alle eenvoud en soms knullige manier aan de wieg van hoogwaardige (HTPC) streaming heeft gestaan. Soms in samenwerking met partijen die er wel groot door zijn geworden.

 8. [Door moderator verwijderd – we gaan geen vermoedens online zetten. Dan zet aan tot compolotdenken; iets waar we geen zin in hebben op Alpha Audio.]

  1. Beste Jaap, je antwoord stelt me een beetje teleur…….

   Jullie zijn er toch om de mensen voor te lichten en te helpen in het maken van keuzes in een moeilijke en comlexe hifi wereld?
   Het is toch in het belang van de consument om het kaf van het koren te scheiden……dat kunnen veel lezers nou eenmaal niet zelf…dat is volgens mij nou precies waar Alpha-audio voor moet staan.
   Ik zelf denk het antwoord op de produkten van Paul Pang te weten, misschien fijn voor andere lezers als jullie dat uitzoeken, of zie ik het helemaal fout???

   Gezellige zondag!!!

   1. Beste Molenaar,

    Journalistiek bedrijven – en daarmee lezers helpen – is onderzoek doen en dan hoor en wederhoor toepassen. Dat is niet vermoedens publiceren zonder deze te toetsen. Ik jouw reactie las ik heel veel giswerk. Ik vind dat niet handig omdat het mensen onnodig kan beschadigen. Daar staat Alpha zeker NIET voor. We streven altijd de waarheid na. En zullen die ook altijd publiceren.

    1. Sorry Jaap, maar als jullie tijdens een luistertest van 2 uur lang PP online hebben en met hem communiceren weten jullie toch wie het is? Dat mogen jullie lezers toch ook weten en lijkt me in het belang van de lezers ook leuk om te vertellen?????
     Als je dat niet gewoon verteld zijn er kritische lezers die proberen het uit te zoeken wie en wat Paul Pang is en hoe een en ander in elkaar steekt, gewoon uit pure belangstelling voor het produkt………

     Wat mij betreft discussie gesloten, hier komen we denk ik niet uit….

     Muzikale groet, vandaag met Aldous Harding, met de cd Party, Qobuz download 24/96. Mooooiiii

     .

     1. Paul Pang communiceerde gewoon onder de naam Paul Pang. En Dries onder de naam Dries. Dat zegt niets… in een chat kan je iedereen zijn. Echter zoek ik niet zomaar dingen ergens achter. Mijn Paul Pang switches komen gewoon uit Taiwan (geloof ik… ver weg in ieder geval).

      Je mag van mij uitzoeken wat je wilt. Het is een vrij land ;-). Als je het zeker weet en het kan staven, mag het ook gewoon in de reacties staan.

      Fijne zondag! Geniet van de zon!

      1. Uitzoeken hoe het zit en de mensen eerlijk voorlichten, daar zijn sites als Alpha-audio voor………
       Wij lezers trekken vervolgens onze conclusies en leren van jullie opmerkingen, vervolgens gaan wij luisteren/overleggen / iets kopen en van muziek genieten…….althans zo zou het volgens mij moeten zijn………

       Nee Jaap, ik ben niet boos, alleen maar verdrietig………

 9. Goeiemorgen Jaap,
  ik kan helemaal geen officiele internetsite van Paul Pang vinden……….heb jij een sitenaam?
  Krijg nog steeds een vreemd gevoel in de onderbuik als ik over deze switch lees…..4 aan elkaar gekoppelde switches door netwerkkabeltjes, is dat nou high end????????, 4 x klokken in plaats van 1x goed klokken???? Is dat nou beter????En dat voor 2500 euries????
  Weet het niet met die meneer PP…..

  Muzikale groet, vanmorgen met “If you Call” van Angie McMahon en Leif Vollebekk, prachtig nummer!!! Wat kan muziek toch mooi zijn!!!

   1. Wat vind jij trouwens van een ontwerp van de Quad switch met 4 klokken in plaats van 1??
    De audio wereld is altijd al rijk geweest aan vaak vrij dure accessoires waarvan de werking kwestieus is.
    Toen rond 2010 USB audio populair werd, kwamen de audiofiele USB kabels, de isolatoren en regeneratoren.
    Nu streaming populair wordt krijg je de audiofiele netwerk kabels, switches en servers.
    Er valt lekker veel geld aan te verdienen aan de goedgelovigheid van mensen.

    Voor mij is het simpel, ik wil metingen zien daar waar het telt n.l. de analoge output van de DAC.
    Dat is wat ik ga horen.
    Als die accessoires wat zinvols zouden doen dan wil ik verbeteringen zien qua jitter performance en/of verlaging noise floor en/of afname IMD, etc.
    Is dat niet het geval dan beschouw ik het product als zinloos.
    Daar waar geen metingen zijn kan een goed opgezette blindoek test soelaas bieden.
    In de meeste gevallen ontbreekt het aan beide en dat is voor mij het signaal om niet te kopen.

Geef een reactie