Multitest – Streamers tot 1000 Euro – Mét bonus!

Streamer Shootout

Audiolab 7000N Play

We hebben een gloednieuw apparaat in deze line-up: de Audiolab 7000N is écht net op de markt. Het van origine Britse merk heeft flinke stappen gemaakt en komt nu ook met apparaten in het hogere segment. De 7000N is overigens erg betaalbaar met 649 Euro. Maar daar krijgt u wél heel wat voor terug.

De weergave

We horen direct dat in de afgelopen 7 jaar de digitale techniek flinke stappen heeft gemaakt. Ten opzichte van de Yamaha is het stereobeeld duidelijk groter en heeft meer diepte. De National steel gitaar van Chris Whitley krijgt meer definitie, de akoestische bas is herkenbaar als houtinstrument en de drummer is duidelijk achter de gitaar en stem van Whitley geplaatst. Het is een subtiele opname en de Audiolab laat dat horen.

Joan Osborne’s zang krijgt meer gewicht, de emotie in de tekst komt beter over. De elektrische gitaar klinkt puntiger en komt los van de linker speaker. Er is een duidelijk galm van de studioruimte hoorbaar. Je bent in de studio en de band van Joan Osborne staat live voor je te spelen.

In “Ain’t No Sunshine” van Bill Withers laat Audiolab horen dat ze duidelijk passen in de traditie van de Britse HiFi industrie: de ritmische drive van het nummer valt op en de violen worden warmer van klank dan met de bijzonder neutraal klinkende Yamaha. 200 Euro extra en een nieuwe generatie digitale techniek laat een grote stap horen ten opzichte van de Yamaha.

Het enige waar we terughoudendheid bij voelen is de keuze van Audiolab om aan te haken bij het DTS Play-Fi platform, in plaats van BluOs of Volumio. Het doet naar onze mening afbreuk aan het prachtige product dat Audiolab heeft gemaakt, want gebruik van Play-Fi is een frustrerende ervaring. Als iPhone of Mac gebruiker zou ik de 7000N overwegen als ik voornamelijk via Apple Music luister, want weinig andere streamers met DAC bieden zoveel kwaliteit en luisterplezier per euro. Audiolab heeft een naam hoog te houden dat ze veel kwaliteit bieden voor een aanvaardbare prijs en dat doen ze wederom.

Specificaties Audiolab 7000N

Prijs 649 Euro
DAC 9038Q2M
Outputs Coax, Optisch, RCA
Inputs Wifi, Ethernet
Airplay Ja
Anders DTS PlayFi
ROON Ja
Eigen app Ja + web interface
Voeding Intern
Geteste prijsklasse
Prijs Goedkoopste: €449
Prijs Duurste: €799
Eigenschappen
 • Merk en model: Yamaha WXC-50
 • Bouw: Netjes. Zeker gezien de prijs
 • Overall Indruk: Netjes en breed inzetbaar. Uitstekende prijs
 • Prijs: €449
 • Merk en model: Audiolab 7000N
 • Bouw: Keurig, sober
 • Overall Indruk: DTS PlayFi is niet fijn. Maar de klank is goed!
 • Prijs: €649
 • Merk en model: FIIO R7
 • Bouw: Erg fraai
 • Overall Indruk: Zeer flexibel product. Mooi gemaakt.
 • Prijs: €749
 • Merk en model: Volumio Primo
 • Bouw: Speels, netjes
 • Overall Indruk: Erg fijne streamer. Zeer betaalbaar en upgradable
 • Prijs: €799
 
 
 

Winkels met Audiolab

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Yamaha

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL

8 reacties

 1. Geen Node n130 ? was benieuwd naar de vergelijking. Of kun je daar iets over zeggen Jaap?

  Heb trouwens de node X besteld, hopelijk heeft hij de zelfde voeding, zodat ik de sBooster er aan kan hangen.

 2. EverSolo DMP-A6 deze hadden jullie ook kunnen testen.

  Ben zelf nog geintreseerd in de Rivo. Dus wacht nog even de review af.

  Het is de Rivo of de Holo… en anders meteen naar mijn einddoel Aavik S-180 🙂
  Heb nu de Rose150B. Maar die staat nu te koop omdat ik de DAC daarvan niet gebruik.

  1. Ik zou de Mano Ultra MK3 Farad super3 ook nog in je overweging meenemen. Ik heb hem nu bijna 2 weken in huis en ik ben echt onder de indruk van dit combo. Je kan de Farad voeding fijntunen via level 1 of 2 kabels. En het is een Nederlands product.

 3. Ik ben benieuwd naar de Rivo! Of de verbetering met enkel streamer en switch + aparte voeding ook zo groot is. Mijn DAC heeft helaas een interne voeding, valt niet te upgraden. Gelukkig zijn daar nog de powerconditioners. Een en/en verhaal wordt het dan niet.

  1. Dag Pieter. Ik ben bezig met de review uitschrijven van de Rivo. Om je vraag te beantwoorden: alleen de Rivo met een voeding upgrade maakt een groot verschil. Ik gebruik hier het woord ‘groot’ bewust.

   Wij, bij Alpha Audio, hebben de conclusie inmiddels getrokken dat het meest belangrijke element van de kwaliteit van een streamer de voeding is. Is die goed, dan is de streamer goed, tenzij ze echt heel erg beroerde componenten gekozen hebben voor de rest.

   Wacht even de review van de Rivo af, want niet alle digitale uitgangen zijn even goed namelijk.

Geef een reactie