Multitest streamers: NAIM, Aurender en Lumin

Prijs: € 4000 - 6000

Opening streamertest alpha audio

Implementatie is key

Inhoud

Even een paar mythes ontkrachten. In het aankoopproces wordt vaak in de eerste plaats gekeken naar de geïmplementeerde DAC. Is deze niet van bijvoorbeeld ESS of AKM, dan valt deze bij sommigen toch al snel af. Heeft deze wel een dergelijke geliefde DAC, dan kiezen we uiteraard voor de beste bitdiepte en de hoogst mogelijke de samplingfrequentie omdat de speler dan automatisch het beste zal presteren. Niet?

Nee. Dit is echt complete onzin. Het gaat er niet zozeer om welke DAC wordt gebruikt, maar meer hoe deze is geïmplementeerd. Zo kan een met een 24/196 high-end DAC uitgeruste speler significant beter klinken dan een speler met een high-spec 32/384 DAC. Zelfs bij de weergave van DSD. DSD over PCM (DoP) in dit geval.

Bibliotheekbeheer

Er zijn bovendien verschillende manieren waarop de verschillende fabrikanten omgaan met uw digitale bibliotheek. Waar de goedkopere streamers dankbaar gebruik maken van de DLNA/UPnP methodiek en de indexeringstabel van bijvoorbeeld de NAS, vertrouwen de duurdere spelers liever op een eigen manier van indexeren en data overdracht. Nu wil het niet automatisch zeggen dat duurdere spelers geen gebruik maken van DLNA/UPnP. De manier van implementatie van DLNA/UPnP is namelijk een niet te onderschatten factor.

Tot slot zijn er fabrikanten die een mogelijkheid hebben een interne harddisk te kunnen plaatsen. Hierbij wordt de muziek data direct en zonder tussenkomst van het netwerk afgespeeld. Digitaal is digitaal en hierbij hoor je geen verschil zou u denken? Nee, ook hier zijn er klankmatig grote verschillen waarneembaar tussen het streamen via het netwerk en via de interne harddisk.

Drie spelers

Voor deze multitest hebben we hierom een drietal high-end streamers aangevraagd die elk op een geheel eigen manier omgaan met de bits en de bytes. Laten we ze even voorstellen.

Als eerste streamer ontvangen we de Aurender A10. Dit is een splinternieuwe speler van Aurender en dit is de eerste audiostreamer van deze fabrikant met een geïntegreerde DAC. Blijkbaar is deze nieuweling voor menig concurrent een beduchte tegenstander, want zodra we communiceren dat deze speler meedoet in deze multitest zwijgen enkele gevestigde merken in alle toonaarden.

Gelukkig zijn onze vrienden van Latham Audio niet angstig van aard en sturen ons, ondanks het ondertussen al een licht gedateerde speler betreft, de veel geprezen Naim NDX als tweede streamer in deze multitest toe. Tot slot ontvangen we de Lumin T1. Dit betreft een goedkopere versie, maar technisch grotendeels vergelijkbare variant van de Lumin A1. Kortom drie high-end streamers die behoorlijk aan elkaar gewaagd zullen zijn.

Testmethode

Als referentie gebruiken wij een van de streaming/DAC combinaties waar wij eerder in 2016 in positieve zin door werden verrast; de Bryston BDA3 DAC en de BDP2 Digital Player. Wij hebben de BDA3 DAC onlangs zelfs bekroond met een Alpha-Approved award voor de meest transparante en neutrale DAC in zijn klasse. Een prima referentie vinden we.

De set

Voorversterking: Bryston BP26 met MPS2 voeding
Eindversterking: Bryston 4B3
CD speler: Marantz PMD-331 en Marantz CD6000OSE
Audio streamer: Bryston BDP2 Digital Player met IAD upgrade
DAC: Bryston BDA3
Speakers: Usher MD2 Beryllium Series
Bekabeling: Van de Hul D102MK3 (single ended)
Van de Hul D102MK3 (balanced)
MIT Terminator 2 (bi-wire)
NAS Synology DS411
 
 

Winkels met Aurender

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Borneolaan 25
1217GX Hilversum, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL

Winkels met Naim

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Spoorstraat 18
7491 CK Delden, Overijssel, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

