Multitest – De béste versterker voor 1000 Euro – 2022 editie

Inleiding

We hebben soms gewoon zin in een monstertest. Het is voor ons leerzaam en voor u biedt het inzicht in wat er te krijgen is en hoe producten ten opzichte van elkaar presteren. Deze keer hebben we acht versterkers naast elkaar gezet. We hebben alle versterkers gesampled, gemeten en beluisterd. Alles vindt u in dit artikel.

U hebt een paar prachtige speakers, een fijne bron én… Ow… nog geen passende versterker. Dat is natuurlijk een kritische schakel. Wij hebben acht geïntegreerde versterkers in één van de meest populaire klasses naast elkaar gezet. Nu bezitten de meeste modellen we een d/a-converter of zelfs bluetooth, maar wij focussen in deze test vooral op weergavekwaliteit en de kwaliteit van de versterkerketen. Want onder aan de streep gaat het erom: hoe klinken ze?

De test-setup

We hebben alle versterkers opgenomen in onze referentieketen. Dat klinkt als volslagen idioot: een paar Sopra’s van 9000 Euro op een geïntegreerde versterker aansluiten die rond de 1000 Euro kost. Echter: het te testen apparaat moet de zwakke schakel zijn.

Naast de Sopra – die verrassend goed samenwerkt met alle testkandidaten, er was dus – gelukkig – geen reden meerdere speakers in te zetten – zetten we onze Alpha Audio PC en Metrum Acoustics Pavane d/a-converter (DAC3) in. Zo hebben we een nette keten. Bekabeling komt van Driade (Flow speaker kabel) Grimm (TPM) en Yeti (power-cables). We hebben tevens de Isotek Aquarius en Titan EVO V ingezet om de boel schoon te houden.

Meten

We hebben behalve geluisterd ook gemeten aan alle versterkers. Zo krijgt u inzicht in: vervorming, vermogen en neutraliteit. We gaan nog een keer een artikel schrijven over hoe u de metingen kunt lezen.

Laten we gaan kijken naar de testkandidaten!

Geteste prijsklasse
Prijs Goedkoopste: €849
Prijs Duurste: €1250
Eigenschappen
 • Merk en model: Cyrus ONE HD
 • Bouw: Goed, maar beetje plastic
 • Overall Indruk: Erg fijne alleskunner met ruim genoeg power
 • Prijs: €1200
 • Merk en model: Rega Brio
 • Bouw: Stevig, tikkie plastic
 • Overall Indruk: Een open en snelle sound met focus op middengebied.
 • Prijs: €890
 • Merk en model: Roksan Attessa
 • Bouw: Stevig. Mooi product.
 • Overall Indruk: Technisch mooi product. Zeker geschikt voor mensen die inzicht in muziek zoeken.
 • Prijs: €1250
 • Merk en model: NuPrime IDA-8
 • Bouw: Heel stevig. Mooi product.
 • Overall Indruk: Fijn apparaat met focus op digitale ingangen. Gulle en ronde sound.
 • Prijs: €1250
 • Merk en model: Leak Stereo 130
 • Bouw: Retro. Maar wel netjes gedaan.
 • Overall Indruk: Een versterker die moet matchen. Beetje dunne klank.
 • Prijs: €900
 • Merk en model: Arcam SA-10
 • Bouw: Stevig maar niet heel bijzonder. Knoppen kunnen beter.
 • Overall Indruk: Blijft een fijn apparaat. Al mag het iets meer body krijgen als we het vergelijken met de rest.
 • Prijs: €900
 • Merk en model: Audiolab 6000A
 • Bouw: Stevig maar niet bijzonder
 • Overall Indruk: Een echte allemansvriend. Neutraal afgestemd en goede controle.
 • Prijs: €849
 • Merk en model: Atoll IN100
 • Bouw: Stevig. Lettertype ontsiert het een beetje.
 • Overall Indruk: Fijne versterker die het gevoel geeft alles wel te kunnen.
 • Prijs: €1150
 
 
 

