HEOS
Inhoud
HEOS (By Denon) is één van de grotere, directe concurrenten van Sonos. Het relatief nieuwe merk – met wel een ruime ontwikkelingsperiode ervoor – heeft in korte tijd veel naam gemaakt. Mede door de omarming van heel wat winkels.
De HEOS line-up is nagenoeg één op één die van Sonos. Er is een serie alles in één speaker: HEOS 1, 3, 5 en 7. Dan is er nog de Link (alleen streamer), AMP (streamer met versterker), Soundbar en een Drive voor multiroom in één kast voor bijvoorbeeld domotica-integratie. Dan is er nog de HEOS Go-pack: een accupack voor de HEOS 1. Handig, origineel en het werkt ook nog!
Installatie
De installatie van HEOS is echt een fluitje van een cent. Mede door de werking via UPnP. Er is geen installatie per product nodig, omdat het HEOS-systeem simpelweg zoekt naar andere HEOS-streamers en mediaservers in het netwerk. Die komen gewoon onder de lijst met bronnen.
Een service als Tidal is ook eenvoudig toe te voegen via het Online Music menu. Kies de service naar wens en volg de installatie-wizzard. In sommige gevallen kunt u vanuit de app direct een account maken. Spotify werkt via Spotify Connect.
Gappig bij HEOS is dat het mogelijk is via de Link een Denon of Marantz versterker aan te sturen vanuit de App. Dit door simpelweg een RC-connectie (Remote Control) te leggen via een jack-kabel. De link zal dan namelijk de opdrachten van de afstandsbediening doorsturen naar de versterker. Het voordeel is duidelijk: één apparaat om alles mee te bedienen.
In gebruik
De HEOS App werkt prima. Echter nog niet zo eenvoudig als Sonos of Bluesound. Het paren van ruimtes gaat bijvoorbeeld niet super intuïtief. We vergeten keer op keer of we nu een lege zone moeten schuiven in de spelende zone (we voegen een zone toe aan de spelende zone die master blijft) of omgekeerd. Doe je het niet goed, dan stopt het spelen. We zien ook liever gewoon een “+”-teken of iets dergelijks.
Navigatie is helder: onderin staan drie items: links de zones, dan Muziek (bibliotheek of bronnen) en rechts een overzicht van wat er nu speelt. Weet wel dat het overzicht wat wat er speelt, slaat op de geselecteerde zone of groep. Dat is logisch, maar we melden het wel even.
De ondersteunde services is nog niet heel uitgebreid. Echter: de twee belangrijkste zijn ondersteund: Tidal en Sotify. Dan is er nog Deezer (ook groot), Napster en Soundcloud. Voor radio is er TuneIn. Qobuz zou in deze lijst wel leuk zijn. Het is natuurlijk altijd mogelijk via Bluetooth te streamen.
Onder het menu “Geschiedenis’ kunt u terughalen wat u recent gedaan hebt. Daarvoor is echter wel een account bij HEOS vereist. Gelukkig dringt HEOS dat niet op, zoals Bose dat wel doet. Zonder de account werkt alles gewoon prima.
We hebben wel een probleem ondervonden met zoeken in de muziekbibliotheek. Zoals we al hebben aangegeven, werkt HEOS via UPnP. Dat wil zeggen dat HEOS op het netwerk zoekt naar muziekservers. Is dat goed geregeld, dan werkt het prima. Is er echter iets met compatibiliteit, dan gaat u problemen krijgen. Waar de fout ligt? Dat kan van alles zijn.
Zo hebben we in principe probleemloos gewerkt via de server van Synology zelf. Minimserver laat gek genoeg zoeken in de bibliotheek in ons geval niet toe. We krijgen gewoon geen resultaten te zien. Netgear werkt met Twonkyserver. En dat werkt ook gewoon goed. Spoelen in nummers werkt in geen enkel geval als we streamen vanaf een NAS. Gek.
Speelt u met een Link of AMP, dan kunt u via het bronmenu de ingang schakelen. Dat gaat snel en eenvoudig.
Geluidskwaliteit
HEOS klinkt opvallend goed. Zowel de speakers als de Link en AMP weten ons wel te bekoren. De sound van de Link is open, schoon en vrij groot. De Node van Bluesound gaat er nog overheen, maar die is ook duurder. Dat geldt ook voor de AMP. Die speelt lekker krachtig en dynamisch. Niet gek met 2 x 70 watt in 8 Ohm. Echter: hij mist in vergelijking met de PowerNode wat ‘low end’. Net dat tikkie diep laag. Maar wederom: dat is ook zichtbaar in de prijs.
De speakers hebben wij weer wat minder vol gezet (tikkie bas terug), omdat het wat teveel van het goed is. Maar veel mensen vinden dat lekker, dus we snappen de keuze.
