Multitest Multiroom Audio

Multitest Multiroom Audio

Yamaha

Yamaha groep

Het is nog niet zo lang geleden dat Yamaha zijn MusicCast systeem heeft aangekondigd. Toen al meldde het bedrijf dat het een uitgebreid systeem ging worden met niet alleen speakers en soundbars, maar ook receivers en versterkers waarmee te streamen is. En ze komen de belofte na! Wat een line-up zeg. We krijgen het gewoon niet in een tabel.

Wij testen puur vanwege overzicht het Trio-pack die bestaat uit een speaker, een soort wandklok met luidspreker en de soundbar. Zo krijgen we een goed idee van de mogelijkheden.

Installatie

De installatie van Yamaha MusicCast gaat in een paar simpele stappen. Allereerst installeert u de app: MusicCast. Als u die opent voor de eerste keer, krijgt u direct de vraag of je in demo wilt starten of dat er een installatie moet plaatsvinden. Wij kiezen voor installatie en sluiten het eerste product aan. De WX-030 alles-in-één speaker. Die heeft een ethernet-aansluiting, dus we klikken lekker een kabel erbij. Net als bij de soundbar.

De app geeft nu aan dat we op de Connect-knop moeten drukken (5 seconden ongeveer). Als er wat ledjes gaan knipperen, zien we dat de App de speaker heeft gevonden. MooI! Nu de ISX-80 wandklok. Die heeft alleen wifi, dus we zijn benieuwd. Maar ook hier geen problemen. Als we bovenop de speaker met klok en radio op de Connect-knop drukken (beetje irritante plek als de klok hangt, trouwens), zien we na een paar seconden dat alles koek en ei is. Dat ging gemakkelijk zeg!

Wel even een punt van aandacht: bij de ISX-80 hoort een adapter. Om die weg te werken, zullen veel gebruikers wel wat kunst- en vliegwerk moeten verrichten. We vragen ons af hoe Yamaha het voor zich ziet als iemand die aan de muur in de werkkamer of keuken hangt. Voor alles een oplossing: dat wel. Maar het kan lastig worden.

In gebruik

De App van Yamaha is behoorlijk straight-forward. Een grappig verschil met andere apps, is dat alles heel visueel is gemaakt. Bij zones kunt u een foto gebruiken; zowel uit de gallerij als eigen foto’s. Dat is een detail dat we nog niet hebben gezien. Nog een leuk detail is dat je bronnen kan verbergen die je nooit gebruikt. Dat gaat zelfs per zone: superhandig!

Wel tikken we regelmatig mis bij het pairen. Dat gaat door op het link-teken linksboven te tikken. Wij tikken toch elke keer weer intuïtief op een zone om vervolgens deze te koppelen. Dat gaat dus niet zo bij Yamaha. Na een tik op het koppelteken, kunnen we zones koppelen. Dat gaat vlot en zonder synchronisatiefouten. Ook is het daarna gemakkelijk om het volume per zone te regelen. Gewoon bij het volume op het pijltje omhoog tikken.

De app laat het toe om vanaf elke UPnP én Airplay (!) bron te spelen. Airplay hebben we nog niet eerder zo geïntegreerd gezien. UPnP bronnen werken vlot en overzichtelijk. We zijn geen gekke dingen tegen gekomen.

Ook is het mogelijk diverse streamingdiensten te integreren. Spotify gaat via Connect. Dat kent iedereen wel die gebruik maakt van deze dient. Tik simpelweg op een zone en spelen maar. Ook gekoppelde zones zijn ondersteund. Verder zien we Napster en Juke. Helaas geen Tidal, Qobuz of Deezer. Toch wel grote namen. We wachten het af voor de toekomst.

Geluidskwaliteit

Yamaha komt gemakkelijk mee met de concurrenten. Dat hebben we al eerder geschreven in de review van dit Trio. Opvallend tijdens deze test is dat met name de ISX-80 lekker speelt. Dat is toch een mooie oplossing die Yamaha in handen heeft. De WX-030 heeft het nu wel wat zwaar met bijvoorbeeld de Samsung die voor 300 euro een mooier klinkend product heeft. De Play:1 speelt niet beter, net als de HEOS 1 het niet beter doet. Maar ook niet slechter.

Het unieke van het Yamaha-concept is dat ze een compleet gamma hebben. Van een simpele WX-030 tot een top-receiver en een Atmos Soundbar. Alles met MusicCast erin. En dat hebben we andere merken niet zien doen. Wellicht dat Samsung het kan evenaren als ze dat willen. Maar de rest zien we dit niet zo snel nadoen.

