Home Multitest: een streamer met een beetje meer

Multitest: een streamer met een beetje meer

37

Prijs: € Wisselend

All-in-one streamers - Alpha Audio

Kandidaat 2: Cocktail Audio X35

De Cocktail Audio X35 is de opvolger van de eerder door Alpha-Audio geteste X30. Optisch zijn de gelijkenissen treffend. De X35 is een highres streamer met ingebouwde stereoversterker, FM&DAB+ tuner, loopwerk en de mogelijkheid een interne harddisk in te bouwen. Met deze X35 hoeven er naast speakers dus geen extra componenten te worden aangeschaft en dit is een eigenschap die we prijzen.

Mooie styling is een relatief begrip. Wat de een mooi vindt, vindt een ander weer minder geslaagd. Nu moeten we bekennen dat we de X35 op de foto in ieder geval niet echt tot zijn recht vinden komen. In levende lijve ziet alles er netjes verzorgd uit, voelt hoogwaardig aan en is bovendien heel mooi afgewerkt.

De layout en de positie van de bedieningstoetsen is even wennen; door de volgorde van de bedieningstoetsen werkt het net niet helemaal ‘vanzelf’. Het bruikbare oppervlak van het front van de unit is ruim en we hadden het hierom niet erg gevonden als de verschillende buttons meer van deze ruimte hadden geprofiteerd.

Wat ons het eerst in het oog springt is het enorme display van de X35. Hiermee kan via de unit zelf overzichtelijk door de menustructuur worden gebladerd. Het display kan zodanig worden geconfigureerd dat deze de album-, track- en bestandsinformatie op afstand kan tonen, maar dit dient de gebruiker zelf in te stellen. Met een beetje navigeren en klikken is de displayinformatie snel aangepast. Wilt u het anders? Ook dat kan. We hebben zelden zo’n flexibel te configureren apparaat bij Alpha-Audio getest.

Intuïtief gebruik

Tijdens de installatie en configuratie lopen we al snel tegen het eigenzinnige karakter van de X35 op. De X35 heeft een zeer groot display dat zich uitstekend leent voor touch functionaliteit. Dit heeft de X35 overigens niet. De grafische interface geeft ons derhalve wel de suggestie op de icoontjes te moeten drukken en merken dat we telkens op het verkeerde been worden gezet; telkens duwen we per abuis op het passieve display. En die doet er – heel begrijpelijk – niet zo heel veel mee, behalve licht van kleur verschieten.

We vinden het ontbreken van een touchscreen vooral lastig met het invullen van een wachtwoord voor onze NAS, of indien we de X35 willen verbinden met de Wi-Fi. We dienen hiervoor namelijk de IR-remote te gebruiken en de informatie in te geven zoals we vroeger op onze Nokia 6210 sms-berichten verstuurden. Op deze manier wordt er behoorlijk veel geduld en zelfbeheersing van ons verwacht.

Wanneer we dit aan de importeur melden adviseert deze heel simpel een USB-toetsenbord op de X35 aan te sluiten. Dit werkt volgens hem heel relaxed om de machine te configureren. Natuurlijk. Waarom hebben we daar zelf niet aan gedacht?

Bediening

De firma Novatron Limited heeft de gratis MusicX app voor de CA X35 ontwikkeld en via de appstore is deze in een paar klikken gedownload. Nu hebben we van de importeur begrepen dat de doelgroep van de X35 (ofwel de groep die veel interesse toont in het product) niet zozeer de app waardeert, maar de meegeleverde IR remote juist als aankoopargument beoordeelt.

Veel van hen hebben namelijk geen smartphone en via de remote is elke functie ook te bedienen. Hier is wat voor te zeggen natuurlijk. Tot slot is het niet onbelangrijk te melden dat de Cocktail Audio X35 tevens als Roon eindpunt is te configureren; voor een andere groep weer een absolute plus.

Functionaliteit

Geloof ons, de fabrikant heeft echt zijn best gedaan om een zo compleet mogelijk product af te leveren. We sommen even op: Een interne CD/DVD slot-in superdrive, een MM-phono stage, een harddiskbay voor een optionele 2,5 inch HDD of SSD (tot 2TB) of een 3,5 inch HDD (tot 8TB) harddisk, een FM tuner en een DAB+ tuner.

