Bluesound
Inhoud
Bluesound is geen onbekende voor liefhebbers die al langere tijd streamen. Het merk is een paar jaar geleden begonnen met kubusvormige streamers. Een beetje een hate it or love it ontwerp. De tweede generatie is wat conservatiever vormgegeven. Maar niet alleen het uiterlijk is veranderd: ook het hart is aangepakt. Nieuwe processoren, andere versterker in de PowerNode (geen Zetex meer, maar ucd klasse D) en uitbreidingen in de vorm van een Pulse Mini en Flex. En kortgeleden is de gehele app vernieuwd. Kortom: Bluesound zit niet stil.
Installatie
De installatie van Bluesound is eenvoudig. Zeker als u gebruik maakt van een ethernetkabel. Dan is het nagenoeg plug and play. De app loodst u bovendien bij de eerste keer opstarten door het gehele proces. Het mooie aan het systeem is ook dat als u één speler compleet hebt ingeregeld met netwerkmappen en eventuele diensten, deze de instellingen doorstuurt naar de nieuwe spelers. Dat scheelt u veel werk.
Zoals we al zeggen, loodst de app u door het installatieproces. Via duidelijke plaatjes, weet u precies wat u moet doen. Eén element kan wat lastiger zijn voor beginners: het toevoegen van een netwerkshare. U kunt een netwerklocatie toevoegen om bijvoorbeeld te streamen vanaf een NAS. Dat gaat in principe ook eenvoudig. Bij veel NAS-systemen vindt de Bluesound de gedeelde map automatisch. Echter niet bij Synology, tenzij u een guest-account hebt ingeschakeld. Dat kan wat lastig zijn. U zult dan het pad naar de muziekmap even zelf moeten intikken. Dat gaat met \\[naamvandenas\[map met de muziek]. Bijvoorbeeld: \\alphanas\music. Daarna geeft u de gebruiker en het wachtwoord in en klaar. Bluesound gaat dan zelf scannen.
Een service toevoegen gaat sinds BluOS 2.0 via ‘More Music’. Er zijn diverse services ondersteund. Denk aan Tidal, Qobuz, Spotify (connect), Deezer, etc… En sinds de grote update ook Radio Paradise. Alle grote diensten zijn er wel. En onze bron bij Bluesound heeft tevens laten weten dat er nog een grote dienst bij gaat komen in één van de komende updates. Net als MQA: die komt in de juni-update mee.
Even over installatie via wifi. Dat gaat vrij eenvoudig door met de smartphone, laptop of tablet in te loggen op de hotspot van de speler. Vervolgens loopt u de installatie door waarbij u onder meer aangeeft op welk wifi-netwerk de speler moet inloggen. Nadat u dat hebt aangegeven en doorgaat, logt de speler in op uw wifi. Klaar is Kees. Overigens raden we met klem aan om een kabel te gebruiken als dat mogelijk is. Dat is niet alleen stabieler: het klinkt ook beter, omdat Bluesound dan de wifi uitzet waardoor de ruis in de speler lager is.
In gebruik
Bluesound heeft onlangs een gigantische update gedaan. Bij die update zijn wat extra’s gekomen, maar ook een compleet nieuwe app met een ander uiterlijk en iets andere bediening. Gelukkig hebben ze niet alles overboord gegooid. Ze hebben geleerd van de fout van Sonos die een aantal jaar terug de complete app, inclusief bediening hadden omgegooid.
BluOS 2.0 oogt een stuk strakker en is op veel vlakken prettiger in gebruik. De App voelt snel – ook op oudere apparaten – en zit vrij logisch in elkaar. Schuif vanuit de linker kant naar rechts en u krijgt alle bronnen te zien. Schuif van rechts naar links en u krijgt de zones. U kunt ook linksboven of rechtsboven tikken om deze menu’s te openen.
Voor sommige gebruikers is het beheren van de playlist een lastige zaak. Daar kunnen we wel in mee, want het is ook niet altijd even logisch. Zo voegt u veelal een compleet album toe als u op één nummer tikt. Dit met de filosofie dat u dan niet continu nummers hoeft aan te tikken om een vollere playlist te krijgen. U kunt wel één nummer toevoegen trouwens: tik op de drie stupjes achter een track en kies voor toevoegen. Wij zien dat liever andersom.
Fijn is dat de App nu écht responsief is: het scherm draait mee als u de telefoon of tablet draait. Bovendien is cover art nu scherper, wat een stuk mooier oogt. Kortom: op een paar gekke dingen na gewoon een heel goede app.
Bluesound heeft ook een desktop-app voor Mac en Windows. Die vinden we zeer prettig in gebruik. En als we de kans hebben, gebruiken we die. Het werkt sneller en overzichtelijker dan een telefoon of tablet.
Geluidskwaliteit
Bluesound hoort zonder enige twijfel tot de best klinkende systemen in deze markt. Met name de Vault 2 – een interessante oplossing waarmee u direct cd’s kunt rippen -, PowerNode 2 – oplossing met ingebouwde klasse-D versterker die twee keer 60 watt levert – en Node 2 – een pure streamer voor in een bestaande set – zijn indrukwekkende apparaten.
We hebben de Vault 2 en Node 2 vergeleken met de NAD M50 (ook op basis van BluOS) en T+A dac die we op dat moment ook in het hoofdsysteem hadden aangesloten. We hebben de Vault 2 en Node 2 zowel digitaal als analoog laten spelen. Puur om eens te kijken wat het doet. Het verschil met de NAD M50 en T+A dac8 is natuurlijk hoorbaar. Zeker als de Vault en Node analoog spelen: de M50 laat meer ruimte, meer resolutie en meer rust horen. Maar het prijsverschil is aanzienlijk (de M50 + dac is 4500 euro, 5000 euro met kabels). En de Node 2 en Vault 2 wisten toch een héél net en muzikaal plaatje te schetsen. Bovendien spelen ze met vrij veel gemak een Sonos Connect en HEOS Link voorbij. Een iets betere vergelijking. Maar de Sonos en HEOS kosten ook minder, dus het moet ook zo zijn.