45 reacties

  1. Dit ligt wel iets genuanceerder. Los van de genoemde gemak aspecten heb ik met anderen zeer intensieve luister vergelijkingen gedaan alvorens ik overging van CD speler naar streamer. Wij hebben geconcludeerd dat het break even point op kwaliteit rond de € 2.500 ligt. Vanaf dat budget ontlopen streaming en CD elkaar niet meer. Wel even uitgaan van een Accurate rip. Onder dit bedrag zitten wonderschone uitzonderingen. Boven dit bedrag nemen de investeringen veel meer toe dan de hoorbare meerwaarde. conclusie: beiden is gewoon nog steeds heel goed, maar streaming biedt gewoon veel meer toegankelijke functionaliteit. Gemak dient de mens.

 1. Beste Alpha Audio,

  alweer een heel heldere en bruikbare review van een ‘hot’ product segment. Een hoop muziekliefhebbers, waaronder ikzelf, overwegen de aankoop van een ‘serieuze’ streamer als volwaardige muziekbron. Mijn streamer evolutie is van Logitech squeezebox -> mac mini -> bluesound vault 2 (dig out) geëvolueerd, en wil graag opnieuw upgraden.
  Tot op heden was de Bryston bdp-2 mijn (en jullie) favoriet.
  Uit jullie lovende commentaar op de Aurender kon ik echter niet opmaken of deze de Bryston bdp-2/bda-3 combo verdrijft als jullie referentie/favoriet?

  Muzikale groeten

  1. Hallo Geert,

   De Bryston BDA3/BDP2 combi hebben wij inderdaad als referentie verkozen. Dit omdat deze combi erg neutraal en transparant is. Ze laten bovendien elk verschil en zwakke schakel in de keten horen. Voor review doeleinden is dit fijn. Wanneer ik, als het prijsverschil er niet toe zou doen, zou moeten kiezen tussen beide Brystons en de A10 dan vind ik dit moeilijk om te beantwoorden. Deze vraag is me deze week namelijk ook door de hoofdredactie gesteld.

   Voor ons is het belangrijk dat we de DAC kunnen gebruiken met zoveel mogelijk digitale bronnen. De BDA3 kan overweg met zo ongeveer alle muziekformaten (met uitzondering van MQA) en de BDA3 staat elke digitale connectie toe. De BDP2 heeft een fijne bediening waarbij we niet telkens naar een telefoon of tablet hoeven te grijpen, maar is weer wat lastiger te integreren in het netwerk.

   De Aurender zou wellicht mijn keuze zijn als ik deze zou aanschaffen voor privé doeleinden. De Aurender heeft net even een beetje meer rust in de weergave en de klank is wat meer warm-neutraal ten opzichte van de koel-neutrale klank van de Brystons. De Aurender heeft af-fabriek een interne harddisk voor muziekopslag en ondersteunt binnenkort MQA. Zelf heb ik het verschil tussen MQA en normaal formaat meermaals A-B beluisterd en vind het verschil dusdanig groot dat ik er best in zou willen investeren.

   Mijn hoofdredacteur heb ik eerder deze week een antwoord schuldig moeten blijven. Ik kan namelijk niet kiezen. Beiden spelen namelijk op zeer hoog niveau. Wanneer ik u zou mogen adviseren dan raad ik aan om beide spelers met eigen oren te beluisteren en eens uitgebreid met de interface van beide oplossingen te spelen. Succes!

 2. Het zullen ongetwijfeld mooie spelers zijn die functioneel en klankmatig weer beter zullen presteren dan spelers van jaren terug. Maar de suggestie dat MQA en DSD reden zouden moeten vormen om een van deze spelers te kopen, betwijfel ik. Via software kun je DSD nl. prima afspelen, of zonodig eerst converteren naar PCM. Voorts, en veel belangrijker dan de DSD hype, is MQA een end-to-end proces, en volgens mij beschikken deze spelers niet over de laatst zogenaamde ‘un-folding’ functionaliteit. Volgens mij is het dus beter om nog even te wachten, want er zijn nog maar enkele MQA-apparaten op de markt.