Streaming-functionaliteit vinden we in de vorm van Internetradio en de streamingdiensten TIDAL, Deezer, Qobuz alsmede Spotify Connect. Toch liever streamen via de eigen streamingbronnen? De X35 ondersteunt UPnP DLNA, Samba Server/Client, Media Renderer en Airplay. Via de Cocktail Audio X35 kan ook worden gekozen voor de FreeDB of de net iets betere Gracenote streaming-applicatie in combinatie met een interne harddisk.

En streamen via de meegeleverde Wi-Fi dongle

Het ingebouwde loopwerk kan zowel media afspelen, branden en rippen. Natuurlijk heeft de fabrikant zich hier niet beperkt tot de native bitrates en bestandsformaten, nee ook hier een ruime keuze aan verschillende codecs en samplingrates. Wanneer FreeDB of Gracenote is geïnstalleerd dan voegt de X35 automatisch de metadata aan de bestanden toe. Later handmatig metadata toevoegen? Dit kan wel weer heel handig via de webinterface die via het IP adres met een browser is te benaderen.

Nog niet genoeg? Nou dan kunnen we melden dat de X35 tevens een opnamefunctie heeft. Hiermee kunnen digitale opnames gemaakt worden van zowel internetradio en analoge bronnen die op de X35 zijn aangesloten waaronder van de platenspeler. Liever actieve speakers aansluiten dan conventionele speakers via de ingebouwde versterker? Of de X35 gebruiken als zeer complete voorversterker? Ook dit is mogelijk.

Gelukkig levert de fabrikant ook een duimendikke manual mee om alle functionaliteit tot in detail uit te leggen. Deze is ook via de website als pdf te downloaden. Hierin zit een handige index zodat de juiste pagina met een muisklik is te benaderen.

Specs en connectivity

De X35 is voorzien van een Dual ARM Cortex A9 voor de besturing van de machine. Een ingebouwde 2x 100W klasse D versterker en een hele mooie ESS Sabre ES9018K2M DAC. Op dit vlak heeft de fabrikant dus weloverwogen keuzes gemaakt. De DAC heeft een maximale bitbreedte en samplingrate van 32 bits en 384kHz. Dit betekent dat de X35 tot DSD256 kan afspelen. Hiernaast kan de speler overweg met zo ongeveer alle in de industrie verkrijgbare standaarden inclusief MQA. Chapeau!

Ondanks dat er veel functionaliteit in de machine zelf is opgenomen, heeft de fabrikant toch de mogelijkheid open gehouden er nog een paar extra componenten op aan te kunnen sluiten. Je weet immers maar nooit. Op het front van de unit zit uiteraard een USB-poort voor het streamen vanaf een flashdrive. Bovendien heeft de fabrikant de unit voorzien van een normaal formaat hoofdtelefoonaansluiting en een 3,5mm jack ingang voor het snel aansluiten van een externe bron.

Op het achterpaneel vinden we coaxiaal, optisch, AES/EBU, HDMI en USB digitaal uit. Vervolgens coaxiaal, optisch en AES/EBU digitaal in. Analoog kunnen AUX, LINE en platenspeler worden ingestuurd. Er is een lijnuitgaang beschikbaar om actieve speakers aan te sturen of om de X35 als voorversterker in te zetten.

Verder is de X35 voorzien van 2 USB 3.0 poorten, een HDMI uitgang voor een extern beeldscherm en een RJ45 netwerkaansluiting. Voor Wi-Fi wordt een externe dongle meegeleverd. Een slimme keuze omdat instraling en interferentie van Wi-Fi signalen een negatieve werking op de weergaveprestaties kunnen hebben.

Klank

De klankeigenschappen van de X35 zijn prima. We beluisteren een duidelijk klasse D signatuur, dat zich initieel openbaart met een open en een meer ‘helder’ karakter. Nu is de fabrikant er goed in geslaagd om de treble zodanig te polijsten dat de openheid is gebleven, maar koperwerk – bijvoorbeeld – ook zijdezacht klinkt. Hiermee moet de X35 wel een klein stukje levendigheid en detail inleveren, maar dit ervaren we niet als nadelig.

Ondanks de inspanningen van de fabrikant overheerst de X35 licht in het middengebied. Dit is een eigenschap van klasse D waar je wel of niet van houdt. Het is ook zeer zeker een kwestie van matching met de juiste luidspreker. Het laag en sublaag zijn krachtig en bouwen zelfs in grotere ruimtes voldoende kracht op. Het geheel klinkt muzikaal en vooral dynamisch.