Dan de Pulse en Pulse Mini. Twee interessante speakers, waarbij voor ons met name de Pulse Mini een leuke alles in één oplossing is. Heerlijk voor de tuin, keuken of bijvoorbeeld slaapkamer. Het formaat is prettig – de Pulse is toch wel groot – en de weergave is nagenoeg gelijk aan zijn gotere broer: krachtig, groots en dynamisch. En dat zonder DSP. Dus geen foefjes om het laag strak te houden.
Tenslotte de PowerNode 2. Dat is een opvallend krachtige en dynamische speler. Zeker in vergelijking met de Sonos Connect:Amp. Die speelt toch wat ruwer, kaler en vlakker dan de PowerNode. Moet ook: want de Bluesound is duurder. We hebben een tweetal speakers eraan gehad: Lentus Audio Duo en Focal Sopra 1. Beide gaat prima, wat wil zeggen dat de PowerNode2 met 60 watt in 8 Ohm ook lastige speakers gewoon kan aansturen.
Waardering
Wie een serieuze multiroom-oplossing zoekt, kan niet voorbij aan Bluesound. het systeem werkt prettig, is zeer stabiel en klinkt uitstekend. Zeker als u naar het prijskaartje kijkt en dan gaat kijken naar een oplossing die écht beter klinkt. De line-up is ook heel compleet, waarbij de Vault 2 een unieke oplossing biedt voor mensen die geen nas willen en gemakkelijk cd’s willen rippen zonder pc.
Overzicht
Bluesound |
|
Bluesound Pulse | 699 euro |
Bluesound Pulse Mini | 599 euro |
Bluesound Node 2 | 549 euro |
Bluesound PowerNode | 899 euro |
Bluesound Vault 2 | 1299 euro |
Bluesound Pulse Flex | 349 euro |
Ik heb zelf zojuist de Bluesound Powernode 2 aangeschaft. Met mijn gehele CD verzameling op de NAS in ALAC formaat, en met een Tidal HiFi abonnement, ben ik op zoek gegaan naar een vervanging van mijn Focal Bird systeem. De nieuwe Naim Mu-so was zeer aantrekkelijk, zowel qua geluidsweergave als vormgeving, en zo ook de nieuwe Cambridge Audio CX series. Maar na een lange overweging is de keus gevallen op de Powernode 2. Klein van formaat, zeer goede geluidsweergave, direkt toegang tot Tidal in de app, en gereed voor eventuele multi-room uitbreiding. Stuurt op dit moment nog een paar oude Heco Victa 700 speakers aan, maar de nieuwe Q Acoustics 3050s zijn besteld!
In aanvulling op mijn comment op je andere reactie: die 3050’s zijn heel fijn… Heb ze op andere versterkers al heel mooi horen spelen!
Leuk en informatief om te lezen, alben ik persoonlijk iets meer geïnteresseerd in de duurdere exoten zoals Emiel het mooi noemt. Wellicht nog een keer een vervolg artikel met de Naim Muso en QB, de B&W Zeppelin, de Dynaudio Xeo’s en Devialet Silver Phantoms?
Ow… gaan we zeker doen! Linn, NAIM, etc…
vergeet Devialet en Lindeman dan niet…
Cocktail Audio is er ook nog een…
De Naim Mu-so is een prachtig apparaat, en heb het kunnen beluisteren in een speciaalzaak. Stond op het punt de Mu-so te kopen, maar koos uiteindelijk voor de Powernode 2 met traditionele 2.1 set-up voor betere stereo weergave (Powernode 2 en Q Acoustics 3050s). Qua prijs ligt de Mu-so niet ver boven de Powernode 2 (hier in Zwitserland een verschil van pakweg 200 Euro), maar met de Powernode heb je natuurlijk een set speakers nodig.
Dit is ongeveer gelijk aan mijn motivatie, waarbij ik uitkwam op de Raumfeld Stereo L. Deze staat bekabeld op het netwerk en speelt van mijn NAS en Tidal.
Daarnaast in inmiddels een One S die de badkamer prima vult…
Een klant van ons heeft een Sonos en daar heb ik een draaitafel op aangesloten samen met Transrotor phonostage. Resultaat is een hoorbare hoge piep op zo’n 14 kHz. Ondertussen het apparaat geaard via een cinch ingang maar behalve dat het toestel stiller is blijft de pieptoon aanwezig. Ik hoop het met een scheidingstrafo in orde te krijgen. In elk geval knap vervelend en de schuldige is overduidelijk de Sonos. Toch niet zo goed ontworpen ?
Beste Guido,
Om welk sonos component gaat het en is de toon aanwezig met een ander lijn-ingang bron?
Bart
Wat een super artikel! Half uurtje lezen en je bent helemaal bij op streaming gebied, de duurdere exoten daar gelaten. Cabasse vind ik echter wel schitteren door afwezigheid… Met name de stream amp 100 klinkt zeer goed! App (Awox) was ten tijde van mijn review nog wat onder de maat maar we zijn ondertussen driekwart jaar en een paar updates verder. Helaas heb ik de varianten met luidspreker nog niet kunnen horen, ik heb daar hoge verwachtingen van: Cabasse is een legendarische luidsprekerfabrikant overgenomen door app bouwer Awox. Een zelfde symbiose zoals die tussen Teufel en Raumfeld ligt voor de hand. En dan op z’n Frans hetgeen toch vaak garant staat voor een geheel eigen benadering.