Multitest: een streamer met een beetje meer

Prijs: € Wisselend

All-in-one streamers - Alpha Audio

Inleiding

In ons kikkerlandje zijn veel muziekliefhebbers, maar niet iedereen heeft de ruimte om een omvangrijke en kwalitatief goede set neer te kunnen zetten. Of wil dit gewoon niet. Speciaal voor deze groep hebben we driemaal een hoogwaardige audio streamer getest, waarbij twee modellen tevens zijn voorzien van een krachtige stereo eindversterker. Kortom: degelijke all-in-one’s. We testen een Hegel, CocktailAudio én een Auralic.

In de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw bestonden ze nog. De 3-in-1 sterecombinaties met tuner, versterker, platenspeler en cassetterecorder. Alles netjes verpakt in een enkele behuizing. Deze nam slechts een enkele plank in beslag in de blikvanger van het interieur; het donkerbruine eiken wandmeubel. En de speakers, met bijpassend donkerbruin geluid, pasten er vaak ook nog naast. Op dezelfde plank. Heerlijk ongecompliceerd.

Hierna zagen we in de jaren ‘90 een verschuiving naar midi, mini en microsetjes. Ook deze pasten weer netjes op een enkele plank van het wandrek van een niet nader te noemen Zweeds woonwarenhuis. Minder robuust dan het donkerbruine eiken, zo ook de klank. In die tijd werd er meer en meer bezuinigd op de interne componenten, waardoor deze setjes uiteindelijk een matige reputatie verdienden. Jammer, want er zaten ook enkele pareltjes tussen.

Keuzes, keuzes

Op dit moment is er een duidelijke tweedeling in audioland gecreëerd. We kunnen kiezen uit de smaken separate hi-fi componenten en de multiroom producten. In een huishouden wordt dan al snel gekozen voor het optisch nettere, maar geluidstechnisch vaak inferieure compromis dat wordt aangeboden door de vele discounters van consumentenelektronica en witgoed. En dat vinden we jammer. Er is immers nog steeds heel veel moois te koop.

In het huidige aanbod hebben we een drietal all-in-one streamers geselecteerd met elk een heel eigen functionaliteit en doelgroep. Een Cocktail-Audio, een Auralic en een Hegel. De geluidskwaliteit van elk van deze kandidaten is van bovengemiddeld niveau. En, niet onbelangrijk, ze kunnen net als vroeger toe met een enkele plank in dat prachtige retro-dressoir uit de jaren ‘60. Iedereen blij.

Reviewmethode

Alvorens we de kandidaten hebben beoordeeld hebben we alle settings, en dat zijn er soms nogal wat, doorlopen en alles zodanig ingesteld dat deze geen invloed hebben op de klank. De connectiviteit en functionaliteit zijn uiteraard ook meegenomen, maar gezien de functionaliteit bij sommige apparaten wel heel uitgebreid is, hebben we de meest belangrijke geselecteerd om deze toe te lichten.

Elk product beoordelen we op meer dan 60 criteria. We hebben de kandidaten uiteraard op geluidskwaliteit vergeleken waarbij ons eigen referentiesysteem de maat is. Dit betekent dat we elke kandidaat hebben beoordeeld zoals we elk (highend) component op Alpha-Audio beoordelen.

Gebruikte componenten:

Versterking: Bryston 4B Cubed eindversterker
Bryston BP26 voorversterker met MPS2 voeding
DAC: Bryston BDA3
Bronnen: Bluesound Node 2 netwerkspeler
Bryston BDP2 netwerkspeler
Interlinks: Grimm TPR (gebalanceerd)
Grimm TPR (single-ended)
Speakerkabels: Purecable nanoPTC-1 (full range)
Luidsprekers: Usher MD2 Beryllium Series
 
 

Winkels met Auralic

Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE

Winkels met Hegel

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE

37 reacties

 1. Mooi geschreven review zoals ik van jullie gewend ben.

  Mijn Monitor audio gold 100 is aangesloten op de Cambridge audio cxa60. Ik ben toe aan een upgrade en ik ben benieuwd of de hegel echt hoorbaar next-level is tov de cxa60.