Geluidsbeeld

Het geluidsbeeld van de X35 is redelijk breed, maar moet wat inleveren aan ruimtelijkheid en geluidsdiepte. De voor- en achtergrond worden op een lijntje ter hoogte van de speakers geplaatst. Hiermee wordt de muziek nooit overweldigend of ongenuanceerd op schoot geworpen. De transparantie is bij lagere volumes prima in orde, maar wordt het volume (flink) opgeschroefd, dan lijken de instrumenten dichter tegen elkaar aan te kruipen en levert de X35 iets in aan transparantie en openheid.

Eindoordeel

De Cocktail Audio X35 is een machine van uitersten. We kunnen het ons niet heugen wanneer we eerder zo’n enorm compleet product hebben ontvangen. De fabrikant heeft kosten noch moeite gespaard om een hoogwaardige en zeer goed afgewerkt product te produceren. De combinatie van de zalige ESS Sabre chipset en de snelle signatuur van een klasse D versterker blijkt een prima combinatie.

Logica

Vandaag de dag valt of staat de beleving met de wijze van bediening. Waarom is Apple zo populair? Niet omdat het technisch de beste of meest vooruitstrevende producten (meer) zijn, maar wel omdat de gebruikersinterface zo heerlijk intuïtief werkt voor zowel de jongere als de oudere generaties. Een dergelijke interface, inclusief een touchscreen, zou de X35 in onze beleving eenvoudiger bedienbaar maken voor een grotere doelgroep.

De logica in besturing van de grafische gebruikersinterface is namelijk wat ingewikkeld en de indeling en plaatsing van de verschillende knoppen is soms minder logisch en niet erg intuïtief. Maar wanneer er ook zo veel aan functionaliteit in een apparaat wordt geïmplementeerd is dit eerder regel dan uitzondering. Nu zal een techneut hier niet over vallen en dit misschien zelfs kunnen waarderen. Een muziekliefhebber zonder ‘technische vingers’ zal meer moeite hebben met het doorgronden van de machine.

Prominent

We nemen in de weergave van het middengebied heel licht een soort van digitaal rateltje waar die niet in de muziek thuishoort. Ondanks het in de normale luisterpositie niet direct opvalt is het wel aanwezig. Deze vervorming kan een exemplarische oorzaak hebben, maar kan ook worden veroorzaakt door interferentie veroorzaakt door de point-to-point bekabeling die relatief dicht over de printen loopt. Misschien zou de fabrikant deze bekabeling wat hoger kunnen opbinden om dit als mogelijke oorzaak uit te sluiten.

Het afspelen via Airplay is een dikke plus, maar de geluidskwaliteit valt – zoals bij elke versterker in deze klasse – erg tegen. Bij de meeste midrange versterkers valt het niet op, maar zodra de kwaliteit van de apparatuur hoger wordt, wordt dit ook beter hoorbaar. Zo ook bij deze X35. Dit is een Airplay dingetje en hier kan Cocktail Audio niet heel veel aan doen. Wat we bovendien als groot nadeel ervaren bij Airplay is dat een Airplay-stream bij een eerste start met gestrekt been de ruimte inspringt. Een Apple dingetje. Denk dus altijd aan het volume van de Airplay stream.

Allround

Verder is de Cocktail-Audio X35 gewoon een hele getalenteerde speler die precies doet wat ervan wordt verlangt. Hij kan zelfs overweg met de oude platenspeler en verwachten dat u elementen in uw favoriete muziek ontdekt die u nog niet eerder heeft gehoord. Zoekt u een machine die echt alles kan, dan adviseren we u absoluut eens naar de X35 te kijken.

De X35 is leverbaar vanaf 1.749 Euro. En dat is heel veel functionaliteit per Euro.

Goed

Meest complete product in de markt
Hoog connectief
Ondersteunt vrijwel alles

Minder goed

Ingewikkelde menustructuur

Type test
Multitest

Winkels met Auralic

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

Winkels met Hegel

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

37 REACTIES

  1. Begrijp het hele probleem niet zo goed. Iedereen weet toch dat een Hegel Hxxx eigenlijk gewoon een versterker is met enige streaming mogelijkheden. Dit is toch geen streamer op zich.

    Begrijp ook niet goed waarom deze dan in een review betreft “streamers” wordt meegenomen als het voor 90% een versterker is.

