Multitest – Streamers tot 1000 Euro – Mét bonus!

Streamer Shootout

Volumio Primo

In onze review  van de Primo waren we enthousiast over de geluidskwaliteit die de Primo biedt. In een direct vergelijk met de BlueSound Node2i is het resultaat met de Primo duidelijk beter. In deze stream is het een vergelijk met twee nieuwe streamers, die beide goedkoper zijn.

In de voorbereiding van de stream ontdekten we dat de geluidskwaliteit van de Primo met de eigen Volumio software anders is dan afspelen van dezelfde track via Roon. Nu weten we uit een eerdere livestream dat er hoorbare verschillen zijn tussen software.

In geval van de Primo is afspelen via Roon beter. We vermoeden dat dit komt omdat Roon op een externe PC het verwerken van de inkomende FLAC stream doet, waardoor de CPU van de computer in de Primo simpelweg minder belast wordt. Deze moet zowel de eigen Volumio software interface laten draaien als de inkomende muziekstroom verwerken. We hebben het niet getest, maar het is aannemelijk dat dit ook het geval is als je software gebruikt zoals Audirvana. We gebruiken Roon in de livestream.

De weergave

Bij de eerste klanken van Chris Whitley is al duidelijk dat de Primo iets extra brengt ten opzichte van de andere streamers in deze test. De muziek klinkt met meer urgentie, de soundstage is dieper. Wat opvalt is dat transients, dat is het geluid dat in een fractie van een seconde ontstaat als je bijvoorbeeld met en stok op een drum slaat, veel duidelijker en met meer gelaagdheid in de klank wordt weergegeven. Vooral in stemmen is er extra informatie die de Primo uit de opname weet te halen, waardoor het klinkt alsof iemand speciaal voor jou aan te zingen is.

De tekst die Joan Osborne zingt op “Crazy Baby” komt meer binnen, ze is een verhaal aan het vertellen. Het geluid van de elektrische gitaar in de solo huilt meer, alsof de gitarist de noten uit zijn gitaar trekt. De nagalm van de studioruimte is duidelijk hoorbaar. Het ademt nog meer het gevoel dat de track in één keer opgenomen is, zonder mix achteraf.

In “Ain’t No Sunshine” valt op dat er meer harmonische tonen hoorbaar zijn in de gitaar en in de violen.

De indruk wordt nogmaals bevestigd dat Volumio met deze Primo een kwaliteit aan de weergave van muziek weet mee te geven die je meestal pas aantreft in een hogere prijsklasse. Als overbrengen van de zeggingskracht van muziek het doel van HiFi is, dan slaagt in dit vergelijk de Primo daar het best in.

Specificaties Volumio Primo

Prijs 799 Euro
DAC 9038Q2M
Outputs Spdif coax, hdmi, RCA / XLR analoog
Inputs USB, Micro SD, Wiif, Ethernet
Airplay Ja
Anders Bluetooth
ROON Ja
Eigen app Ja + web interface
Voeding Extern
Geteste prijsklasse
Prijs Goedkoopste: €449
Prijs Duurste: €799
Eigenschappen
 • Merk en model: Yamaha WXC-50
 • Bouw: Netjes. Zeker gezien de prijs
 • Overall Indruk: Netjes en breed inzetbaar. Uitstekende prijs
 • Prijs: €449
 • Merk en model: Audiolab 7000N
 • Bouw: Keurig, sober
 • Overall Indruk: DTS PlayFi is niet fijn. Maar de klank is goed!
 • Prijs: €649
 • Merk en model: FIIO R7
 • Bouw: Erg fraai
 • Overall Indruk: Zeer flexibel product. Mooi gemaakt.
 • Prijs: €749
 • Merk en model: Volumio Primo
 • Bouw: Speels, netjes
 • Overall Indruk: Erg fijne streamer. Zeer betaalbaar en upgradable
 • Prijs: €799
 
 
 

Winkels met Audiolab

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Yamaha

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL

8 reacties

 1. Geen Node n130 ? was benieuwd naar de vergelijking. Of kun je daar iets over zeggen Jaap?

  Heb trouwens de node X besteld, hopelijk heeft hij de zelfde voeding, zodat ik de sBooster er aan kan hangen.

 2. EverSolo DMP-A6 deze hadden jullie ook kunnen testen.

  Ben zelf nog geintreseerd in de Rivo. Dus wacht nog even de review af.

  Het is de Rivo of de Holo… en anders meteen naar mijn einddoel Aavik S-180 🙂
  Heb nu de Rose150B. Maar die staat nu te koop omdat ik de DAC daarvan niet gebruik.

  1. Ik zou de Mano Ultra MK3 Farad super3 ook nog in je overweging meenemen. Ik heb hem nu bijna 2 weken in huis en ik ben echt onder de indruk van dit combo. Je kan de Farad voeding fijntunen via level 1 of 2 kabels. En het is een Nederlands product.

 3. Ik ben benieuwd naar de Rivo! Of de verbetering met enkel streamer en switch + aparte voeding ook zo groot is. Mijn DAC heeft helaas een interne voeding, valt niet te upgraden. Gelukkig zijn daar nog de powerconditioners. Een en/en verhaal wordt het dan niet.

  1. Dag Pieter. Ik ben bezig met de review uitschrijven van de Rivo. Om je vraag te beantwoorden: alleen de Rivo met een voeding upgrade maakt een groot verschil. Ik gebruik hier het woord ‘groot’ bewust.

   Wij, bij Alpha Audio, hebben de conclusie inmiddels getrokken dat het meest belangrijke element van de kwaliteit van een streamer de voeding is. Is die goed, dan is de streamer goed, tenzij ze echt heel erg beroerde componenten gekozen hebben voor de rest.

   Wacht even de review van de Rivo af, want niet alle digitale uitgangen zijn even goed namelijk.

Geef een reactie