Multitest Multiroom Audio

Multitest Multiroom Audio

Sonos

Sonos groep

Het merk Sonos behoeft niet echt een introductie. Het Californische it-bedrijf bouwt en verkoopt al zo’n tien jaar multiroom-audio producten. En ze zijn populair! Sterker nog: Sonos heeft de markt gemaakt. En daar hebben we diep bewondering voor.

Maar zoals dat vaak gaat: er is nu concurrentie. En om die voor te blijven moet je van goede huize komen. Nieuwe producten, innovaties, sprongen in kwaliteit… ga zo maar door. En eerlijk gezegd laat Sonos dat een beetje liggen. We zien niet écht meer innovaties. De laatste moet de Playbar met subwoofer zijn geweest. Want daarna is niet écht meer iets in de markt gezet waarvan we echt onder de indruk zijn geweest. De nieuwe Play:5? Nee… geen innovatief product. TruePlay? Niet meer dan een gimmick.

Kortom: hoewel Sonos echt een kartrekker is in de wereld van (betaalbare) multiroom audio, moet het naar onze mening wel weer wat laten zien op gebied van innovatie. Andere partijen zijn al bezig met high-res audio, mqa en semi-open ecosystemen waarbij ook andere merken opgenomen kunnen worden in het netwerk (DTS PlayFi). We houden het in de gaten!

Installatie

De installatie van een Sonos-systeem is kinderlijk eenvoudig. Al hebben we deze keer wel wat gekke problemen gehad. Één bepaalde speler in de kleine ruimte wilde maar niet koppelen en legde vervolgens ons complete netwerk plat. Wat blijkt: Sonos had een STP-probleem: spanning tree. Omdat Sonos zijn wifi niet uitschakelt bij een bekabelde verbinding (vanwege SonosNET), zijn er meerdere netwerkroutes naar één punt. Gevolg: netwerk klapt eruit. Iets waar we bij andere systemen totaal geen probleem mee hebben gehad. Dit is echt een punt van aandacht voor wie met Sonos gaat werken in grotere netwerken en een deel bekabelt.

Als we het probleem hebben gevonden en hebben aangepakt, gaat de installatie van een leien dakje. Kwestie van apparaten inpluggen (doe dit één voor één om overzicht te houden!), in de app of desktop-applicatie kiezen voor Zone toevoegen, en op de pairknop of “+” en “mute” drukken. Met een kabel is de verbinding direct gelegd, draadloos kan ietsje langer duren. Nadat de verbinding er is, geeft u de kamer een naam en klaar is Kees.

We raden met klem aan te kiezen voor SonosNET met een boost of één gekoppelde zone. Aansluiten op de router zorgt voor veel meer uitdaging, omdat Sonos dan afhankelijk is van de stabiliteit van uw wifi in huis. Het kan dan geen gebruik meer maken van het MESH-systeem waar Sonos een groot deel van zijn stabiliteit uit haalt. Elke zone is bij MESH – simpel uitgelegd – ook een accesspoint cq repeater. U hebt dus met meerdere Sonos-apparaten gemakkelijk een dekkend wifi-netwerk in huis.

In gebruik

De app van Sonos is een genot om mee te werken: snel – ook op oudere tablets – intuïtief en stabiel. Alles zit op de plek waar het hoort. Zones schakelen gaat vlot, zones pairen gaat snel, muziek zoeken gaat vlot en een service toevoegen is een fluitje van een cent… kortom: dik in orde. Beste app uit deze test.

Dat geldt ook voor de desktop-applicatie van Sonos. Ook die werkt gewoon prima. Al loopt die in verhouding met de app voor smartphones en tablets wel achter. Het oogt en werkt wat ouderwets. Toch: liever iets wat een tikkie gedateerd is dat werkt, dan flashy, nieuw en onhandig.

Geluidskwaliteit

We hebben vaker gehoord dat bij Sonos de focus niet ligt op geluidskwaliteit. En dat is ook wel duidelijk. Ten opzichte van bijvoorbeeld HEOS en zeker Bluesound, klinkt Sonos echt minder goed. Ook de nieuwe Play:5 vinden we tegenvallen. Die klinkt wel helder, maar ook een stuk gesloten. Het plakt een beetje aan de speaker. De Play:3 en Play:1 klinken beide uit balans, waarbij we duidelijk een kunstmatig, opgepompt laag horen, dan een tijdje niets en vervolgens midden en hoog. Beetje gek. De Bluesound Pulse, Pulse Mini en HEOS-speakers doen dat beter. al neigen de HEOS-modellen ook naar een wat (te) warme klank.