  2. De Hegel’s zijn een klasse apart qua geluid, maar als streamer zou ik ze absoluut afraden. Heb nu al een tijdje de H360 en de streaming-functie via Bubble UPNP is allesbehalve stabiel. Volgens mij heeft hij gewoon te weinig buffergeheugen? Bij andere streamers (zowel audio als full hd beeld) heb ik altijd vlekkeloos beeld en geluid. Het moet dus wel degelijk aan de Hegel liggen. Ik ben verre van de enige met het probleem, maar wordt door hen compleet onder de mat geveegd. Er is trouwens in meer dan een jaar geen enkele software-update geweest ondanks ontevreden gebruikers. Men doet dus ook niet de moeite om een oplossing te zoeken, Toen ik samen met enkele anderen het probleem bij Hegel doorgaf, zij men leukweg dat ‘streamen’ niet de hoofdopdracht van hun spelers is en dat ze afspelen vanaf computer (wat ik absoluut niet wil) of aangesloten analoge en digitale bronnen aanraden. Ondertussen vegen ze de negatieve reacties onder de mat en blijven ze hun producten als ‘streamers’ verkopen. Ik gebruik hem nu als DAC/versterker voor andere streamers met name Oppo UDP-205 waar Bubble UPNP in combinatie met Minim-server wel vlekkeloos verloopt, alsook met een Bluesound Node 2.

      • Nou nou, laten we het netjes houden. Hegel biedt voor een zeer aantrekkelijke prijs een zeer goed klinkende machine die het maximale laat horen met een goede bron. Wij hebben dit aangetoond en Hegel bevestigt dit blijkbaar.

        De streaming-factor zie ik zelf als een grote plus. Het kan. En het integreren van deze technologie kost maar een paar tientjes meer. De nieuwe SoundEngine2 technologie is echt wel een beetje beter dan de vorige generatie, maar ook hier beluisteren we nog steeds subtiele verschillen.

        Maar dit verschil is er altijd. Elke streamer klinkt net even anders dan de andere. Zelfs bij streamers uit dezelfde stal. En bij een zelfde streamer kan het ook zo zijn dat een optische, coaxiale en gebalanceerde digitale aansluiting net even anders klinkt. Voor mijzelf iets waar ik zeker mee kan leven.

          • Wellicht is verstandiger om het precieze probleem aan de Nederlandse importeur voor te leggen. Inclusief een omschrijving van overige componenten in de keten. De importeur is zeer begaan met het merk en ik kan het me niet voorstellen dat deze dit probleem niet zal oplossen.

          • Ja Harro, wellicht een goede optie om het via die weg nog een keer te proberen. Als hij net zobegaan is met de klanten van Hegel, dan moet het goedkomen, dunkt me.

          • Ik ken GP Acoustics – waar KEF en Hegel onder vallen – als een importeur die zijn merken en klanten serieus neemt. Het is wel belangrijk te beseffen dat fouten overal kunnen liggen. Zowel bij de fabrikant als bij de rand-apparatuur. Je wil niet weten hoeveel netwerken ik uiteindelijk heb moeten fixen om een streaming-probleem op te lossen. En dat terwijl iedereen natuurlijk zegt dat het aan de streamer ligt… Want die kwam erbij en ineens werkte niets meer. Tsja…

    • Ik heb ook en Hegel h360, ik vind echter het digitale deel wat achterblijven bij de versterker functie. Ik speel met een Aurender en Mytek combinatie via de gebalanceerde ingang naar de Hegel. Dit is toch wel beter dan de Aurender naar de USB ingang of de streaming functie van de Hegel. Hegel heeft dus wel gelijk wanneer ze zeggen dat de streaming functie van hun h360 niet op hetzelfde niveau zit als de versterker. Het is echter wel vreemd, ik zou dan zeggen sloop het eruit en biedt de versterker goedkoper aan, of geef de consument de keuze.

    • Hoogmoed komt voor de val. Apple is ook verkeerd bezig, dom dat men de accu laat vervangen. Heeft niemand door dat een update ervoor gezorgd heeft, dat de oudere generatie iPhone’s trager is met internet. Na jouw reactie, wordt mijn upgrade beslist geen Hegel. De Altair Auralic is goedkoper omdat deze uit China komt, door het arbeidsloon kost High-End daar minder. Maar vindt het weer minder, dat er geen app is voor Android, hopelijk is deze straks in de Play Store. Vindt het belangrijk dat de streamer XLR uitgangen heeft, want mijn volgende upgrade wordt aangesloten op professionele actieve boxen, deze kunnen nooit minder klinken dan high-end voor thuis. Het wordt tijd dat fabrikanten de professionele apparatuur, zoals die van Genelec en Adam laat testen door alpha-audio, dan wordt dit waarschijnlijk de standaard voor de audiofiel.

