Multitest streamers: NAIM, Aurender en Lumin

Prijs: € 4000 - 6000

Opening streamertest alpha audio

Aurender A10

Aurender, van oorsprong Widealab, behoort evenals de eerder besproken Lumin tot een van de jongere merken in high-end audioland. Van de importeur More Music ontvangen we de splinternieuwe Aurender A10. Een nieuwkomer gebaseerd op de Aurender N100, maar aangevuld met een eigen interne DAC, een 4TB harddisk en een voorversterker.

Al bij ontvangst krijgen we direct een hele gedegen indruk van de Aurender. De A10 is chique verpakt in een zachte elastische hoes om de unit te beschermen voor krassen tijden het transport. Na het uitpakken van de 10 kilogram (!) zware unit valt het ons op dat de Aurender mooi is vormgegeven en werkelijk prachtig is afgewerkt. Wij hebben de zilveren variant ontvangen, maar deze is eveneens in het zwart verkrijgbaar. Het oppervlak van beide versies zijn mat gepareld en hebben hiermee de trendy ‘Californische’ uitstraling. Ja, van dat bedrijf die ook die populaire telefoons en tablets maakt. Design is heel persoonlijk, maar wij vinden het in elk geval geslaagd.

Strak onder de kap

Intern is de unit met evenveel zorg vormgegeven als de externe behuizing. Na het openschroeven van de zware aluminium deksel worden we toch echt even stil. Met ingehouden adem nemen we de tijd om de prachtige binnenzijde te bewonderen. Dit verdient op zich al een dikke pluim. Het is haast jammer dat er geen transparantie kap wordt meegeleverd voor de techneuten onder u.

Het (server) mainboard heeft een goed gefilterde lineaire voeding en is voorzien van een zwaar uitgevoerde trafo. De processor op het mainboard van de A10 wordt passief gekoeld door een zwaar aluminium koellichaam zodat de behuizing vrij blijft van bewegende delen met als doel eventuele trillingen te minimaliseren. Trillingen worden immers omgezet in (minimale) elektrische energiestroompjes en dit gaat ten koste van de klank. De opslag van systeem en cache wordt derhalve verzorgd door een SSD van 120 GB. Tenslotte levert Aurender de A10 standaard met een 4TB 2,5-inch harddisk uit. Deze is bedoeld om (een overgroot deel van) de dagelijkse muziekcollectie op te slaan.

Aurender heeft voor het linker en het rechter kanaal gekozen voor twee afzonderlijke AK4490 DAC’s van AKM. Deze high-end DSD en MQA gecertificeerde DAC’s hebben een bitbreedte van 32 bit en een maximale sampling frequentie van 768kHz. MQA wordt ten tijde van dit schrijven nog niet ondersteund, maar dit zal naar alle waarschijnlijkheid op korte termijn middels een firmware upgrade worden geactiveerd.

De fabrikant maakt in de A10 gebruik van een op eigen, op FPGA-gebaseerde re-clocking toe, waardoor jitter maximaal wordt gereduceerd. Het volledig dual-mono en symmetrisch opgebouwde en audiodeel wordt doormiddel van een dikke aluminiumwand afgescheiden van het mainboard. Dit om interferentie van hoogfrequente signalen en ruis tegen te gaan. Elk kanaal en het logic gedeelte hebben een eigen lineaire voeding en transformator. Veelal wordt er door fabrikanten gebruikgemaakt van een enkele ringkerntransformator met meerdere afzonderlijke windingen; een dergelijke opbouw met separate transformatoren als toegepast bij de Aurender A10 vinden we zelden tot nooit.

Functionaliteit

Dat de functioneel ontwerpers niet over een nacht ijs zijn gegaan merken we in alles. Werkelijk overal is over nagedacht. Aan de voorzijde vinden we een stand-by toets, een ruim en helder display, een viertal bedieningstoetsen en een draaiknop. Met de bedieningstoetsen kan de gebruiker zijn of haar playlist selecteren, de playlist starten of pauzeren en skippen naar een volgend of vorig nummer.

De draaiknop is bedoeld voor de volumeregeling en hiermee kan niet enkel het master volume van de Aurender worden geregeld, maar hiermee kan de Aurender A10 tevens als voorversterker worden ingezet. Ondanks de volumeregeling en versterkingstrap van zeer goede kwaliteit zijn, is het geen volwaardige voorversterker met inputkeuze en analoge ingangen. Nee, deze is meer bedoeld om er een set actieve speakers of een eindversterker op aan te sluiten indien u enkel wilt streamen met de A10. In ons geval hebben we de volumeregeling uitsluitend gebruikt om de muziek een tandje zachter te zetten in de nachtelijke luisteruurtjes. Met de af-fabriek meegeleverde remote. Top.

