Home Multitest: een streamer met een beetje meer

Multitest: een streamer met een beetje meer

37

Prijs: € Wisselend

All-in-one streamers - Alpha Audio

Kandidaat 3: Auralic Altair

De Auralic Altair is een van de nieuwere streamers in deze test en de meest recente streamer van de fabrikant. De look en feel van de Altair is zoals we van een high-end audio streamer mogen verwachten. De streamer is verpakt in een prachtig uit aluminium gefreesde behuizing en heeft slechts een zware metalen commandoknop aan de voorzijde. We zijn gecharmeerd van de mooie contrasten in de vorm, het minimalisme en de hoogwaardige afwerking.

Leuk detail; de minimalistische vormgeving is zodanig doorgetrokken dat er zelfs geen merknaam op de behuizing is te vinden. Deze merknaam is namelijk in de display geïntegreerd en wanneer de Altair aanstaat is de merknaam prominent zichtbaar, wanneer deze in stand-by staat wordt deze heel licht getoond. Net leesbaar, nooit overheersend. Prachtig. Ondanks de beperkte grootte van de display is de afleesbaarheid ook op grotere afstand nog uitstekend.

Ook de commandoknop is een prachtig stukje werk. Wanneer deze links of rechtsom wordt gedraaid, dan dient deze als volumeknop voor ofwel de hoofdtelefoon uitgang, of als volumeregeling van de lijnuitgang. De Auralic Altair is dus tevens in te zetten als voorversterker/streamer. Indrukken van deze knop toont het menu en daarna kan linksom en rechtsom draaiend de menustructuur worden doorlopen. Alles werkt heel intuïtief en hier heeft de fabrikant goed werk verricht.

De Altair wordt geleverd met een IR-remote en er is tevens een app via de Appstore te downloaden. Helaas is de Altair niet 100% met de unit, 100% met de app of 100% met de remote te bedienen. De unit biedt de meest basale instellingsmogelijkheden. Het selecteren van muziek via de unit zelf is niet mogelijk. 99% van de Altair is bedienbaar vanuit de app, de overige 1%, het aan- en uitschakelen, dat gaat weer via de remote of via de unit zelf.

Het installeren en configureren van de Altair is een feestje. Deze app voor de iPhone loodst de gebruiker tijdens het eerste gebruik op een heldere manier door de setup heen. Zo zien we het graag. Wanneer de app en de machine geheel zijn ingericht, dan is deze app met al zijn mogelijkheden ook weer een feest om mee te werken. Althans, dat zou het moeten zijn…

Opstartproblemen

Bij ons gaf de Altair na installatie ons in eerste instantie nogal wat kopzorgen. Nadat we de Altair hebben geconfigureerd en de bibliotheek op de NAS aan de Altair hebben toegewezen, klapt de app er zonder vooraankondiging uit. Nadat we de app opnieuw opstarten, vertikt hij contact te maken met de Altair. Sterker nog, de gehele netwerkperformance van zowel het bekabelde als de draadloze gedeelte wordt bevroren. Nadat we de netwerkkabel uit de Altair hebben getrokken hebben we ineens wel weer een werkend (gigabit)netwerk. Die kenden we nog niet.

Vervolgens hebben we contact met de fabrikant gezocht. Het blijkt een bekend probleem, maar een probleem dat al jaren niet meer was voorgekomen bij de supportafdeling van Auralic. De Auralic blijkt default geen DLNA-protocol te hanteren maar MultiCast, een methode die ook bijvoorbeeld Linn en Bluesound hanteren bij haar streamers. Voordeel van deze methode is dat deze minder is gelimiteerd dan DLNA en dit belooft een betere werking, mits de router in het netwerk hiermee overweg kan.