 3. Beste Jaapie,

  trial en error heeft niks met persoonlijke smaak te maken. Dat is iets wat jij en anderen geloven. Omdat de kabels die jij gebruikt ook hun eigenschappen bezitten en daarmee geef jij de set een andere klank en geluidsbeeld. AJ is een hele aardig man, jaren gingen we samen altijd een rondje Veldhoven maken op de dealer dag. Maar zijn kabels zijn op eigenschappen incompleet en vullen daar naast bepaalde onderdelen van geluid niet optimaal in. Daarmee sta je voor je begint al op een grote achterstand. Het geen waar jij naar luistert zijn alle eigenschappen van alle onderdelen samen en de akoestiek. Maar wanneer jij niet weet waarom de klank en stage is wat je hoort doe je aan audiogambling. Dat is nu eenmaal het nadeel van trial en error. Ik heb de afgelopen 2 jaar met veel mensen uit het vak gesproken, niemand durfde en kon uiteindelijk vrtellen dat trial en error wel effectief is. Daarom moet je juist instaat zijn om alle eigenschappen per individueel onderdeel exact weten zodat je begrijpt waarom de klank en stage is wat je hoort. Op deze manier is de test niks zeggend. Omdat je op deze manier nooit alle eigenschappen en talenten kun t bereiken en toepassen. Hiermee is de test die je gedaan hebt ineffectief. Omdat je veel meer uit een bron kunt halen wanneer je exact weet wat het DNA is en welke eigenschappen die bron bezit. Op de trail en error manier kun je altijd maar een klein deel van de werkelijke kwaliteit bereiken. Wij kunnen dat bewijzen op feiten. Dat zul je binnenkort zelf lezen en dan zul je leren begrijpen waarom trial en error zo ineffectief is. En dat dit de belangrijkste reden si waarom vele sets niet optimaal presteren.

  1. Gelukkig bepaal ik nog altijd zelf wat ik mooi vind en wat niet.
   Jaap en co geven mij een aardig beeld wat er allemaal mogelijk is in de audio hobby.
   Wat er in huis komt laat ik echter alleen afhangen van mijn eigen oren.

 4. Wat ik jammer vind en wat zeker genoemd moet worden is dat bij de Naim alleen USB in 32 fat formaat wordt ondersteund!! Dit vind ik persoonlijk erg achterhaald en tevens snap ik niet dat de Naim alleen maar een USB ingang aan de voorkant heeft. Over de andere apparaten kan ik mee praten deze heb ik nog niet zelf getest, maar Naim veel meteen af, ondanks dat het zeker goed klinkt.

   1. Klopt maar ik wil geen NAS, ik wil en met mij wellicht meerdere, geen NAS die herrie maakt in mijn kamer waar ik ook muziek draai. (Bedraad en draadloos netwerk in mijn huis zijn bijna onmogelijk, dus NAS zou dan naast de stereo moeten staan). En waarom een extra schakel tussen mijn muziek en de streamer, hoe directer hoe beter s altijd mijn meening?? Waar het mij omgaat overigens in dit stuk wordt er niet ingegaan op de beperkte mogelijkheid die je via deze usb ingang hebt. Tegenwoordig is het hebben van een 128GB usb niet zo gek en boven de 16GB wordt al niet meer geaccepteerd door deze Naim.

    1. Dag Remco,

     Er zijn talloze stille NAS-systemen. Dus herrie hoeft het niet te maken. En het maakt geen **** uit of de NAS over een paar schakels – swtiches – heen gaat. Dat is echt een fabeltje. Als je gewoon een degelijke switch en degelijke kabel gebruikt, is er géén verlies op een netwerk. Wifi is een ander verhaal. Maar goed: er staat heel veel op Alpha over netwerken. De zoekfunctie biedt genoeg resultaat, zou ik zeggen.

     Wij testen streamers primair als streamer. Als je met usb wilt spelen, zijn er andere opties. Daar zijn deze spelers eigenlijk niet voor gemaakt. Lees: het zou zonde zijn als je deze spelers alleen als usb-brug zou gebruiken.