Deze esthetisch mooie remote is uit een blok aluminium gefreesd en heeft een satijnzachte geglasparelde finish. Waarschuwing is wel op zijn plaats. Het is een relatief zware remote en deze heeft welgeteld acht vlijmscherpe hoeken waardoor deze bij ‘afwijkend gebruik’ niet altijd even zijdezacht aanvoelt. We willen u niet op ideeën brengen, maar het zou prima dienst kunnen doen als doeltreffend slagwapen. Indien u de remote niet te vaak (op uw tenen) laat vallen, verwachten we dat u er veel gemak van ondervindt.

Achterzijde

Aurender A10

Aan de achterzijde is rechts de netspanningsaansluiting geplaatst hiernaast vinden we de powerswitch om de unit geheel van de netspanning af te schakelen. Hiernaast een tweetal USB poorten een RJ45 aansluiting voor een bekabeld netwerk. Vervolgens een USB audio uitgang om A10 op een externe DAC aan te sluiten en een optische digitale ingang. Met deze laatste kan de gebruiker bijvoorbeeld een cd-speler aansluiten en profiteren van de hoogwaardige DAC van de Aurender A10. Tenslotte vinden we twee single-ended (RCA) en gebalanceerde (XLR) aansluitingen voor het linker en rechter stereokanaal.

Op het gebied van ondersteuning kunnen we niet zeggen dat de fabrikant op haar lauweren rust. Met enige regelmaat pusht de fabrikant (op de achtergrond) namelijk een firmware update naar de speler. Tijdens de test hebben dan wel geen enkele fout in de firmware kunnen ontdekken, toch ontvingen we bijna dagelijks een automatische update. Waarschijnlijk hele kleine updates, maar dit geeft ons wel een goed beeld van de betrokkenheid van de fabrikant. Mocht er dan toch nog iets zijn waar de gebruiker tegenaan loopt of niet zelf uit komt, dan biedt Aurender naast ‘online hulp’ via de Aurender app twee jaar garantie op technische gebreken. Keurig.

Intuitief? App-soluut.

De Aurender A10 is beperkt te bedienen via de machine zelf. Deze is meer bedoeld om even snel een opgeslagen playlist op te starten en, indien gewenst, een slinger aan de volumeknop te geven. We hadden het mooi gevonden als de Aurender volledig via de unit zelf te bedienen was geweest. In een huis met kinderen is een iPad immers niet altijd beschikbaar of batterij-technisch operationeel. Misschien zou de fabrikant dit stukje aanvullende functionaliteit in de toekomst middels een firmware update kunnen activeren. Wie weet.

Apps worden steeds belangrijker voor de werking en dus in de beoordeling van de machine.

De IOS app van Aurender voor de iPad is een van de beste en meest functionele apps waarmee we hebben gewerkt. Helaas is de app niet platformbreed, gezien er geen app voor de iPhone beschikbaar is. Heeft u een Android telefoon, dan wordt hiervoor in de Play Store een eveneens gratis maar in functionaliteit beperkte app beschikbaar gesteld. Deze werkt, evenals de iPad app, feilloos en snel.

Internetradio

Aurender heeft (nog) geen ondersteuning voor v-Tuner internetradio. Nederland mag zich in de top 3 van internetradiolanden scharen, maar internetradio heeft nog niet overal ter wereld zijn intrede gedaan. De kwaliteit van dit medium laat bovendien vaak te wensen over.

Hierom is deze functionaliteit pas recentelijk geactiveerd. En dan uitsluitend voor internetradiostations die door de gebruiker zelf (doormiddel van een URL) worden toegevoegd. Gelukkig heeft de importeur al een begin gemaakt en voor de Benelux een aantal kwalitatief goede radiostations voor de gelukkige bezitters voorgeprogrammeerd. De importeur More Music doet letterlijk ‘More’ voor uw ‘Music’.

De Aurender heeft geen Roon ondersteunig en dat is bij Aurender ook niet nodig. De Aurender app biedt vrijwel dezelfde functionaliteit en is bovendien gratis. Of de muziek nu van de interne harddisk komt, vanaf de NAS wordt gestreamd, of dat deze afkomstig is van een commerciële streamingdienst als Tidal of Qobuz; alles wordt binnen de Aurender app gebundeld en is binnen een paar klikken te benaderen. Aurender heeft haar huiswerk heel goed gedaan.