  Kan je wat daarover vertellen?

  Gr
  Dro

  1. Als versterker zeker voor de Atoll in200 signature. Kijk alleen al even aan de binnenkant en voel even aan de kast.

   Ik begrijp niet wat de hype betreffende Hegel is. Kasten voelen niet solide aan, knoppen zitten vaak scheef en het heeft de uitstraling van een Loewe Legro systeem uit de jaren 90(daar bedoel ik dus mee dat het nergens op lijkt). Alleen gaan alle review instanties vervolgens zeggen dat het Scandinavische simpliciteit is.

 2. Begrijp het hele probleem niet zo goed. Iedereen weet toch dat een Hegel Hxxx eigenlijk gewoon een versterker is met enige streaming mogelijkheden. Dit is toch geen streamer op zich.

  Begrijp ook niet goed waarom deze dan in een review betreft “streamers” wordt meegenomen als het voor 90% een versterker is.

 3. De Hegel’s zijn een klasse apart qua geluid, maar als streamer zou ik ze absoluut afraden. Heb nu al een tijdje de H360 en de streaming-functie via Bubble UPNP is allesbehalve stabiel. Volgens mij heeft hij gewoon te weinig buffergeheugen? Bij andere streamers (zowel audio als full hd beeld) heb ik altijd vlekkeloos beeld en geluid. Het moet dus wel degelijk aan de Hegel liggen. Ik ben verre van de enige met het probleem, maar wordt door hen compleet onder de mat geveegd. Er is trouwens in meer dan een jaar geen enkele software-update geweest ondanks ontevreden gebruikers. Men doet dus ook niet de moeite om een oplossing te zoeken, Toen ik samen met enkele anderen het probleem bij Hegel doorgaf, zij men leukweg dat ‘streamen’ niet de hoofdopdracht van hun spelers is en dat ze afspelen vanaf computer (wat ik absoluut niet wil) of aangesloten analoge en digitale bronnen aanraden. Ondertussen vegen ze de negatieve reacties onder de mat en blijven ze hun producten als ‘streamers’ verkopen. Ik gebruik hem nu als DAC/versterker voor andere streamers met name Oppo UDP-205 waar Bubble UPNP in combinatie met Minim-server wel vlekkeloos verloopt, alsook met een Bluesound Node 2.

   1. Nou nou, laten we het netjes houden. Hegel biedt voor een zeer aantrekkelijke prijs een zeer goed klinkende machine die het maximale laat horen met een goede bron. Wij hebben dit aangetoond en Hegel bevestigt dit blijkbaar.

    De streaming-factor zie ik zelf als een grote plus. Het kan. En het integreren van deze technologie kost maar een paar tientjes meer. De nieuwe SoundEngine2 technologie is echt wel een beetje beter dan de vorige generatie, maar ook hier beluisteren we nog steeds subtiele verschillen.

    Maar dit verschil is er altijd. Elke streamer klinkt net even anders dan de andere. Zelfs bij streamers uit dezelfde stal. En bij een zelfde streamer kan het ook zo zijn dat een optische, coaxiale en gebalanceerde digitale aansluiting net even anders klinkt. Voor mijzelf iets waar ik zeker mee kan leven.

    1. Ja, maar het moet wel goed werken, Harro. Als het niet stabiel is kun je het beslist niet afdoen met hetgeen popdroid schreef, vind ik. Dat is nl. ‘niet netjes‘.

     1. Wellicht is verstandiger om het precieze probleem aan de Nederlandse importeur voor te leggen. Inclusief een omschrijving van overige componenten in de keten. De importeur is zeer begaan met het merk en ik kan het me niet voorstellen dat deze dit probleem niet zal oplossen.

      1. Ja Harro, wellicht een goede optie om het via die weg nog een keer te proberen. Als hij net zobegaan is met de klanten van Hegel, dan moet het goedkomen, dunkt me.