        • Beide zijn heel goed presterende streaming bridges. Bij een A-B vergelijk zijn er klankmatige verschillen, maar die zijn niet levensgroot. De functionaliteit is een belangrijkere factor in de keuze.

          De Aurender ondersteunt MQA, de Bryston niet. De Aurender heeft een hele goede app, maar werkt alleen met een iPad. De Bryston is weer met elke webbrowser te bedienen. De Bryston heeft bovendien een compleet arsenaal aan digitale uitgangen. De Aurender is hier weer wat bescheidener in.

          • Op alle vlakken. Detaillering, stereobeeld, lucht, balans… Maar dat is logisch, gezien de componenten die gebruikt zijn – met name in de voeding – en de prijs die ze ervoor vragen (vanwege de duurdere componenten).

          • De Node 2 is een uitstekende streamer, maar de Aurender wint op alle vlakken van de Bluesound. Vooral het geluidsbeeld van de Aurender in veel beter. De N100H klinkt ruimtelijker, heeft meer geluidsdiepte, een betere transparantie, een betere focus, betere detaillering en een betere controle in het laag. Het verschil tussen hifi en highend. Dus heb je een set waarin je deze verschillen zult horen en je hebt een DAC die deze verschillen laat horen, dan is de Aurender een hele goede keuze.

          • Lastige. Ik heb de H360 zelf nooit gereviewd. Ik kan hier dus met de beste wil van de wereld geen uitspraken over doen. Vele collega-platformen zijn echter zeer spreken over de interne DAC van de H360. Maar welke dit is? Geen idee.

      • Hallo Harro,

        Uit jouw reactie begrijp ik dat er een externe streamer op een analoge en digitale ingang is aangesloten. Mijn beredenering is dat bij het aansluiten op de analoge ingang het geluid dat afkomstig is van de streamer onveranderd wordt weergegeven door de versterker en dat er bij het aansluiten op een digitale ingang de dac van de Hegel het geluid bepaald.

        Klopt mijn beredenering en is het daardoor zo dat door deze manier van testen je hebt beoordeeld of de dac van streamer of de dac van de Hegel een mooier geluidsbeeld geeft?

    • Nou nee, eigenlijk niet. Dit is voor ieder zelf te bepalen. Het zijn drie totaal verschillende machines die uitblinken op specifieke gebieden. De een kan functioneel wat meer, de ander wat minder. En juist hier ligt voor de potentiële koper de beslissende factor. Een overeenkomst: ze hebben allemaal een ingebouwde eindversterker en presteren op hoog niveau. Dus kies wat bij je past en leef daarna lang en gelukkig samen.

      • Beste Harro, iedereen kan natuurlijk zijn eigen winnaar kiezen, maar de kans op verliezen is dan vrijwel gelijk. Nu begrijp ik wel dat je commercieel gezien geen koopadvies mag geven, maar een wat meer consistente visie over de pro- en contra’s lijken me wel in het testgebied liggen. Zo vind ik de MQA benadering via de Auralic ook wat kort door de bocht, een vergelijk tussen de ‘echte’ MQA conversie versus de oplossing van Auralic lijkt me in ieder geval klankmatig wel te zijn onderscheiden en dus te beschrijven. Helaas mis ik dat nu wel. Beiden werken met een serie filters en upsampeling technieken, wellicht dat de non-deblurring methode van Auralic per saldo te prefereren is… Gezien het tempo waarmee Qobuz met hi-res (studio) versies op basis van DXD uitkomt vind ik superieur. In Nederland hoef je je over bandbreedte niet snel zorgen te maken… Maar een analyse over techniek en resultaten lijk me bijzonder interessant! En dan natuurlijk: hoe klinkt het ;)! En… ik blijf erg gecharmeerd van de Lightning DS App en het Tesla platform, ondanks de Conductor App van de Aurender…, die probleemloos werkt, maar qua uiterlijk toch iets weg heeft van bruine bonen soep!

×