Interne HDD

De Aurender A10 is ontworpen om af te spelen via de interne harddisk. Streamen via de mapstructuur van de NAS werkt ook prima, maar is in functionaliteit beperkt ten opzichte van het streamen via de interne harddisk. Tijdens A-B vergelijk merken we tevens op dat de geluidskwaliteit via de interne harddisk beter is dan via het netwerk. Er worden dan ook vele stappen in de digitale overdracht overgeslagen en de stream wordt bovendien eerst op de interne SSD gebufferd en hierna door de A10 opnieuw geklokt. Dit klankverschil is hoorbaar.

Gelukkig biedt de app simpele functionaliteit om favoriete albums middels een paar vinkjes over te zetten naar de interne harddisk van de A10. Voor dit alles hoeft u echt geen netwerkspecialist te zijn. Zelfs een digibeet kan direct met de Aurender aan de slag.

Aurender maakt het via de Media Manager desktop app ook mogelijk om de NAS zodanig te ‘herinrichten’ dat alle functionaliteit die via de interne harddisk wordt geboden, ook bij het afspelen via de NAS beschikbaar is. Bovendien wordt de datastroom vanaf de NAS na deze ‘herinrichting’ ook eerst op de interne SSD gebufferd als de stream wordt afgespeeld. Wanneer u deze Media Manager telkens gebruikt voor het ‘uploaden’ van nieuwe muziek worden alle voordelen automatisch verkregen.

Magie of excellente soundtuning?

Het hoge woord moet er uit. De Aurender A10 is echt een pareltje van een streamer. Niet enkel zijn looks, bouwwijze en functionaliteit zijn subliem. Al tijdens de eerste paar tracks wordt het ons duidelijk dat de Aurender A10 een hele speciale speler is. Deze A10 biedt de combinatie van digitale precisie met de warmte en tooncorrectheid van een hoogwaardige analoge bron. De fabrikant weet met de A10 precies de juiste balans te vinden; een heel knap stukje werk.

Hoewel de A10 geen specifiek eigen signatuur heeft of het geluidsbeeld ergens beïnvloed, is het klankverschil met andere bronnen in onze testomgeving groot. Bij het afspelen van Redbook formaat bestanden (16 bit en 44.1 kHz) zijn we geschokt hoe veel beter de A10 de tracks (die we zo goed dachten te kennen) weergeeft. We horen complete instrumentlijnen die we nooit eerder hebben gehoord.

De klank van de Aurender A10 kunnen we het best omschrijven als warm-neutraal en levendig. De A10 heeft net dat ‘sprankeltje’ dat zoveel bronnen – blijkbaar – lijken te missen. Met name in het stemgebied ‘spettert’ de A10 het spuug als het ware de luisterruimte in. In het hoog laat de Aurender A10 details en microdetails moeiteloos horen en nergens bespeuren we enige hardheid of ergens een scherp rafeltje.

De laagweergave is bij de A10 heel mooi in balans en heeft voldoende kracht en controle om een voelbare luchtverplaatsing tot stand te brengen. Sublaag loopt mooi door om lastige grondtonen weer te geven, maar mist hierbij een fractie van de dynamiek van de Naim NDX. Het totale geluidsbeeld is breed, diep en transparant. De plaatsing en focus zijn exact. De mate van emotie en betrokkenheid bij de muziek is fenomenaal. De muziek klinkt ruimtelijk en komt helemaal los van de speakers; het ‘is’ er gewoon.

Klankmatig benadert de Aurender A10 de realiteit griezelig goed. Wij luisteren hiervoor eerst naar akoestische instrumenten. Denk hierbij aan een piano; wellicht het moeilijkste instrument om natuurgetrouw weer te geven. En geef toe, niets is erger dan een instrument op ‘half’ of ‘dubbel’ formaat in een opname terug te horen. Behalve de ‘grootte’ van de piano zijn de aanzet (attack), de aanslag van het hamertje tegen de snaar, de tijdsduur van de aanslag (sustain) en de uitsterftijd (decay) heel belangrijk. Een instrument moet ook tijdens het streamen ‘nazingen’. Inclusief alle imperfecties zoals rammeltjes, rateltjes en kastresonanties die hierbij horen. Dit ‘maakt’ een specifiek instrument. De Aurender A10 heeft zoveel rust en transparantie dat zelfs deze imperfecties in de weergave hoorbaar worden. Mits de opname van goede kwaliteit is natuurlijk. En bij highres bestanden? Dan wordt alles zelfs nog een beetje beter.