Over geluidskwaliteit kunnen we dus niet heel veel zeggen. Behalve dat de producten degelijk klinken en dat met name de ISX-80 een leuke, elegante en goed klinkende speaker is. Om over de Atmos-soundbar maar te zwijgen. Dat ding is gewoon bizar.

Waardering

Yamaha heeft een erg interessant concept in handen met het MusicCast. Met name het gigantische aanbod kan reden zijn om voor dit ecosysteem te kiezen. Maar ook de native ondersteuning van Airplay is interessant voor Mac-gebruikers. Verder is de app dik in orde en lekker visueel ingericht. Al met al zijn we blij verrast door Yamaha’s MusicCast-systeem. Alleen wel nog even wat meer services integreren, want het aanbod is gewoon mager in vergelijking met de concurrenten.

Overzicht

Yamaha
WX-030 299 euro
ISX-80 449 euro
YSP-1600 599 euro
Trio Pack 1199 euro
NXN 500 799 euro
Diverse receivers nvt
 
 

Winkels met Bluesound

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Yamaha

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL

10 reacties

 1. Ik heb zelf zojuist de Bluesound Powernode 2 aangeschaft. Met mijn gehele CD verzameling op de NAS in ALAC formaat, en met een Tidal HiFi abonnement, ben ik op zoek gegaan naar een vervanging van mijn Focal Bird systeem. De nieuwe Naim Mu-so was zeer aantrekkelijk, zowel qua geluidsweergave als vormgeving, en zo ook de nieuwe Cambridge Audio CX series. Maar na een lange overweging is de keus gevallen op de Powernode 2. Klein van formaat, zeer goede geluidsweergave, direkt toegang tot Tidal in de app, en gereed voor eventuele multi-room uitbreiding. Stuurt op dit moment nog een paar oude Heco Victa 700 speakers aan, maar de nieuwe Q Acoustics 3050s zijn besteld!

 2. Leuk en informatief om te lezen, alben ik persoonlijk iets meer geïnteresseerd in de duurdere exoten zoals Emiel het mooi noemt. Wellicht nog een keer een vervolg artikel met de Naim Muso en QB, de B&W Zeppelin, de Dynaudio Xeo’s en Devialet Silver Phantoms?

  1. De Naim Mu-so is een prachtig apparaat, en heb het kunnen beluisteren in een speciaalzaak. Stond op het punt de Mu-so te kopen, maar koos uiteindelijk voor de Powernode 2 met traditionele 2.1 set-up voor betere stereo weergave (Powernode 2 en Q Acoustics 3050s). Qua prijs ligt de Mu-so niet ver boven de Powernode 2 (hier in Zwitserland een verschil van pakweg 200 Euro), maar met de Powernode heb je natuurlijk een set speakers nodig.

   1. Dit is ongeveer gelijk aan mijn motivatie, waarbij ik uitkwam op de Raumfeld Stereo L. Deze staat bekabeld op het netwerk en speelt van mijn NAS en Tidal.

    Daarnaast in inmiddels een One S die de badkamer prima vult…

 3. Een klant van ons heeft een Sonos en daar heb ik een draaitafel op aangesloten samen met Transrotor phonostage. Resultaat is een hoorbare hoge piep op zo’n 14 kHz. Ondertussen het apparaat geaard via een cinch ingang maar behalve dat het toestel stiller is blijft de pieptoon aanwezig. Ik hoop het met een scheidingstrafo in orde te krijgen. In elk geval knap vervelend en de schuldige is overduidelijk de Sonos. Toch niet zo goed ontworpen ?

 4. Wat een super artikel! Half uurtje lezen en je bent helemaal bij op streaming gebied, de duurdere exoten daar gelaten. Cabasse vind ik echter wel schitteren door afwezigheid… Met name de stream amp 100 klinkt zeer goed! App (Awox) was ten tijde van mijn review nog wat onder de maat maar we zijn ondertussen driekwart jaar en een paar updates verder. Helaas heb ik de varianten met luidspreker nog niet kunnen horen, ik heb daar hoge verwachtingen van: Cabasse is een legendarische luidsprekerfabrikant overgenomen door app bouwer Awox. Een zelfde symbiose zoals die tussen Teufel en Raumfeld ligt voor de hand. En dan op z’n Frans hetgeen toch vaak garant staat voor een geheel eigen benadering.

Geef een reactie