De oude vertrouwde IR-remote werkt altijd

Sommige oude (of moderne goedkope routers (lees: cheapy troep)) maken namelijk gebruik van MultiCast voor het doorsturen van streams naar de setopbox. En om de beloofde full-HD streamingbandbreedte te kunnen behalen, schakelt de router alle aangesloten cliënts – als het hem zo uitkomt – een tandje lager in het voordeel van de datastroom naar de settopbox. Niet heel erg netjes, maar wel doeltreffend. Voor de prestaties van de services van de internetprovider dan.

Wanneer we naast de settopbox een tweede MultiCast product (zeg: streamer) in deze keten opnemen en de streamer gaat voor de eerste keer indexeren… U raadt het waarschijnlijk al. Dan gaan er heel veel enen en nullen over de lijn, waarop de router denkt “He, fijn! Een MultiCast stroom; ik moet aan het werk” en knijpt vervolgens de overige cliënts flink af om aan de benodigde bandbreedte te voldoen. En bij ons bleek dit de volle 100% van de bandbreedte te zijn. Vervolgens kan de app de Auralic niet meer zien, omdat de router niet alleen het bekabelde netwerk, maar ook zijn Wi-Fi performance tot -1 heeft terugschroeft.

Slecht? Ja en Nee. In de eerste plaats kan Auralic hier helemaal niets doen. Dit is een probleem dat bij verschillende routers met MultiCast kan voorkomen. Wanneer er in de router de Quality of Service (QoS) kan worden ingesteld, valt er iets manueel te tweaken en te kanaliseren in plaats van de bandbreedte geautomatiseerd te laten kannibaliseren.

Vele door de internetprovider geleverde routers zijn echter zodanig dichtgetimmerd dat er geen quick fix is voor dit probleem. En deze geven uiteraard geen support voor dergelijke problematiek. Dit is niet chique, maar vooral niet chique van de provider. Oplossing? Ja. Een extra en kwalitatief goede router achter de budget router van de provider waarop de interne infrastructuur wordt aangesloten verricht in de meeste gevallen wonderen.

De Auralic Altair heeft overigens wel een DLNA rendering modus, maar zodra deze functie wordt ingeschakeld waarschuwt de fabrikant in een pop-up dat ze deze setting ‘niet adviseren’. Dit is eigenlijk ook niet meer dan een lapmiddel. De enige goede oplossing is het aanpakken van de inferieure elementen in de netwerk infrastructuur. (We hebben heel wat tutorials online staan over routers en netwerk-tweaks).

Functionaliteit en connectiviteit

De Altair is een streaming DAC met een maximale bitbreedte van 32 bits en een maximale samplingfrequentie van 384kHz. Dit betekent dat de DAC met zo ongeveer alle in de industrie gebruikelijke formaten overweg kan, waaronder DXD en DSD tot DSD4x.

Aan aansluitingen ook geen gebrek. De Altair is voorzien van een coaxiale digitale ingang, Toslink, USB en AES/EBU. Hiernaast is de DAC voorzien van een USB poort voor een externe DAC, een USB poort voor een externe harddisk, RJ45 netwerkaansluiting en een WiFi antenne.

Analoog heeft de Altair zowel single-ended als gebalanceerde uitgangen. Op het front vinden we tot slot zelfs een normaal formaat hoofdtelefoonaansluiting zodat de Altair ook kan dienstdoen als hoofdtelefoonversterker.

Naast het streamen via NAS kan de gebruiker tevens gebruik maken van commerciële streamingdiensten als Qobuz, TIDAL en WiMP. Ook krijgt de gebruiker met de Altair toegang tot de vele duizenden gratis Internet radio stations. Helaas missen we een gratis dienst als SoundCloud, maar deze wordt – voor zover wij weten – nog door geen enkele streamer ondersteund. De Altair heeft gelukkig wel Bluetooth en Airplay ondersteuning, zodat onze favoriete streamingdiensten ook via de telefoon, tablet of pc naar de Altair kunnen worden gestreamd.

Intern is er tevens een mogelijkheid om een 2,5-inch harddisk of SSD te plaatsen, zodat (een deel van) de bibliotheek direct vanaf de Altair is aan te roepen en hiermee worden vele schakels in de streaming infrastructuur overgeslagen. Toch wel een dikke plus.