Eindoordeel

De Aurender A10 is niet zomaar een goede audio streamer, dit is de best presterende audio streamer met ingebouwde DAC die op het moment van schrijven verkrijgbaar is. De advies verkoopprijs is met 5990 Euro misschien stevig, maar de Aurender A10 biedt alles dat een hifi liefhebber zich anno 2017 toewenst. De bediening via de IOS gebruikersinterface werkt voorbeeldig en daarnaast heeft de A10 de klank van een ‘Koreaanse’ nachtegaal.

Niet enkel binnen dit prijssegment, maar ook ver hierboven is de Aurender A10 de audio streamer van 2017. Niet voor niets heeft Alpha-Audio de Aurender A10 al in 2016 bekroond met een ‘Alpha-Audio – Approved’ onderscheiding.

Klank 5 (uit 5)
Functionaliteit 5 (uit 5)
Connectiviteit 3,5 (uit 5)
Prijs (5990 euro) 4 (uit 5)

Voors en tegens

Voor

Tegen

Realisme Stevige investering
Bouw Beperkte connectiviteit
Design Beperkte bediening op de unit zelf
4TB harde schijf Beschikbaarheid apps
Remote
 
 

Winkels met Aurender

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Borneolaan 25
1217GX Hilversum, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL

Winkels met Naim

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Spoorstraat 18
7491 CK Delden, Overijssel, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

45 reacties

  1. Dit ligt wel iets genuanceerder. Los van de genoemde gemak aspecten heb ik met anderen zeer intensieve luister vergelijkingen gedaan alvorens ik overging van CD speler naar streamer. Wij hebben geconcludeerd dat het break even point op kwaliteit rond de € 2.500 ligt. Vanaf dat budget ontlopen streaming en CD elkaar niet meer. Wel even uitgaan van een Accurate rip. Onder dit bedrag zitten wonderschone uitzonderingen. Boven dit bedrag nemen de investeringen veel meer toe dan de hoorbare meerwaarde. conclusie: beiden is gewoon nog steeds heel goed, maar streaming biedt gewoon veel meer toegankelijke functionaliteit. Gemak dient de mens.

 1. Beste Alpha Audio,

  alweer een heel heldere en bruikbare review van een ‘hot’ product segment. Een hoop muziekliefhebbers, waaronder ikzelf, overwegen de aankoop van een ‘serieuze’ streamer als volwaardige muziekbron. Mijn streamer evolutie is van Logitech squeezebox -> mac mini -> bluesound vault 2 (dig out) geëvolueerd, en wil graag opnieuw upgraden.
  Tot op heden was de Bryston bdp-2 mijn (en jullie) favoriet.
  Uit jullie lovende commentaar op de Aurender kon ik echter niet opmaken of deze de Bryston bdp-2/bda-3 combo verdrijft als jullie referentie/favoriet?

  Muzikale groeten

  1. Hallo Geert,

   De Bryston BDA3/BDP2 combi hebben wij inderdaad als referentie verkozen. Dit omdat deze combi erg neutraal en transparant is. Ze laten bovendien elk verschil en zwakke schakel in de keten horen. Voor review doeleinden is dit fijn. Wanneer ik, als het prijsverschil er niet toe zou doen, zou moeten kiezen tussen beide Brystons en de A10 dan vind ik dit moeilijk om te beantwoorden. Deze vraag is me deze week namelijk ook door de hoofdredactie gesteld.

   Voor ons is het belangrijk dat we de DAC kunnen gebruiken met zoveel mogelijk digitale bronnen. De BDA3 kan overweg met zo ongeveer alle muziekformaten (met uitzondering van MQA) en de BDA3 staat elke digitale connectie toe. De BDP2 heeft een fijne bediening waarbij we niet telkens naar een telefoon of tablet hoeven te grijpen, maar is weer wat lastiger te integreren in het netwerk.

   De Aurender zou wellicht mijn keuze zijn als ik deze zou aanschaffen voor privé doeleinden. De Aurender heeft net even een beetje meer rust in de weergave en de klank is wat meer warm-neutraal ten opzichte van de koel-neutrale klank van de Brystons. De Aurender heeft af-fabriek een interne harddisk voor muziekopslag en ondersteunt binnenkort MQA. Zelf heb ik het verschil tussen MQA en normaal formaat meermaals A-B beluisterd en vind het verschil dusdanig groot dat ik er best in zou willen investeren.