Winkels met Arcam

Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE

Winkels met Atoll

Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Spoorstraat 18
7491 CK Delden, Overijssel, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Audiolab

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Cyrus

Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL

Winkels met Leak

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL

Winkels met NuPrime

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL

Winkels met Rega

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL

Winkels met Roksan

Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

20 reacties

 1. Erg interessant om ook deze (multi)test weer te lezen! Ik ben in de markt voor een versterker in deze prijsklasse, of net erboven. Heb nu een Denon PMA-800NE waar jullie in 2018 erg lovend over waren. Nu zoek ik een versterker die nog net iets beter klinkt, maar het up-beat karakter mag wel behouden blijven. De Denon icm mijn al wat oudere Celestion 300 vloerstaanders soms ook net wat te scherp.
  Heb kortgeleden de Marantz PM6007 beluisterd maar dat was geen goede keus. Absoluut beter dan de P6006 maar ik vond de PM5005 die ik hier bij m’n andere set heb staan meer punchy klinken.

  Ik zat eerst naar de Rega brio te kijken maar vraag me af of dat een goede match is. Misschien dan eerder de Arcam of Nuprima. Of… zou Een Cambridge audio uit de 60 of 80 serie wat zijn?? Advies is welkom! Zal nog eens kijken of ik die samples goed kan beluisteren.

  1. Het lijkt mij verstandiger om ipv de versterker iets langer te sparen.
   https://alpha-audio.nl/review/multitest-de-beste-dac-voor-1000-euro/
   Na het lezen van deze test en ‘n defecte DAC had terug gebracht. De RME ADI-2 FS gekocht samen met de Sbooster voeding.
   Het moet 100 uur inspelen voor het goed klinkt.
   De versterker is een gedeelte van een installatie, de weergavekwaliteit is van elke schakel afhankelijk.
   Heb zelf de verandering waargenomen, toen ik ipv SPDIF coax de USB kabel aansloot op de DAC.
   Dan klinkt het beslist naar jouw wens 😉

   1. Ik zie nu pas je reactie. Maar jammer, ik dacht dat je wellicht toch een advies kan geven aangezien ik op zich tevreden ben over de PMA-800NE. Wil dus hetzelfde klankkarakter maar nog net wat beter geluid. Een logische kandidaat is de PMA-1600NE maar misschien is een van de hier geteste versterkers wel een betere kandidaat.

 2. Mijn complimenten Jaap veel werk maar begrijpelijk geschreven. De audiofiel weet, wat het aantal watt betekent. Voor degene die net met deze hobby beginnen. Als je bij de specificaties kijkt, van de luidsprekers die je hebt of aanschaft, kun je zien hoeveel dB er geproduceerd bij 1Watt op 1mtr. afstand van de luidsprekers. Meestal +/- 90dB (1mtr/1Watt) ‘n verdubbeling (+3dB) geluidsdruk betekent, bij een verdubbeling in Wattage 2Watt=93dB etc. Pasop de lagere frequenties vragen om veel Watt. Plaats de luidspreker zo dat de midden hoog frequenties niet overstemt worden, waardoor de kans groot wordt dat de tweeter (treble aanpassing) wordt opgeblazen. Maak niet de fout om met de treble knop het hoog te versterken. Want je denkt de 50 Watt versterker kan mijn (specificaties) luidsprekerboxen niet opblazen, deze kunnen 100 Watt aan. Maar juist dit aanpassen kan er voor zorgen dat de versterker gaat clippen (vervormen) zodra je vervorming hoort direct het volume verminderen. Dus als je van véél volume houdt ‘n luidsprekerbox met bijvoorbeeld bij 1Watt 93dB of hoger aanschaffen.

  1. Hoi Jaap, ik dacht dat op 1 meter wel steeds een verdubbeling van het vermogen gerekend kan worden, maar op de gemiddelde luister afstand is een groter vermogen nodig om de geluidssterkte te verdubbelen?