     1. Ben zeer benieuwd waar ik dan mee moet “spelen”? USB is zeer normale optie om muziek mee af te spelen, tenminste vind ik. Het wellicht bekende merk Oppo heeft ook meerdere (de mijne 3) usb ingangen op de mediaspeler (103eu). Dus wat betekent “primair als streamer”? Via de usb wordt de muziek toch ook geleverd met zelfs de korste weg naar het apparaat? Waarom zou het zonde zijn om deze spellers als USB brug te gebruiken? Deze apparaten zijn toch zo goed in het weergeven van geluid waarom dan niet USB harddisks gebruiken? Kijk tevens naar de Bryston streamer (BDP-2) deze heeft zelfs 6 usb ingangen en wordt op deze site als zeer goed angeschreven (De BDP-2 is klankmatig nog steeds heer en meester als het gaat om neutraliteit, openheid en realisme.)

      1. Dag Remco,

       Wat ik bedoel met primair ‘streamer’ is dat de focus ligt op het afspelen via het netwerk. Zowel vanaf een NAS als vanaf internet via diverse services. De fabrikanten hebben veel geld gestopt in het zo goed mogelijk laten functioneren van deze netwerkfunctionaliteit. En daar betaal je voor. Als je als gebruiker dan alleen via usb speelt, zou ik dat zonde van het geld vinden.
       En ja: de Bryston is een erg goede speler. Klankmatig perfect. Maar het netwerkdeel is ronduit dramatisch geregeld. Het klintk goed, maar het opzetten – aansluiten – van de speler op het netwerk is gewoon erg complex. USB is daar een prima optie…

 5. Inderdaad een mooie test met apparaten die ergens in mijn achterhoofd kandidaten zijn voor de vervanging van mijn Linn Akurate DS. Heb de Aurender zien staan op de laatste X-fi show maar niet gehoord. Spreekt me ontzettend aan. Lumin ken ik niet. Naïm uiteraard de gevestigde orde. Binnenkort eens gaan luisteren. Goed gedaan Alpha-Audio.

   1. Beste Truesound, of kan ik beter Audiofacts zeggen?

    Het is op Alpha niet toegestaan als dealer reclame te maken voor je eigen producten. Ik heb daarom je eerdere reactie verwijderd, omdat deze zonder enige onderbouwing in de richting van Lumin stuurt. Wij hebben deze drie spelers zonder enige belangen naast elkaar getest. De uitkomst staat in de review. Iemand kan het daar mee eens zijn of niet. En met een gedegen onderbouwing mag iemand zijn mening op Alpha zetten. Dealers hebben echter een direct belang en daarom filteren wij wél op reactie van dealers die reclame maken voor hun eigen assortiment.

    Ik hoop dat je deze manier van werken begrijpt en respecteert.

    Vriendelijke groet,

    Jaap

    1. Natuurlijk begrijp ik dat. Neemt niet weg dat er los van het persoonlijke aspecten t.a.v. geluid niet in jullie testen staan. Jullie zouden je eens moeten gaan focussen op hoe stemmen en instrumenten in het echt werkelijk klinken en hoe ze worden afgebeeld. Omdat je dan vanuit een andere kant audio veel realistischer en nauwkeuriger kunt uitleggen en begrijpen. Ook zou ik jullie willen adviseren je eens op de menselijke emotie te gaan richten. Omdat je dan audio ook beter zult begrijpen. Diversiteit in klank heeft niks te maken met smaak. Het is feitelijk aspect waardoor emotie bij de mens ervaren kan worden. Jullie werken vanuit trial en error. Je mag mij de onderbouwing gaan uitleggen van trial en error. Ik ben heel erg benieuwd.

     1. Beste,

      Ik moet eerlijk zeggen dat ik je toon als erg belerend ervaar. We hebben een team met (zeer) ervaren testers en zelfs muzikanten. Ikzelf heb acht jaar akoestisch gitaar gespeeld en ga regelmatig naar concerten. Yung is muzikant, Harro heeft een vleugel, gitaar en basgitaar staan. Kortom: referentie genoeg. Dat noemen we nooit, omdat we het niet nodig vinden dat aan te halen. Onze lezers kennen ons en weten hoe we testen.

      Menselijke emotie aanhalen is het vaagste wat je kan doen in een review. Die emotie is namelijk voor iedereen anders. Klankkleur, transparantie en concrete zaken noemen zorgt ervoor dat onze lezers zaken kunnen plaatsen.