   Mijn hoofdredacteur heb ik eerder deze week een antwoord schuldig moeten blijven. Ik kan namelijk niet kiezen. Beiden spelen namelijk op zeer hoog niveau. Wanneer ik u zou mogen adviseren dan raad ik aan om beide spelers met eigen oren te beluisteren en eens uitgebreid met de interface van beide oplossingen te spelen. Succes!

 2. Het zullen ongetwijfeld mooie spelers zijn die functioneel en klankmatig weer beter zullen presteren dan spelers van jaren terug. Maar de suggestie dat MQA en DSD reden zouden moeten vormen om een van deze spelers te kopen, betwijfel ik. Via software kun je DSD nl. prima afspelen, of zonodig eerst converteren naar PCM. Voorts, en veel belangrijker dan de DSD hype, is MQA een end-to-end proces, en volgens mij beschikken deze spelers niet over de laatst zogenaamde ‘un-folding’ functionaliteit. Volgens mij is het dus beter om nog even te wachten, want er zijn nog maar enkele MQA-apparaten op de markt.

 3. Beste Jaapie,

  trial en error heeft niks met persoonlijke smaak te maken. Dat is iets wat jij en anderen geloven. Omdat de kabels die jij gebruikt ook hun eigenschappen bezitten en daarmee geef jij de set een andere klank en geluidsbeeld. AJ is een hele aardig man, jaren gingen we samen altijd een rondje Veldhoven maken op de dealer dag. Maar zijn kabels zijn op eigenschappen incompleet en vullen daar naast bepaalde onderdelen van geluid niet optimaal in. Daarmee sta je voor je begint al op een grote achterstand. Het geen waar jij naar luistert zijn alle eigenschappen van alle onderdelen samen en de akoestiek. Maar wanneer jij niet weet waarom de klank en stage is wat je hoort doe je aan audiogambling. Dat is nu eenmaal het nadeel van trial en error. Ik heb de afgelopen 2 jaar met veel mensen uit het vak gesproken, niemand durfde en kon uiteindelijk vrtellen dat trial en error wel effectief is. Daarom moet je juist instaat zijn om alle eigenschappen per individueel onderdeel exact weten zodat je begrijpt waarom de klank en stage is wat je hoort. Op deze manier is de test niks zeggend. Omdat je op deze manier nooit alle eigenschappen en talenten kun t bereiken en toepassen. Hiermee is de test die je gedaan hebt ineffectief. Omdat je veel meer uit een bron kunt halen wanneer je exact weet wat het DNA is en welke eigenschappen die bron bezit. Op de trail en error manier kun je altijd maar een klein deel van de werkelijke kwaliteit bereiken. Wij kunnen dat bewijzen op feiten. Dat zul je binnenkort zelf lezen en dan zul je leren begrijpen waarom trial en error zo ineffectief is. En dat dit de belangrijkste reden si waarom vele sets niet optimaal presteren.

  1. Gelukkig bepaal ik nog altijd zelf wat ik mooi vind en wat niet.
   Jaap en co geven mij een aardig beeld wat er allemaal mogelijk is in de audio hobby.
   Wat er in huis komt laat ik echter alleen afhangen van mijn eigen oren.

 4. Wat ik jammer vind en wat zeker genoemd moet worden is dat bij de Naim alleen USB in 32 fat formaat wordt ondersteund!! Dit vind ik persoonlijk erg achterhaald en tevens snap ik niet dat de Naim alleen maar een USB ingang aan de voorkant heeft. Over de andere apparaten kan ik mee praten deze heb ik nog niet zelf getest, maar Naim veel meteen af, ondanks dat het zeker goed klinkt.

   1. Klopt maar ik wil geen NAS, ik wil en met mij wellicht meerdere, geen NAS die herrie maakt in mijn kamer waar ik ook muziek draai. (Bedraad en draadloos netwerk in mijn huis zijn bijna onmogelijk, dus NAS zou dan naast de stereo moeten staan). En waarom een extra schakel tussen mijn muziek en de streamer, hoe directer hoe beter s altijd mijn meening?? Waar het mij omgaat overigens in dit stuk wordt er niet ingegaan op de beperkte mogelijkheid die je via deze usb ingang hebt. Tegenwoordig is het hebben van een 128GB usb niet zo gek en boven de 16GB wordt al niet meer geaccepteerd door deze Naim.