MQ-nee

Bovendien heeft de Altair als een van de weinige DAC’s een – soort van – MQA ondersteuning. Auralic hanteert namelijk niet de door Meridian ontwikkelde MQA standaard. Feitelijk steggelen ze een beetje. Ze hebben het proces doorgelicht en bedachten dat het ook anders zou kunnen. Namelijk door het terugbrengen van pre- & post-ringing en echo effecten, het aanpassen van de emphasis-settings, filtering en wat ingenieus poetswerk.

Het resultaat is een wat meer opgefrist karakter van MQA gelabelde bestanden. Helemaal eerlijk? Hmmm. Daar kunnen we over van mening verschillen. Klinkt het beter? Geen idee. Dit is volgens ons vooral smaak gebonden. Het klinkt in elk geval ‘anders’. We vinden het wel interessant om een keer een échte MQA-streamer naast een Auralic te zetten. Eens kijken wat de verschillen in praktijk zijn.

Lightning DS en Roon

De Lightning DS App van de Auralic is een juweeltje. Op zo ongeveer alles is te filteren. Op samplingrate, bitbreedte, bestandstype en ga zo maar door. De app is bovendien snel als het weerlicht. Het enige dat we erop aan kunnen merken is dat de app niet altijd 100% stabiel is en nog enige schaaf en polijstwerk mag hebben in de bediening. Schakelen tussen de instellingen van de machine en de af te spelen muziekbestanden is soms wat omslachtig, maar desondanks is het een fijne app om mee te werken.

Auralic heeft de Altair tot slot ook Roon ondersteuning meegegeven en met een paar simpele handelingen is de Altair te configureren te zijn als een Roon eindpunt.

Filterfestijn

Voor diegenen die graag piemelen met een wildgroei aan ingebouwde settings is de Altair een natte droom die uitkomt. Er zijn via de app verschillende filters in te stellen die elk een eigen klankkarakter hebben. We sommen even op:

Precise. Deze setting levert een totaal vlakke frequentieresponse en wat andere technische zaken rondom bandfilters waar zelfs wij de relevantie niet zo snel van begrijpen maar waarschijnlijk wel iets zullen doen. Het zal met stijgtijden en snelheid in de weergave te maken hebben verwachten we. Auralic adviseert deze setting voor orkestopnames.

Dynamic. Deze setting heeft een subtiele roll-off in de top van de frequentiecurve. De fabrikant adviseert dit voor lichte jazzmuziek, kamermuziek en (solo) piano.

Balance. Deze setting is bedoeld om pre-ringing en echo effecten te minimaliseren. Het effect is een hele gepolijste weergave en door de geleidelijke roll-off in de trebble kan iets aan detail verloren gaan. De fabrikant adviseert deze setting voor vocalen, jazz en popmuziek.

Smooth. In deze setting worden net als bij ‘balance’ de pre-ringing en echo effecten geminimaliseerd. De frequentiecurve is hier, net als bij ‘precise’, vlak. Auralic adviseert deze setting als default voor het beleven van de meeste muziekgenres.

Ook kan de output phase (absolute fase) in de weergave worden omgeschakeld. Hiermee kan een bepaald spoor (instrument of zang) tijdens de weergave meer naar de voorgrond worden gebracht. Voor diegene die hier graag eens mee speelt, het zit er op en de effecten zijn soms heel interessant.

Eerste luisterindrukken

In eerste instantie beluisteren we review componenten altijd zonder filtering of tweaking, dus zetten we de filtering bij de Altair geheel uit. Al bij het beluisteren van de eerste tracks concluderen we dat de klankbalans nu wel erg neutraal is en aan levendigheid (te)veel inlevert. We voelen zonder filtering minder binding en betrokkenheid met de muziek. Het gebrek aan filtering vertaalt zich dus vooral in een gebrek aan beleving. De imaging en het complete geluidsbeeld klopt zonder filtering wel weer spot-on.