      Laten we dit verder als afgerond beschouwen. Ik voel namelijk niet de drang hier verder nog op in te gaan.

      1. Laat ik als vaste lezer van deze site iets zeggen wat het team van Alpha Audio natuurlijk niet over zichzelf zal zeggen: het is een zeer bekwaam, integer en deskundig team. Ik ken Alpha Audio als een zeer deskundige site als het om highend audio gaat. De informatie en de testen raken vrijwel altijd de kern. Daar moet de lezer dan zelf zijn conclusies uit trekken.

       Ook nu weer de beoordeling over een leverancier die ongepast zijn “handel” wil aanprijzen. Het is niet alleen belerend, maar ook zeer ongepast. Terecht dat hier door het Alpha Audio zo op wordt gereageerd.

    2. Ik zal je wanneer er tijd jouw een keer uitnodigen zodat ik je diversiteit kan laten ervaren en wat het doet met jouw emotie. En dat de meeste streamers helaas geen diversiteit in klank hebben. Ook dat kun je kinderlijk eenvoudig aantonen en laten horen. Ook dat staat volledig los van iedere vorm van smaak. Omdat de menselijke emotie bij iedereen grotendeels op dezelfde manier werkt.

     1. Ik ben niet altijd gelukkig met Alpha Audio.
      Ik vind de subjectiviteit vaak te sterk prevaleren.
      Maar als ik dit lees

      “Ook zou ik jullie willen adviseren je eens op de menselijke emotie te gaan richten. Omdat je dan audio ook beter zult begrijpen. Diversiteit in klank heeft niks te maken met smaak. Het is feitelijk aspect waardoor emotie bij de mens ervaren kan worden.”

      dan weet ik dat het nog een stuk erger kan.
      Dunning-Kruger in het kwadraat

      1. Wat ik daar mee bedoel is dat je je inleest waardoor mensen emotie ervaren tijdens het luisteren van muziek. Omdat je dan begrijpt waarom de ene set je wel raakt en de andere niet. Het is geen hogere wiskunde.

      2. No worries over de subjectieve insteek. Er komt een Prism dScope of Audio Precision APx aan. Weet echter dat die apparaten een kapitaal kosten. Was / is dus even sparen.

       Daarnaast: alles op Alpha is gratis voor de lezer. Ook als we dit soort investeringen doen.

      3. Ja. Jouw lezers moeten dus blij zijn dat het gratis is, Jaap?

       Steek gewoon tijd in het verbeteren van de layout, recensies en al helemaal de snelheid van deze site. Die meetapparatuur is totaal niet boeiend. Hoeveel % van jouw lezers zal enige technische kennis hebben?

      4. Beste Marcel,

       De snelheid van de website lijkt me prima op orde met een gemiddelde laadtijd van 1,5 seconde. We hebben bijzonder veel beeldmateriaal, dus dat kan zwaar zijn op een wat tragere lijn. Om die reden draaien we op een zeer zware server mét Cloudflare pro er nog achter als CDN. Layout is een kwestie van smaak. Maar tips zijn welkom. Ook tips rondom recensies zijn altijd welkom.

       Verder: ja, ik denk dat lezers best blij mogen zijn dat het gratis is. In deze wereld geldt toch nog: voor niets gaat de zon op. Het kost klauwen met geld om een platform draaiend te houden. Maar dit is off topic. Als je graag toelichting wilt, kan / mag je altijd een draadje openen op het forum, of bellen.

       Laadtijd

      5. Uniek dat A-A site gratis is!

       Metingen en wat dieper duiken in de techniek onderscheidt A-A van andere audio sites. Voor oppervlakkige resencies zijn er m.i. genoeg andere bronnen.
       In Nederland missen we helaas vaak de interesse en het geduld om wat verder in materie te verdiepen.

 6. Hallo

  Mooie review. Niet teveel producten in één keer zodat je goed het overzicht behoudt. Duidelijke info over de klankkleur. Ik vind de benaming aan de frisse of warme kant van neutraal bijzonder goed gekozen. Lees je nu ook vaker. Zo heb je echt een soort ankerpunt voor de sound.