    1. Dag Remco,

     Er zijn talloze stille NAS-systemen. Dus herrie hoeft het niet te maken. En het maakt geen **** uit of de NAS over een paar schakels – swtiches – heen gaat. Dat is echt een fabeltje. Als je gewoon een degelijke switch en degelijke kabel gebruikt, is er géén verlies op een netwerk. Wifi is een ander verhaal. Maar goed: er staat heel veel op Alpha over netwerken. De zoekfunctie biedt genoeg resultaat, zou ik zeggen.

     Wij testen streamers primair als streamer. Als je met usb wilt spelen, zijn er andere opties. Daar zijn deze spelers eigenlijk niet voor gemaakt. Lees: het zou zonde zijn als je deze spelers alleen als usb-brug zou gebruiken.

     1. Ben zeer benieuwd waar ik dan mee moet “spelen”? USB is zeer normale optie om muziek mee af te spelen, tenminste vind ik. Het wellicht bekende merk Oppo heeft ook meerdere (de mijne 3) usb ingangen op de mediaspeler (103eu). Dus wat betekent “primair als streamer”? Via de usb wordt de muziek toch ook geleverd met zelfs de korste weg naar het apparaat? Waarom zou het zonde zijn om deze spellers als USB brug te gebruiken? Deze apparaten zijn toch zo goed in het weergeven van geluid waarom dan niet USB harddisks gebruiken? Kijk tevens naar de Bryston streamer (BDP-2) deze heeft zelfs 6 usb ingangen en wordt op deze site als zeer goed angeschreven (De BDP-2 is klankmatig nog steeds heer en meester als het gaat om neutraliteit, openheid en realisme.)

      1. Dag Remco,

       Wat ik bedoel met primair ‘streamer’ is dat de focus ligt op het afspelen via het netwerk. Zowel vanaf een NAS als vanaf internet via diverse services. De fabrikanten hebben veel geld gestopt in het zo goed mogelijk laten functioneren van deze netwerkfunctionaliteit. En daar betaal je voor. Als je als gebruiker dan alleen via usb speelt, zou ik dat zonde van het geld vinden.
       En ja: de Bryston is een erg goede speler. Klankmatig perfect. Maar het netwerkdeel is ronduit dramatisch geregeld. Het klintk goed, maar het opzetten – aansluiten – van de speler op het netwerk is gewoon erg complex. USB is daar een prima optie…

 5. Inderdaad een mooie test met apparaten die ergens in mijn achterhoofd kandidaten zijn voor de vervanging van mijn Linn Akurate DS. Heb de Aurender zien staan op de laatste X-fi show maar niet gehoord. Spreekt me ontzettend aan. Lumin ken ik niet. Naïm uiteraard de gevestigde orde. Binnenkort eens gaan luisteren. Goed gedaan Alpha-Audio.

   1. Beste Truesound, of kan ik beter Audiofacts zeggen?

    Het is op Alpha niet toegestaan als dealer reclame te maken voor je eigen producten. Ik heb daarom je eerdere reactie verwijderd, omdat deze zonder enige onderbouwing in de richting van Lumin stuurt. Wij hebben deze drie spelers zonder enige belangen naast elkaar getest. De uitkomst staat in de review. Iemand kan het daar mee eens zijn of niet. En met een gedegen onderbouwing mag iemand zijn mening op Alpha zetten. Dealers hebben echter een direct belang en daarom filteren wij wél op reactie van dealers die reclame maken voor hun eigen assortiment.

    Ik hoop dat je deze manier van werken begrijpt en respecteert.

    Vriendelijke groet,

    Jaap

    1. Natuurlijk begrijp ik dat. Neemt niet weg dat er los van het persoonlijke aspecten t.a.v. geluid niet in jullie testen staan. Jullie zouden je eens moeten gaan focussen op hoe stemmen en instrumenten in het echt werkelijk klinken en hoe ze worden afgebeeld. Omdat je dan vanuit een andere kant audio veel realistischer en nauwkeuriger kunt uitleggen en begrijpen. Ook zou ik jullie willen adviseren je eens op de menselijke emotie te gaan richten. Omdat je dan audio ook beter zult begrijpen. Diversiteit in klank heeft niks te maken met smaak. Het is feitelijk aspect waardoor emotie bij de mens ervaren kan worden. Jullie werken vanuit trial en error. Je mag mij de onderbouwing gaan uitleggen van trial en error. Ik ben heel erg benieuwd.