De nieuwe HEOS-serie – staat in het typenummer – is compatible met high-res muziek. Dus 24-bit audio (tot 192 kHz samplingrate). We hebben dat getest en ja: het werkt. Wat we echter hebben gezien, is dat de HEOS Link geen high-res via de digitale uitgang uitstuurt naar een dac. D&M heeft ons telefonisch laten weten dat ze dat nog gaan oplossen in een firmware-update. Dat zou wel mooi zijn, want de link, gekoppeld aan een mooie dac speelt zeer aardig! Wij zien wel een leuke combi met een Denon PMA 2500NE bijvoorbeeld…
Waardering
HEOS heeft ons wel bekoord. Het systeem klinkt goed en is scherp geprijsd: direct tegenover de Sonos-varianten. De vraag is dan natuurlijk:wat is beter? Op gebied van weergave wint HEOS. Met name de AMP speelt de Connect:AMP gewoon weg. Ook heeft de AMP net als de Link meer inputs én native Bluetooth.
Op gebied van ondersteuning van muziek-services wint Sonos met vlag en wimpel (van alle systemen overigens). Gebruiksgemak? Wij vinden de App van Sonos mooier en iets prettiger dan die van HEOS, maar de HEOS-app is zeker niet slecht en werkt gewoon stabiel en goed. HEOS heeft echter nog één troef: bij de generatie twee is er high-res audio ondersteuning. Voor ons toch wel een pré.
Overzicht
HEOS |
|
HEOS 1 | 249 euro |
HEOS 3 | 349 euro |
HEOS 5 | 449 euro |
HEOS 7 | 599 euro |
HEOS Link | 399 euro |
HEOS AMP | 579 euro |
HEOS Soundbar | 799 euro |
HEOS Drive | 2699 euro |
Ik heb zelf zojuist de Bluesound Powernode 2 aangeschaft. Met mijn gehele CD verzameling op de NAS in ALAC formaat, en met een Tidal HiFi abonnement, ben ik op zoek gegaan naar een vervanging van mijn Focal Bird systeem. De nieuwe Naim Mu-so was zeer aantrekkelijk, zowel qua geluidsweergave als vormgeving, en zo ook de nieuwe Cambridge Audio CX series. Maar na een lange overweging is de keus gevallen op de Powernode 2. Klein van formaat, zeer goede geluidsweergave, direkt toegang tot Tidal in de app, en gereed voor eventuele multi-room uitbreiding. Stuurt op dit moment nog een paar oude Heco Victa 700 speakers aan, maar de nieuwe Q Acoustics 3050s zijn besteld!
In aanvulling op mijn comment op je andere reactie: die 3050’s zijn heel fijn… Heb ze op andere versterkers al heel mooi horen spelen!
Leuk en informatief om te lezen, alben ik persoonlijk iets meer geïnteresseerd in de duurdere exoten zoals Emiel het mooi noemt. Wellicht nog een keer een vervolg artikel met de Naim Muso en QB, de B&W Zeppelin, de Dynaudio Xeo’s en Devialet Silver Phantoms?
Ow… gaan we zeker doen! Linn, NAIM, etc…
vergeet Devialet en Lindeman dan niet…
Cocktail Audio is er ook nog een…
De Naim Mu-so is een prachtig apparaat, en heb het kunnen beluisteren in een speciaalzaak. Stond op het punt de Mu-so te kopen, maar koos uiteindelijk voor de Powernode 2 met traditionele 2.1 set-up voor betere stereo weergave (Powernode 2 en Q Acoustics 3050s). Qua prijs ligt de Mu-so niet ver boven de Powernode 2 (hier in Zwitserland een verschil van pakweg 200 Euro), maar met de Powernode heb je natuurlijk een set speakers nodig.
Dit is ongeveer gelijk aan mijn motivatie, waarbij ik uitkwam op de Raumfeld Stereo L. Deze staat bekabeld op het netwerk en speelt van mijn NAS en Tidal.
Daarnaast in inmiddels een One S die de badkamer prima vult…
Een klant van ons heeft een Sonos en daar heb ik een draaitafel op aangesloten samen met Transrotor phonostage. Resultaat is een hoorbare hoge piep op zo’n 14 kHz. Ondertussen het apparaat geaard via een cinch ingang maar behalve dat het toestel stiller is blijft de pieptoon aanwezig. Ik hoop het met een scheidingstrafo in orde te krijgen. In elk geval knap vervelend en de schuldige is overduidelijk de Sonos. Toch niet zo goed ontworpen ?
Beste Guido,
Om welk sonos component gaat het en is de toon aanwezig met een ander lijn-ingang bron?
Bart
Wat een super artikel! Half uurtje lezen en je bent helemaal bij op streaming gebied, de duurdere exoten daar gelaten. Cabasse vind ik echter wel schitteren door afwezigheid… Met name de stream amp 100 klinkt zeer goed! App (Awox) was ten tijde van mijn review nog wat onder de maat maar we zijn ondertussen driekwart jaar en een paar updates verder. Helaas heb ik de varianten met luidspreker nog niet kunnen horen, ik heb daar hoge verwachtingen van: Cabasse is een legendarische luidsprekerfabrikant overgenomen door app bouwer Awox. Een zelfde symbiose zoals die tussen Teufel en Raumfeld ligt voor de hand. En dan op z’n Frans hetgeen toch vaak garant staat voor een geheel eigen benadering.