  Prijs is relatief. Een mooie koersfiets, een prachttelevisie, een oldtimer,… Elke hobby, passie of verzameling kost geld. Hoeveel je er aan besteedt ligt aan jezelf en je fondsen natuurlijk.

  Als je dagelijks uren naar muziek luistert en dit je enige passie is, dan mag het wel wat kosten. Maar rustig upgraden is het beste. Telkens verbeteren en uitkijken naar het volgende is super leuk. Dit is met alles zo.

  Ook voor mij zijn deze spullen nog te duur maar wat niet is kan nog komen. Ik lees graag over de duurdere producten en dan droom ik dat ik ze bezit. Ach, zolang we kunnen dromen…

  Groeten

  Geoffrey

 7. Leuk verhaal, maar ik ben het wel met lfih eens, wie kan nu een streamer van 5000 euro betalen?

  Zijn er tips voor vervanging van mijn Squeezebox Touch (met brommeraccu van 6 V) icm met een NAD M2?

  Dus een streamer met een goede digitale uitgang, de kwaliteit van de DAC mag slecht zijn, die gebruik ik niet. Ik vind de NAD M50 prima bij mijn set passen, maar erg duur. Bluesound Node-2 is natuurlijk ook wat, maar misschien zijn er betere alternatieven, met alleen een digitale uitgang.

  Kom d’r maar in zou ik zeggen. Of een link naar een test (sorry, ik kan niet alles zelf bijhouden)?

  1. Hallo hallo allemaal,
   Ik ben ook benieuwd of iemand adviezen heeft voor een goede streamer voor de nad m2. Ik ben bezig om mijn “droom” high end set samen te stellen! Eerst de dali grand luidsprekers gekocht, vervolgens de nad m2. Luister nu nog via een oude sony cd speler (geluid is om depressief van te worden). Ik dacht zelf om te zoeken naar een nad m50 occasion, maar die zijn geloof ik moeilijk te vinden. Heeft iemand adviezen / tips? Merci!

    1. Hallo Jaap,

     Ik heb ondertussen de M50 ook in de woonkamer staan. Dus nu de NAD M2 & M50 met Dali Grand luidsprekers. Ik ben nog niet tevreden met mijn geluid.
     Soms is het oke, vaak is het gewoon niet goed genoeg. Nu woon ik in een oud huurhuis in een stedelijk gebied, met een stroomvoorziening uit het jaar nul. Kan een slechte stroomvoorziening zo’n impact op geluidskwaliteit hebben? Ik mis een 3 dimensionaal plaatje (breedte/diepte en het laag is me niet strak genoeg. Een aparte stroomgroep is niet mogelijk, maar ik lees nu veel over stroom regenerators….. Heb je tips, advies voor me? Bij voorbaat dank!

 8. Wat een geweldige test is dit weer. De resultaten bevestigen bij mij de indrukken en informatie die ik over deze drie top streamers heb. Naar mijn idee zijn ze allen hun geld dik waard. Ik ben nu nog meer benieuwd hoe de betere HTPC systemen (Audio aan Zee, S4H/Maijstro, 432 EVO, Antipodes, Innuos) zich staande houden in deze drie nu geteste streamers. Daarbij vermoed ik dat deze HTPC systemen onderling ook weinig verschillen van elkaar. Maar vooral ben ik zeer benieuwd naar de klankmatige verschillen tussen de A10 en een heel goede HTPC streamer. Zelf denk ik dat de verschillen subtiel en flinterdun zijn.

 9. Heb de Aurender a10 beluisterd bij Lexicom multimedia in Leidschendam op Bowers 800 d3 .
  Wat een prachtige machine en vergelijk hem met een Ps audio
  Zeldzaam mooi
  Ben het helemaal eens met jullie test

 10. Mooie review!
  Sinds enkele weken heb ik ook de A10 streamer in mijn set staan. Ik kan alleen maar zeggen dat de geluidkwaliteit indrukwekkend is! Nog dagelijks hoor ik weer details die ik nooit eerder had gehoord. Voor mij de beste aankoop in de set.

 11. Streamers van 4000 tot 6000 euro laten we eerlijk zijn wie kan en wil dat nou betalen voor apparaat wat niet meer kan dan een Google chromecast

Geef een reactie