     1. Beste,

      Ik moet eerlijk zeggen dat ik je toon als erg belerend ervaar. We hebben een team met (zeer) ervaren testers en zelfs muzikanten. Ikzelf heb acht jaar akoestisch gitaar gespeeld en ga regelmatig naar concerten. Yung is muzikant, Harro heeft een vleugel, gitaar en basgitaar staan. Kortom: referentie genoeg. Dat noemen we nooit, omdat we het niet nodig vinden dat aan te halen. Onze lezers kennen ons en weten hoe we testen.

      Menselijke emotie aanhalen is het vaagste wat je kan doen in een review. Die emotie is namelijk voor iedereen anders. Klankkleur, transparantie en concrete zaken noemen zorgt ervoor dat onze lezers zaken kunnen plaatsen.

      Laten we dit verder als afgerond beschouwen. Ik voel namelijk niet de drang hier verder nog op in te gaan.

      1. Laat ik als vaste lezer van deze site iets zeggen wat het team van Alpha Audio natuurlijk niet over zichzelf zal zeggen: het is een zeer bekwaam, integer en deskundig team. Ik ken Alpha Audio als een zeer deskundige site als het om highend audio gaat. De informatie en de testen raken vrijwel altijd de kern. Daar moet de lezer dan zelf zijn conclusies uit trekken.

       Ook nu weer de beoordeling over een leverancier die ongepast zijn “handel” wil aanprijzen. Het is niet alleen belerend, maar ook zeer ongepast. Terecht dat hier door het Alpha Audio zo op wordt gereageerd.

    2. Ik zal je wanneer er tijd jouw een keer uitnodigen zodat ik je diversiteit kan laten ervaren en wat het doet met jouw emotie. En dat de meeste streamers helaas geen diversiteit in klank hebben. Ook dat kun je kinderlijk eenvoudig aantonen en laten horen. Ook dat staat volledig los van iedere vorm van smaak. Omdat de menselijke emotie bij iedereen grotendeels op dezelfde manier werkt.

     1. Ik ben niet altijd gelukkig met Alpha Audio.
      Ik vind de subjectiviteit vaak te sterk prevaleren.
      Maar als ik dit lees

      “Ook zou ik jullie willen adviseren je eens op de menselijke emotie te gaan richten. Omdat je dan audio ook beter zult begrijpen. Diversiteit in klank heeft niks te maken met smaak. Het is feitelijk aspect waardoor emotie bij de mens ervaren kan worden.”

      dan weet ik dat het nog een stuk erger kan.
      Dunning-Kruger in het kwadraat

      1. Wat ik daar mee bedoel is dat je je inleest waardoor mensen emotie ervaren tijdens het luisteren van muziek. Omdat je dan begrijpt waarom de ene set je wel raakt en de andere niet. Het is geen hogere wiskunde.

      2. No worries over de subjectieve insteek. Er komt een Prism dScope of Audio Precision APx aan. Weet echter dat die apparaten een kapitaal kosten. Was / is dus even sparen.

       Daarnaast: alles op Alpha is gratis voor de lezer. Ook als we dit soort investeringen doen.

      3. Ja. Jouw lezers moeten dus blij zijn dat het gratis is, Jaap?

       Steek gewoon tijd in het verbeteren van de layout, recensies en al helemaal de snelheid van deze site. Die meetapparatuur is totaal niet boeiend. Hoeveel % van jouw lezers zal enige technische kennis hebben?

      4. Beste Marcel,

       De snelheid van de website lijkt me prima op orde met een gemiddelde laadtijd van 1,5 seconde. We hebben bijzonder veel beeldmateriaal, dus dat kan zwaar zijn op een wat tragere lijn. Om die reden draaien we op een zeer zware server mét Cloudflare pro er nog achter als CDN. Layout is een kwestie van smaak. Maar tips zijn welkom. Ook tips rondom recensies zijn altijd welkom.

       Verder: ja, ik denk dat lezers best blij mogen zijn dat het gratis is. In deze wereld geldt toch nog: voor niets gaat de zon op. Het kost klauwen met geld om een platform draaiend te houden. Maar dit is off topic. Als je graag toelichting wilt, kan / mag je altijd een draadje openen op het forum, of bellen.

       Laadtijd

      5. Uniek dat A-A site gratis is!

       Metingen en wat dieper duiken in de techniek onderscheidt A-A van andere audio sites. Voor oppervlakkige resencies zijn er m.i. genoeg andere bronnen.
       In Nederland missen we helaas vaak de interesse en het geduld om wat verder in materie te verdiepen.