Vervolgens spelen we met de verschillende ‘belevingen’ om de beste balans te vinden. Maar welke setting we ook kiezen, we hebben het idee dat er heel nadrukkelijk ‘geprocessed’ wordt op klank.

De importeur adviseert ons te kiezen voor de Smooth-setting, maar na een paar lange luistersessies schakelen we toch maar over naar ‘precise’. Ondanks dat de verschillen in de beoordelingscriteria minimaal zijn, is de som van deze verschillen aanzienlijk. Hierom besluiten we de ‘precise’ optie te behouden en daarna met de vingers van de filters af te blijven.

Klankeigenschappen

De klankbalans is warm-neutraal en in het hoog klinkt de Altair mooi gedetailleerd. Zowel in het hoog als in het middengebied ervaren we nergens korreltjes of hardheid. De frequentiekarakteristiek heeft, op het gehoor, nergens grote bultjes of dipjes. Dit geldt ook voor de weergave in het laag. Alles is keurig netjes in balans.

Geluidsbeeld

De Altair laat verschrikkelijk veel horen. Het geluidsbeeld is ruimtelijk en wat meer laid-back. De diverse lijntjes en details in de achtergrond worden afgestoft en blijven netjes in de achtergrond. Dit betekent dat de muziek niet op schoot gaat zitten. De soundstage begint ongeveer een halve meter links van de speakers en eindigt een halve meter rechts van de speakers.

De transparantie is prima waardoor de instrumenten voldoende ruimte krijgen om lekker losjes te klinken. Stemmen worden door de Altair wat groter en breder neergezet dan dat deze in werkelijkheid zijn en dit geeft stemmen wat meer autoriteit. Belangrijker vinden we het dat de focus in het geluidsbeeld goed is en dat alles op een vaste en aanwijsbare plek staat.

Eindoordeel

De Auralic Altair is een prachtig vormgegeven streaming DAC, is voorzien van veel functionaliteit en heeft een in potentie een snoepje van een app. Ondanks de prima kwaliteiten van de Altair heeft de fabrikant zich – in onze beleving – verloren in de vele mogelijkheden die de techniek te bieden heeft.

En wanneer je deze opties voor de consument open laat, dan lanceer je een apparaat voor technofielen in plaats van voor audiofielen; voor je er erg in hebt blijf je eindeloos schakelen tussen de vele mogelijkheden die de Altair te bieden heeft. Met de techniek is echter helemaal niets mis. Top tip: Kies na installatie voor het ‘precise’ filter en vergeet daarna dat de fabrikant deze optie überhaupt heeft ingebouwd.

Goed

Prachtige behuizing
DAC en pre-amp functie
Goede app

Minder goed

(te) veel settings

Type test
Multitest

Winkels met Auralic

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

Winkels met Hegel

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

37 REACTIES

  1. Begrijp het hele probleem niet zo goed. Iedereen weet toch dat een Hegel Hxxx eigenlijk gewoon een versterker is met enige streaming mogelijkheden. Dit is toch geen streamer op zich.

    Begrijp ook niet goed waarom deze dan in een review betreft “streamers” wordt meegenomen als het voor 90% een versterker is.

  2. De Hegel’s zijn een klasse apart qua geluid, maar als streamer zou ik ze absoluut afraden. Heb nu al een tijdje de H360 en de streaming-functie via Bubble UPNP is allesbehalve stabiel. Volgens mij heeft hij gewoon te weinig buffergeheugen? Bij andere streamers (zowel audio als full hd beeld) heb ik altijd vlekkeloos beeld en geluid. Het moet dus wel degelijk aan de Hegel liggen. Ik ben verre van de enige met het probleem, maar wordt door hen compleet onder de mat geveegd. Er is trouwens in meer dan een jaar geen enkele software-update geweest ondanks ontevreden gebruikers. Men doet dus ook niet de moeite om een oplossing te zoeken, Toen ik samen met enkele anderen het probleem bij Hegel doorgaf, zij men leukweg dat ‘streamen’ niet de hoofdopdracht van hun spelers is en dat ze afspelen vanaf computer (wat ik absoluut niet wil) of aangesloten analoge en digitale bronnen aanraden. Ondertussen vegen ze de negatieve reacties onder de mat en blijven ze hun producten als ‘streamers’ verkopen. Ik gebruik hem nu als DAC/versterker voor andere streamers met name Oppo UDP-205 waar Bubble UPNP in combinatie met Minim-server wel vlekkeloos verloopt, alsook met een Bluesound Node 2.