      2. Ik ken GP Acoustics – waar KEF en Hegel onder vallen – als een importeur die zijn merken en klanten serieus neemt. Het is wel belangrijk te beseffen dat fouten overal kunnen liggen. Zowel bij de fabrikant als bij de rand-apparatuur. Je wil niet weten hoeveel netwerken ik uiteindelijk heb moeten fixen om een streaming-probleem op te lossen. En dat terwijl iedereen natuurlijk zegt dat het aan de streamer ligt… Want die kwam erbij en ineens werkte niets meer. Tsja…

  1. Ik heb ook en Hegel h360, ik vind echter het digitale deel wat achterblijven bij de versterker functie. Ik speel met een Aurender en Mytek combinatie via de gebalanceerde ingang naar de Hegel. Dit is toch wel beter dan de Aurender naar de USB ingang of de streaming functie van de Hegel. Hegel heeft dus wel gelijk wanneer ze zeggen dat de streaming functie van hun h360 niet op hetzelfde niveau zit als de versterker. Het is echter wel vreemd, ik zou dan zeggen sloop het eruit en biedt de versterker goedkoper aan, of geef de consument de keuze.

  2. Hoogmoed komt voor de val. Apple is ook verkeerd bezig, dom dat men de accu laat vervangen. Heeft niemand door dat een update ervoor gezorgd heeft, dat de oudere generatie iPhone’s trager is met internet. Na jouw reactie, wordt mijn upgrade beslist geen Hegel. De Altair Auralic is goedkoper omdat deze uit China komt, door het arbeidsloon kost High-End daar minder. Maar vindt het weer minder, dat er geen app is voor Android, hopelijk is deze straks in de Play Store. Vindt het belangrijk dat de streamer XLR uitgangen heeft, want mijn volgende upgrade wordt aangesloten op professionele actieve boxen, deze kunnen nooit minder klinken dan high-end voor thuis. Het wordt tijd dat fabrikanten de professionele apparatuur, zoals die van Genelec en Adam laat testen door alpha-audio, dan wordt dit waarschijnlijk de standaard voor de audiofiel.

  1. Dat was, in dit geval, de Bryston BDP-2 via de digitale ingang. Via de analoge ingang de BDP-2 in combinatie met een BDA-3 van Bryston. Ja, een factor ‘veel’ duurder, maar het is opmerkelijk hoeveel beter de Hegel er mee omging. Punten voor Hegel dus.

    1. Beide zijn heel goed presterende streaming bridges. Bij een A-B vergelijk zijn er klankmatige verschillen, maar die zijn niet levensgroot. De functionaliteit is een belangrijkere factor in de keuze.

     De Aurender ondersteunt MQA, de Bryston niet. De Aurender heeft een hele goede app, maar werkt alleen met een iPad. De Bryston is weer met elke webbrowser te bedienen. De Bryston heeft bovendien een compleet arsenaal aan digitale uitgangen. De Aurender is hier weer wat bescheidener in.

      1. Dat lijkt me écht appels met peren: kijk even naar het prijsverschil. Natuurlijk wint een Aurender met twee vingers in de neus… Maar dat moet ook wel.

      2. Dat de Aurender met de vingers in de neus wint , weet en besef ik ook Jaap. :).
       Op welk gebied in audiotermen wint hij, bedoel ik natuurlijk.

      3. Op alle vlakken. Detaillering, stereobeeld, lucht, balans… Maar dat is logisch, gezien de componenten die gebruikt zijn – met name in de voeding – en de prijs die ze ervoor vragen (vanwege de duurdere componenten).

      4. De Node 2 is een uitstekende streamer, maar de Aurender wint op alle vlakken van de Bluesound. Vooral het geluidsbeeld van de Aurender in veel beter. De N100H klinkt ruimtelijker, heeft meer geluidsdiepte, een betere transparantie, een betere focus, betere detaillering en een betere controle in het laag. Het verschil tussen hifi en highend. Dus heb je een set waarin je deze verschillen zult horen en je hebt een DAC die deze verschillen laat horen, dan is de Aurender een hele goede keuze.