Als we kijken naar de Sonos Connect en Connect:amp, dan komt het gevoel van ‘good enough’ in ons boven. De Connect is prima, net als de Connect:amp. Maar écht muzikaal? Nee. Wederom spelen de concurrenten op een hoger niveau. Maar feit is: voor veel mensen is dit genoeg. Die koppelen twee leuke speakers aan de Amp en gaan met die banaan. Punt is namelijk wel het werk gewoon prettig, stabiele en goed. Kan het beter? Ja… pak een Powernode of een Heos en het klinkt fijner. Maar de Bluesound is een stuk duurder. En de Heos heeft weer andere puntjes van aandacht. Denk aan het niet kunnen spoelen in de nummers. Of soms niet kunnen zoeken.

Komen we toch even op het puntje van connectiviteit en compatibiliteit. Want daar gaat het een beetje mis bij Sonos. Bluetooth? Nee… niet ingebouwd. High res audio? Nee: kan niet. Inputs? Soms… maar niet digitaal, behalve op de Playbar. Het is een beetje karig…

Waardering

Sonos heeft het in onze test zwaar gehad. Natuurlijk is het nog steeds een degelijk product. Op gebied van installatie en bediening behoren ze tot de top. Het werkt als een trein. Maar feit is: ze zijn op gebied van connectiviteit en geluidskwaliteit gewoon ingehaald. Heos is even duur en klinkt naar onze mening een slag beter. Bluesound is prijziger, maar klinkt gewoon aanzienlijk beter. Tel daar ook bij op dat beide concurrenten ook meer aansluitmogelijkheden bieden… dus zeker even de andere smaakjes proberen als u op zoek bent!

Overzicht

Sonos

Play:1 229 euro
Play:3 349 euro
Play:5 579 euro
Connect 399 euro
Connect:amp 579 euro
Playbar 799 euro
Sub 799 euro
Boost 99 euro
 
 

Winkels met Bluesound

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Yamaha

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL

10 reacties

 1. Ik heb zelf zojuist de Bluesound Powernode 2 aangeschaft. Met mijn gehele CD verzameling op de NAS in ALAC formaat, en met een Tidal HiFi abonnement, ben ik op zoek gegaan naar een vervanging van mijn Focal Bird systeem. De nieuwe Naim Mu-so was zeer aantrekkelijk, zowel qua geluidsweergave als vormgeving, en zo ook de nieuwe Cambridge Audio CX series. Maar na een lange overweging is de keus gevallen op de Powernode 2. Klein van formaat, zeer goede geluidsweergave, direkt toegang tot Tidal in de app, en gereed voor eventuele multi-room uitbreiding. Stuurt op dit moment nog een paar oude Heco Victa 700 speakers aan, maar de nieuwe Q Acoustics 3050s zijn besteld!

 2. Leuk en informatief om te lezen, alben ik persoonlijk iets meer geïnteresseerd in de duurdere exoten zoals Emiel het mooi noemt. Wellicht nog een keer een vervolg artikel met de Naim Muso en QB, de B&W Zeppelin, de Dynaudio Xeo’s en Devialet Silver Phantoms?

  1. De Naim Mu-so is een prachtig apparaat, en heb het kunnen beluisteren in een speciaalzaak. Stond op het punt de Mu-so te kopen, maar koos uiteindelijk voor de Powernode 2 met traditionele 2.1 set-up voor betere stereo weergave (Powernode 2 en Q Acoustics 3050s). Qua prijs ligt de Mu-so niet ver boven de Powernode 2 (hier in Zwitserland een verschil van pakweg 200 Euro), maar met de Powernode heb je natuurlijk een set speakers nodig.

   1. Dit is ongeveer gelijk aan mijn motivatie, waarbij ik uitkwam op de Raumfeld Stereo L. Deze staat bekabeld op het netwerk en speelt van mijn NAS en Tidal.

    Daarnaast in inmiddels een One S die de badkamer prima vult…

 3. Een klant van ons heeft een Sonos en daar heb ik een draaitafel op aangesloten samen met Transrotor phonostage. Resultaat is een hoorbare hoge piep op zo’n 14 kHz. Ondertussen het apparaat geaard via een cinch ingang maar behalve dat het toestel stiller is blijft de pieptoon aanwezig. Ik hoop het met een scheidingstrafo in orde te krijgen. In elk geval knap vervelend en de schuldige is overduidelijk de Sonos. Toch niet zo goed ontworpen ?

 4. Wat een super artikel! Half uurtje lezen en je bent helemaal bij op streaming gebied, de duurdere exoten daar gelaten. Cabasse vind ik echter wel schitteren door afwezigheid… Met name de stream amp 100 klinkt zeer goed! App (Awox) was ten tijde van mijn review nog wat onder de maat maar we zijn ondertussen driekwart jaar en een paar updates verder. Helaas heb ik de varianten met luidspreker nog niet kunnen horen, ik heb daar hoge verwachtingen van: Cabasse is een legendarische luidsprekerfabrikant overgenomen door app bouwer Awox. Een zelfde symbiose zoals die tussen Teufel en Raumfeld ligt voor de hand. En dan op z’n Frans hetgeen toch vaak garant staat voor een geheel eigen benadering.

Geef een reactie