 6. Hallo

  Mooie review. Niet teveel producten in één keer zodat je goed het overzicht behoudt. Duidelijke info over de klankkleur. Ik vind de benaming aan de frisse of warme kant van neutraal bijzonder goed gekozen. Lees je nu ook vaker. Zo heb je echt een soort ankerpunt voor de sound.

  Prijs is relatief. Een mooie koersfiets, een prachttelevisie, een oldtimer,… Elke hobby, passie of verzameling kost geld. Hoeveel je er aan besteedt ligt aan jezelf en je fondsen natuurlijk.

  Als je dagelijks uren naar muziek luistert en dit je enige passie is, dan mag het wel wat kosten. Maar rustig upgraden is het beste. Telkens verbeteren en uitkijken naar het volgende is super leuk. Dit is met alles zo.

  Ook voor mij zijn deze spullen nog te duur maar wat niet is kan nog komen. Ik lees graag over de duurdere producten en dan droom ik dat ik ze bezit. Ach, zolang we kunnen dromen…

  Groeten

  Geoffrey

 7. Leuk verhaal, maar ik ben het wel met lfih eens, wie kan nu een streamer van 5000 euro betalen?

  Zijn er tips voor vervanging van mijn Squeezebox Touch (met brommeraccu van 6 V) icm met een NAD M2?

  Dus een streamer met een goede digitale uitgang, de kwaliteit van de DAC mag slecht zijn, die gebruik ik niet. Ik vind de NAD M50 prima bij mijn set passen, maar erg duur. Bluesound Node-2 is natuurlijk ook wat, maar misschien zijn er betere alternatieven, met alleen een digitale uitgang.

  Kom d’r maar in zou ik zeggen. Of een link naar een test (sorry, ik kan niet alles zelf bijhouden)?

  1. Hallo hallo allemaal,
   Ik ben ook benieuwd of iemand adviezen heeft voor een goede streamer voor de nad m2. Ik ben bezig om mijn “droom” high end set samen te stellen! Eerst de dali grand luidsprekers gekocht, vervolgens de nad m2. Luister nu nog via een oude sony cd speler (geluid is om depressief van te worden). Ik dacht zelf om te zoeken naar een nad m50 occasion, maar die zijn geloof ik moeilijk te vinden. Heeft iemand adviezen / tips? Merci!

    1. Hallo Jaap,

     Ik heb ondertussen de M50 ook in de woonkamer staan. Dus nu de NAD M2 & M50 met Dali Grand luidsprekers. Ik ben nog niet tevreden met mijn geluid.
     Soms is het oke, vaak is het gewoon niet goed genoeg. Nu woon ik in een oud huurhuis in een stedelijk gebied, met een stroomvoorziening uit het jaar nul. Kan een slechte stroomvoorziening zo’n impact op geluidskwaliteit hebben? Ik mis een 3 dimensionaal plaatje (breedte/diepte en het laag is me niet strak genoeg. Een aparte stroomgroep is niet mogelijk, maar ik lees nu veel over stroom regenerators….. Heb je tips, advies voor me? Bij voorbaat dank!

 8. Wat een geweldige test is dit weer. De resultaten bevestigen bij mij de indrukken en informatie die ik over deze drie top streamers heb. Naar mijn idee zijn ze allen hun geld dik waard. Ik ben nu nog meer benieuwd hoe de betere HTPC systemen (Audio aan Zee, S4H/Maijstro, 432 EVO, Antipodes, Innuos) zich staande houden in deze drie nu geteste streamers. Daarbij vermoed ik dat deze HTPC systemen onderling ook weinig verschillen van elkaar. Maar vooral ben ik zeer benieuwd naar de klankmatige verschillen tussen de A10 en een heel goede HTPC streamer. Zelf denk ik dat de verschillen subtiel en flinterdun zijn.

 9. Heb de Aurender a10 beluisterd bij Lexicom multimedia in Leidschendam op Bowers 800 d3 .
  Wat een prachtige machine en vergelijk hem met een Ps audio
  Zeldzaam mooi
  Ben het helemaal eens met jullie test

 10. Mooie review!
  Sinds enkele weken heb ik ook de A10 streamer in mijn set staan. Ik kan alleen maar zeggen dat de geluidkwaliteit indrukwekkend is! Nog dagelijks hoor ik weer details die ik nooit eerder had gehoord. Voor mij de beste aankoop in de set.

 11. Streamers van 4000 tot 6000 euro laten we eerlijk zijn wie kan en wil dat nou betalen voor apparaat wat niet meer kan dan een Google chromecast

Geef een reactie