      • Nou nou, laten we het netjes houden. Hegel biedt voor een zeer aantrekkelijke prijs een zeer goed klinkende machine die het maximale laat horen met een goede bron. Wij hebben dit aangetoond en Hegel bevestigt dit blijkbaar.

        De streaming-factor zie ik zelf als een grote plus. Het kan. En het integreren van deze technologie kost maar een paar tientjes meer. De nieuwe SoundEngine2 technologie is echt wel een beetje beter dan de vorige generatie, maar ook hier beluisteren we nog steeds subtiele verschillen.

        Maar dit verschil is er altijd. Elke streamer klinkt net even anders dan de andere. Zelfs bij streamers uit dezelfde stal. En bij een zelfde streamer kan het ook zo zijn dat een optische, coaxiale en gebalanceerde digitale aansluiting net even anders klinkt. Voor mijzelf iets waar ik zeker mee kan leven.

          • Wellicht is verstandiger om het precieze probleem aan de Nederlandse importeur voor te leggen. Inclusief een omschrijving van overige componenten in de keten. De importeur is zeer begaan met het merk en ik kan het me niet voorstellen dat deze dit probleem niet zal oplossen.

          • Ja Harro, wellicht een goede optie om het via die weg nog een keer te proberen. Als hij net zobegaan is met de klanten van Hegel, dan moet het goedkomen, dunkt me.

          • Ik ken GP Acoustics – waar KEF en Hegel onder vallen – als een importeur die zijn merken en klanten serieus neemt. Het is wel belangrijk te beseffen dat fouten overal kunnen liggen. Zowel bij de fabrikant als bij de rand-apparatuur. Je wil niet weten hoeveel netwerken ik uiteindelijk heb moeten fixen om een streaming-probleem op te lossen. En dat terwijl iedereen natuurlijk zegt dat het aan de streamer ligt… Want die kwam erbij en ineens werkte niets meer. Tsja…

    • Ik heb ook en Hegel h360, ik vind echter het digitale deel wat achterblijven bij de versterker functie. Ik speel met een Aurender en Mytek combinatie via de gebalanceerde ingang naar de Hegel. Dit is toch wel beter dan de Aurender naar de USB ingang of de streaming functie van de Hegel. Hegel heeft dus wel gelijk wanneer ze zeggen dat de streaming functie van hun h360 niet op hetzelfde niveau zit als de versterker. Het is echter wel vreemd, ik zou dan zeggen sloop het eruit en biedt de versterker goedkoper aan, of geef de consument de keuze.

    • Hoogmoed komt voor de val. Apple is ook verkeerd bezig, dom dat men de accu laat vervangen. Heeft niemand door dat een update ervoor gezorgd heeft, dat de oudere generatie iPhone’s trager is met internet. Na jouw reactie, wordt mijn upgrade beslist geen Hegel. De Altair Auralic is goedkoper omdat deze uit China komt, door het arbeidsloon kost High-End daar minder. Maar vindt het weer minder, dat er geen app is voor Android, hopelijk is deze straks in de Play Store. Vindt het belangrijk dat de streamer XLR uitgangen heeft, want mijn volgende upgrade wordt aangesloten op professionele actieve boxen, deze kunnen nooit minder klinken dan high-end voor thuis. Het wordt tijd dat fabrikanten de professionele apparatuur, zoals die van Genelec en Adam laat testen door alpha-audio, dan wordt dit waarschijnlijk de standaard voor de audiofiel.