      5. Dag Harro, Hoe hoog schat je Dac van de H360 in en bedankt voor je duidelijk antwoord. 🙂

      6. Lastige. Ik heb de H360 zelf nooit gereviewd. Ik kan hier dus met de beste wil van de wereld geen uitspraken over doen. Vele collega-platformen zijn echter zeer spreken over de interne DAC van de H360. Maar welke dit is? Geen idee.

   1. Hallo Harro,

    Uit jouw reactie begrijp ik dat er een externe streamer op een analoge en digitale ingang is aangesloten. Mijn beredenering is dat bij het aansluiten op de analoge ingang het geluid dat afkomstig is van de streamer onveranderd wordt weergegeven door de versterker en dat er bij het aansluiten op een digitale ingang de dac van de Hegel het geluid bepaald.

    Klopt mijn beredenering en is het daardoor zo dat door deze manier van testen je hebt beoordeeld of de dac van streamer of de dac van de Hegel een mooier geluidsbeeld geeft?

 4. Nog net in 2017 weer zo’n mooie test.
  Klopt het dat de Auralic als enige geen eindversterker heeft. Hoe zijn ze dan met elkaar vergeleken?
  Die Auralic is wel pure tecnische erotiek van binnen, behuizing zou doorzichtig moeten zijn!
  Gr. Paul

  A-A ga zo door in 2018.

  1. Oei! Je hebt helemaal gelijk Paul. Deze is tijdens het onderverdelen – per ongeluk – in deze line-up terecht gekomen… Auralic levert immers de Polaris met ingebouwde versterker. Thanks. We gaan het uiteraard zo snel mogelijk aanpassen.

  1. Nou nee, eigenlijk niet. Dit is voor ieder zelf te bepalen. Het zijn drie totaal verschillende machines die uitblinken op specifieke gebieden. De een kan functioneel wat meer, de ander wat minder. En juist hier ligt voor de potentiële koper de beslissende factor. Een overeenkomst: ze hebben allemaal een ingebouwde eindversterker en presteren op hoog niveau. Dus kies wat bij je past en leef daarna lang en gelukkig samen.

   1. Beste Harro, iedereen kan natuurlijk zijn eigen winnaar kiezen, maar de kans op verliezen is dan vrijwel gelijk. Nu begrijp ik wel dat je commercieel gezien geen koopadvies mag geven, maar een wat meer consistente visie over de pro- en contra’s lijken me wel in het testgebied liggen. Zo vind ik de MQA benadering via de Auralic ook wat kort door de bocht, een vergelijk tussen de ‘echte’ MQA conversie versus de oplossing van Auralic lijkt me in ieder geval klankmatig wel te zijn onderscheiden en dus te beschrijven. Helaas mis ik dat nu wel. Beiden werken met een serie filters en upsampeling technieken, wellicht dat de non-deblurring methode van Auralic per saldo te prefereren is… Gezien het tempo waarmee Qobuz met hi-res (studio) versies op basis van DXD uitkomt vind ik superieur. In Nederland hoef je je over bandbreedte niet snel zorgen te maken… Maar een analyse over techniek en resultaten lijk me bijzonder interessant! En dan natuurlijk: hoe klinkt het ;)! En… ik blijf erg gecharmeerd van de Lightning DS App en het Tesla platform, ondanks de Conductor App van de Aurender…, die probleemloos werkt, maar qua uiterlijk toch iets weg heeft van bruine bonen soep!

    1. Haha, over kleuren en styling verschillen de meningen nu eenmaal. Het is wel lekker rustig aan de ogen.

     Goed punt dat je aanstipt Pim; ook wij op de redactie zijn heel benieuwd hoe de verschillende MQA en ‘pseudo-MQA’ machines presteren. Puur op MQA-gebied.

Geef een reactie