Multitest – Streamers tot 1000 Euro – Mét bonus!

Streamer Shootout

Conclusie

Het was weer een interessante reis! Vier streamers en een upgrade om u te laten zien wat er allemaal te krijgen is. En feit is: voor minder dan 1000 Euro haalt u gewoon een degelijk product in huis! En dat is toch fijn om te weten.

Metingen en conclusie

We hadden graag elke streamer op de clock gemeten met de Wavecrest. Helaas bleek dat niet mogelijk. Tenminste: niet zonder de gehele streamer open te maken, met kans op beschadigingen. Dat hebben we dus niet gedaan. We hebben wél de Volumio gemakkelijk kunnen meten, waarbij we ook de verschillen in jitter hebben gemeten met de standaardvoeding én een mooie lineaire voeding. Dat verschil is niet subtiel.

Wat we wél op alle streamers hebben kunnen doen, is een ruismeting aan de ethernetpoort én op de voeding. Dat geeft ook een indruk van hoe ‘stil’ de streamers zijn. Heel veel meer metingen zijn niet mogelijk, omdat bijna geen enkele streamer een digitale ingang heeft (behalve bluetooth en ethernet). Ook analoge ingangen zijn zeldzaam. Kortom: we hebben het hier even bij moeten houden. We willen namelijk wel alle streamers gelijk behandelen en op gelijke wijze meten. Appels en appels… u kent het wel.

Ruismetingen

Het is ronduit bizar wat het verschil is tussen de Volumio Primo met standaardvoeding én de Volumio met de Pura Dodo eraan. We zien de complete ruisvloer zakken én alle slingeringen van de schakelende adapter verdwijnen. Sja: het kost wat, maar dan heb je ook wat. Echter vinden we wel de standaardadapter echt ondermaats en het effect wel erg groot. We gaan eens wat andere streamers pakken om te kijken of het effect altijd zo drastisch is.

De overige modellen zitten heel dicht tegen elkaar aan: de Audiolab scoort goed. De FIIO is wat onrustig (compact gemaakt) en de Yamaha zit daar weer tussenin. Prima product!

Volumio met Pura Dodo voeding

Meting Standaard Met Dodo
1-Sigma jitter 16.035 ps 9.104 ps
Phase Noise -29.931 dBc/Hz -35.692 dBc/Hz
Acc Adj cycle Avrg RMS 26.522 ps 15.138 ps
Total Jitter 200 ps (max waarde) 127.263 ps
Low Freq 1-Sigma 20.617 ps 10.451 ps

Net als de daling in voedingsruis, vinden we ook de daling in jittter best schokkend. Over de gehele linie zien we bijna een halvering van de jitter. Het is gewoonweg ongelooflijk. Duidelijker dan dit kunnen we het niet maken.

Geteste prijsklasse
Prijs Goedkoopste: €449
Prijs Duurste: €799
Eigenschappen
 • Merk en model: Yamaha WXC-50
 • Bouw: Netjes. Zeker gezien de prijs
 • Overall Indruk: Netjes en breed inzetbaar. Uitstekende prijs
 • Prijs: €449
 • Merk en model: Audiolab 7000N
 • Bouw: Keurig, sober
 • Overall Indruk: DTS PlayFi is niet fijn. Maar de klank is goed!
 • Prijs: €649
 • Merk en model: FIIO R7
 • Bouw: Erg fraai
 • Overall Indruk: Zeer flexibel product. Mooi gemaakt.
 • Prijs: €749
 • Merk en model: Volumio Primo
 • Bouw: Speels, netjes
 • Overall Indruk: Erg fijne streamer. Zeer betaalbaar en upgradable
 • Prijs: €799
 
 
 

Winkels met Audiolab

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL

Winkels met Yamaha

Binnenwatersloot 30
2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Stationsweg 87
9471 GM Zuidlaren, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL

8 reacties

 1. Geen Node n130 ? was benieuwd naar de vergelijking. Of kun je daar iets over zeggen Jaap?

  Heb trouwens de node X besteld, hopelijk heeft hij de zelfde voeding, zodat ik de sBooster er aan kan hangen.

 2. EverSolo DMP-A6 deze hadden jullie ook kunnen testen.

  Ben zelf nog geintreseerd in de Rivo. Dus wacht nog even de review af.

  Het is de Rivo of de Holo… en anders meteen naar mijn einddoel Aavik S-180 🙂
  Heb nu de Rose150B. Maar die staat nu te koop omdat ik de DAC daarvan niet gebruik.

  1. Ik zou de Mano Ultra MK3 Farad super3 ook nog in je overweging meenemen. Ik heb hem nu bijna 2 weken in huis en ik ben echt onder de indruk van dit combo. Je kan de Farad voeding fijntunen via level 1 of 2 kabels. En het is een Nederlands product.

 3. Ik ben benieuwd naar de Rivo! Of de verbetering met enkel streamer en switch + aparte voeding ook zo groot is. Mijn DAC heeft helaas een interne voeding, valt niet te upgraden. Gelukkig zijn daar nog de powerconditioners. Een en/en verhaal wordt het dan niet.

  1. Dag Pieter. Ik ben bezig met de review uitschrijven van de Rivo. Om je vraag te beantwoorden: alleen de Rivo met een voeding upgrade maakt een groot verschil. Ik gebruik hier het woord ‘groot’ bewust.

   Wij, bij Alpha Audio, hebben de conclusie inmiddels getrokken dat het meest belangrijke element van de kwaliteit van een streamer de voeding is. Is die goed, dan is de streamer goed, tenzij ze echt heel erg beroerde componenten gekozen hebben voor de rest.

   Wacht even de review van de Rivo af, want niet alle digitale uitgangen zijn even goed namelijk.

Geef een reactie