        • Beide zijn heel goed presterende streaming bridges. Bij een A-B vergelijk zijn er klankmatige verschillen, maar die zijn niet levensgroot. De functionaliteit is een belangrijkere factor in de keuze.

          De Aurender ondersteunt MQA, de Bryston niet. De Aurender heeft een hele goede app, maar werkt alleen met een iPad. De Bryston is weer met elke webbrowser te bedienen. De Bryston heeft bovendien een compleet arsenaal aan digitale uitgangen. De Aurender is hier weer wat bescheidener in.

          • Op alle vlakken. Detaillering, stereobeeld, lucht, balans… Maar dat is logisch, gezien de componenten die gebruikt zijn – met name in de voeding – en de prijs die ze ervoor vragen (vanwege de duurdere componenten).

          • De Node 2 is een uitstekende streamer, maar de Aurender wint op alle vlakken van de Bluesound. Vooral het geluidsbeeld van de Aurender in veel beter. De N100H klinkt ruimtelijker, heeft meer geluidsdiepte, een betere transparantie, een betere focus, betere detaillering en een betere controle in het laag. Het verschil tussen hifi en highend. Dus heb je een set waarin je deze verschillen zult horen en je hebt een DAC die deze verschillen laat horen, dan is de Aurender een hele goede keuze.

          • Lastige. Ik heb de H360 zelf nooit gereviewd. Ik kan hier dus met de beste wil van de wereld geen uitspraken over doen. Vele collega-platformen zijn echter zeer spreken over de interne DAC van de H360. Maar welke dit is? Geen idee.

      • Hallo Harro,

        Uit jouw reactie begrijp ik dat er een externe streamer op een analoge en digitale ingang is aangesloten. Mijn beredenering is dat bij het aansluiten op de analoge ingang het geluid dat afkomstig is van de streamer onveranderd wordt weergegeven door de versterker en dat er bij het aansluiten op een digitale ingang de dac van de Hegel het geluid bepaald.

        Klopt mijn beredenering en is het daardoor zo dat door deze manier van testen je hebt beoordeeld of de dac van streamer of de dac van de Hegel een mooier geluidsbeeld geeft?

    • Nou nee, eigenlijk niet. Dit is voor ieder zelf te bepalen. Het zijn drie totaal verschillende machines die uitblinken op specifieke gebieden. De een kan functioneel wat meer, de ander wat minder. En juist hier ligt voor de potentiële koper de beslissende factor. Een overeenkomst: ze hebben allemaal een ingebouwde eindversterker en presteren op hoog niveau. Dus kies wat bij je past en leef daarna lang en gelukkig samen.

      • Beste Harro, iedereen kan natuurlijk zijn eigen winnaar kiezen, maar de kans op verliezen is dan vrijwel gelijk. Nu begrijp ik wel dat je commercieel gezien geen koopadvies mag geven, maar een wat meer consistente visie over de pro- en contra’s lijken me wel in het testgebied liggen. Zo vind ik de MQA benadering via de Auralic ook wat kort door de bocht, een vergelijk tussen de ‘echte’ MQA conversie versus de oplossing van Auralic lijkt me in ieder geval klankmatig wel te zijn onderscheiden en dus te beschrijven. Helaas mis ik dat nu wel. Beiden werken met een serie filters en upsampeling technieken, wellicht dat de non-deblurring methode van Auralic per saldo te prefereren is… Gezien het tempo waarmee Qobuz met hi-res (studio) versies op basis van DXD uitkomt vind ik superieur. In Nederland hoef je je over bandbreedte niet snel zorgen te maken… Maar een analyse over techniek en resultaten lijk me bijzonder interessant! En dan natuurlijk: hoe klinkt het ;)! En… ik blijf erg gecharmeerd van de Lightning DS App en het Tesla platform, ondanks de Conductor App van de Aurender…, die probleemloos werkt, maar qua uiterlijk toch iets weg heeft van bruine bonen soep!

×