Multitest Multiroom Audio

Multitest Multiroom Audio

Bose

Bose is een gigantische speler in de hifiwereld. Een speler met verkoop-aantallen waar menig merk van droomt. Wij testen de SoundTouch 10 speaker. Een luidspreker in de SoundLink-serie. Daar vallen bijvoorbeeld ook de SoundTouch 20 en 30 onder. Grotere modellen met meer units en meer ‘massa’. Maar ook de SoundTouch muzieksystemen vallen eronder. Een vrij groot ecosysteem dus.

Installatie

Helaas hebben we maar één speaker van Bose gehad. Multiroom testen gaat dus helaas niet. Jammer, want zo krijgen we niet echt een compleet beeld van de Bose-serie.

De installatie van de SoundTouch 10 gaat compleet draadloos. Er is ook geen ethernet-aansluiting. Wat wel een punt van kritiek is, want nu bent u compleet afhankelijk van de kwaliteit van uw draadloze netwerk.

Voor de installatie hebben we simpelweg de stekker in het stopcontact gedaan, de app van Bose geïnstalleerd – er is ook software voor op de pc en Mac -, geopend en vervolgens de wifi-instellingen doorgeven. De App vindt namelijk draadloos ook de speaker. Een vernuftige truuk.

Na het invoeren van de wifi-gegevens kan de speaker verbinden en beginnen met muziek spelen. Er zitten talloze radiokanalen in, maar ook Spotify en spelen vanaf een NAS is mogelijk. Prettig – ook een kwestie van smaak – is dat Spotify in de app verwerkt zit.

Wat wij echt bloedirritant en onnodig vinden, is dat het nodig is een account aan te maken. Waarom zou een gebruiker van het bose-systeem zijn e-mail, naam, etc moeten doorgeven?

In gebruik

De App van Bose werkt prima. Geen instabiliteit en een heldere opzet. De font-grootte is fors. En dat werkt ook prettig op een tablet of smartphone. Er is overigens geen desktop-app waarmee het systeem te bedienen is.

Leuk aan het Bose-systeem is dat er sneltoetsen zijn. Daarachter kan je van alles zetten: een radiostation, playlist of wellicht uw favoriete album. Er zijn zes sneltoetsen te programmeren. Bose heeft die toetsen ook op de apparaten zelf gemaakt. Handig!

De app werkt net als vele andere apps: van rechts naar links schuiven opent de bronnen. Bose noemt dat Verkennen. Wij hebben daar Spotify en de netwerklocatie voor handen. Door daar op te tikken zoek je in die bronnen.

Het afspelen van een nummer of album gaat snel. Kwestie van tikje erop en spelen maar.

Geluidskwaliteit

Hier gaat het niet helemaal lekker. De kleine SoundLink 10 speelt ruw, opdringerig en met bar weinig definitie. Wellicht dat de grotere versies wat meer body kunnen geven – echt fundament en niet gerommel en wollig laag – en wat minder opdringerig spelen. We hebben ze wel op shows en demo’s gehoord en daar vonden we de SoundLink 20 en 30 niet slecht spelen. De ’10’ zijn wij niet echt van onder de indruk.

Waardering

Gezien de prijs scoort de 10 niet zo goed in onze test. De app is goed, de sneltoetsen zijn handig en ook de installatie is niets mis mee. Maar op gebied van weergave kunnen we niet onder de indruk zijn.

Overzicht

BOSE

SoundTouch 10 229 euro
SoundTouch 20 399 euro
SoundTouch 30 599 euro
Wave Music System IV 799 euro
Lifestyle SoundTouch 535 3999 euro
Diverse home cinemasystemen nvt
Diverse BT speakers nvt
Diverse speakersystemen nvt
 
 

Winkels met Bluesound

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Yamaha

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL

10 reacties

 1. Ik heb zelf zojuist de Bluesound Powernode 2 aangeschaft. Met mijn gehele CD verzameling op de NAS in ALAC formaat, en met een Tidal HiFi abonnement, ben ik op zoek gegaan naar een vervanging van mijn Focal Bird systeem. De nieuwe Naim Mu-so was zeer aantrekkelijk, zowel qua geluidsweergave als vormgeving, en zo ook de nieuwe Cambridge Audio CX series. Maar na een lange overweging is de keus gevallen op de Powernode 2. Klein van formaat, zeer goede geluidsweergave, direkt toegang tot Tidal in de app, en gereed voor eventuele multi-room uitbreiding. Stuurt op dit moment nog een paar oude Heco Victa 700 speakers aan, maar de nieuwe Q Acoustics 3050s zijn besteld!

 2. Leuk en informatief om te lezen, alben ik persoonlijk iets meer geïnteresseerd in de duurdere exoten zoals Emiel het mooi noemt. Wellicht nog een keer een vervolg artikel met de Naim Muso en QB, de B&W Zeppelin, de Dynaudio Xeo’s en Devialet Silver Phantoms?

  1. De Naim Mu-so is een prachtig apparaat, en heb het kunnen beluisteren in een speciaalzaak. Stond op het punt de Mu-so te kopen, maar koos uiteindelijk voor de Powernode 2 met traditionele 2.1 set-up voor betere stereo weergave (Powernode 2 en Q Acoustics 3050s). Qua prijs ligt de Mu-so niet ver boven de Powernode 2 (hier in Zwitserland een verschil van pakweg 200 Euro), maar met de Powernode heb je natuurlijk een set speakers nodig.

   1. Dit is ongeveer gelijk aan mijn motivatie, waarbij ik uitkwam op de Raumfeld Stereo L. Deze staat bekabeld op het netwerk en speelt van mijn NAS en Tidal.

    Daarnaast in inmiddels een One S die de badkamer prima vult…

 3. Een klant van ons heeft een Sonos en daar heb ik een draaitafel op aangesloten samen met Transrotor phonostage. Resultaat is een hoorbare hoge piep op zo’n 14 kHz. Ondertussen het apparaat geaard via een cinch ingang maar behalve dat het toestel stiller is blijft de pieptoon aanwezig. Ik hoop het met een scheidingstrafo in orde te krijgen. In elk geval knap vervelend en de schuldige is overduidelijk de Sonos. Toch niet zo goed ontworpen ?

 4. Wat een super artikel! Half uurtje lezen en je bent helemaal bij op streaming gebied, de duurdere exoten daar gelaten. Cabasse vind ik echter wel schitteren door afwezigheid… Met name de stream amp 100 klinkt zeer goed! App (Awox) was ten tijde van mijn review nog wat onder de maat maar we zijn ondertussen driekwart jaar en een paar updates verder. Helaas heb ik de varianten met luidspreker nog niet kunnen horen, ik heb daar hoge verwachtingen van: Cabasse is een legendarische luidsprekerfabrikant overgenomen door app bouwer Awox. Een zelfde symbiose zoals die tussen Teufel en Raumfeld ligt voor de hand. En dan op z’n Frans hetgeen toch vaak garant staat voor een geheel eigen benadering.

Geef een reactie