Multitest luidsprekerkabels tot 400 euro

Prijs: € Wisselt

Qed Reference XT40

QED Reference XT40

Van QED ontvangen we de XT40 speaker kabel voor een review. Zo op het oog ziet de QED er netjes, maar ook wel erg conventioneel uit. Gewoontjes dus. De mantel heeft een mooie parel-witte finish en de gemonteerde banaanstekers zien er kwalitatief hoogwaardig uit. Dit zijn zogenaamde Airlock-connectors en worden aan de geleider gekrompen in plaats van gesoldeerd. Hierdoor ontstaat er over de gehele contactlengte een massieve en luchtdichte verbinding met de koperen geleider en de eveneens (99.999% OFC) koperen connector. Dit draagt bij aan de klankeigenschappen van het geheel en zorgt er bovendien voor dat de kabel tot in lengte van dagen goed blijft klinken. De klant heeft de keuze tussen 4 mm banaanstekers, spades, extra brede spades of een combinatie hiervan.

De QED XT40 is opgebouwd uit zuiver OFC, conform het zogenaamde X-tube design. Dit houdt in dat de aders met een totaal oppervlak van 4mm2 niet als een bundel van losse koperen adertjes is opgebouwd, maar dat deze rondom een zogenaamde cilindrische polycore kern zijn gesitueerd. Hierdoor ontstaat een soort ‘buis’ van koper. Volgens de fabrikant heeft een dergelijke bouwwijze het voordeel dat de karakteristiek van de kabel zeer frequentie-lineair is ten opzichte van een conventionele koperen kabel en hiermee zowel in het laag als in het hoog optimaal gebruik maakt van het koper. Nou, dat moeten we dan maar van de fabrikant aannemen.

Klankbalans

De klankbalans is aan de warme kant van neutraal en is vrijwel perfect; nergens worden frequentiegebieden versterkt of juist weggedrukt. Het hoog sprankelt, het midden heeft een uitstekende definitie en de transparantie is dermate hoog dat vele microdetails keurig behouden blijven. Het hoog wordt licht gepolijst weergegeven waardoor scherpe rafeltjes worden weg gefilterd, maar als de muziek moet spetteren, dan spettert deze ook. Denk hierbij aan een saxofoon of trompet.

Slechte opnames met een fel middengebied worden dan ook niet mooier gemaakt door de XT40. De midbass had een fractie droger gemogen, maar deze eigenschap lijkt meer voorbehouden aan solid-core kabels. De laagweergave is krachtig en loopt ver en prima gecontroleerd door tot in het sublaag. De timbre van houtklanken is realistisch, maar een fractie groter dan in de realiteit. Deze iets ‘grotere’ en ‘warmere’ weergave maakt de XT40 tot een veilige een heerlijk muzikale kabel die op de meeste sets uitstekend zal matchen.

Geluidsbeeld

Al tijdens de eerste klanken van onze testtracks klinkt de QED zeer vertrouwd. Nergens kunnen we de XT40 betrappen op trucjes of op onvolkomenheden. Waar sommige speakerkabels ons soms verrassen met door de kamer vliegende details, is deze QED veel meer berekenbaar. Nergens wordt het geluidsbeeld opgerekt of opgeblazen; alles blijft netjes op de plek waar de muzikant en mastering engineer dit hebben bepaald. Het geluidsbeeld wordt opgebouwd vanaf een meter links tot een meter rechts van de speakers en in de diepte vanaf een meter voor de speakers tot ongeveer een halve meter erachter. Niet overdreven, maar het geluidsbeeld klopt gewoon. Ook de sweetspot blijft relatief ruim; hierdoor wordt de plaatsing van speakers en het bepalen van de luisterpositie een stuk vereenvoudigd.

Conclusie

Wij hebben de QED XT40 ervaren als een eerlijke kabel die bijzonder veel in de weergave laat horen, zonder dat dit ten koste gaat van de rust en muzikaliteit. Wij verwachten dat deze XT40 de meeste sets naar een substantieel hoger niveau tilt. De prijs is ook nog eens zeer gunstig. Aanrader.

Score

Uiterlijk en bouw 83 uit 100
Klankbalans 88 uit 100
Geluidsbeeld 84 uit 100
Totaalscore 85 uit 100
Distributie B-Audio, www.qed.co.uk
Prijs (2x 2 meter) 160 Euro inclusief BTW
 
 

Winkels met Audioquest

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Borneolaan 25
1217GX Hilversum, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL

Winkels met QED

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL

4 reacties

  1. Mede op basis van deze review maar eens de Tellurium Q Black II te proberen gekregen van Richard van AudioBTQ uit Den Haag. Top service trouwens, een kabel kun je past echt beoordelen in je eigen set.

    Ik dacht dat ik met een redelijke goede kabel speelde, maar deze kabel gooit geen gordijn open, nee, de hele band staat ineens in mijn woonkamer te spelen. Tsjonge, wat een heerlijke, open, fijne kabel is dit. In mijn set echt een match made in heaven. Mijn Audio Physics krijgen ruimte hun potentieel echt te laten horen. Mijn ultieme test cd, Amused to Death 24K, ontgrendelt weer allemaal nieuwe (micro) informatie….leuk! Ondanks het bescheiden en platte voorkomen toch een kabel van formaat. Volgens mij geen shielding, maar wat boeit dat met deze weergave. Voor dit geld imo echt heel veel kwaliteit.

    Kortom, ik deel graag mijn enthousiasme met jullie en weer heel veel dank aan het team van Alpha voor het maken van deze review!

  2. De multitest is inmiddels 3 jaar oud maar heeft mij een mooie set luidsprekerkabels opgeleverd. Ik was overigens op voorhand sceptisch of er wel een verbetering t.o.v degelijk koperkabel mogelijk was. Na het beluisteren thuis van de Tellurium q kabels was ik overtuigd. Met name toen ik na een aantal dagen mijn oude kabel terugplaatste. 260 euro is het dubbel en dwars waard.

Geef een reactie