   Misschien heb ik het mis 🙂

   Groeten,
   Wijnand

  2. Ik ben inderdaad een beetje verward geraakt. Maar logischerwijs klopt de beredenatie van Ferdy volgens mij wel! Afgezien van kleine verliezen in een spoel wordt een spoel 2x zo sterk als er 2x zoveel vermogen in gestuurd wordt. De geluidsdruk van een bepaalde frequentie (normaal volgens mij 1000hz op 1 meter) zou hierdoor per verdubbeling van het vermogen moeten verdubbelen. Voor mij is het heel onduidelijk waar die factor 10 vandaan komt. Het enige wat ik kan bedenken is dat de factor 10 geldt voor een bepaalde luisterafstand.

   Even uit de losse pols
   Stel een luidspreker heeft een gevoeligheid van 90db bij 1 watt op 1 meter bij 1000hz, Dan ontstaat er een geluidsdruk van 93db bij 2 watt op 1 meter en 90db op 2 meter 87db op 4 meter en 84db op 8 meter.

   Als we nu versterken naar 4 watt dan zou de geluidsterkte op 1 meter 96db zijn en op 4 meter 90db.

   Als we nu versterken naar 8 watt dan zou de geluidsterkte op 1 meter 99db zijn en op 4 meter 93db.

   Als we nu versterken naar 16 watt dan zou de geluidsterkte op 1 meter 102db zijn en op 4 meter 96db.

   Bij de 8watt versterking (dus factor 8) wordt op 4 meter afstand de geluidsdruk verdubbeld.

   Hier even uitgegaan van een ideale omgeving (geen reflecties en geen koperverliezen)

   Is dit misschien waarom met een factor 10 gedacht wordt? Of zit ik helemaal mis, kan makkelijk 😉

  3. Hey Ferdy!

   Ik heb even wat antwoorden weggehaald, want het werd een zootje. En ik moet ook mezelf corrigeren. Er zijn namelijk twee methoden van meten: puur aan de speaker, en de druk die je ermee opbouwt.

   Als we een speaker met een rendement van 90dB / watt / meter pakken, dan klopt het elektrisch gezien dat deze 93dB / 2 watt / 1 meter produceert. En bij 4 watt weer verdubbelt naar 96dB / meter.

   Echter is dat niet de druk die een speaker bouwt. Dat gaat namelijk per 6dB om te verdubbelen. Kortom: er is 4 x meer vermogen nodig om een dubbele geluidsdruk op te bouwen.

   En dan is er nog de ‘perceptiekant’. Ik heb me daar niet in gespecialiseerd, maar feit is: een verdubbeling van de geluidsdruk is geen verdubbeling van de perceptie van deze druk; die verschilt per frequentiegebied namelijk. Kortom: daar zou best die 10x meer vermogen vandaan kunnen komen.

   Zo… nu moet het weer kloppen! :-).

   1. Zo klopt hij beter Jaap!

    De druk die een speaker bouwt direct op de conus ligt inderdaad weer een factor hoger. Als referentie wordt altijd van 1 meter uitgegaan. De perceptiekant van verdubbeling van de geluidsterkte zou inderdaad op zo’n 10db liggen, wat toevallig overeenkomt met een factor 10 vermogen.

    Hierbij blijft dat de perceptie van de luisteraar plaats vind op de luisterpositie enkele meters van de luidsprekers.

    Het mag weer weg hoor 😉

 3. Wat een leuke test , en wat zullen jullie hier een hoop werk aan hebben gehad .
  De versterkers boven aan de lijst waren naar mijn idee toch wel heel erg aardig wat klank betreft .hoe verder naar onderen , hoe minder ik ze vond gaan klinken .er is in het mid hifi best nog wel wat te kiezen , en dan klinkt het ook nog niet eens heel erg verkeerd . Ik vraag me wel af , wat de levensduur is van dergelijke
  Versterkers . Nogmaals hulde voor het verzette werk .

  1. Het was zeker veel werk. Maar ook erg interessant om te doen; erg leerzaam! Deze versterkers gaan gewoon een tijd mee hoor… het zit allemaal wel prima in elkaar als ik het zo inschat.

Geef een reactie